Napriklad nedavno nam isla elektrika cez vodu a bolo to zaujimave jak mi tancovali ruky v umyvadle alebo kedysi tu bola loksaren a ked som si isiel kupit loksu tak som sa oprel o stenu a tam bola nedorobena zastrcka/zasuvka do ktorej som nejak strcil prsty a tak no dalsie konkretne okopania si uz nepamatam ale myslim si ze ich bolo este viac
No áno, a jednoducho sa to stalo, no najmä nepozornosťou elektrikára by som povedal, ktorý na druhom poschodí počas rekonštrukcie celej elektriny a vývodu káblu zo steny, kde sa malo neskôr po mojom omaľovaní namontovať zásuvky, vypínače, svetlá a kde sa mi to stalo. Mal minimálne izolačkou oblepiť koniec káblu ako to spravil pri iných kábloch alebo ešte lepšie odstaviť vetvu.. Asi na to zabudol, pričom nám hovoril, že nie je pod prúdom, a tak ja som popri ošuchnutí sa rukou okolo drôtu náhle pocítil kopanec a to sme všetci mysleli, že nie je zaizolovaný a že je odstavený. Bola to celkom pecka, v zlomku sekundy som uskočil a cítil som sa ako nabudený, viem že akoby som vypil tri energeťáky. Také bodky som tam mal ako keby ma niečo pichlo do predlaktia. Tuším bol 6 žilový kábel a stalo sa to asi pred dvoma alebo troma rokmi.
@torpedo08@2 ta voda mi pripomenula, ako som raz poobede zaspala v obyvacke na gauci a mali sme vytopeny cely byt, ked som sa zobudila. Vodu som mala az nad clenky, bola som v uplnom soku, bezala som do chodby, tam som spadla a hrozne si narazila chrbat :/ inak ak si dobre pamatam, na zemi boli aj predlzovacky, kable a vsetko mozne, tak je zazrak mozno, ze este vobec zijem inak takmer cely stvorizbovy byt bol pod vodou
2x...prvý krát som bol ešte malý a hral som sa s nočnou lampu pripojenou do elektriny a ohybal som drôt po kedy sa nenarusil a hrozne ma koplo, pamätám si že odvtedy som si dával na elektrické zariadenia veľký pozor..ten pocit je niečo podobné ako keby vás niekto veľmi vylakal od zadu tak že na vás skrikne a vrazi vám rukami silno do pliec a vy cítite akoby vám išlo v tom momente vyskočiť srdce z tela a zároveň lapate po dychu par sekúnd
no a druhy krát to bolo myslim 2 roky do zadu v starej práci,inštaloval som na panel svietidlá a nevšimol som si že kolega nevypol poistky, no a veselo som išiel chytať drôty rukou...
na par minút som mal zahmlene trochu pred očami okrem vyššie spomenutého pocitu...po pár minútach som bol už ok ale nie je to sranda,snáď sa mi to už nestane
všetci tu vyššie popisujú “skopanie” elektrinou, no mne sa stalo to, že som bola vlastne “vodič” a uzavrela som elektrický obvod..
bola s kamošom na streche, takej mierne naklonenej, na ktorú sme vyšli z okna a dalo sa tam sedieť aj stáť bez problémov, malo to len nízky spád. nad vikierom bola vlastne ďalšia strecha a na nej ryňa, na ktorej boli vianočné svetielka ale nesvietili. ja som sa postavila na tej streche kde sme sedeli a rukou som sa chytila ryne so svetielkami a začal mnou prechádzať elektrický prúd, normálne som všetko vnímala, videla som pred sebou strechu, na oblohe hviezdy a videla som ako ma trasie, ale mala som kŕč v ruke a nedokázala som sa pustiť, ani kričať aj keď som strašne chcela a ani dýchať ani nič, len mnou prechádzala elektrina. prišlo mi to dosť dlhé ale asi to trvalo tak pol minúty, minútu kým sa kamošovi podarilo odtrhnúť ma odtiaľ. najskôr ho odhodilo asi 3-4 metre a skoro spadol zo strechy a potom ma stiahol za mikinu. potom som ešte dlho nevedela zaspať a strašne mi bilo srdce a aj strašne arytmicky, vôbec to nebol normálny tlmiť srdca len zrýchlený, mal úplne iný rytmus a myslela som že možno aj zastane alebo dostanem infarkt alebo neviem, strašne zle mi bolo. v podstate keby tam nebol ten kamoš alebo keby spadne z tej strechy tak tam zomrieme obaja
manipuloval som s velmi starym a nie dobre spravenym osvetlenim tmavej komory na vyvolafanie fotiek.. za ten arytmicky tlkot srdca co som potom mal by sa nemusel hanbit ziaden jazzovy bubennik
Tak ono strpla ti ale iba jedna ruka, druhá ruka ti pravdepodobne nestrpla. Takže mohla si si druhou rukou chytiť tričko/mikinu a skrze tričko/mikinu si odlepiť druhú ruku zo svietidiel.
Mne sa raz stalo to že som bol v jednom obchode, a bolo tam na regáli položené obyčajné pero. Som si ho tak chytil do ruky a zmačkol ho a hned ma kopol prúd. Fakt nepríjemný pocit, som išiel potom za predavačmi že čo za perá to predávaju a že ma to koplo, a predavač "ved to má iba 1Volt".
Takéto somariny by som zakázal predávať.
To je nezmysel. 4 izbový byt má okolo 100m2
Aby sa ti voda dostala až nad členky, čo je okolo 20 cm, musela by do daného priestoru natiect 20m3 vody.
20m3 vody je 20 tisíc litrov. 20 tisíc litrov pri zapnutom vodovodnom kohútiku
1 liter vytečie z vodovodného kohútika za 6s a teda 20 tisíc litrov za 120 tisíc sekund čo je okolo 33 hodín !
Musela by si teda prespať na gaučí 33 hodín Ak si si zdriemla poobede na 4 hodiny tak by výška vodnej hladiny v celom dome bola okolo 3cm......
@Dz
počuj potom ked si sa vyslobodila z toho svietidla, išla si hned za doktorom, alebo zavolala si si zachránku ked ti búšilo srdce ? Takéto silné elektrické zásahy totiž možu v niektorých prípadoch poškodiť srdce, respektíve predlžiť jeho QT interval. Predlžený QT interval býva často krát bezpríznakový, a objaví sa až pri náhlej smrti športovcov pri veľkej fyzickej aktivite. Predlžený QT interval odhalí EKG a následne sa to skracuje liekmi. Takže pokiaľ ti odvtedy nerobili EKG, daj si ho spraviť, lebo nie je to do budúcnosti sranda.
@dz@8 toto si zažila ozajstný zásah elektrickým prúdom ostatný čo tu opisuju svoje zážitky tak opisujú tvz. dotyk....vtedy končatina inštinktívne "odletí" od miesta dotyku....ako píše tomáš @13 zásah elektrickým prúdom vyvoláva arytmiu srdca (pri príliš veľkom prúde zástavu srdca, kŕč v bránici a zástavu dýchania) ktorá môže pretrvávať.
@azizi asi tak 10. polovica z toho 220V zo zástrčky, niečo priamo, niečo z poškodených vypínačov. Druhá polovica z elektrických plotov pre zvieratá, jedno z toho "Mi je divné že by tam bola elektrina", na čo starý otec odpovedal "No tak sa chyť".
A tak som sa chytil.
Iba asi elektrickým plotom pre kone alebo trapošinou z fyziky co drzis niekto toci a haha kope ta to zmrde . Alebo so zapalovacom sme sa kopali do žíl a šlo to všelikde
@tomas55555@13 voda bola komplet v celej kuchyni, kupelni, wc, velkej obyvacke a dlhej chodbe a tiekla pomaly uz aj do dalsich dvoch izieb nez prisiel instalater. Uz si nepamatam presne ako vysoko bola, ale bol to jeden velky bazen.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
no a druhy krát to bolo myslim 2 roky do zadu v starej práci,inštaloval som na panel svietidlá a nevšimol som si že kolega nevypol poistky, no a veselo som išiel chytať drôty rukou...
na par minút som mal zahmlene trochu pred očami okrem vyššie spomenutého pocitu...po pár minútach som bol už ok ale nie je to sranda,snáď sa mi to už nestane
bola s kamošom na streche, takej mierne naklonenej, na ktorú sme vyšli z okna a dalo sa tam sedieť aj stáť bez problémov, malo to len nízky spád. nad vikierom bola vlastne ďalšia strecha a na nej ryňa, na ktorej boli vianočné svetielka ale nesvietili. ja som sa postavila na tej streche kde sme sedeli a rukou som sa chytila ryne so svetielkami a začal mnou prechádzať elektrický prúd, normálne som všetko vnímala, videla som pred sebou strechu, na oblohe hviezdy a videla som ako ma trasie, ale mala som kŕč v ruke a nedokázala som sa pustiť, ani kričať aj keď som strašne chcela a ani dýchať ani nič, len mnou prechádzala elektrina. prišlo mi to dosť dlhé ale asi to trvalo tak pol minúty, minútu kým sa kamošovi podarilo odtrhnúť ma odtiaľ. najskôr ho odhodilo asi 3-4 metre a skoro spadol zo strechy a potom ma stiahol za mikinu. potom som ešte dlho nevedela zaspať a strašne mi bilo srdce a aj strašne arytmicky, vôbec to nebol normálny tlmiť srdca len zrýchlený, mal úplne iný rytmus a myslela som že možno aj zastane alebo dostanem infarkt alebo neviem, strašne zle mi bolo. v podstate keby tam nebol ten kamoš alebo keby spadne z tej strechy tak tam zomrieme obaja
Tak ono strpla ti ale iba jedna ruka, druhá ruka ti pravdepodobne nestrpla. Takže mohla si si druhou rukou chytiť tričko/mikinu a skrze tričko/mikinu si odlepiť druhú ruku zo svietidiel.
Takéto somariny by som zakázal predávať.
@Azizi
To je nezmysel. 4 izbový byt má okolo 100m2
Aby sa ti voda dostala až nad členky, čo je okolo 20 cm, musela by do daného priestoru natiect 20m3 vody.
20m3 vody je 20 tisíc litrov. 20 tisíc litrov pri zapnutom vodovodnom kohútiku
1 liter vytečie z vodovodného kohútika za 6s a teda 20 tisíc litrov za 120 tisíc sekund čo je okolo 33 hodín !
Musela by si teda prespať na gaučí 33 hodín Ak si si zdriemla poobede na 4 hodiny tak by výška vodnej hladiny v celom dome bola okolo 3cm......
@Dz
počuj potom ked si sa vyslobodila z toho svietidla, išla si hned za doktorom, alebo zavolala si si zachránku ked ti búšilo srdce ? Takéto silné elektrické zásahy totiž možu v niektorých prípadoch poškodiť srdce, respektíve predlžiť jeho QT interval. Predlžený QT interval býva často krát bezpríznakový, a objaví sa až pri náhlej smrti športovcov pri veľkej fyzickej aktivite. Predlžený QT interval odhalí EKG a následne sa to skracuje liekmi. Takže pokiaľ ti odvtedy nerobili EKG, daj si ho spraviť, lebo nie je to do budúcnosti sranda.
A tak som sa chytil.