ide oto ze ak mate zelenu sedacku kazdy vie ze je to zelena ale co ak ja vidim zelenu ale niekto iny tu zelenu vidi tak ako ja napr.cervenu ale vie ze je to zelena....preto mi povedzte co si myslite vidime farby rovnako alebo nie?
hm neviem. zaujímavá otázka... podľa mňa to nemusí byť pravda. napríklad to čo vidíš na smajlíku, povedzme je to červená, ale niekto ju vidí ako zelenú, a od narodenia si myslí, že tá zelená je červená, lebo vlastne vždy ju vidí ako zelenú a všetci to volajú červená, tak si myslí, že ten odtieň je zelená, a ak si pozrie aj knihy, tak ho to v tom podporí, lebo on stále tú istú farbu vidí, tak ako ja napr. zelenú... alebo nie?
@e také niečo, ako som kedysi linkovala test farebného videnia? (zelená na jednom konci, ružová na druhom, a pomedzi to zoraďuješ plynulý prechod takých neurčitých farieb) ...eeeerm. Tak saturation/svetlosť/hĺbku/intenzitu/neviemčo vidí každý rovnako.. Ja som totálny moslim v tomto, nesnaž sa
nemyslim ze by kazdy videl farby inak, ved predsa kazda ma svoju vlnovu dlzku, kazde oko pracuje rovnako..
ale co som niekedy pred 2 rokmi zistil, ze jednym okom vidim o trochu sytejsie farby ako druhym...je tam fakt minimalny rozdiel, ale urcite tam je, tak mozno kazdy clovek vidi inak tie iste farby. mozno je to sposebene mnozstvom capikovych receptorov, ci ako sa to vola...
@etelnair Ale napríklad s tými tónmi máš pravdu, napríklad skús nahrať svoj hlas, potom si ho pusti a možno sa ti vôbec nebude podobať na tvoj hlas tak ako ho počuješ ty, ale ostatní ti povedia že sa im ten hlas podobá...takže možno niečo také existuje aj s tou farbou
podla mna teda aspon vascina z nas rovnako.. ved predsa ked ludia napriklad hovoria
"a bola to taka farba.. ako mas ty tricko!" a niekto kto ju videl tiez povie "hej hej presne taka.." tak musia vidiet rovnako a nie jeden zelene tricko a druhy cervene, ktore vola zelene
Nie. Prečo ? Odchýlka protos a deuteros čapíkov. Čo viem z načítanej literatúry, tak poruchy sú dedené viazaním na chromozóm X, ktorý keď nemá všetky potrebné informácie, tak človek sa stáva v podstate farboslepý.
Ženy majú trochu výhodu v tom, že majú dva chromozómy X, čo vlastne spôsobuje, že sa nestane to, že by ani jeden neobsahoval potrebný gén pre farebné videnie. Preto napr. je v populácii okolo 8-10% farboslepých (z+č.f) mužov a len 0,5% žien.
no lebo su nauceny ze zlta (aj ked ju vidia ko ty ciernu) je vhodna k pohrebu .to iste napr zelena ukludnuje ale pre niekoho je zelena tvoja modra takze ho v podstate ukludnuje modra ale vie ze je to zelena aj ty vies ze je to zelena ale v skutocnosti on vidi nieco ine ako ty len ste to pomenovali rovnakym menom lebo ste uceny ze je to zelena
@hluzar ako mne je ukradnute to kto ma pravdu je to len teoria nieco na zamyslenie ...iba otazka co ak ....nic viac ....necakam ze sa tym bude niekto hlbkovo zaoberat a zacne s niejakou svetobornou studiou....len ma to tak napadlo z dlhej chvilky
Nie, pretoze ak zajdeme este viac do hlbky , musime si uvedomit, ze slovo ako take tiez nevzniklo same od seba ale vzniklo na zaklade vnemu.
Preco prave biela ? Preco nie grodonova , kurdonova, peperontova ........
Viac totoznych vnemov sa muselo spojit aby vznikla dohoda.
To je proste zo psychologickeho hladiska nevyhnutnost ktora na 99 percent musela platit pri vzniku prvej reci . Prvej formy komunikacie.... vsetkeho, co bolo , je a bude prvy krat.
farby celkovo samé o sebe sú fakt haluz skutočnú farbu predmetu sa vlastne nikdy nedozvieme. To čo vidíme ako farbu je len časť farebného spektra svetla ktorá sa od povrchu odrazí preč. Nie predmet samotný Tieto farby vidí každý (okrem farboslepých porúch) s malými rozdielmi ako-tak rovnako. No ale najväčšia sranda je - je vôbec správne práve to žiarenie (svetlo) ktoré naše oko dokáže vnímať? Možno tie skutočné farby sú práve v infračervenom zobrazení a nie v tom našom, nemôžeme vedieť Napr. takto
...no, ale či áno alebo nie, ich účinok je na každého človeka rovnaký. Keď zavrieme totálne slepého človeka do červenej miestnosti, bude sa cítiť teplejšie.
a ako vieme ako vidí pes? alebo iné zviera? myslím že v dnešnej dobe, až na isté poruchy zraku (napríklad spolužiak vie rozoznať oveľa menej farieb ako iní ľudia, nerozumie aký je rozdiel medzi ružovou a fialovou, atď) by vedci už zistili že ľudia vidia odlišne...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
ale neviem v kazdom pripade moj svet vyzera tak ako ho vidim ja celkom fajn
(A veľmi ma udivuje, že tí, čo tomu tajne neveria, to absolútne nedokážu pochopiť.)
ale inac toto je taka teorie jak to ze by ludia vnimali ton rovnakej vysky rozne -.-
A aj keby nie tak problemy s tym nie su tak srat na to
ale co som niekedy pred 2 rokmi zistil, ze jednym okom vidim o trochu sytejsie farby ako druhym...je tam fakt minimalny rozdiel, ale urcite tam je, tak mozno kazdy clovek vidi inak tie iste farby. mozno je to sposebene mnozstvom capikovych receptorov, ci ako sa to vola...
a je mozne ze hucim bludy
ak farbu nevidíš aká je tak máš nejakú poruchu farebného videnia a ani by som sa nečudoval lebo u mužov je riziko tejto poruchy vyššie
-.-
made my day
"a bola to taka farba.. ako mas ty tricko!" a niekto kto ju videl tiez povie "hej hej presne taka.." tak musia vidiet rovnako a nie jeden zelene tricko a druhy cervene, ktore vola zelene
si to spravne nepochopil
Keby niekto videl ciernu ako modru a niekto iny by ju videl ako zltu....
... ako by mohli ludia dospiet k nazoru, ze posobi depresivne a je vhodna na smutocne obrady ? (pohreb atd ? )
A vsetci sa urcite zhodneme na tom (alebo prevazna vacsina) , ze cisto fialovy nabytok by bol nevskusny.
Komu by sa to pacilo ?
Ale keby niekto videl fioalovu, ako ja vidim hnedu, potom by sa mu fialovy nabytok pacil.
Lenze nikomu (+ - maximalne par ludi) sa taka predstava nepaci.
Ludia by neboli schopni dospiet k podobnym dohodam, keby kazdy videl vsetko inak. Minimalne vacsina z nas podla mna vidi farby rovnako.
Ženy majú trochu výhodu v tom, že majú dva chromozómy X, čo vlastne spôsobuje, že sa nestane to, že by ani jeden neobsahoval potrebný gén pre farebné videnie. Preto napr. je v populácii okolo 8-10% farboslepých (z+č.f) mužov a len 0,5% žien.
no lebo su nauceny ze zlta (aj ked ju vidia ko ty ciernu) je vhodna k pohrebu .to iste napr zelena ukludnuje ale pre niekoho je zelena tvoja modra takze ho v podstate ukludnuje modra ale vie ze je to zelena aj ty vies ze je to zelena ale v skutocnosti on vidi nieco ine ako ty len ste to pomenovali rovnakym menom lebo ste uceny ze je to zelena
Ale najprv sa ta kultura musela nejak vytvorit a vytvorila sa dohodami , ktore by neboli mozne, keby kazdy clovek videl svet inak.
Z filozofickeho hladiska je to pre mna uzavreta vec, aj ked chapem co chces povedat , neverim tomu.
Mozno sa raz dozvieme kto ma pravdu a mozno nie.
Jeden zo zakladnych zakonov logiky, Vieme, ze napociatku vsetkeho je zmyslove vnimanie.
Keby kazdy videl farby inak, nedostali by sme sa ani k ich pomenovaniu......
pan A povie : toto budeme volat biela (on ju vsak vidi ako ty zltu)
pan B povie : tak dobre bude to biela ( on ju vidi ako ty modru)
a tak sa vola tato farba biela.....
Preco prave biela ? Preco nie grodonova , kurdonova, peperontova ........
Viac totoznych vnemov sa muselo spojit aby vznikla dohoda.
To je proste zo psychologickeho hladiska nevyhnutnost ktora na 99 percent musela platit pri vzniku prvej reci . Prvej formy komunikacie.... vsetkeho, co bolo , je a bude prvy krat.
...no, ale či áno alebo nie, ich účinok je na každého človeka rovnaký. Keď zavrieme totálne slepého človeka do červenej miestnosti, bude sa cítiť teplejšie.