-Ked clovek len o tej viere rozprava a ma sklony poucovat inych, co maju inu vieru alebo su neveriaci
-Ked ma clovek utkvelu predstavu, ze prave on je bozi posol a musi presviedcat vsetkych naokolo a strasit peklom
-Ked clovek len prijima dogmy bez kritickeho rozmyslania a riadi sa nimi aj za cenu zivota
-Ked clovek nie je schopny tvorit moralku bez toho, aby to mal cirkevnou autoritou potvrdene
-A este ked viera prilis zasahuje do sukromia hlavne pokial ide o sex, zdravotny stav & politiku
Ked sa v mene viery zabíja a človek nie je schopný dialogu s inými náboženstvami, iba ich odsúdi ako pohanov či odpadlíkov. I ked treba rozlišovať fanatizmus a ortodoxiu, čo sa už v dnešnej dobe mieša dokopy a čokoľvek odkláňajúce sa od stredu sa nazýva fanatizmom či extrémom (nielen čo sa náboženských vecí týka).
ked je jej postulatom ze viera ma vzdy pravdu, a ak su viera a fakty v konflikte, tak treba ignorovat fakty, pripadne ak je niekto iny a subjektivna viera v konflikte, tak treba dotycneho ignorovat/skonvertovat/zabit.
cize kazda nabozenska viera je obvykle uz z vlastnej definicie ("biblia je jedina a cela pravda"), a z toho ako k nej ludia pristupuju ("to je viera, to netreba chapat, nemusi davat zmysel, nemusi korespondovat s realitou"), vacsina nabozenskych vier je vdaka tomuto automaticky aj fanatizmom.
@limitles preto investujem do upgradov, aby to mal typek v cervenom o 50% tazsie
ale nie, v skutocnosti prave do tych upgradov neinvestujem a celkovo v tej oblasti setrim, skor idem militantne
@salora
závidiš, že verím v Ježiša Krista a tým sa automatický stávam pre vás neveriacich fanatikom?...
ak hej, potom uver, že ťa stvoril Boh a tak dokážeš, že nepochádzaš
zo smradľavej opice....
to je cele....
@marcello1111 ...že sme sa z opice nevyvinuli, ale boli sme osobitní druh ktorí sa vyvinul ...aaale kto vie možno ani nie sme zo zeme, dostali sme sa sem z vesmíru ...ono nikto nemá istotu je len na výchove a človeku k čomu sa prikloní ...radšej mam vedu ktorá zisťuje skúma a pýta sa neustále ...ako neznabožstvo ktoré sa uspokojilo tou najľahšou odpoveďou, že všetko stvoril boh
To ešte v 21. storočí reálne niekto verí v kreacionizmus štýlom že nás stvoril Boh takých ako sme teraz a nič sa ďalej nevyvíjalo a nemenilo? Veď to netvrdí snáď už ani len samotná cirkev.
závidím? akože čo ti závidím? na to si ako prišiel... a pletieš tu piate cez deviate... niektorí tu vyssie vystihli ten význam, co znamena pojem fanatizmus... ty si maximálne netolerantný k iným (vid. tvoje vcerajsie komentare o satanizme alebo velkom biči a malom dvore, či pred pár dňami o exorcizme) a na 99% prispevkov, ktore nemaju vôbec nic spolocne s vierou, reagujes citatmi z biblie a evanjelií, strašíš peklom a zatratením a veľmi často niekoho posudzuješ a odsudzuješ, pričom toho človeka absolutne nepoznáš... ty si fanatik ako vyšitý... a vieš o tom, že existuju aj iné teorie o povode a vyvine človeka, než Darwinova teória evolúcie alebo že človeka stvoril boh?
@dezolat Aka je hranica medzi viacnasobnou a masovou vrazdou? medzti tým nemusí byť žiadna hranica - každý pojem znamená niečo iné, nie? Keď zabiješ 10 ľudí postupne, si viacnásobný (seriový) vrah a keď zabiješ 10 ludi naraz, si masový vrah
Je to fanatizmus. Pretoze to hlasaju, a nemyslia triezvo. Teoreticky v tej dobe ine hlasanie asi nebolo mozne...
Ved hovoria vsetci jakeby boli na drogach. Prepnu do nabozenskej tematiky... a len cituju to , co im nahovorili pocas detstva v kostole alebo co citali v biblii..
Inak su v pohode. Akurat su neviem, nazval by som to psychicky labilny a zapecateny. Ze uz to z nich nedostanes.
A psychika resp. Osobnost sa ukaze az po case, alebo pri urcitych situaciach ci otazkach.
Proste racionalnemu cloveku, tie fanaticke kecy nedavaju zmysel. Proste iba niekto uveril sladkym reciam, pre pokoj duse. "Lebo bez boha a viery by zivot nemal zmysel" - Tak preto bol stvoreny... kedysi internet nebol, kedysi vladli cirkevni hodnostari, preto sa to rozsirovalo jak mor.
@mariquittka ešte by som zareagoval v krátkosti. áno za istých okolností máš pravdu. ak píšeš, že ...Ked clovek len o tej viere rozprava a ma sklony poucovat inych, co maju inu vieru alebo su neveriaci. ano, toto je extrémizmus, pretože ten podľa toho nežije Ešte by som dodal, že všetky iné náboženstvá, resp odnože od katolíckej cirkvi, vznikli z velkej osobnej citovej vzbury, kde človek viac nedokázal akceptovať fakt, že je tu niečo podstatné, čo sa nemôže meniť. Pretože my chceme meniť všetko a všetkých. tento modernizmus má hlboké korene, a má veľmi negatívny dopad, a práve preto tieto cirkvi zanikajú, a nastáva rozkvet cirkví v rozvojových krajinach. asi toľko
@vreskot000
no áno, v určitých veciach by sa mohla cirkev modernizovať, ale určité veci už nie ako gender a pod., a čo sa týka napr. evanjelikov, mám pocit, že vznikli na základe chýb katolíckej cirkvi v stredoveku ako predávanie odpustkov, vyzdvihovanie pápeža ako bezhriešneho človeka, chýbajúca diskusia v cirkvi a inkvizícia a pod....a vraj aj samotný Luther chcel tieto zmeny zaviesť do katolíckej cirkvi, ale nešlo to a tak až jeho nasledovníci založili novú cirkev, ale evanjelici sú úplne v pohode a hlavne dnes konečne už tieto rozdiely nie sú až také veľké, za čias mojej babky, ked chodila do školy mali ešte aj učitelia prehľad, kto zo žiakov je katolík a kto evanjelik a nadržali a prilepšovali svojim, čo bol fanatizmus aj z jednej aj z druhej strany....iný prípad sú sekty, jehovisti a tak, tam ide o fanatizmus, ktorý môže byť životu nebezpečný
vieš len pozor musíme dať pri niektorých skutočnostiach. Zjednocuje ťa Kristus alebo osobný karierizmus. U Luthera to bol jednoznačne karierizmus, ak berieme fakt, že on sa chcel oženiť, a pritom bol celibátny knaz. druhá vec. luther nezaviedol nič dobré do protestantskej cirkvi. v dosledku toho protestantské cirkvi vo veľkých baštách ako škandinávia... švedsko, anglicko, a podobne, najmä je to citeľné v anglicku, kde vznikajú nové farnosti a diecézy, kde sú desiatky tisícov veriacich spolu s knazmi, ktorí sa rozhodli prestúpiť do katolíckej cirkvi. teda z anglikánov, ako protestantov sa stali rímskokatolíci. povedz mi, ak je ECAV taká dokonala, evanjelická cirkev, prečo neprestúpilil do evanjelickej cirkvi, ved anglikáni su zarovno protestanti s ecav. alebo kalvínmi. kde je teda problém? ak katolík prestúpil do inej cirkvi, obyčajne to boli akcidentálne prvky. ... naprklad celibát. to chápem, chcel sa oženiť tak hladal cirkev, ktorá mu to umožnovala mimo rim kat cikrvi. ale prečo r. 2009 začiatkom decembra sa evanjelici nechválili tým čo som vravel. 400 tisíc veriacich naraz prestúpilo do katolíckej cirkvi. prečo neprestupili do evanjelickej.... vidíš tu je problém. a to je to čo píšem... pravda pánova trvá naveky, a BOh chce, a vyslovene chce, aby bolo jedno stádo a jeden pastier. a to sa aj stane.
@vreskot000
Máš dosť divný názor, lebo mne to príde ako keby si odsudzoval evanjelikov... napríklad ja katolíkov akceptujem aj keď v mnohom s nimi nesúhlasím, lebo niektoré veci sa mi fakt nepáčia... a doslova mi príde, že na nich útočiš a riešiš úplné blbosti... že prečo niektorí prestúpili a prečo nie... pozri sa na celibat, pedofiliu, hriechy pápežov (najmä tých historických) a potom rieš inú cirkev... ale o tom sa tu nechcem baviť lebo sa len zbytočne posekáme a nikomu to neprospeje...
Skrátka by si mal uznať alebo aspoň akceptovať aj iné viery... ja to robím, proste majú iný názor a ja to prijímam, tak skús aj ty...
@lear00
A druhá vec, ty tu opisuješ ako keby Luther založil cirkev len preto, že sa chcel oženiť... ako keby si medzi katolíkmi a protestantmi videl iba tento jediný rozdiel, ale pravda je taká, že Luther začal písať a kritizovať cirkev dávno pred tým ako sa oženil!
A anglikani prešli do katolíckej cirkvi len preto, že väčšina bola na to zvyknutá...
Pre mňa sú anglikani skoro to isté ako katolíci, majú rovnaké tradície, sviatosti a to najmä preto, že ich cirkev zakladal niekto, kto celý život žil v hriechu a nerozumel teologii... skratka sa chcel oženiť a preto pre mňa anglikáni nie sú protestantská cirkev...
@lear00 bratu, ak sa ťa to dotklo, odpusť mi, ale tu ide i spásu človeka a večnosť v nebi, kam sa chceme spoločne dostať. ale v blude a tme žiť nemôžeme. Premenil Kristus platne chlieb a víno na svoju krv a telo, alebo je to pamiatka? my máme platnu konsekráciu, vy máte pamiatku. tak kde je pravda? pravda je v platnej konsekrácii, av žiadnom prípade nie je to spomienka. toto je dogmatická pravda. bodka. písmo sv. nepustí. a druhá vec. Sv. Pavol ku koncu života... geniálny pisateľ... dostal sa do bludov.
za druhé. List hebrejom ako 14 list pravdepodobne nenapísal ( prezrádza ho obsah a štylistika textu)
@vreskot000
Niektoré tvoje argumenty sú naozaj smiešne!
Je síce super vec, že máš vieru, ktorej
bezvýhradne veríš, ale myslím si, že by si si mohol uvedomiť, že pravda nemusí byť len jedna a, že ju nemusíš mať iba ty...
Ja svojej viere verím a som o nej presvedčená, ale akceptujem, že iní majú iné presvedčenie.
A myslím, že Pán nevezme do neba iba kalvínov, ale stretneme sa tam všetci a nie iba katolíci... Pán vezme k sebe každého poctiveho človeka, ktorý v neho na zemi úprimne veril...
A o písme svätom mi ani nehovor! Vy sami ho porušujete hneď vo viacerých bodoch! Ako príklad môžem uviesť napríklad to, že už Mojžiš na vrchu dostal prikázanie : Nebudeš mať modly... a vy ho sústavne porušujete, veď všade máte obrázky, kríže, niekde som tuším videla aj obraz samotného Boha, ktorého nikto nikdy nevidel a tí čo ho mohli uvidieť si zakrývali oči, aby nevideli Boha, z toľkej bázne, ktorú pred ním mali... a toto nie je jediná vec dalo by sa ich vymenúvať mnoho...
A problém je najmä v tom, že vaša cirkev je jedna veľká tradícia... všetko vo vašej cirkvi počnúc celibatom cez niektoré sviatky až po očistec sú tradície, ktoré nikdy neboli v Písme spomenuté...
A odmietam, že by sa apoštol Pavel pomiatol či čo... sám pracoval viac ako všetci ucenici dokopy!
A aj keby, tak celá reformácia nie je postavená iba na Pavlovych listoch, ale aj na slovách samotného Ježiša!
@lear00 pedofília sa vyskytuje v radoch protestantskej cirkvi zarovno s našou, to si už zabudol. Média neriešia nejaké episkopálne cirkvi v USa, ktorých je na mraky, pričom azda vychádzajú hierarchicky z evanjelickej cirkvi. dalej. anglikánski duchovní sú vo veľkej väčšine homosexuáli, ktorí praktizujú homosexuálny styk a zväzok muža a muža aj legálne. to je najhoršie. vznikajú rôzne gay pochody, gay organizácie, toto v katolíckej cirkvi nenájdes. u nich to bežné je. u protestantských cirkvách je možný rozvod v katolíckej nie. biblicky je rozvod ťažkým previnením proti manželskej nevere, pretože po prvom zväzku už naozaj nemožno platne uzavrieť druhe manželstvo, jedine v prípade vdovy a vdovca. tak potom ako to je? ja sa rozvediem, zapáči sa mi iná frajerka, a môžem s nou žiť? a toto mi požehná cirkev? vieš aká je utrechtská únia? žehnanie homosexuálnych párov, a potom ako je to pristupovanie k sviatostiam? no povedz? sviatosti v katolíckej cirkvi sú viditelne znaky cirkvi. A toto chcel Boh. ako môže byť viditelny znak cirkvi druhy alebo tretí raz ženatý? to čo je za cirev prostím ta? a reformácia. prosím ťa pekne. pre mna bol najväčší reformátor sv. František z Asisi, ktorý s láskou ku Kristovi sa stal chudobným je patronom chodobných, a rehoľa Františkánov je najpočetnejšia rehola v kat. cirkvi. ukáž mi jedno vaše spoločenstvo, kde sa môžete týmto statusom pochváliť, rehola františkánov siaha do polovice 14 storočia... kde ste boli protestanti... neboli ste nikde, lebo ste neexistovali. my máme modly?? ale prosím ťa.... netáraj sprostosti!!!!! Vaša bludná evanjelická teologia je obyčajný paškvil., lebo nemáte ponatia čo je dogmatika, čo je spiritálna teologia, nemáte o tom ani šajnu, lebo všetko ste prebrali od katolíkov
všetko ste prebrali od katolíkov, nič by ste nemali. Luther keby bol nejaký osvietenský človek, ktorý povstane z ľudu, a chce nasledovať nejaké ideály, prosím, ale bol zhýralý knaz, ktorý zviedol reholnú sestru. tento človek ti je vzor? ma neondi prosím ťa pekne.... maj rozum....
ty mi nespomínaj prosím ťa o nejakých modlách!!! máš ty rozum? v katolíckom kostole sú modly? čo si to na hlavu prosím ťa? obraz alebo socha Ježiša ti je modla? ty si blázon čistý..... ako môžeš takúto sprostosť povedať??? modly boli výtvory pohanov, ktorí prenikli do izraelského ľudu, a vytvorili si iných, zdoraznujem iných okrem Jahveho. my si netvoríme iných okrem Pána. To skade máš prosím ťa pekne! každý svätý dáva odkaz na Krista ktorého máš nasledovať. nasleduješ jedine Ježiša Krista nikoho iného. a tí svätí ti majú byť naporúdzi, že tak, ako žili oni, príkladným životom plným Ducha Svätého, toto.... .toto ti môže byť vzor a pomôcka, ako Krista nasledovať. preto v protestantsých cirkvach ste primitívi obyčajní, vaša teologia je na dve veci bratu!!! hanbil by som sa za takú cirkev čo bludy hlása. ste bludári celkom isto.
a druhá vec, nechcem sa s tebou hádať, lebo hádka s protestantom nikam nevedie. pokiaľ ste všetko!!! ale všetko prebrali od katolíkov, nemá zmysel sa s vami baviť. a druhá vec. katolícke rehole vo všetkých oblastiach, najma krajinách tretieho sveta veľmi výrazne pomáhajú. v mojom meste sídlia verbisti... rehola spoločnosti božieho slova. ved tí mladí reholníci idú na vlastnú päsť do neznámych krajín len preto, aby hlásali božie slovo.... často zápasia o prežitie a kus chleba. si nebol asi v misijných krajinách ked toto hovoríš..... Luther si z čoho vzal príklad? z chudoby? pozri.... chudobní v období feudalizmu boli všetci (stredovek) čistoty? ved žil s mníškou poslušnosti? bol to zvrhlý hýralý človek ktorý nevedel čo robí jeho pravá ruka a ľavá. prečo on si nezobral príklad zo sv. františka z asisi??? no povedz. mohol si aj on zhromaždiť chudobných a ohlasovať Krista. prečo to nesrpavil? prečo nepomáhal druhým ako tento svätý a príklad dalších mnohých? a vieš prečo? lebo vaša cirkev pochádza od diabla, pretože luther narušil jednotu a vytvoril paralelnú cirkev. z tohoto môže mať radosť jedine diabol. ja teba pozývam k modlitbe za jednotu, aby si pochopil, ak pochopíš.
@vreskot000
Bludár si očividne ty! A navyše aj homofób... veď už aj tá vaša najvyššia autorita- pápež povedal na adresu homosexuálov:,, Akého ťa Boh stvoril, takého ťa miluje.''
Áno v katolíckej cirkvi tiež nájdeš homosexuálov! Ako keby u protestantov korenila všetka homosexualita sveta! Neviem kde si sa k tomu dopracoval, ale asi to vyplynulo z diskusie medzi ľuďmi, ktorí sú rovnako obmedzení ako ty!
Nenávisťou sa k Bohu bližšie nedostaneš!
A aby som bola úprimná, je mi dosť jedno čo sa deje v anglikanskej cirkvi- lebo ako som už povedala, založil ju človek, ktorý bol bigamista a hriešnik a dodnes je hlavou tejto cirkvi kráľ. Ja osobne túto cirkev za protestantsku neuznavam, takže mi je dosť jedno čo oni robia.
A čo vaša cirkev? Kňaz je pedofil a čo urobí vrchnosť?? Preloží ho na inú farnosť! Toto je normálne?
A celibat? Ako môže človek, ktorý nemá rodinu kázať o nej a hovoriť čo mám robiť? Prečo potom Ježiš povolaval ajtak zenatych, keď je celibat jedina moznost ako slúžiť Bohu?
A modly? Áno máte modly a všade!
II. Prikázanie: ,, Neučiníš si rytiny, ani žiadne podobenstvo tých vecí, ktoré sú hore na nebi, ani tých, ktoré sú vo vodách a pod zemou, nebudeš sa im modliť, ani ich ctiť!''
Žiadne podobenstvo tých vecí, ktoré sú hore na nebi!!!! Aj Ježiš je hore na nebi a vy ho máte všade pomaly! Áno presne to myslel Boh, keď dal nám toto prikazanie!
Zbytočne sa modlite ku neviem akým svätým. Lebo Ježiš povedal:,, Nikto nepríde ku môjmu otcovi, ak len nejde cezo mňa.''
A všetky zásluhy dávate Márii a tým zmenšujete dielo Kristovo! Áno Mária sice bola vyvolena a porodila Bozieho syna, ale to je asi tak všetko! To On spasil svet a nie Mária!
A nie Luther nie je mojím vzorom. Mojím vzorom je Ján Kalvín.
Luther to možno celé začal, ale vo veľa veciach s ním nesúhlasím, dokonca to bol antisemita... ale na obranu Luthera nech sa s tebou háda nejaký evanjelik...
Mojím vzorom je Kalvín, ktorý dodržiaval Boží zákon, po smrti manželky sa neozenil a chcel aby aj ľudia dodržiavali všetko ako nám zakázal Boh, preto ho nemalo veľa ľudí rado...
Áno a katolícke rehole sú síce po celom svete, ale asi iba 1/3 z nich aj skutočne pomáha ľuďom v núdzi, to ocenujem... ale ostatné 2/3 sa zavrú do kláštora na celý život, niektoré sa medzi sebou ani nerozpravaju... a niečo ti poviem: je ľahké byť mníchom medzi múrmi kláštora, ale ťažké je byť mníchom vo svete plnom hriechu... a to je dôvod prečo my kláštory nemáme!
A nemysli si, že len vaša cirkev pomáha! Protestanti majú tiež mnoho organizácií, ktoré sa venujú dobrocinnej službe a aj medzi nami sa nájde kopa misionárov.
A ešte posledná vec na záver- na vás- katolíkoch je najhoršie to, že si myslíte, že iba vy máte pravdu a v rámci tej svojej pravdy ste ochotní urobiť mnohé zlé veci, aj ty to teraz robíš, iba čisto urážaš... a Boha podľa mňa nezarmucuje ani tak to, že sme rozdelení ako to, že proti sebe bojujeme... tak nabudúce až stretnes protestanta mysli na to, že všetci sa máme milovať navzájom a nie na seba útočiť!
práve ste predviedli skvelú ukážku toho aky je rozdiel medzi vierou a fanatizmom ...fanatik sa hada za svoju pravdu a neuvedomuje si že jeho presvedčenie je len jedno z mnohých rozhodnutí veriť jednej z možností ...stačí že sa človek narodí do inej rodiny, v inej časti zeme a už uznáva niečo iné ...veriaci človek si to uvedomuje a rešpektuje aj ine presvedčenia
@vreskot000
Súhlasím, že zmysel to rozhodne nemá... a myslím, že som pochopila všetko ako som mala, teba asi len štve, že so nereagovala na to najpodstatnejšie čo si napísal- na to, že si zhodil celú reformáciu a označil si ju ako dielo diabla... na to reagovať ani nebudem... k tomu asi len toľko, že keby bola dielom diabla, tak nezopakovala by sa niekoľkokrát a neuznavala Ježiša Krista ako jedinú autoritu a jedinú Hlavu cirkvi. Myslím, že si to trochu prehnal... a zamysli sa nad tým, že nech už je človek viery akej chce, ale stále je to ľudská bytosť a Božia dietka, ktorú má Boh bezvýhradne rád... myslím, že v nebi si nebude vyberať či ty si katolík, evanjelik, kalvín alebo pravoslávny... podstatné je, že si spravodlivý a čestný...
@atom2
Práve to som sa snažila celý čas povedať, ak si pozorne čítal, ale asi nie...
Vreskot uznáva len svoju jedinú pravdu, ja tiež, ale akceptujem, že iní majú inú pravdu a týmto celým som sa snažila dosiahnuť len to aby pochopil, že tí čo nesúhlasia s jeho jedinou pravdou musia nevyhnutne skončiť v pekle...
Priznávam, dala som sa uniesť emóciami, ale cieľ bol presne opačný ako si napísal ty...
Este ti tolko poviem, ze ked sa prvotne vratim k tejto teme. Viera vs fanatizmus. Myslim ze v radoch krestanstva najdeš kadejake exemplare, ale opakujem.... V nebi sa dozvieme celu pravdu o Pravde... Druha vec. Zdoraznujem jedno. Kazdy extremizmus je zly a nikdy nema korene vo svojej podstate v krestanstve. Avsak co je pravda, to je pravda. Len staročiami si ludia zvykli na čosi, čo je vžité a zaužívané. Druha ve . pravda je len jedna.... Vies to ako v rodine. Ak s!e vsetci bratia a sestry, ale nie kazdy ti je brat a sestra. Napriklad osobnym postojom a spravanim. Ja napriklad ho ikedy som sa modlil s protestantmi aj v ich kostole. On zial do katolickeho nevstupili a predsa mohli. Smutne. Ale ja to posudzovat nebudem každyý nejakí sme....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
-Ked ma clovek utkvelu predstavu, ze prave on je bozi posol a musi presviedcat vsetkych naokolo a strasit peklom
-Ked clovek len prijima dogmy bez kritickeho rozmyslania a riadi sa nimi aj za cenu zivota
-Ked clovek nie je schopny tvorit moralku bez toho, aby to mal cirkevnou autoritou potvrdene
-A este ked viera prilis zasahuje do sukromia hlavne pokial ide o sex, zdravotny stav & politiku
cize kazda nabozenska viera je obvykle uz z vlastnej definicie ("biblia je jedina a cela pravda"), a z toho ako k nej ludia pristupuju ("to je viera, to netreba chapat, nemusi davat zmysel, nemusi korespondovat s realitou"), vacsina nabozenskych vier je vdaka tomuto automaticky aj fanatizmom.
ale nie, v skutocnosti prave do tych upgradov neinvestujem a celkovo v tej oblasti setrim, skor idem militantne
závidiš, že verím v Ježiša Krista a tým sa automatický stávam pre vás neveriacich fanatikom?...
ak hej, potom uver, že ťa stvoril Boh a tak dokážeš, že nepochádzaš
zo smradľavej opice....
to je cele....
aj z teba, aj z teba, ako vidím, nezabúdaš na mňa láska moja...
vedci hovoria opica, ty máš aj iný poznatok z čoho pochádzaš?
chlape! "Ježišovi"
ty spizdiš čo sa len dá!
závidím? akože čo ti závidím? na to si ako prišiel... a pletieš tu piate cez deviate... niektorí tu vyssie vystihli ten význam, co znamena pojem fanatizmus... ty si maximálne netolerantný k iným (vid. tvoje vcerajsie komentare o satanizme alebo velkom biči a malom dvore, či pred pár dňami o exorcizme) a na 99% prispevkov, ktore nemaju vôbec nic spolocne s vierou, reagujes citatmi z biblie a evanjelií, strašíš peklom a zatratením a veľmi často niekoho posudzuješ a odsudzuješ, pričom toho človeka absolutne nepoznáš... ty si fanatik ako vyšitý... a vieš o tom, že existuju aj iné teorie o povode a vyvine človeka, než Darwinova teória evolúcie alebo že človeka stvoril boh?
Ved hovoria vsetci jakeby boli na drogach. Prepnu do nabozenskej tematiky... a len cituju to , co im nahovorili pocas detstva v kostole alebo co citali v biblii..
Inak su v pohode. Akurat su neviem, nazval by som to psychicky labilny a zapecateny. Ze uz to z nich nedostanes.
A psychika resp. Osobnost sa ukaze az po case, alebo pri urcitych situaciach ci otazkach.
Proste racionalnemu cloveku, tie fanaticke kecy nedavaju zmysel. Proste iba niekto uveril sladkym reciam, pre pokoj duse. "Lebo bez boha a viery by zivot nemal zmysel" - Tak preto bol stvoreny... kedysi internet nebol, kedysi vladli cirkevni hodnostari, preto sa to rozsirovalo jak mor.
asi máš pravdu teta....
potom si daj inú foto do avataru...
no áno, v určitých veciach by sa mohla cirkev modernizovať, ale určité veci už nie ako gender a pod., a čo sa týka napr. evanjelikov, mám pocit, že vznikli na základe chýb katolíckej cirkvi v stredoveku ako predávanie odpustkov, vyzdvihovanie pápeža ako bezhriešneho človeka, chýbajúca diskusia v cirkvi a inkvizícia a pod....a vraj aj samotný Luther chcel tieto zmeny zaviesť do katolíckej cirkvi, ale nešlo to a tak až jeho nasledovníci založili novú cirkev, ale evanjelici sú úplne v pohode a hlavne dnes konečne už tieto rozdiely nie sú až také veľké, za čias mojej babky, ked chodila do školy mali ešte aj učitelia prehľad, kto zo žiakov je katolík a kto evanjelik a nadržali a prilepšovali svojim, čo bol fanatizmus aj z jednej aj z druhej strany....iný prípad sú sekty, jehovisti a tak, tam ide o fanatizmus, ktorý môže byť životu nebezpečný
Máš dosť divný názor, lebo mne to príde ako keby si odsudzoval evanjelikov... napríklad ja katolíkov akceptujem aj keď v mnohom s nimi nesúhlasím, lebo niektoré veci sa mi fakt nepáčia... a doslova mi príde, že na nich útočiš a riešiš úplné blbosti... že prečo niektorí prestúpili a prečo nie... pozri sa na celibat, pedofiliu, hriechy pápežov (najmä tých historických) a potom rieš inú cirkev... ale o tom sa tu nechcem baviť lebo sa len zbytočne posekáme a nikomu to neprospeje...
Skrátka by si mal uznať alebo aspoň akceptovať aj iné viery... ja to robím, proste majú iný názor a ja to prijímam, tak skús aj ty...
A druhá vec, ty tu opisuješ ako keby Luther založil cirkev len preto, že sa chcel oženiť... ako keby si medzi katolíkmi a protestantmi videl iba tento jediný rozdiel, ale pravda je taká, že Luther začal písať a kritizovať cirkev dávno pred tým ako sa oženil!
A anglikani prešli do katolíckej cirkvi len preto, že väčšina bola na to zvyknutá...
Pre mňa sú anglikani skoro to isté ako katolíci, majú rovnaké tradície, sviatosti a to najmä preto, že ich cirkev zakladal niekto, kto celý život žil v hriechu a nerozumel teologii... skratka sa chcel oženiť a preto pre mňa anglikáni nie sú protestantská cirkev...
za druhé. List hebrejom ako 14 list pravdepodobne nenapísal ( prezrádza ho obsah a štylistika textu)
Niektoré tvoje argumenty sú naozaj smiešne!
Je síce super vec, že máš vieru, ktorej
bezvýhradne veríš, ale myslím si, že by si si mohol uvedomiť, že pravda nemusí byť len jedna a, že ju nemusíš mať iba ty...
Ja svojej viere verím a som o nej presvedčená, ale akceptujem, že iní majú iné presvedčenie.
A myslím, že Pán nevezme do neba iba kalvínov, ale stretneme sa tam všetci a nie iba katolíci... Pán vezme k sebe každého poctiveho človeka, ktorý v neho na zemi úprimne veril...
A o písme svätom mi ani nehovor! Vy sami ho porušujete hneď vo viacerých bodoch! Ako príklad môžem uviesť napríklad to, že už Mojžiš na vrchu dostal prikázanie : Nebudeš mať modly... a vy ho sústavne porušujete, veď všade máte obrázky, kríže, niekde som tuším videla aj obraz samotného Boha, ktorého nikto nikdy nevidel a tí čo ho mohli uvidieť si zakrývali oči, aby nevideli Boha, z toľkej bázne, ktorú pred ním mali... a toto nie je jediná vec dalo by sa ich vymenúvať mnoho...
A problém je najmä v tom, že vaša cirkev je jedna veľká tradícia... všetko vo vašej cirkvi počnúc celibatom cez niektoré sviatky až po očistec sú tradície, ktoré nikdy neboli v Písme spomenuté...
A odmietam, že by sa apoštol Pavel pomiatol či čo... sám pracoval viac ako všetci ucenici dokopy!
A aj keby, tak celá reformácia nie je postavená iba na Pavlovych listoch, ale aj na slovách samotného Ježiša!
Bludár si očividne ty! A navyše aj homofób... veď už aj tá vaša najvyššia autorita- pápež povedal na adresu homosexuálov:,, Akého ťa Boh stvoril, takého ťa miluje.''
Áno v katolíckej cirkvi tiež nájdeš homosexuálov! Ako keby u protestantov korenila všetka homosexualita sveta! Neviem kde si sa k tomu dopracoval, ale asi to vyplynulo z diskusie medzi ľuďmi, ktorí sú rovnako obmedzení ako ty!
Nenávisťou sa k Bohu bližšie nedostaneš!
A aby som bola úprimná, je mi dosť jedno čo sa deje v anglikanskej cirkvi- lebo ako som už povedala, založil ju človek, ktorý bol bigamista a hriešnik a dodnes je hlavou tejto cirkvi kráľ. Ja osobne túto cirkev za protestantsku neuznavam, takže mi je dosť jedno čo oni robia.
A čo vaša cirkev? Kňaz je pedofil a čo urobí vrchnosť?? Preloží ho na inú farnosť! Toto je normálne?
A celibat? Ako môže človek, ktorý nemá rodinu kázať o nej a hovoriť čo mám robiť? Prečo potom Ježiš povolaval ajtak zenatych, keď je celibat jedina moznost ako slúžiť Bohu?
A modly? Áno máte modly a všade!
II. Prikázanie: ,, Neučiníš si rytiny, ani žiadne podobenstvo tých vecí, ktoré sú hore na nebi, ani tých, ktoré sú vo vodách a pod zemou, nebudeš sa im modliť, ani ich ctiť!''
Žiadne podobenstvo tých vecí, ktoré sú hore na nebi!!!! Aj Ježiš je hore na nebi a vy ho máte všade pomaly! Áno presne to myslel Boh, keď dal nám toto prikazanie!
Zbytočne sa modlite ku neviem akým svätým. Lebo Ježiš povedal:,, Nikto nepríde ku môjmu otcovi, ak len nejde cezo mňa.''
A všetky zásluhy dávate Márii a tým zmenšujete dielo Kristovo! Áno Mária sice bola vyvolena a porodila Bozieho syna, ale to je asi tak všetko! To On spasil svet a nie Mária!
A nie Luther nie je mojím vzorom. Mojím vzorom je Ján Kalvín.
Luther to možno celé začal, ale vo veľa veciach s ním nesúhlasím, dokonca to bol antisemita... ale na obranu Luthera nech sa s tebou háda nejaký evanjelik...
Mojím vzorom je Kalvín, ktorý dodržiaval Boží zákon, po smrti manželky sa neozenil a chcel aby aj ľudia dodržiavali všetko ako nám zakázal Boh, preto ho nemalo veľa ľudí rado...
Áno a katolícke rehole sú síce po celom svete, ale asi iba 1/3 z nich aj skutočne pomáha ľuďom v núdzi, to ocenujem... ale ostatné 2/3 sa zavrú do kláštora na celý život, niektoré sa medzi sebou ani nerozpravaju... a niečo ti poviem: je ľahké byť mníchom medzi múrmi kláštora, ale ťažké je byť mníchom vo svete plnom hriechu... a to je dôvod prečo my kláštory nemáme!
A nemysli si, že len vaša cirkev pomáha! Protestanti majú tiež mnoho organizácií, ktoré sa venujú dobrocinnej službe a aj medzi nami sa nájde kopa misionárov.
A ešte posledná vec na záver- na vás- katolíkoch je najhoršie to, že si myslíte, že iba vy máte pravdu a v rámci tej svojej pravdy ste ochotní urobiť mnohé zlé veci, aj ty to teraz robíš, iba čisto urážaš... a Boha podľa mňa nezarmucuje ani tak to, že sme rozdelení ako to, že proti sebe bojujeme... tak nabudúce až stretnes protestanta mysli na to, že všetci sa máme milovať navzájom a nie na seba útočiť!
Súhlasím, že zmysel to rozhodne nemá... a myslím, že som pochopila všetko ako som mala, teba asi len štve, že so nereagovala na to najpodstatnejšie čo si napísal- na to, že si zhodil celú reformáciu a označil si ju ako dielo diabla... na to reagovať ani nebudem... k tomu asi len toľko, že keby bola dielom diabla, tak nezopakovala by sa niekoľkokrát a neuznavala Ježiša Krista ako jedinú autoritu a jedinú Hlavu cirkvi. Myslím, že si to trochu prehnal... a zamysli sa nad tým, že nech už je človek viery akej chce, ale stále je to ľudská bytosť a Božia dietka, ktorú má Boh bezvýhradne rád... myslím, že v nebi si nebude vyberať či ty si katolík, evanjelik, kalvín alebo pravoslávny... podstatné je, že si spravodlivý a čestný...
Práve to som sa snažila celý čas povedať, ak si pozorne čítal, ale asi nie...
Vreskot uznáva len svoju jedinú pravdu, ja tiež, ale akceptujem, že iní majú inú pravdu a týmto celým som sa snažila dosiahnuť len to aby pochopil, že tí čo nesúhlasia s jeho jedinou pravdou musia nevyhnutne skončiť v pekle...
Priznávam, dala som sa uniesť emóciami, ale cieľ bol presne opačný ako si napísal ty...