je to individuálne. každý má úplne iné potreby a hlavne by mal si ísť za tým, čo ho robí šťastným ako i svojimi cieľmi. tiež zmysel života sa môže meniť počas života niekoľkrát na základe istých životných etáp, ktorými dotyčná osoba prechádza. osobne však tiež rozmýšľam už podobne ako zakladateľka tohto fóra a dá sa povedať, že na vzťahové veci si dávam už čas a na svoju pravú si počkám, aj keď niekedy to tak nebývalo. jednoducho som zrejme už dospel kedysi ma hrozne sr.lo, keď niekto niekoho mal v okolí a ja nie. teraz úprimne už je mi to viac menej jedno nech si bude každý s kýmkoľvek, pokiaľ je mu dobre. momentálne nachádzam čaro v neobmedzenej slobode, robím si každý deň čo chcem a tak. jednoducho si život užívam.
@hajlander To je sice dobre napisane, ale na jednotlivcov to neplati. Mne ako osobe mozu byt ukradnute umysly mojich genov Vela ludi nechce nikdy mat deti.
Zmysel zivota je to, co si ako zmysel zivota zvolis. Also, nenechaj si nakecat, ze v 25-ke musis zakladat rodinu, ak sa na to necitis.
kazdy ma iny zmysel zivota, ja som dosiel na to ze pre mna je zmysel zivota to co pises. ale jasne ze sa treba pred tym zabezpecit, tazko si zalozis rodinu ked budes byvat v podnajme za 150 eur
Mojim zmyslom zivota je nieco tu zanechat.. Nie deti.. Alebo dobre, deti, ktore nieco dokazu, ale ved to je posledna moznost.. Ja tu chcem nieco zanechat. Nejake dielo. Alebo vyskum. Alebo nieco zo seba sak heeeej, ja som tu bola! Zila, myslela a nebola som len tak niekto, bola som tu ja! Sak to chce kazdy, nie?
ale myslim si, ze je hlupost sa do niecoho takeho vrhat bez zabezpecenia. tvoj priatel si asi mysli, ze z lasky vyzijete a nakrmite svojich 10 deti. hm, mile
Je to individuálne a to, že niekto musí popritom alebo predtým ešte dosiahnúť nejaký kariérny úspech je výmyslom modernej doby, len sa podľa toho zvyknú riadiť všetci.
viete v čom vidím zmyslom môjho života ja? Porodiť michalovi vysnívanú dcérku, mojimi rukami pomáhať od bolesti tým ktorí to potrebujú a vytvárať stále krajšie keramické šperky... nič svetaborné, že? ale...
podla mna terba nieco dosiahnut a zarobit si, aby clovek mohol mat rodinu a takisto na to teba aj inteligencne aj vyhchovne predpoklady, ak chce nieco z deti mat, nechapem ludi, ktori nemaju financie, zabezpecenie ani cas na to, aby si mohli dovolit deti, pritom prave taki ich maju najviac a potom len zatazuju stat a pripadne ludi, ktorym hadzu deti na krk, ak musia driet kazdy den 12tky za pasom
a pre mna osobne zmyslom zivota si naj partnera a rodinu rozhodne nie je
neviem sice este co je zmyslom mojho zivota, ale zalozenie si rodiny to nie je.
najdenie zivotneho partnera tiez nepovazujem za zmysel zivota, i ked samozrejme, bolo by to krasne ale iste veci ma ovplyvnili na tolko, ze este asi doooost dlho nebudem verit, ze nieco take ako zivotny partner vobec existuje.
v najblizsich rokoch bude asi mojim zmyslom zivota postavit sa na vlastne nohy, usporiadat si zivot, najst stabilitu. po 30tke sa mozno moje priority zmenia, ktovie.
podla mna je zmyslom zivota tu po sebe nieco zanechat. ci uz svoje geny, nejake objavy, umelecke vytvory.. cokolvek, co tu ostane pre dalsie generacie.
je velmi sebecke tvrdit, ze zmyslom je len vlastna rodina, lebo su ludia, co mat rodinu nemozu a to by znamenalo, ze su tu zbytocni, ze ich zivot nema zmysel. ale aj taki ludia tu po sebe mozu zanechat nieco, k comu sa bude ludstvo stale vracat.
@fragile. no ved praveze to tak je, len si to clovek neuvedomuje ale ten podvedomy motor funguje len a len kvoli jednemu... to je uz uloha ludskeho mozgu aby ta k tomu nejako dokopal, resp. aby ta oklamal
a nevidim nic zle na tom keby som zalozil rodinu hoci aj teraz, kebyze si to mozem dovolit (aby som bol zodpovedny rodic), to je uz kazdeho vec, co chce
@6 zastavuje sa mi prívod krvi do mozgu z takýchto názorov
Princíp: mať deti, ktoré budú mať deti, aby mali ďalšie deti mi pripadá samoúčelný až ohavný.
Osobne neverím v univerzálny zmysel života a ani nepociťujem potrebu dávať nejaký osobitý zmysel môjmu vlastnému životu. Snažím sa vyplniť si svoj čas čo najpríjemnejšie, najvýhodnejšie a za vynaloženia čo najmenšej námahy.
@anjelik263 Ani jedno z toho nemôže byt úplným zmyslom života. Sú to len čiastočné ciele. Musíme sa pýtať, či spokojnosť (sama o sebe) môže byt zmyslom. Lenže my ľudia máme tendenciu, po tom čo všetko - čo si naplánujeme a dosiahneme to, stále cítiť nepokoj a prázdnotu. Tieto "zmysli života" alebo ciele, sú typické pre západnú kultúru. Pýtajme sa skôr, či existuje zmysel v existencii samotnej. Človek je tvor Existencionálny - všetko potrebuje vidieť optikou existenciu - pretože neexistencia zmysel nedáva, preto my zmysel hľadajme v pevnej existencii. Pre kresťanov je to Boh... Od neho môžme odvodiť existenciu všetkého - morálky, estetiky atd. Pre ateistov je zmyslom Náhoda... Ak odvodzujeme - lásku, morálku či estetiku od Náhody - potom sú to konštrukty postavené na nepevnom základe... Teda žiť život (len pre život sám), mať určité nestabilné ciele - pretože partner sa s tebou môže rozviesť, deti ti môžu zomrieť a prácu môžeš kedykoľvek stratit. Pýtajme sa teda, či chceme postaviť svoj život (a jeho zmysel) na existencii náhody...
hmm.. to je u každého inak.. ja som mala odjakživa na vrcholnej priečke svojej hierarchickej pyramídy karieru, až pokým som sa nezaľúbila do jedného debila a odvtedy sa k tomu akosi neviem vrátiť.. viem, že moje hodnoty sa zmenili a nie som tak šťastná.. len škoda, že to nie je ľahké sa k tomu vrátiť..
každý má zmysel života iný.... možno pre väčšinu ľudí je to práve vydať sa/oženiť sa a mať deti.... ale myslím si že toto nie je pravidlo, ktoré sa má dodržiavať. ak je zmyslom tvojho života stať sa vojačkou a bráni našu vlasť alebo sa stať slávnou športovkyňou a ked to dosiahneš až potom si možno založíš rodinu... tak prosím každý má pravo si vybrať čo bude v živote robiť....
Pre niekoho ani jedno z toho čo si napísala, a vôbec to nemusí byť nič zlé.
A áno, rodinu musíš nejak zabezpečiť, treba mať stabilnú prácu kvôli chodu domácnosti. Práca istá síce nie je, no láska v rodine je istejšia, tak to asi myslel.
rozvijanie potencialu. rodina a dieta tiez figuruje v mojich planoch, ale s nacasovanim, ktore nezdevastuje ine plany, ktore umoznia prezit obdobie rodicovstva co najprijemnejsie. vzdy som ale myslela, ze cielom je najst oblast, kde clovek vie vyuzit naplno svoj potencial a nevylucujem, ze u niektorych ludi je to prave rodicovstvo a u dalsich je to primarne skor nieco ine a zakladanie si rodiny je proste "len" jednou z viacerych zivotnych uloh.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
Pre niekoho je to naozaj založiť si rodinu a vidieť vyrastať vlastné vnúčence a podobne.
Niekto vidí zmysel v precestovaní celého sveta
Iný zas môže mať zmysel života pomáhať iným.
Ďalší strpčiť život čo najviac iným ľuďom.
Niekto kombinácia viacerých faktorov.
Človek by čakal, že 25 ročný človek na toto príde aj sám.
(možno aj 2, nepamätám sa)
ale generalizovane nema ziaden zmysel, ziadny zivot
Aj keď na prvý pohľad zdá sa to byť "zvláštne", o víno nejde vôbec omylom
Veď každý hľadá aspoň kúsok svojej pravdy, ta aspoň túto radu odo mňa ber
Keď sa ti pred očami životný smer stratí, vo víne nájdeš ho, ta to mi ver
ci to znamena narobit si krdel deciek alebo zaistit inak podmienky pre jeho prezitie (medicina, technologie a neviem co vsetko)
kazda ludska cinnost sluzi len na prezitie ludi ako celku
sekundarne asi aj aby si rozsiril svoj genom co najviac a kazda tvoja cinnost k tomu smeruje (aby si zvysil svoju hodnotu na 'trhu' s genofondom)
Zmysel zivota je to, co si ako zmysel zivota zvolis. Also, nenechaj si nakecat, ze v 25-ke musis zakladat rodinu, ak sa na to necitis.
ale myslim si, ze je hlupost sa do niecoho takeho vrhat bez zabezpecenia. tvoj priatel si asi mysli, ze z lasky vyzijete a nakrmite svojich 10 deti. hm, mile
vsetky ostatne si vymysleli ludia aby sa nenudili
a pre mna osobne zmyslom zivota si naj partnera a rodinu rozhodne nie je
najdenie zivotneho partnera tiez nepovazujem za zmysel zivota, i ked samozrejme, bolo by to krasne ale iste veci ma ovplyvnili na tolko, ze este asi doooost dlho nebudem verit, ze nieco take ako zivotny partner vobec existuje.
v najblizsich rokoch bude asi mojim zmyslom zivota postavit sa na vlastne nohy, usporiadat si zivot, najst stabilitu. po 30tke sa mozno moje priority zmenia, ktovie.
je velmi sebecke tvrdit, ze zmyslom je len vlastna rodina, lebo su ludia, co mat rodinu nemozu a to by znamenalo, ze su tu zbytocni, ze ich zivot nema zmysel. ale aj taki ludia tu po sebe mozu zanechat nieco, k comu sa bude ludstvo stale vracat.
a nevidim nic zle na tom keby som zalozil rodinu hoci aj teraz, kebyze si to mozem dovolit (aby som bol zodpovedny rodic), to je uz kazdeho vec, co chce
1. nemáš 25, ale menej, že?
2. priateľ má/mal viac ako 30, že?
Princíp: mať deti, ktoré budú mať deti, aby mali ďalšie deti mi pripadá samoúčelný až ohavný.
Osobne neverím v univerzálny zmysel života a ani nepociťujem potrebu dávať nejaký osobitý zmysel môjmu vlastnému životu. Snažím sa vyplniť si svoj čas čo najpríjemnejšie, najvýhodnejšie a za vynaloženia čo najmenšej námahy.
Musí ho nutne mať?
A áno, rodinu musíš nejak zabezpečiť, treba mať stabilnú prácu kvôli chodu domácnosti. Práca istá síce nie je, no láska v rodine je istejšia, tak to asi myslel.