@Deadlyliving Pravda, na tuto moznost som nemyslel. To je este lepsie ako kupit si vtaka, co bol stvoreny len a len na lietanie a potom ho dat do klietky.
@Pravnik Sakra mas pravdu, ja som to povodne napisal dobre, ze neje zivocisne vyrobky, ale Birdz mi odmietol pridat anketu lebo som uz jednu daval a tak som to prepisoval znova. Teraz si ma fanaticki vegani najdu, ale namiesto toho aby mi odkrojili hlavu ako moslimovia, tak ma zakopu zaziva do zeme ako zeleninu.
Som vegánka, ale odmietam zo svojho psa robiť vegána. Vegánske granule sú fajn, ale len ako doplnok nie ako úplna náhrada mäsa.
A existujú morálnejšie spôsoby, napríklad Barf, alebo značky konzierv a granúl, ktoré používajú mäso z voľnochovov a domácich fariem..
@Ericca To je len spravne ze z neho nerobis vegana, to nebola pointa. Skor sa nad tym zamyslam tak, ze mäso nie je vyslovene nevyhnutné pre ľudí, takže jeho jedenie je niečo ako luxus. Či už chuťový, zdravotný,alebo výkonový(napr. pre kulturistu). A vegán si ten luxus nedopraje. Lenže aj manie domáceho zvieraťa je luxus, bez ktorého sa zaobídeš. Takže v tomto prípade vegán kvôli rovnakému luxusu(niečo, čo nemusí, ale chce mať, lebo mu to spôsobuje dobrý pocit) zabíja zvieratá. A voľnochov...aj ľudia si môžu kupovať mäso z voľnochovov.
Výnimka by bol vegán čo si kúpil mäsožravca predtým než sa stal vegánom, prípadne vegán, ktorý si vzal psa z útulku, lebo ten pes by buď aj tak jedol mäso celý život, alebo by v tom útulku mohol prísť o život.
@Ericca v @9 Pravda, a preto som aj naschval napisal do nazvu ankety "Človek čo neje mäso, ale KÚPI si zviera jediace mäso." , aby bolo jasne ze sa nejedna o adopciu ani o pripad kedy sa stane veganom az po kupe napr. psa.
Ja nejem nič živočíšne, ale vegan nie som, lebo toto už je choré, čo ľudia okolo toho robia, ja už mám v piči nejaké pomenovania, šklatuľkovania, to sa človek len naserie, veď tu bolo to slovo istú dobu zakázané, tak tu ľuďom z toho jebalo, inak chovám hada, ten žerie myši, gekončikov, žerú cvrčky, škorpión tiež, ryby jedia živ. potravu a varana stepného, ten zje všetko, čo sa pohne. Cmuk.
@unknownboy odmietam sa škatulkovať, som človek, čo je rastlinnú stravu, ty wtf, pre toto som to ľuďom prestal vravieť, hneď si vegan, blbé reči o mäse, vajciach a podobne, koho to baví dookola počúvať? Mňa nie. Chápeme sa? Nehovorím, že si tie blbé reči mal, ale viem ako to tu funguje, nie len tu.
Vacsina veganov su vegánmi aj preto, ze nechcu podporovat predaj zivocisnych produktov, takze keby vegan kupuje svojmu mazlickovi mäso, a vlastne nechce podporovat tento priemysel, tak si serie do huby. Ale s takýmito vegánmi som sa moc nestretla, kedze vela vegánov si svojich mazlickov zveganizuje.
@antifunebracka Kupovanim zvierata podporujes produkciu toho druhu zvierata. Co hovoris je podobne akoby si povedal, ze nosis norkove kozuchy, ale necitis sa zodpovedny za kozusinarsky priemysel, lebo ved tie kozuchy co si si ty kupil uz aj tak boli vyrobene v tom case, takze ich nekupou by si tie dane norky nezachranil.
@Myschka Presne si to vystihla. Len kozy je dobre krmit masom. Našej dávam stále mäso a kričím na ňu "trhaj tiger" až kým sa nepozvracia...bola aj štúdia , že mäso zvyšuje agresivitu zvierat. Tigre kŕmené mäsom, po vpustení opatrovateľa do klietky, ho roztrhali. Tigre kŕmené mrkvou na neho sotva pozreli. Vlastne, oni sa už aj potom keď odišiel sotva hýbali.
@Milgamman Moralne hladisko je nejest zvierata preto aby netrpeli. Takze technicky si vegan, aj keby si vo volnom case ubijala zvierata kovovou tycou, ale nejedla ich. Ale ak mas za tym moralny ciel neublizovat zvieratam, potom z tvojho moralneho hladiska vegan nie si ak kvoli tvojmu luxusu-psovi zvierata zomieraju.
Prvé, čo pokladám za veľmi dôležité zdôrazniť, je to, že ak niekto kupuje zviera z chovateľskej stanice (napríklad), namiesto toho, aby adoptoval, už tu je základ, kvôli ktorému by sme inak mohli zvoliť možnosť "nie je vegán, pretože pokladá množenie a obchod zo zvieratami za morálne prijateľnú činnosť".
Tak, a teraz k tomu zvyšku.
Zahlasoval som za možnosť, za ktorú som zahlasoval, pretože je to vraj pre mnohých naozaj ťažká dilema. Čo sa týka pojmu "zviera jediace mäso", budem predpokladať, že ho používaš zameniteľne s pojmom "obligátny mäsožravec". Takže dajme tomu druh zvieraťa, ako taká domáca mačka. Je naozaj na danom človeku (či už má vegánske hodnoty, alebo nie) ako sa v danej situácii, kedy sa ocitol/la v pozícii opatrovateľa a spoločníka takéhoto tvora, zachová.
Vzhľadom k tomu, že na trhu jestvujú bezpečné a odskúšané krmivá na rastlinnej báze so synteticky pridanými vitamínmi (=t.j. tak ako u človeka, pre život potrebnými látkami, len je tam iná škála),
a zároveň
jestvuje nespočet bežných krmív na báze odpadu zo živočíšnej výroby, obilia plus synteticky pridaných vitamínov, ktoré bežne nakupujú ľudia, nezaoberajúci sa možnými dopadmi tejto voľby na život (a smrť) zasiahnutých zvierat i životného prostredia,
nazdávam sa, že možnosť voľby má každý, kto kupuje krmivo.
A aj možnosť tejto voľby sa zrieknuť, pustiť ju.
@ericca "A existujú morálnejšie spôsoby, napríklad Barf, alebo značky konzierv a granúl, ktoré používajú mäso z voľnochovov a domácich fariem.. "
Stále neviem, čo presne je to ten BARF, lebo som zatiaľ neadoptoval ani len jedného psa, a nestál pred touto voľbou. Ale ak je to niečo také, ako krmivo s výrazným podielom mäsa z ekologického, "humánneho", voľného chovu ako tie, ktoré zmieňuješ nasledovne, rád by som Ťa poprosil o upresnenie, v čom je to morálnejšie, než rastlinná strava s pridanými vitamínmi, ktorá je pre psov spravidla veľmi vhodná, keďže sú biologicky stavaní ako všežravci, t.j. dokážu žiť a prosperovať na výlučne rastlinnej strave (dokonca niektorí z psov doživších sa rekordného veku boli celoživotní vegetariáni ) .
Keďže ide vlastne o dopyt po utrpení a smrti mnohých zvierat kvôli jednému inému zvieraťu, pre ktoré si skrátka jeho spoločník/opatrovateľ vytvoril preferenciu na základe tak arbitrárneho znaku, akým je živočíšny druh.
@unknownboy ale ja nechapem preco sa mu smejete, ved nemusi byt niekto vegan za to, ze neje zivocne veci, vobec sa tie dve veci nevylucuju. moze kupovat napriklad kozene topanky a byt na rastlinnej strave, ale vegan nebude. alebo sa tak nechce nazyvat lebo to slovo pomaly aj veganom otaca oci smerom donutra.
inak priklad, niekto najde na ulici macku/psa, nezobere do utulka, rozhodne sa nechat si ho. nebude ho krmit rastlinnou stravou aj napriek tomu, ze on sa tak stravuje, lebo nie je kokot a vie, ze to zviera nie je bylinozravec. lenze hocico by v takej situacii urobil, bol by aj tak nakoniec jepko pokrytec, uz len za to, ze je vígn. vsak, @notme ? nuz, nastastie je vela ludi, ktori budu radsej pokrytci nez aby zabijali zviera prijebanou stravou.
@loveillumination j lepsie je zabijat zvierata pre svoju prijebanu macku vies co? predstav si, ze kazdy kto je maso v skutocnosti neje maso ale chova macku. potom bude vsetko ok, no nie?
@thrwtchr Áno, je to podobné a navyše je to surová strava, prirodzená... Robiť zo psov a mačiek vegánov je proste proti prírode. Nikto nám nedal právo rozhodovať za nemú tvár a nútiť ho do niečoho, obmedzovať ho v takej základnej potrebe ako je jeho prirodzená potrava... A kŕmiť ich zeleninou a obilninami a potom do nich pchať chémiu ("vitamíny") aby sa nahradilo to čo im nedoprajeme, mi príde choré.... Možno ak je tak kŕmené zviera od malička, tak si zvykne. Ale zaobstarať si staršieho psa a potom ho začať kŕmiť vegánsky, to už hraničí s týraním... Najlepším riešením by samozrejme bolo, keby si pes ulovil sám, ale to už máloktorý pes dokáže, takže im musíme v tomto pomôcť.
Vegan granule sú fajn, ale len ako doplnok. Dokonca ja sama mojej sučke kupujem vegan psie sušienky. Btw. je zachránená z ulice.
Treba hľadať tie najhumánnejšie možnosti (niektorí ľudia chodia do mäsiarstva pre zvyšky, ktoré by inak boli vyhodené, iní kupujú značky z voľnochovov atď.) ale nezachádzať do extrémov.
@loveillumination btw dame si niekolko veci, ktore sa priamo opieraju o tvoju logiku. sice to bude absurdne, ale podla teba spravne.
tak za prve, co keby od zajtra boli vsetci vegani, ale zato si nakupili tolko maciek, ze by to na celkovej spotrebe masa nic nezmenilo? alebo povedzme, ze by dvojnasobne vzrastla? trpelo by dvakrat viac krav, malo by to 2x vacsi dopad na ekologiu, ale pozor, macky su prirodzene masozravce, cize v podstate by bolo vsetko v sulade s kostolnym poriadkom.
za druhe, preco svoju macku nekrmis macacim masom? ano, macka v prirode nezozerie inu macku. rovnako, ako nezozerie ani kravu ci prasa. technicky vzate by ti preto nemalo robit problem prestat kupovat konzervy a zacat miesto nich kupovat macky z utulku, z ktorych by si pripravovala maso pre tu svoju.
po tretie, vrazda sice zlocinom je, ale najomna vrazda je uz v poriadku. ty predsa nezabijas zvierata kvoli sebe, to by bolo neeticke. zabijas ich pre svoju macku a to je predsa uplne ine!
a na zaver, clovek nieje a nikdy nebol bylinozravec.
@unknownboy vidíš, a to len pre ľudí, ako si ty, čo nedovidia ďalej ako za plot, prečo by som sa mal prezentovať ako vegan, keď to nechcem? Teba by som mohol ja nazývať dement, lebo píšeš jednu vetu dvoma jazykmi, tiež by sa ti to nepáčilo, ešte stále sa nechápeme? Ale ja som tolerantný človek a nenazvem ťa tak.
@loveillumination mne sa to škatuľkovanie zhnusilo riadne, len v tom je to, príde mi to na hlavu takto sa označovať, ja som to a ty si to. A nikto ma tu nemá právo označovať za to čo som a čo nie, ale niektorým ľuďom to nevysvetlíš, lebo si "alien, wtf, roffflllll".
@notme mne sa ale nechcelo hadat s clovekom co sa bude o rovnake nazory opierat aj o 50 rokov, lebo ich dotiahol k dokonalosti okolo osemnastky. moja chyba.
hm, "co keby" otazky na vegosov su bolestive. ja uz dva roky nebyvam s kocurom inak, ale ked ho stretnem, urcite sa postaram o to aby som s nim pokecala o tom, ci nezmeni stravu aby som na internete nemusela dostavat prijebane otazky. vies, moji rodicia ho kupili ked som bola decko a ten den budem asi preklinat, zrejme spolupracuju s ludmi, co sa budu pri kazdom argumente moct opierat o to, ze mam macku a pre to som hlupacka co si sere do huby.
ty neznasas macky, si butthurt voci veganom, stale dokola omielas tie iste vycibrene argumenty a proste si odhodlany pisat veci, na ktore ti nikto nevie nijak reagovat, lebo vedia, ze mas pravdu kludne na 200 komentovu diskusiu. skus najst kde som napisala, ze veganstvo je bezchybne a je to spasa ludstva, lebo tieto tvoje zapalene komentare reagujuce na barskoho nejediaceho zvieracie veci su akoby ti ten clovek napisal, ze si 0 lebo jes maso a on je tvoj spasitel a mozes mu oblizat. ja tomu nerozumiem. fakt ta to stale tesi alebo to robis len z povinnosti otvorit hlupakom oci?
predtym ako by si sa pousmial nad tym ako si ocakaval, ze nebudem na tvoje absurdne veci opierajuce sa o moju logiku vediet odpovedat, lebo si ma komentovo ugriloval, si pls precitaj prvu vetu. treba vediet kedy uz radsej jebat na to.
@unknownboy športoval si očami keď si pár slov nevieš prečítať, alebo si pochopil, že označovať niekoho, koho si nikdy nevidel za niečo je tak trošku primitívne a chcel si sa vyhnúť odpovedi, myslím normálnej, nie odpoveď jedným slovom, alebo odpoveď v multi-jazyku?
Keď si vegán nekúpi mačku a kúpi si ju nevegán tak jej bude dávať maso rovnako ako by jej to dával ten vegán.... Už len to že to zviera existuje znamená že bude jesť maso a to je jedno či vo vegándomove alebo nevegándomove.... Mačka je masožravec a nemá na výber ale človek na výber má a preto si vyberá.... Ale keď ja som vegán tak to neznamená že k tomu musím nútiť aj iných...
@goodk@33 Vďaka za upozornenie, ale pokladám ho za bezpredmetné, keďže základné princípy vegánskej morálky a nakupovanie vnímajúcich, cítiacich živočíchov (alebo produktov ich vykorisťovania) sa vylučujú.
@Surikatka Podľa tvojho argumentu by platilo asi aj nasledovné...Ak si vegán nekúpi mäso, kúpi si ho nevegán, tak ho bude jesť on rovnako ako by ho jedol ten vegán. Už len to, že to mäso už je zaité znamená, že je jedno či kto ho zje, takže vegánstvo je bezpredmetné.
@loveillumination tak ma nabuduce netaguj s nezmyslami ako ti vzdy vravim, rob si co chces, ale pokial to robis kvoli etike, tak sa nepokusaj obhajit chov masozravych zvierat, lebo to sa proste obhajit neda. a ked predsa len nezvladnes ani to, tak ma nabuduce pri svojich pokusoch racionalizovat iracionalne vynechaj. ja totiz tiez nemozem povedat, ze ma nejak zvlast tesi, ked sa snazim vymysliet tisic roznych variacii vysvetlenia jedneho jednoducheho principu.
dalsia vec, neviem, odkial beries, ze mam nieco proti veganom. pravdu povediac, sam o tom uvazujem. to, co ma vytaca, je tvoja logika, o ktorej sa vlastne cely cas bavime. ale ja si, na rozdiel od teba, budem schopny pripustit, ze mam na rukach krv kazdeho zvierata, za ktoreho vrazdu som zaplatil a to bez ohladu na ucel.
@goodk Ak si vegán nekúpi maso tak si ho nekúpi a ak si ho kúpi tak to neznamená že nevegán si ho nekúpi.... Keď mám na stole mačku a na druhom stole dva kusy masa a pred obidvomi stolami dvoch ludí vegána a nevegána tak mačku si jeden z nich zobere a je jedno ktorý ale maso si zobere len ten nevegán a jedno tam zostane....
@Notme no ale co ma robit s tou mackou ked ju kupili rodicia a co ma robit so psami ked su z utulku alebo ulice a aj keby ich dali prec tak budu stale jest maso.
@Surikatka Napisal(a) si to technicky spravne. Ale je jedno kolko masa ostane na druhom stole, pretoze to maso uz je mrtve, to je jedno ci ostane na stole a zhnije, alebo ho zje vegan alebo nevegan. Preto pocet kusov masa na stole je uplne bezpredmetny udaj. Jedine co sa k tomu da povedat aby to davalo zmysel(a myslim ze tak nejako si to aj myslel(a). je ze ak sa tie 2 kusy masa minu tak musia byt nahradene dalsimi dvomi kusmi masa. a preto treba zabit 2x tolko zvierat ako keby sme nahradzali len jeden kus. Ale to iste mozeme povedat aj o macke. Tym, ze si vegan zoberie jednu macku zo stola, ju trh nahradi dalsou mackou, ktoru by inak nevyprodukoval. A to je pointa, ze ta DALSIA macka potrebuje DALSIE maso a preto musia byt zabite DALSIE zvierata.
@ericca Aha, takže argument prirodzenosti, prírody.
Tu sa môžu spôsoby vnímania tohoto celého (pojmu aj fenoménu, ktorý označuje) zásadne odlišovať. Neviem, či sa mi teraz veľmi chce zabŕdať do celkom obsiahlej témy, napríklad romantického konfliktu príroda vs. kultúra atď. Pointou je, že na našich neveľmi šťastne vyšľachtených, namnožených a trpiacich spoločníkoch, ktorí v hojných počtoch trpia na ulici, v útulkoch a u nezodpovedných "pánov", nie je nič prirodzené. Oni sami sú ako druh produktom krátkej koevolúcie a následných cielených "estetických" zásahov (skôr ku škode než k úžitku) zo strany ľudí.
Plus, zväčša žijú v interiéri, sú na to často prispôsobované odmalička. Čo je na tom prirodzené? Alebo neprirodzené?
"Robiť zo psov a mačiek vegánov je proste proti prírode."
Čo sa týka psov, sú biologicky/anatomicky všežravcami. Čo sa týka mačiek, sú biologicky/anatomicky mäsožravcami. Ale chápanie biologických potrieb takýchto telesných aparátov im dnes taktiež umožňuje dodať im všetko, čo potrebujú, a nemusia pre to umierať a trpieť ani oni (pretože o žiadne vitálne látky neprichádzajú, všetky majú v potrave), ani tisíce ďalších zvierat.
"Nikto nám nedal právo rozhodovať za nemú tvár a nútiť ho do niečoho"
A za tie ostatné, ďalšie zvieratá, miliardy zvierat, rozhodol kto?
My sami svojím dopytom, všakže, alebo sa mýlim?
A kto ich opakovaným oplodňovaním núti rodiť ďalšie deti?
My, alebo niekto iný?
"kŕmiť ich zeleninou a obilninami a potom do nich pchať chémiu ("vitamíny")"
Áno, ide doslova o chémiu, pretože všetko je chémia. Aj banán, aj telá zvierat, všetko sa skladá z látok, ktoré majú zodpovedajúce chemické vzorce. @narazuvzdornaa sa v tom asi vyzná lepšie, ja som mal chémiu naposledy na základke. Tak pardon, ak to nevystihuje povahu sveta dosť príhodne.
A áno, ide doslova o konkrétne izolované vitamíny, nie nejaké "vitamíny", a nie je ich zas tak veľa (z toho, čo si pamätám, tak je tam taurín a možno ešte nejaké ďalšie dva-tri). Nič zložité ani svetoborné, proste tie základy.
"Ale zaobstarať si staršieho psa a potom ho začať kŕmiť vegánsky, to už hraničí s týraním"
---> To záleží už čisto od jednotlivca, nie od ľudí všeobecne ako pestrej skupiny. Takisto každý pes bude inak reagovať. Platí to pri všetkom, tak to platí aj pri navykaní na inú stravu. Sú zaznamenané prípady, kedy sa to dalo. Rovnako ako prípady, kedy sa to nedalo. Oboch je veľa, neviem terazky, ktorých je viac. : ) Medzi vegánmi je veľmi bežné kŕmiť rastlinnou stravou a metóda navykania nemá nič s nútením alebo týraním. Každopádne odporúčam si o tom niečo naštudovať a informovať sa, najmä v prípade, že máš takéhoto psoločníka. : )
@53 na domacich milacikov sa v tomto kontexte nemozes pozerat ako na zvierata. oni su nieco, co chceme my. my sme si ich vyslachtili, my sme im dali domov, my sme ich ochranili pred zvyskom prirody, prirodzenym vyberom, predatormi... bez nas by ich tu ani zdaleka nebolo tolko. ony su v tomto zmysle nieco ako stroj, ktory poziera maso. keby moja kosacka ficala na maso miesto benzinu, jej pouzivanie by bolo uplne to iste ako chovanie psa. utulky, macata zachranene od kontajnera...preco to ludia robia? preto, lebo bez ludskeho zasahu by tie tvory neprezili. a o tom to je. stavame sa do cesty prirode, zachranujeme nieco, co je odsudene na smrt. zije to teda len kvoli nam. a ked nieco existuje len kvoli mne, som automaticky zodpovedny za vsetky dopady na okolie, ktore ono nieco sposobuje.
@Notme Máš vo všetkom okrem jedného pravdu čo si napísal. Ale preskočil si z jednej témy na druhú. Hovorilo sa tu o morálke jednotlivca a teda čo je alebo nie je v danej situácii pokrytecké. Ty si skočil na spoločnosť. Podľa tvojho argumentu je teda jediné riešenie neprodukovať nové psy a mačky. V prípade ak máš mačku ktorú ti kúpili rodičia a psy ktoré kúpil a vyprodukoval niekto iný, tým, že ich dochováš nijako nezvýšiš podiel spoločnosti na vraždení. Iba ak by si zvažoval a obhajoval riešenie zabiť všetky romáce zvieratá jediace mäso. Potom máš sčasti pravdu. Ale buďme realisti, ktor normálny zabije domáce zvieratá preto, že je vegán? A tiež to nie je úplné riešenie, lebo by to bol pokus zabrániť zabíjaniu zvierat zabíjaním zvierat.
A druhá vec je, že psy nie sú rozmar, ale halvne v minulosti boli užitočné a ľudia zväčša ani nemali dosť prostriedkov na to aby si z rozmaru chovali psa. Dnes je to skôr prežitok a zábavka. To neznamená, že by sme ich mali dnes všetky zabiť.
@56 v tejto sfere je to uz velmi diskutabilne. lebo tu sa uz vnucuje otazka, akeho vinnika hladame a co to ta vina vlastne je. za vinnikov mozme oznacit tych, ktori umoznuju svojim zvieratam mnozit sa aj napriek tomu, ze pocet mladat prevysuje pocet potencialne vyuzitelnych zvierat. lenze to by znamenalo, ze zmyvame krv z ruk ludi, ktori zviera nevyprodukovali, ale zato stale platia za zabijanie zvierat kvoli svojim milacikom. a s tym sa velmi suhlasit neda. ak chceme byt moralne cisti, musime zabranit vsetkemu zabijaniu v nasom mene bez ohladu na ucel. cize vlastne tvrdim, ze nieje mozne mat masozrave zviera tak, aby som z toho vysiel nevinne. keby nebolo mna, co by chovatela, zvierata od kontajnera by sa bud to naucili prezit sami, alebo by umreli. casom by sa ich pocet vratil na uroven prirodzenu pre ekosystem. a my by sme z toho vysli cisti a bez zabijania.
no ale aby sme nezasli prilis daleko, cela moja myslienka je, ze je jedno, ci dakomu platis za zabijanie zvierat, aby si mohol zjest maso, alebo mu platis za zabijanie zvierat preto, aby si to maso mohol vyuzit akokolvek inak.
@Notme Myslim ze chapem co chces povedat. Ale teoreticka situacia. Ak by si sa ty rozhodol pre veganstvo a zdedil by si macku po rodicoch (alebo sestre vrrrr!). Vyhodil by si ju na ulicu, alebo utopil?
Ak vyhodil alebo utopil, tak ok. Ak nie, potom by si bol sam pokrytec pindat na niekoho kto tak neurobi. Nemozes niekomu vycitat ze neurobi nieco co ty sam neurobis. Jedine co mu mozes vycitat je ze nepochopil tvoj argument o tom ze aj zabijanie zvierat bez ineho vychodiska je stale zabijanie.
Ja si len tak pre seba myslim, ze najlepsie riesenie co mozes spravit v tomto pripade je proste dochovat to zviera aj s masom ktore potrebuje. Vela ludi by ani nebolo schopnych vyhodit ho alebo utopit ani keby chceli, takze vlastne to je jedina a teda pre nich aj spravna moznost. Preto si nemyslim, ze by bolo spravne vycitat niekomu nieco. O to viac pokial sam maso jes pre svoje chutkove potreby. To ze ani vegani nie su casto schopni vyriesit situaciu dokonale nie je dovod preco by niekto kto ju riesi este horsie mal picovat do niekoho kto to nerobi dokonale. Ono to je este vacsie pokrytectvo ze by sme tu my dvaja od tanierov plnych pecenych kurat hadzali kosti do veganov co ZDEDILI zvierata(ci uz po druhych alebo po svojom starom neveganskom ja) "heeej, to sa nehanbis ty vrah?!". Pripadne ani do tych ktori si masozravca kupili ale nepoucuju inych o tom aki su uzasni a lepsi ako ostatni.
@59 macku by som utopil, macky nemam rad ale aby sme sa drzali pointy, povedzme, ze som zdedil psa. a ano, psa by som dochoval. ale v podstate mas pravdu, na zaciatku som sa chybne vyjadril. moj problem snimi nieje v pokrytectve samotnom. moj problem su vlastne presne ti ludia, ktori popieraju, ze zabijanie je zabijanie no matter what. je dobre pozriet sa na to z tohoto pohladu, lebo v starom pohlade s pokrytectvom som mal par neriesitelnych rozporov, ktore tento novy pohlad riesi. koniec koncov, toto je asi prve z miliona veganskych for na birdzi, ktore mi nieco prinieslo; dokazal som vylepsit svoj nevylepsitelny nazor
@antifunebracka@41 Vidíš, totok ani mne nejde do hlavy. Akože v pohode, naozaj, smiech je skvelá vec, horšie je, že je to je väčšinou skôr výsmech až silne prejavená antipatia vyplývajúca z pocitu ohrozenia ich hodnotového systému (myslím).
@notme@goodk "Ono to je este vacsie pokrytectvo ze by sme tu my dvaja od tanierov plnych pecenych kurat hadzali kosti do veganov co ZDEDILI zvierata(ci uz po druhych alebo po svojom starom neveganskom ja) "heeej, to sa nehanbis ty vrah?!"
No aspoňže tak. Naprieč celým fórom sme si mohli čítať neprestajné "kúpiť kúpiť kúpiť" zviera, alebo byť vegán a zároveň topiť zvieratá ALEBO ich vyhadzovať na ulicu alebo nebodaj ešte dávať do útulkov, ktoré pravidelne zabíjajú zvieratá, lebo už nemajú miesto na nové.
Moj pes napríklad jedáva vegan granule ( a áno je zdravý, a velmi mu chutia), okrem toho jedáva aj zeleninu ( čo by správny chovatel psa mal vedieť, že je tiež potrebná).. Okrem toho myšlienka vegánstva je obmedziť utrpenie zvierat.
Máš pravdu, dobré fórum a ešte lepšia argumentácia, už veeľmi dlho ma nikto v diskusii nepriviedol do úzkych. @thrwtchr Určite je to qôli ohrozenému hodnotovému systému. Predsa len je jedenie mäsa v ľuďoch zakorenené od ich praúsvitu, takže keď teraz niekto príde medzi nich a začne hlásať "jesť mäso je zlé", útočí tým na ich bazálne pudy a to vždy vyvolá zlú krv. Je to rovnaké, akoby si hlásal "mať sex okrem plodenia detí je zlé!" Akokoľvek by si mal pravdu a dokonalé argumenty, dav by ťa zlynčoval. Toto treba mať v každej diskusii so všežravcami na pamäti. + samozrejme to, že každý hodnotový systém je veľmi relatívny.
inak moj psik ma rad aj zeleninu obcas aj vselico mozne nezerie len maso ale ja niesom vegan ani vegetarian len tak trosku menej jem maso no ja len tolko k tomu
Podľa mňa je to divné nútiť nejakého iného člena domácnosti (či už človeka alebo zvieratko) na stravovanie aké ja preferujem, tiež nepapám mäso a živočíšne produkty minimálne ale nikomu to nebudem nútiť pokiaľ sám nechce ale to isté potom očakávam aj od iných nech mi nenútia aby som jedla ja to čo nechcem
Ja som chcela veľmi rešpektovať vegetariánov, vagónov, rawfoodistov, ale nemôžem lebo sú to tak jebnutí ľudia až to boli.. Nech vytvoria komunitu a jebliny proste odstránia lebo im kazia reputáciu. Poznám zensku ktorá sa somnou do krvi vždy hada že jej pes bude jesť ovocie a zeleninu len ako ona lebo ju bude lubit a naschvál s tým provokuje. Takýchto ľudí by mali vykastrovat nech sa nerozmnozuju
Čítam tu tie komentáre a musím sa smiať. Pointa je asi taká že presne teraz zacarujte svoje fretky, mačky, potkany, psy, jasterice, nech sú vegetariáni aby sa nezabijali ďalšie zvieratká.
Ach hlúpe stvorenia to ze sa zabije krava či prasa je najmenší problém.. Tam sa pozrite ako sa vrazdia vzácne zvery iba kvôli jednému kúsku a ostatné vyhodia, alebo ako v čine zbierajú psov, chytia za nohy jebnu do kamióna aj 300 potom v klietkach ako pre sliepky ich skladajú a žerú ich nasledne.
@littlefoxy Vďaka. @antifunebracka Vďaka za slová. Hej, tak nejako to chápem a aj cítim tiež. Preto sa snažím chápať každú perspektívu, veď niekedy som nebol iný (v ohľade jedenia zvierat, napríklad) a samozrejme ani dnes nie som iný (v ohľade pudovosti, napr.), ani sa nijak nesnažím vyvyšovať.
@Lorn Tvoje komentáre som si prečítal a beriem to so štipkou soli teda s obrovským nadhľadom, je úplne zrejmé, že si silno ovplyvnená emóciami z kontaktu z nejakým svetonázorom, ktorý je v ostrom kontraste s tým Tvojím.
A možno frustráciou z kontaktu s niekým, kto Ti pripadal jebnutý, hlúpy al. šialený kvôli tomu, že jednoducho nechce spôsobovať zbytočné utrpenie a bolesť.
Posledná časť Tvojho príspevku ma ale zaujala viac, než zvyšok a tak by som sa Ťa chcel na ňu spýtať.
To, že sa zabije krava či prasa, je najmenší problém?
Smiem vedieť, na základe akého kritéria usudzuješ, že je to ten "najmenší problém"? Rozhodne by si to netvrdila, keby si bola oným prasaťom či kravou, ktoré sú mimochodom vnímajúce bytosti schopné pociťovať strach aj radosť rovnako ako pes.
Z ďalšieho riadka vyplýva, že možno privedenie na svet, znásilňovanie a ukončenie života takej kravy je pre Teba alebo možno aj objektívne "menším problémom", než zabitie vzácneho zvieraťa, alebo zabitie psa v Číne.
Dobre, ale z akého dôvodu, teda? To si priam pýta nejaké obhájenie, nemôžeš len tak vynášať moralizujúce rozsudky nad inou kultúrou (v tomto prípade napr. Yulin festival v Číne) a v tej istej vete skoro schvaľovať vykorisťovanie kráv a prasiat tu. Ak odsudzuješ to, čo robia na pár miestach v Číne, a príde Ti to strašné a nesprávne a kruté, tak by bolo vhodné sa zamyslieť nad tým, čo sa deje všade okolo nás a čo (pravdepodobne) podporuješ. Z morálneho hľadiska totiž nie je žiadny rozdiel medzi kravou, psom a sliepkou.
@thrwtchr Ale zas ja osobne vidím rozdiel medzi láskou k psovi a k prasaťu. Aj svoju matku a frajerku milujem z celého srdca, ale spávam len z 1u z nich.
@antifunebracka Vďaka za podnet, k Tvojmu (predošlému) príspevku mi napadlo ešte čosi. To o bazálnych pudoch je síce pochopiteľné, s Tvojím prirovnaním o sexe bez plodení detí však nemôžem súhlasiť.
Áno, ide tu taktiež o moralizovanie, ktoré môže ľuďom liezť na nervy, ale aký druh moralizovania?
Skúsme si to porovnať.
Keď tvrdíme, že je nespravodlivé a nevhodné ubližovať ostatným zvieratám (resp. platiť za ich znásilňovanie a zabíjanie), je to podobné, ako tvrdenie, že je nespravodlivé a nevhodné ubližovať ostatným ľuďom (napríklad znásilňovať ženy, alebo produkovať detskú pornografiu). Je to podobné preto, lebo v oboch prípadoch ide o násilný akt bez súhlasu niekoho zo zúčastnených.
V prípade, že niekto moralizuje, že sexuálny pôžitok bez účelu reprodukcie je nespravodlivý/zlý, väčšine z nás (okrem prudérnych/puritánov) to nebude dávať valný zmysel, pokiaľ tam nebude zmienka o (ne)súhlase.
A ten súhlas je presne to, čo rozlišuje znásilnenie od vzájomne schváleného (dávaného a prijímaného) sexuálneho pôžitku.
A tento súhlas je presne to, čo vykorisťovatelia zvierat nemajú a ani nebudú mať.
TL R, zvieratá nám nedajú a ani nemôžu dať súhlas s ich využívaním a zabíjaním, dvaja jedinci schopní komunikácie a sexuálneho styku si ten súhlas dať môžu.
@antifunebracka@75 No tak vidíš. No a? Osobne tam tiež vidím rozdiel, aj keď už nie na základe arbitrárneho rozlišovania medzi druhmi (pes i prasa ako vnímajúce bytosti si svoj život cenia rovnako, na oboch záleží, týranie jedného al. týranie druhého nie je o nič menšou krivdou kvôli tomu, že je iného druhu), ale na základe toho, že každá z týchto lások je jedinečná.
Videl si napríklad FB stránku/knihu Esther the Wonder Pig?
Opäť prirovnávaš dosť zvláštne veci, nuž ale toto sa mi už veľmi rozoberať nechce, jedine, že by si objasnil, ako presne to myslíš.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
80 komentov
A existujú morálnejšie spôsoby, napríklad Barf, alebo značky konzierv a granúl, ktoré používajú mäso z voľnochovov a domácich fariem..
@Alpynus V tejto situacii to rozdiel moze byt.
@Ericca To je len spravne ze z neho nerobis vegana, to nebola pointa. Skor sa nad tym zamyslam tak, ze mäso nie je vyslovene nevyhnutné pre ľudí, takže jeho jedenie je niečo ako luxus. Či už chuťový, zdravotný,alebo výkonový(napr. pre kulturistu). A vegán si ten luxus nedopraje. Lenže aj manie domáceho zvieraťa je luxus, bez ktorého sa zaobídeš. Takže v tomto prípade vegán kvôli rovnakému luxusu(niečo, čo nemusí, ale chce mať, lebo mu to spôsobuje dobrý pocit) zabíja zvieratá. A voľnochov...aj ľudia si môžu kupovať mäso z voľnochovov.
Výnimka by bol vegán čo si kúpil mäsožravca predtým než sa stal vegánom, prípadne vegán, ktorý si vzal psa z útulku, lebo ten pes by buď aj tak jedol mäso celý život, alebo by v tom útulku mohol prísť o život.
""Ja nejem nič živočíšne, ale vegan nie som,""
wtffffffffff i am confused, co si alien?
Takže v tom absolútne nie je žiaden konflikt záujmov.
To, že zvieratá žerú mäso je nezmysel, to len v hollywoodskych filmoch po 2658 hodinách CGI úpravách možno vidieť.
XDxDXDxDXD
@Myschka Presne si to vystihla. Len kozy je dobre krmit masom. Našej dávam stále mäso a kričím na ňu "trhaj tiger" až kým sa nepozvracia...bola aj štúdia , že mäso zvyšuje agresivitu zvierat. Tigre kŕmené mäsom, po vpustení opatrovateľa do klietky, ho roztrhali. Tigre kŕmené mrkvou na neho sotva pozreli. Vlastne, oni sa už aj potom keď odišiel sotva hýbali.
@Milgamman Moralne hladisko je nejest zvierata preto aby netrpeli. Takze technicky si vegan, aj keby si vo volnom case ubijala zvierata kovovou tycou, ale nejedla ich. Ale ak mas za tym moralny ciel neublizovat zvieratam, potom z tvojho moralneho hladiska vegan nie si ak kvoli tvojmu luxusu-psovi zvierata zomieraju.
Tak, a teraz k tomu zvyšku.
Zahlasoval som za možnosť, za ktorú som zahlasoval, pretože je to vraj pre mnohých naozaj ťažká dilema. Čo sa týka pojmu "zviera jediace mäso", budem predpokladať, že ho používaš zameniteľne s pojmom "obligátny mäsožravec". Takže dajme tomu druh zvieraťa, ako taká domáca mačka. Je naozaj na danom človeku (či už má vegánske hodnoty, alebo nie) ako sa v danej situácii, kedy sa ocitol/la v pozícii opatrovateľa a spoločníka takéhoto tvora, zachová.
Vzhľadom k tomu, že na trhu jestvujú bezpečné a odskúšané krmivá na rastlinnej báze so synteticky pridanými vitamínmi (=t.j. tak ako u človeka, pre život potrebnými látkami, len je tam iná škála),
a zároveň
jestvuje nespočet bežných krmív na báze odpadu zo živočíšnej výroby, obilia plus synteticky pridaných vitamínov, ktoré bežne nakupujú ľudia, nezaoberajúci sa možnými dopadmi tejto voľby na život (a smrť) zasiahnutých zvierat i životného prostredia,
nazdávam sa, že možnosť voľby má každý, kto kupuje krmivo.
A aj možnosť tejto voľby sa zrieknuť, pustiť ju.
Stále neviem, čo presne je to ten BARF, lebo som zatiaľ neadoptoval ani len jedného psa, a nestál pred touto voľbou. Ale ak je to niečo také, ako krmivo s výrazným podielom mäsa z ekologického, "humánneho", voľného chovu ako tie, ktoré zmieňuješ nasledovne, rád by som Ťa poprosil o upresnenie, v čom je to morálnejšie, než rastlinná strava s pridanými vitamínmi, ktorá je pre psov spravidla veľmi vhodná, keďže sú biologicky stavaní ako všežravci, t.j. dokážu žiť a prosperovať na výlučne rastlinnej strave (dokonca niektorí z psov doživších sa rekordného veku boli celoživotní vegetariáni ) .
Keďže ide vlastne o dopyt po utrpení a smrti mnohých zvierat kvôli jednému inému zvieraťu, pre ktoré si skrátka jeho spoločník/opatrovateľ vytvoril preferenciu na základe tak arbitrárneho znaku, akým je živočíšny druh.
inak priklad, niekto najde na ulici macku/psa, nezobere do utulka, rozhodne sa nechat si ho. nebude ho krmit rastlinnou stravou aj napriek tomu, ze on sa tak stravuje, lebo nie je kokot a vie, ze to zviera nie je bylinozravec. lenze hocico by v takej situacii urobil, bol by aj tak nakoniec jepko pokrytec, uz len za to, ze je vígn. vsak, @notme ? nuz, nastastie je vela ludi, ktori budu radsej pokrytci nez aby zabijali zviera prijebanou stravou.
Vegan granule sú fajn, ale len ako doplnok. Dokonca ja sama mojej sučke kupujem vegan psie sušienky. Btw. je zachránená z ulice.
Treba hľadať tie najhumánnejšie možnosti (niektorí ľudia chodia do mäsiarstva pre zvyšky, ktoré by inak boli vyhodené, iní kupujú značky z voľnochovov atď.) ale nezachádzať do extrémov.
tak za prve, co keby od zajtra boli vsetci vegani, ale zato si nakupili tolko maciek, ze by to na celkovej spotrebe masa nic nezmenilo? alebo povedzme, ze by dvojnasobne vzrastla? trpelo by dvakrat viac krav, malo by to 2x vacsi dopad na ekologiu, ale pozor, macky su prirodzene masozravce, cize v podstate by bolo vsetko v sulade s kostolnym poriadkom.
za druhe, preco svoju macku nekrmis macacim masom? ano, macka v prirode nezozerie inu macku. rovnako, ako nezozerie ani kravu ci prasa. technicky vzate by ti preto nemalo robit problem prestat kupovat konzervy a zacat miesto nich kupovat macky z utulku, z ktorych by si pripravovala maso pre tu svoju.
po tretie, vrazda sice zlocinom je, ale najomna vrazda je uz v poriadku. ty predsa nezabijas zvierata kvoli sebe, to by bolo neeticke. zabijas ich pre svoju macku a to je predsa uplne ine!
a na zaver, clovek nieje a nikdy nebol bylinozravec.
hm, "co keby" otazky na vegosov su bolestive. ja uz dva roky nebyvam s kocurom inak, ale ked ho stretnem, urcite sa postaram o to aby som s nim pokecala o tom, ci nezmeni stravu aby som na internete nemusela dostavat prijebane otazky. vies, moji rodicia ho kupili ked som bola decko a ten den budem asi preklinat, zrejme spolupracuju s ludmi, co sa budu pri kazdom argumente moct opierat o to, ze mam macku a pre to som hlupacka co si sere do huby.
ty neznasas macky, si butthurt voci veganom, stale dokola omielas tie iste vycibrene argumenty a proste si odhodlany pisat veci, na ktore ti nikto nevie nijak reagovat, lebo vedia, ze mas pravdu kludne na 200 komentovu diskusiu. skus najst kde som napisala, ze veganstvo je bezchybne a je to spasa ludstva, lebo tieto tvoje zapalene komentare reagujuce na barskoho nejediaceho zvieracie veci su akoby ti ten clovek napisal, ze si 0 lebo jes maso a on je tvoj spasitel a mozes mu oblizat. ja tomu nerozumiem. fakt ta to stale tesi alebo to robis len z povinnosti otvorit hlupakom oci?
predtym ako by si sa pousmial nad tym ako si ocakaval, ze nebudem na tvoje absurdne veci opierajuce sa o moju logiku vediet odpovedat, lebo si ma komentovo ugriloval, si pls precitaj prvu vetu. treba vediet kedy uz radsej jebat na to.
@notme Ale ani mäsožravec.
dalsia vec, neviem, odkial beries, ze mam nieco proti veganom. pravdu povediac, sam o tom uvazujem. to, co ma vytaca, je tvoja logika, o ktorej sa vlastne cely cas bavime. ale ja si, na rozdiel od teba, budem schopny pripustit, ze mam na rukach krv kazdeho zvierata, za ktoreho vrazdu som zaplatil a to bez ohladu na ucel.
@Surikatka Napisal(a) si to technicky spravne. Ale je jedno kolko masa ostane na druhom stole, pretoze to maso uz je mrtve, to je jedno ci ostane na stole a zhnije, alebo ho zje vegan alebo nevegan. Preto pocet kusov masa na stole je uplne bezpredmetny udaj. Jedine co sa k tomu da povedat aby to davalo zmysel(a myslim ze tak nejako si to aj myslel(a). je ze ak sa tie 2 kusy masa minu tak musia byt nahradene dalsimi dvomi kusmi masa. a preto treba zabit 2x tolko zvierat ako keby sme nahradzali len jeden kus. Ale to iste mozeme povedat aj o macke. Tym, ze si vegan zoberie jednu macku zo stola, ju trh nahradi dalsou mackou, ktoru by inak nevyprodukoval. A to je pointa, ze ta DALSIA macka potrebuje DALSIE maso a preto musia byt zabite DALSIE zvierata.
Tu sa môžu spôsoby vnímania tohoto celého (pojmu aj fenoménu, ktorý označuje) zásadne odlišovať. Neviem, či sa mi teraz veľmi chce zabŕdať do celkom obsiahlej témy, napríklad romantického konfliktu príroda vs. kultúra atď. Pointou je, že na našich neveľmi šťastne vyšľachtených, namnožených a trpiacich spoločníkoch, ktorí v hojných počtoch trpia na ulici, v útulkoch a u nezodpovedných "pánov", nie je nič prirodzené. Oni sami sú ako druh produktom krátkej koevolúcie a následných cielených "estetických" zásahov (skôr ku škode než k úžitku) zo strany ľudí.
Plus, zväčša žijú v interiéri, sú na to často prispôsobované odmalička. Čo je na tom prirodzené? Alebo neprirodzené?
"Robiť zo psov a mačiek vegánov je proste proti prírode."
Čo sa týka psov, sú biologicky/anatomicky všežravcami. Čo sa týka mačiek, sú biologicky/anatomicky mäsožravcami. Ale chápanie biologických potrieb takýchto telesných aparátov im dnes taktiež umožňuje dodať im všetko, čo potrebujú, a nemusia pre to umierať a trpieť ani oni (pretože o žiadne vitálne látky neprichádzajú, všetky majú v potrave), ani tisíce ďalších zvierat.
"Nikto nám nedal právo rozhodovať za nemú tvár a nútiť ho do niečoho"
A za tie ostatné, ďalšie zvieratá, miliardy zvierat, rozhodol kto?
My sami svojím dopytom, všakže, alebo sa mýlim?
A kto ich opakovaným oplodňovaním núti rodiť ďalšie deti?
My, alebo niekto iný?
"kŕmiť ich zeleninou a obilninami a potom do nich pchať chémiu ("vitamíny")"
Áno, ide doslova o chémiu, pretože všetko je chémia. Aj banán, aj telá zvierat, všetko sa skladá z látok, ktoré majú zodpovedajúce chemické vzorce. @narazuvzdornaa sa v tom asi vyzná lepšie, ja som mal chémiu naposledy na základke. Tak pardon, ak to nevystihuje povahu sveta dosť príhodne.
A áno, ide doslova o konkrétne izolované vitamíny, nie nejaké "vitamíny", a nie je ich zas tak veľa (z toho, čo si pamätám, tak je tam taurín a možno ešte nejaké ďalšie dva-tri). Nič zložité ani svetoborné, proste tie základy.
"Ale zaobstarať si staršieho psa a potom ho začať kŕmiť vegánsky, to už hraničí s týraním"
---> To záleží už čisto od jednotlivca, nie od ľudí všeobecne ako pestrej skupiny. Takisto každý pes bude inak reagovať. Platí to pri všetkom, tak to platí aj pri navykaní na inú stravu. Sú zaznamenané prípady, kedy sa to dalo. Rovnako ako prípady, kedy sa to nedalo. Oboch je veľa, neviem terazky, ktorých je viac. : ) Medzi vegánmi je veľmi bežné kŕmiť rastlinnou stravou a metóda navykania nemá nič s nútením alebo týraním. Každopádne odporúčam si o tom niečo naštudovať a informovať sa, najmä v prípade, že máš takéhoto psoločníka. : )
A druhá vec je, že psy nie sú rozmar, ale halvne v minulosti boli užitočné a ľudia zväčša ani nemali dosť prostriedkov na to aby si z rozmaru chovali psa. Dnes je to skôr prežitok a zábavka. To neznamená, že by sme ich mali dnes všetky zabiť.
no ale aby sme nezasli prilis daleko, cela moja myslienka je, ze je jedno, ci dakomu platis za zabijanie zvierat, aby si mohol zjest maso, alebo mu platis za zabijanie zvierat preto, aby si to maso mohol vyuzit akokolvek inak.
Ak vyhodil alebo utopil, tak ok. Ak nie, potom by si bol sam pokrytec pindat na niekoho kto tak neurobi. Nemozes niekomu vycitat ze neurobi nieco co ty sam neurobis. Jedine co mu mozes vycitat je ze nepochopil tvoj argument o tom ze aj zabijanie zvierat bez ineho vychodiska je stale zabijanie.
Ja si len tak pre seba myslim, ze najlepsie riesenie co mozes spravit v tomto pripade je proste dochovat to zviera aj s masom ktore potrebuje. Vela ludi by ani nebolo schopnych vyhodit ho alebo utopit ani keby chceli, takze vlastne to je jedina a teda pre nich aj spravna moznost. Preto si nemyslim, ze by bolo spravne vycitat niekomu nieco. O to viac pokial sam maso jes pre svoje chutkove potreby. To ze ani vegani nie su casto schopni vyriesit situaciu dokonale nie je dovod preco by niekto kto ju riesi este horsie mal picovat do niekoho kto to nerobi dokonale. Ono to je este vacsie pokrytectvo ze by sme tu my dvaja od tanierov plnych pecenych kurat hadzali kosti do veganov co ZDEDILI zvierata(ci uz po druhych alebo po svojom starom neveganskom ja) "heeej, to sa nehanbis ty vrah?!". Pripadne ani do tych ktori si masozravca kupili ale nepoucuju inych o tom aki su uzasni a lepsi ako ostatni.
No aspoňže tak. Naprieč celým fórom sme si mohli čítať neprestajné "kúpiť kúpiť kúpiť" zviera, alebo byť vegán a zároveň topiť zvieratá ALEBO ich vyhadzovať na ulicu alebo nebodaj ešte dávať do útulkov, ktoré pravidelne zabíjajú zvieratá, lebo už nemajú miesto na nové.
@thrwtchr Určite je to qôli ohrozenému hodnotovému systému. Predsa len je jedenie mäsa v ľuďoch zakorenené od ich praúsvitu, takže keď teraz niekto príde medzi nich a začne hlásať "jesť mäso je zlé", útočí tým na ich bazálne pudy a to vždy vyvolá zlú krv. Je to rovnaké, akoby si hlásal "mať sex okrem plodenia detí je zlé!" Akokoľvek by si mal pravdu a dokonalé argumenty, dav by ťa zlynčoval. Toto treba mať v každej diskusii so všežravcami na pamäti. + samozrejme to, že každý hodnotový systém je veľmi relatívny.
inak moj psik ma rad aj zeleninu obcas aj vselico mozne nezerie len maso ale ja niesom vegan ani vegetarian len tak trosku menej jem maso no ja len tolko k tomu
Ach hlúpe stvorenia to ze sa zabije krava či prasa je najmenší problém.. Tam sa pozrite ako sa vrazdia vzácne zvery iba kvôli jednému kúsku a ostatné vyhodia, alebo ako v čine zbierajú psov, chytia za nohy jebnu do kamióna aj 300 potom v klietkach ako pre sliepky ich skladajú a žerú ich nasledne.
@antifunebracka Vďaka za slová. Hej, tak nejako to chápem a aj cítim tiež. Preto sa snažím chápať každú perspektívu, veď niekedy som nebol iný (v ohľade jedenia zvierat, napríklad) a samozrejme ani dnes nie som iný (v ohľade pudovosti, napr.), ani sa nijak nesnažím vyvyšovať.
@Lorn Tvoje komentáre som si prečítal a beriem to so štipkou soli teda s obrovským nadhľadom, je úplne zrejmé, že si silno ovplyvnená emóciami z kontaktu z nejakým svetonázorom, ktorý je v ostrom kontraste s tým Tvojím.
A možno frustráciou z kontaktu s niekým, kto Ti pripadal jebnutý, hlúpy al. šialený kvôli tomu, že jednoducho nechce spôsobovať zbytočné utrpenie a bolesť.
Posledná časť Tvojho príspevku ma ale zaujala viac, než zvyšok a tak by som sa Ťa chcel na ňu spýtať.
To, že sa zabije krava či prasa, je najmenší problém?
Smiem vedieť, na základe akého kritéria usudzuješ, že je to ten "najmenší problém"? Rozhodne by si to netvrdila, keby si bola oným prasaťom či kravou, ktoré sú mimochodom vnímajúce bytosti schopné pociťovať strach aj radosť rovnako ako pes.
Z ďalšieho riadka vyplýva, že možno privedenie na svet, znásilňovanie a ukončenie života takej kravy je pre Teba alebo možno aj objektívne "menším problémom", než zabitie vzácneho zvieraťa, alebo zabitie psa v Číne.
Dobre, ale z akého dôvodu, teda? To si priam pýta nejaké obhájenie, nemôžeš len tak vynášať moralizujúce rozsudky nad inou kultúrou (v tomto prípade napr. Yulin festival v Číne) a v tej istej vete skoro schvaľovať vykorisťovanie kráv a prasiat tu. Ak odsudzuješ to, čo robia na pár miestach v Číne, a príde Ti to strašné a nesprávne a kruté, tak by bolo vhodné sa zamyslieť nad tým, čo sa deje všade okolo nás a čo (pravdepodobne) podporuješ. Z morálneho hľadiska totiž nie je žiadny rozdiel medzi kravou, psom a sliepkou.
Áno, ide tu taktiež o moralizovanie, ktoré môže ľuďom liezť na nervy, ale aký druh moralizovania?
Skúsme si to porovnať.
Keď tvrdíme, že je nespravodlivé a nevhodné ubližovať ostatným zvieratám (resp. platiť za ich znásilňovanie a zabíjanie), je to podobné, ako tvrdenie, že je nespravodlivé a nevhodné ubližovať ostatným ľuďom (napríklad znásilňovať ženy, alebo produkovať detskú pornografiu). Je to podobné preto, lebo v oboch prípadoch ide o násilný akt bez súhlasu niekoho zo zúčastnených.
V prípade, že niekto moralizuje, že sexuálny pôžitok bez účelu reprodukcie je nespravodlivý/zlý, väčšine z nás (okrem prudérnych/puritánov) to nebude dávať valný zmysel, pokiaľ tam nebude zmienka o (ne)súhlase.
A ten súhlas je presne to, čo rozlišuje znásilnenie od vzájomne schváleného (dávaného a prijímaného) sexuálneho pôžitku.
A tento súhlas je presne to, čo vykorisťovatelia zvierat nemajú a ani nebudú mať.
TL R, zvieratá nám nedajú a ani nemôžu dať súhlas s ich využívaním a zabíjaním, dvaja jedinci schopní komunikácie a sexuálneho styku si ten súhlas dať môžu.
Videl si napríklad FB stránku/knihu Esther the Wonder Pig?
Opäť prirovnávaš dosť zvláštne veci, nuž ale toto sa mi už veľmi rozoberať nechce, jedine, že by si objasnil, ako presne to myslíš.