Opísala by si mu aké pocity v tebe vyvoláva...a jeho fantázia by zapracovala..ale to či by to bolo blízke zelenej...to je ťažko povedať...mňa by skôr zaujímalo keď sa slepým sníva...čo je v ich snoch čo tam vidia? Toto je príliš zložitá téma
no ak by bol slepy uz od narodenia, tak by som to naozaj nevedela... a vlastne tomu, ktory niekedy videl, by to nebolo treba vysvetlovat. tazka otazka. nedokazala by som mu to vysvetlit...
zelena.. farba dobrej nalady.. travy.. vonia ako jarny vzduch.. a ked si plny energie a dobrej nalady citis ju.. je to mlade ihlicie ktore rozvonia cely les.. je to jazero a zabky ktore v nom ziju.. a hlavne je to sladky hrasok x)
@5 .. Oni si podla mna ani nevedia predstavit "ciernu" lebo oni ju nemaju kde "vidiet" kedze to je ako keby nemali oci, takze oni nevidia ciernu tam kde normalny clovek vidi vsetko, ja si to skor predstavujem ze oni jednoducho nevidia ocami tak ako ja nevidim zvyskom tela.. takze nic. .
myslím že to je nemožnééé.. samozrejme fantázia spraví svoje, ale aj tie farby si vysvetlí tým pádom po svojom... Oni vidia len svoju predstavivosť tak by som to povedal asi..
Ja som raz pozerala jeden film a tam chcel chlapec ukazat svojmu slepemu dievcatu farby. Dal jej do ruky nieco studene a to bola akoze modra. Potom nieco teple a to bola cervena.. So zelenou som to nejako nepchopila
#11 len vieš keď niekto nevidí od narodenia... si predstav že v živote tie farby nevidel tie veci cíti len hmatom.. to nemá s farbami nič.. to je veľmi ťažké my si to vieme predstaviť lebo sme to už videli a zažili.. vo mne tiež niektoré veci vzbudzujú automaticky farby aj čísla aj písmená dokonca ale keď niekto tie farby v živote nevidel to je o inom.. to je celá veda
suhlasim ako to uz bolo povedane. je to nemozne vysvetlit mu to, pretoze on si nevie ani predstavit ze nieco take ako farba existuje. farba je ako zakazana tema. nieco, nad cim nepremysla lebo to nema zmysel. je to ako keby ti mimozemstan povedal ze medzi dvoma rovnakymi poharmi je nejaky rozdiel, ktory on dokaze vnimat ale ty nie, lebo na to nemame zmysly. trebars vyzarovanie alebo nieco take. jednoducho by povedal ze ten prvy ma vyzarovanie isteho druhu a ten druhy zas ineho. tazko by sa ti to predstavovalo. nie som slepy, ale takto si to predstavujem ze to asi je. a ako tu uz bolo povedane, asi jediny sposob ako im priblizit farbu je povedat im o pocitoch ktore v cloveku ta farba vyvolava
Viem ze na zakadnej skole sme nejaky taky pribeh mali v povinnom citani niekto slepy rozlial mlieko a niekto mu vysvetloval ako to cele vyzera, aebo nieco podobnen viem ze vtedy som nad tym dost aj ja uvazovala ale je to take otrepane podla mna to akoby si niekomu berukemu vysvetlila co je to onania
to je jak keby ste hluchému vysvetlovali ako hrá gitara..(aj keď tí majú výhodu že možu aspoň cítiť vibrácie) ale ajtak to sa skrátka nedá.. Ajtak si to predstavia po svojom lebo nemajú šajnu ako to v skutočnosti je
ja som pozerala na discovery myslim a tam bol jeden newidiaci co malowal ale namalowal uplne nadherne krajinu proste pouzil take farby ake aj maju tam byt stromy boli zelene potocik modry a tak bolo tokrasne.,..potom isiel na taky test pod nejaky pristroj lebo lekari chceli wediet ze ako to robi a tam zistile ze ta cast kde je w mozgu cenrum zraku prejawuje taku aktiwitu ako u normalneho cloweka...a tak zistila alebo utwrdili sa w poznani ze clowek newenikma len ocami swet a farby a wsetko ale aj nejakym podwedim...myslim ze to uz w cloweku je ze wie aka je ktora farba akurat ze to musite objawit...a potom tam este bolo ze jeden wedec mu dal zobrazit budowu pri ktorej nejaky myslitel objawil ze ked kreslite budowu musite bocne steny dat trochu skmejsie a tak...a on mu to dal ohmatat a ten slepy presne tak nakreslil ako sa ma
Clovek ktori cely zivot nic nevydel, ma uplne inu predstavu o svete. My vydiaci si to nedokazeme predstavyt alebo si myslimez tam vydi tmu, ale ono to nieje pravda... Oni vsetko "vydia" inak.
My by sme chceli vysvetlit im co vydime my a oni by nam zase povedali co vidia oni...
Maju to určite tassie ako my ale mozno vydia to co my nevydime, a nevidia to co my nechceme vydiet...
@35 no newem ci uwidis ale ako to chodi myslim ze na discovery program ze nowodibi superhrdinowia a tak a tam su ludia s takimy zwlastnymi schonostami...napriklad jedna ked pocuje hudbu alebo hocico ine widi to wo farbach...alebo jeden dokaze prezit w chlade kde by uz normalny clowek zomrel on este zije a je to tym ze silou wole dokaze ustalit swoju teplotu robili mu na to a test
ťažko by si mu vysvetľovala, stále by nevidel nevidiaci nemajú ani funkčné časti mozgu, ktoré pracujú pre zrak, za to majú lepšie vyvinutý sluch ako my, o tom niet diskusie, a preto sa pýtam metaforicky: dá sa farba vnímať sluchom?
@zipporah newidiacim praweze funguju tie casti mozgu kde je zrak odporucam citat celu diskusiu cize aj @29 je to skutocne nie wymyslene dokonca som to aj widela
@wewe moment nekreslil tam potom na konci budovu ale trojrozmerne? Lebo ja som raz zachytil koniec jedného dokumentu to ma strašne zarazilo jeden slepý tam ohmatal budovu a potom ju nekreslil na plátno trojrozmerne
Ahojte.U nevidiacich to je rôzne. Tak ako tu uz niekto pisal je rozdiel pokial niekto nevidi od mala alebo strati zrak pocas zivota. Sam som uplne nevidiaci od 9 rokov a v pamati mam vsetky farby a nie len to prakticky skoro vsetky veci az na niektore vynimky na, ktore postupne uz zabudam. Hoci nevidim uz, skoro 12 r no stale u mna funguje velmi realisticka predstavivost ci som uz doma vonku alebo v prirode vzdy si v aktualnom case a priestore predstavujem svoje okolie. Napr ak sedim pri pc cely cas vnimam pred sebou obrazovku klavesnicu policku nad hlavou izbu okolie. Podobne napr aj v prirode. Je to urcite zaujimave minimalne pre ostatnych zdravo vidiacich. Ak vas nieco zaujima kludne sa pytajte rad sa podelim so skusenostamy
Marek
@itman Mna by zaujímala jedna vec: Ako môže slepý človek narábať z PC? Tobôž na birdzi kde človek musí čítať. Alebo ti niekto prečítal diskusiu a ty si mu len povedal čo má napísať?
A k tvojmu príspevku - To že vnímaš poličku, obrazovku, nemám chapať tak že vieš o tých predmetoch a dávaš si pozor kde čo je aby ťa niečo neprekvapilo? Neviem si celkom dobre predstaviť to, že si sútredený na nejakú činnosť a zároveň si pri nej predstavuješ vedľa seba nejakú skriňu. Tá predstava príde až keď sa chceš niekde premiestniť. Alebo sa mýlim?
na beznom pc mam instalovany screenreader/hlasovy vystup, ktory odcita prakticky vsetky udaje z obrazovky pokial nejde samozrejme o obrazok alebo grafiku.Na zaklade klavesnice nie mysi môzem obsluhovat pc rezp operacny system windows skoro uplne plnohodnotne tj web prehliadac je velmi dobre podporovany na webe sa dostanem fakt skoro k vsetkemu taktiez pre tento program nieje problem odcitat aj ostatne rozhrania programov ako je napr icq, skype, winamp, wmp, ms office a podobne. V urcitych veciach je obsluha pc tymto spôsobom rychlejsia no v inych zas pomalsia. Web stranku na ktorej som este nebol si musim aspon zbezne prezriet a ciastocne zapamat aj jej strukturu aby som sa neskor vedel rychlo presunut na pozadovany obsah.
V podstate ano najviac ta predstava funguje pokial sa pohibujem v priestore no okrem toho aj po cel cas niekde v podvedomi. Vies ked som v minulosti videl tak nedokazem vnimat svoje prostredie ako tmu. Mozno to vyznie zvlastne no tmu v podstate ani nepoznam. V kazdom momente dane prostredie vnimam svojou predstavivostou fantaziou a aj na zaklade rôznych inych podnetov zvukovych a podobne.
Mam viacero nevidiacych kamosov, kt nevidia od mala a oni urcite veci vnimaju inac. Napr nedokazu uplne pochopit co je farba no ako to tu uz pisala myslim vewe dokazu si farby predstavovat aspon teda ciastocne na zaklade niakych zvukovych podnetov napr vysoky a nizky ton klavira, alebo teplo=cervena zima modra a podobne. Casto som sa zamyslal nad tym, ze ak by napr niaky od mala nevidiaci clovek zacal zrazu vidiet ci by vedel podvedome pomenovat aspon niektoru farbu alebo teda aspon odlisit ciernu bielu.hm.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
Prečo páperie?
Keď už na to šiel tou infračervenou červenomodrou formou, tak by človek čakal, že biele bude niečo rozžeravené do biela ...
My by sme chceli vysvetlit im co vydime my a oni by nam zase povedali co vidia oni...
Maju to určite tassie ako my ale mozno vydia to co my nevydime, a nevidia to co my nechceme vydiet...
@29 preco preboha pouzivas miesto v "w"???
skuste zatvorit oci a zamysliet sa nad tym aku farbu vidite...ja NEVIDIM ciernu...neviem to definovat, ale cierna to nieje...taka...cista cierna...
Marek
A k tvojmu príspevku - To že vnímaš poličku, obrazovku, nemám chapať tak že vieš o tých predmetoch a dávaš si pozor kde čo je aby ťa niečo neprekvapilo? Neviem si celkom dobre predstaviť to, že si sútredený na nejakú činnosť a zároveň si pri nej predstavuješ vedľa seba nejakú skriňu. Tá predstava príde až keď sa chceš niekde premiestniť. Alebo sa mýlim?
Vopred ďakujem za odpoveď :p
V podstate ano najviac ta predstava funguje pokial sa pohibujem v priestore no okrem toho aj po cel cas niekde v podvedomi. Vies ked som v minulosti videl tak nedokazem vnimat svoje prostredie ako tmu. Mozno to vyznie zvlastne no tmu v podstate ani nepoznam. V kazdom momente dane prostredie vnimam svojou predstavivostou fantaziou a aj na zaklade rôznych inych podnetov zvukovych a podobne.
Mam viacero nevidiacych kamosov, kt nevidia od mala a oni urcite veci vnimaju inac. Napr nedokazu uplne pochopit co je farba no ako to tu uz pisala myslim vewe dokazu si farby predstavovat aspon teda ciastocne na zaklade niakych zvukovych podnetov napr vysoky a nizky ton klavira, alebo teplo=cervena zima modra a podobne. Casto som sa zamyslal nad tym, ze ak by napr niaky od mala nevidiaci clovek zacal zrazu vidiet ci by vedel podvedome pomenovat aspon niektoru farbu alebo teda aspon odlisit ciernu bielu.hm.
Škoda že si do tohto fóra nezavítal skôr, keď bolo ešte aktuálne, teraz sme tu v podstate sami dvaja
Možno si budeš myslieť že táram, no napriek tomu keď som na chvíľu zavrel oči myslím že viem pochopiť čo si opisoval.
A zo zvyškom nemôžem nič iné ako súhlasiť
Každopádne som rád že si sem zavítal