@pubertslatinocelny pri mojej fin. situacii keď potrebujem peniaze ako sol by som to asi bral ako dar od boha že som našiel tu peňaženku,a normalne by som si ju dal do vrecka a kračal dalej Možno aj na tie doklady by som sa vysral...
Iné by to bolo keby to bol niekto koho poznám,vtedy by som určite rozmýšlal či mu to vrátiť,ale asi ani vtedy by som mu to nevrátil
našiel som ju zato tá presna suma, patrila veľkemu podnikateľovy z Martina, dával mi 150€ ako nálezne, slušne som odmietol, veď sme ľudia a môže sa to každému stať........filip
Mno jeden typek mal problem, ze falsoval obcianske, a vlastne na to, aby si sfalsovala obciansky potrebujes originalny obciansky (lebo to je ako peniaze, dokonala kopia sa spravit neda)
a zmenis na nom udaje.
A takyo typci potom robia rozne operacie na tvoje meno a tak....
Takze sa snaz obciansky nestratit , lebo jedneho dna sa by si sa mozno dozvedela, ze si si zobrala uver alebo co.....
Preto som rad, ze dobri ludia mi ho poslali naspat
Po tom ako som minule stratila peňaženku sa viem cítiť do situácie toho, čo to stratil, takže vrátila. Hoci nepopieram, že v kútiku duše by som dúfala v nejaké nálezné.
@lochnessko k tomu, že mu chýbať nemôžu... nikdy nevieš, či si dotyčný zrovna nevybral dlho našetrené peniaze, aby si mohol kúpiť niečo, čo už dlhšiu dobu chcel, len mal tú smolu, že to zrovna vtedy stratil (i keď je pravda, že s takou sumou by mal byť opatrnejší ako normálne, ale stať sa môže čokoľvek)
Tak ma napadlo,že za to,čo som tu napísal,dnes určite stratím podobnu sumu,kolko mám pri sebe raz za 5rokov,a len naschval pre to,lebo som sem napísal že by som to nevrátil. Hmmm...
@mielikki tie posledne slova bol pokus o odlahcenie je jedno preco mal tolko penazi v penazenke, su to jeho peniaze a nie moje...ale tak povedzme si otvorene komu by sa nehodilo 500 evry tazka moralna dilema
moja mama našla peňaženku patrila jednej študentke a odniesla ju na políciu a tam jej povedali, že zobrala z tej penaženky peniaze Mama sa zobrala a šla domov a povedala, že keď najde nejakú panaženku tak sa na to vykašle ma nechá ju tak ležať a nenarobí si zbitočné problémy.
Ja osobne keby som našla peňaženku a bolo by v nej 568, 53€, nie nezobrala by som s tej peňaženky ani cent. Nemohla by som to urobiť. A ani na policiu by som nešla nechala by som ju tam ležať. Nie som zlodej aj keď nie som poctivá ale som čestná a spravodlivá.
mojej mame raz ukradli celu tasku s nakupom ,penazenkou no proste so vsetkym...takze teraz by som asi penazenku vratila pretoze viem ake to je ju stratit...ale tie peniaze neviem ci by v nej ostali..
určite by som to vrátila. nedávno sa kamoška ocitla v situácii keď stratila 300 euro a bola v panike, plakala atď. a to je pritom z rodiny, kde by tie peniaze až tak nechýbali (teda určite chýbali ale mali by bez nich čo jesť).
veď hento môže byť niekoho celá výplata. peniaze, za ktoré si kupuje jedlo a platí účty. taký debil nie som
Záležalo by od mojej súčasnej finančnej situácie. Momentálne som s peniazmi na tom biedne (ešte ma aj revízor musel dnes chytiť), tak peniaze by som vybrala a zdrhala kadelahšie
ked clovek najde bankovku na zemi tak to je ina vec, chuda este tam nachladne ... v tomto pripade vsak triezvo uvazujuci clovek nema co riesit.. odozdat majitelovi...
Myslim, ze by som sa tu penazenku snazil vratit majitelovi. Asi by ma trochu lakalo ponechat si hotovost, ale verim, ze by som to neurobil.
@tunidlo Porovnavat auto, ktore ma evidencne cislo, cislo karoserie, technicky preukaz a penazenku, kde staci zobrat peniaze, zbytok zahodit a nikto ma nikdy nevystopuje je diametralne odlisne.
Zrejme si sa snazil poukazovat na princip, ze sa v podstate jedna o kradez, ale v tom pripade by to asi chcelo lepsi priklad
ja by som to vratil majitelovi... aj s peniazmy... neviem ake je to stratit dlho nasetrene peniaze ale nechcel by som to, a co ja viem chcel si kupit nieco co chcel dajme tomu rok a setril na to... cize jednoznacne ano vratil aj s peniazmi...
hej vrátila, plus ak má tolko penazí v penazenke asi by som dostala aj odmenu aj dobrý pocit.
Raz sa mi stalo že som v bankomate videla kopu penazi ktoré si niekto zabudol vziat a dala som ich tetke vedla v kiosku že pre prípad ak ich niekto pojde hladať.
@dreamagall a teta z kiosku si urobila peknu dovolenku
tazko povedat, povedzme, ze podla penazenky sa da mnoho zisit a aj to aky clovek je, ci trpi nedostatkom, alebo prebytkom. a povedzme, ze ak by to boli nejake posledne peniaze pravdepodobne niekoho, tak by som vratil.
ale ak by som nasiel 500evri v penazenke tak by mi bolo dost jedno ci bude mat co dotycny jest, alebo nie
Keby som bola bez práce a musela uživiť šesť detí, asi by som si tie peniaze nechala...ale mala by som strašne zlé svedomie, predpokladám. Ale v súčasnej situácii (finančne zabezpečená...rodičmi a bez detí by som ich na sto percent poslala späť. Na políciu by som nešla, ešte by ma obvinili, že som z toho dačo zobrala...asi by som poslala poštou.
nie som žiaden anjel milosrdenstva alebo čo, ale urobila by som to už len preto, lebo ten dotyčný bude mať neskutočnú radosť, keď dostane všetko späť.
komplet vrátila. už som tak raz vrátila mobil. aj mne už raz vrátili peňaženku keď mi vypadla v tescu...ja strácam veľa vecí...kartu od autobusu, peniaze, mobil...a nevrátilo sa nič z toho, ľudia sa veľmi radi obohacujú na úkor iných, ale to je hnusné a takých ľudí nemám rada...
Jednoznačne,že by som tú peňaženku vrátil,so všetkým jej obsahom...A chcel by som vidieť ako by sa majiteľ zatváril,keby tam našiel fakt všetky peniaze
Ano, raz som stratil peňaženku, s komplet dokladami a jeden Pan mi ju priniesol až domov na zaklade adresy na dokladoch. Vtedy som si povedal ze to iste spravim aj ja keď najdem niečije cennosti, no zatial sa mi este nepodarilo.
tí čo by vrátili komplet aj s €, majú svedomie a sú dobré vychovaní ľudia....
preto v živote to nemajú ľahké a veľa trpia:::
tí čo by nevrátili nič, su bezcitní a za dočasný pôžitok z toho čo im nepatrí aj tak rýchlo zojde, v živote nemôžu nič dobre čakať od druhého, lebo ako sa povie : aky požičaj , taký vráť!
Ja som už jednu peňaženku našiel, ale bolo tam len pár drobných, kreditka a doklady. Hodil som ju dotyčnému do schránky. Ale neviem ako by som sa zachoval, keby tam bolo viac peňazí, ale asi by som ju vrátil aj s nimi, ale 100% to nehovorím.
paci sa mi ta zvlastna cena,asi by som to vratila,aj ked by som mala nutkanie zobrat obsah a utekat,ale to nieje moj styl.ale chcela by som zaruku vdaky,mozno malej revanse...
@zajko30 dobre vychovani? A cim? Kym? Najlepsi ucitel je sam zivot a ak ta ten nenauci byt svina a egoista tak uz ti ani Pan Boh nepomoze... Alebo ako sa hovori, za dobrotu na zobrotu.
ozaj pred vcerom som pozerak sudnu sien bolo to otakej starej jak nasla nejaky kufrkyk v ktorom bol 900 eur a ona ho vratila apotom sa isla sudil lebo chcela 120 ecek odmenu no lol ..... toto uz je riadna demencia na tejto planete nic vzlom ale .....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
89 komentov
ale keby v nej bolo 568,53° C, tak zrejme nie
Nanajvýš by som mu hodil doklady do pošt. schránky.
Iné by to bolo keby to bol niekto koho poznám,vtedy by som určite rozmýšlal či mu to vrátiť,ale asi ani vtedy by som mu to nevrátil
Ale keby v nej boli len peniaze a ziadne informacne udaje, tak nie. Nie som debil. Necham si ja , nie policajti.
Co je dnes, ked sa obcianske predavaju za 300 eur naozaj skvele vediet. ze existuju aj normalni ludia
moje svedomie by mi to nedovolilo
. . . sa mi to zas pisat nechce.
» www.birdz.sk/forum/vratili-b...
Mno jeden typek mal problem, ze falsoval obcianske, a vlastne na to, aby si sfalsovala obciansky potrebujes originalny obciansky (lebo to je ako peniaze, dokonala kopia sa spravit neda)
a zmenis na nom udaje.
A takyo typci potom robia rozne operacie na tvoje meno a tak....
Takze sa snaz obciansky nestratit , lebo jedneho dna sa by si sa mozno dozvedela, ze si si zobrala uver alebo co.....
Preto som rad, ze dobri ludia mi ho poslali naspat
Asi si dnes dám peňaženku do spodkov.
Ja osobne keby som našla peňaženku a bolo by v nej 568, 53€, nie nezobrala by som s tej peňaženky ani cent. Nemohla by som to urobiť. A ani na policiu by som nešla nechala by som ju tam ležať. Nie som zlodej aj keď nie som poctivá ale som čestná a spravodlivá.
a nie nevrátil ...
veď hento môže byť niekoho celá výplata. peniaze, za ktoré si kupuje jedlo a platí účty. taký debil nie som
@tunidlo Porovnavat auto, ktore ma evidencne cislo, cislo karoserie, technicky preukaz a penazenku, kde staci zobrat peniaze, zbytok zahodit a nikto ma nikdy nevystopuje je diametralne odlisne.
Zrejme si sa snazil poukazovat na princip, ze sa v podstate jedna o kradez, ale v tom pripade by to asi chcelo lepsi priklad
Porovnanie asi nie je diametrálne odlišné, diametrálne odlišné sú tie situácie a porovnanie je absurdné ... Ja viem
Raz sa mi stalo že som v bankomate videla kopu penazi ktoré si niekto zabudol vziat a dala som ich tetke vedla v kiosku že pre prípad ak ich niekto pojde hladať.
tazko povedat, povedzme, ze podla penazenky sa da mnoho zisit a aj to aky clovek je, ci trpi nedostatkom, alebo prebytkom. a povedzme, ze ak by to boli nejake posledne peniaze pravdepodobne niekoho, tak by som vratil.
ale ak by som nasiel 500evri v penazenke tak by mi bolo dost jedno ci bude mat co dotycny jest, alebo nie
Lebo keby nie mala by som zlé svedomie.
nie som žiaden anjel milosrdenstva alebo čo, ale urobila by som to už len preto, lebo ten dotyčný bude mať neskutočnú radosť, keď dostane všetko späť.
preto v živote to nemajú ľahké a veľa trpia:::
tí čo by nevrátili nič, su bezcitní a za dočasný pôžitok z toho čo im nepatrí aj tak rýchlo zojde, v živote nemôžu nič dobre čakať od druhého, lebo ako sa povie : aky požičaj , taký vráť!
takže veľa úspechov v živote..........filip
aj tak sa to dá povedať, život je najväčší učiteľ, prajem ti , aby si sa v živote nemusel stretavať s takými negativámi...filip