pochybujem, ze bude este niekedy za nasej ery svetova vojna. resp. urcite nie vo forme konfliktu, v ktorom sa prevaha vynucuje predovsetkym zbranami. uplne kazdy vie, ze taky konflikt by nemal vitaza, a preto nikto nema dovod taky konflikt zacat.
@samtord Ani prvá svetová vojna nebola ani zďaleka svetová. Prebiehala v podstate len v Európe aj to nie vo všetkých štátoch. Ani druhá svetová vojna napríklad Južnú Ameriku alebo Austráliu nijako nezastihla. Ten názov dostali skôr podľa toho, že išlo o veľké konflikty a aby si ľudia na to viac pamätali. Myslím, že to aj pomohlo. Veď už neraz bolo napätie medzi USA a Ruskom/Čínou, v Arabských krajinách či v Severnej Kórei ale práve spomienka na tieto hrozné vojny nás núti riešiť konflikty radšej diplomaticky ako zbraňami. A tak by to malo pokračovať
@Samtord@nightrain prečo kôli maličkému bezvýznamnému srbsku vo WW1? bojoval celý svet?
A Irán neni maličký ani bezvýznamný ale 80 miliónová veľká krásna krajina Teokracia ktorá ovláda aj Irak, Sýriu a prsty má aj v Palestíne, Jemene alebo Libanone. Je to impérium ktoré funguje už tisícky rokov. Veď Perská Ríša viedla vojny so západom (Atény, Sparta) už pred 2500 rokmi. Neskor s Rimanmi. Ale Irán bude teraz v prvom rade rozbuška. Montuje sa do toho príliš veľa strán. Od USA cez Rusko, UK, Francúzko, Turecko až po Saudov a Izrael. Keď Iránci neprestanú vyvýjať jadrové zbrane tak čoskoro bude intervencia západu čo rozhýbe Rusko a Čínu. Svetové vojny fungujú ako domino. Nehovoriac o tom že že za trumpom stoja rovnaké Jastraby ako za Bushom (Pompeo, Bolton) ktoré si vojnu vyslovene želajú. Peržania si ju želajú tiež a dokonca aj Arabi a Turci si ju želajú. Rusi ju dokonca očakávajú a tiež sa na ňu tešia.
Amerika len provokuje a čaká na to, pokiaľ Rusko nezasiahne. Dúfajme že sa tak neudeje. Ale ak áno, čoho sa my asi nedožijeme, tak Amerika a proamerické ovce sú moji nepriatelia.
@notmehofejk počúvaj ty šašo, chcel by som vidieť ako mi v reáli niečo takéto povieš. Takýchto hrdinov na internete poznám mraky ale v reáli by sa im scvrkli guľky, ty by si nebol výnimka. Ty samozvaný spasiteľ, pseudointelektuál zakomplexovaný.
@vinx prezentujes tu jednostranne nazory ako pravdu.Zial svet nie je ciernobiely Amerika neni o nic vacsie zlo ako vsetky ostatne velmoci (kazdy stat je zlo uz vo svojej podstate). Ale aj Amerike aj v Rusku aj v Irane zije vela dobrych ludi a aj vela sfanatizovanych idotiov, preto vznikaju vojny - koli politikom ktori fanatizuju masy - lebo sa riadia heslom rozdeluj a panuj.
1. Okrem toho nemyslim si ze Trump to s vrazdou Sulejmaniho myslel zle podla mna konal podla najlepsieho svedomia proste ho jeho ludia presvedcili aby to spravil, Sulejmani si oto koledoval uz ked obklucili Americku ambasadu v bagdade, len sa to vyvrbilo uplne inak ako ocakaval. Z Trumpovho pohladu je Sulejmani seriovy vrah, ktory zabil 10ky americanov a ma na svedomi tisice nevinnych ludi aj atentaty na roznych vyznamnych Politikov napriklad na premiera libanonu Rafica Haririho ktoremu nastrazili do auta vybusninu len za to ze neskakal tak ako Iran piskal. Proste mafianske metody ake pouzival u nas napriklad Mikulas Cernak. Taktiez v Iraku je bordel uz od roku 2003 prave koli Sulejmanimu (ktory na zaciatku s Americanmi dokonca spolupracoval) a roznym sitskym duchovnym vodcom ako Muqtada al-Sadr, to iste plati aj pre Libanon, Syriu, Palestinu a Jemen.
2. Na druhej strane Perzania chcu mat hlavne slovo v celom sitskom svete a mozno neskor aj v celom orientalnom svete oni sami seba stale vnimaju ako velmoc, ktora bola najvacsou Risu starovekeho sveta a ktora vedie vojny s nasou civilizaciou uz 2500 rokov.. preto oni taketo jednanie beru ako legitimnu vojnu (do ktorej sa miesa nacionalizmus, imperialne zaujmy s nabozenstvom) je to jednoducho stret kultur jeden nerozumie druhemu a namiesto toho aby sa snazili navzajom dohodnut a porozumiet si tak tu situaciu dalej hrotia. A ak vypukne vojna mozme si to odniest aj my vsetci.
@aventine tak ano Srbsko je z pohladu geopolitiky, len take bezvyznbamne nic. Srbsko bola len mala bezvyznamna zamienka lebo za nim stali velmoci, ktore si tu vojnu zelali (tak ako dnes) a aj ked bezni ludia cakali ze to skonci za par mesiacov. Pred prvou svetovou vojnou bolo viac takych incidentov, ktore vojnu priamo nevyvolali ale stupnovali situaciu vo svete. Napriklad incident s lodou SMS Panther v Marockom Agadiri, vtedy vela nechybalo k vojne a na poslednu chvilu sa ju podarilo zastavit. A ked za par rokov zabili Frantiska Ferdinanda tak to bola posledna kvapka. Z nasho pohladu je nezmysel aby takato blbost vyvolala svetovy konflikt a predsa ju vyvolala. Vojny nemaju logiku proste obcas vypuknu. A to co sa deje dnes na blizkom vychode je velmi podobne. A dalej sa to stupnuje. Dneska sme ku konfliktu omnoho blizsie ako kedykolvek predtym. Nehoviriac o tom ze vojny zakonite vypuknu kazdych X rokov a my tu mame extremne dlhe 75 rocne obdobie mieru.
@notmehofejk fakt mám čas chodiť skrz príbuznú republiku na aute, aby som si pošteklil ego... zamysli sa. Ale pokiaľ trváš na osobnom stretku, ozvem sa. Niekedy v marci idem s kamošmi do Prahy a aj do Brna, potom môžeme kľudne niečo podniknúť Ak chceš prijať pozvanie na pivo od Rusofila. Pokecali by sme si fajn.
@vinx nj, ta karta "v reale sa ma budes bat tak, ze si narves hlavu do prdele a budes predstierat, ze neexistujes! len sa mi ukaz na oci a tvoje dni budu zratane!111!!!!!!!11" neni az taky ultra-epic-anime-finishing move, ked druha strana suhlasi so stretkom, no nie?
tak ci onak som do konca tyzdna na sluzobke mimo prahy, len som bol zvedavy, ze ako rychlo vycuvas
@notmehofejk birdzáci sú to posledné, z čoho mám strach Som skôr známy pre svoj oslnivý ksicht, po ktorom každá druhá slintá. Intelekt je už na subjektívnom posúdení.
@notmehofejk Máš nejaký problém s vyhrážaním? Ja viem, čo si môžem dovoliť napísať, za prvé a za druhé, nikomu som sa nevyhrážal, debilko. A ku podaniu trestného činu potrebuješ meno páchateľa Takže ma tu nepoučuj, trapko. O dva domy odomňa býva šéf kriminálky, ktorý posudzuje takéto prípady v našom kraji, takže napíš svoje meno a budem ja ten, kto na teba podá trestné oznámenie. úbožiačik milujem takých, čo sa vyhrážajú zákonom a sami o ňom vedia holú pizzu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
A Irán neni maličký ani bezvýznamný ale 80 miliónová veľká krásna krajina Teokracia ktorá ovláda aj Irak, Sýriu a prsty má aj v Palestíne, Jemene alebo Libanone. Je to impérium ktoré funguje už tisícky rokov. Veď Perská Ríša viedla vojny so západom (Atény, Sparta) už pred 2500 rokmi. Neskor s Rimanmi. Ale Irán bude teraz v prvom rade rozbuška. Montuje sa do toho príliš veľa strán. Od USA cez Rusko, UK, Francúzko, Turecko až po Saudov a Izrael. Keď Iránci neprestanú vyvýjať jadrové zbrane tak čoskoro bude intervencia západu čo rozhýbe Rusko a Čínu. Svetové vojny fungujú ako domino. Nehovoriac o tom že že za trumpom stoja rovnaké Jastraby ako za Bushom (Pompeo, Bolton) ktoré si vojnu vyslovene želajú. Peržania si ju želajú tiež a dokonca aj Arabi a Turci si ju želajú. Rusi ju dokonca očakávajú a tiež sa na ňu tešia.
1. Okrem toho nemyslim si ze Trump to s vrazdou Sulejmaniho myslel zle podla mna konal podla najlepsieho svedomia proste ho jeho ludia presvedcili aby to spravil, Sulejmani si oto koledoval uz ked obklucili Americku ambasadu v bagdade, len sa to vyvrbilo uplne inak ako ocakaval. Z Trumpovho pohladu je Sulejmani seriovy vrah, ktory zabil 10ky americanov a ma na svedomi tisice nevinnych ludi aj atentaty na roznych vyznamnych Politikov napriklad na premiera libanonu Rafica Haririho ktoremu nastrazili do auta vybusninu len za to ze neskakal tak ako Iran piskal. Proste mafianske metody ake pouzival u nas napriklad Mikulas Cernak. Taktiez v Iraku je bordel uz od roku 2003 prave koli Sulejmanimu (ktory na zaciatku s Americanmi dokonca spolupracoval) a roznym sitskym duchovnym vodcom ako Muqtada al-Sadr, to iste plati aj pre Libanon, Syriu, Palestinu a Jemen.
2. Na druhej strane Perzania chcu mat hlavne slovo v celom sitskom svete a mozno neskor aj v celom orientalnom svete oni sami seba stale vnimaju ako velmoc, ktora bola najvacsou Risu starovekeho sveta a ktora vedie vojny s nasou civilizaciou uz 2500 rokov.. preto oni taketo jednanie beru ako legitimnu vojnu (do ktorej sa miesa nacionalizmus, imperialne zaujmy s nabozenstvom) je to jednoducho stret kultur jeden nerozumie druhemu a namiesto toho aby sa snazili navzajom dohodnut a porozumiet si tak tu situaciu dalej hrotia. A ak vypukne vojna mozme si to odniest aj my vsetci.
tak ci onak som do konca tyzdna na sluzobke mimo prahy, len som bol zvedavy, ze ako rychlo vycuvas