Myslím, že mnohými hľadaný zmysel života, zmysel bytia, je spoznať sám seba. Môže to trvať celý Váš život a pokiaľ strávite priveľa času nad nepodstatnými, povrchnými a zabudnuteľnými vecami, nikdy sa Vám to nemusí podariť. Myslím si však, že ak sa raz sk
Takže ak mam chapať, celý život sa pripravujem na smrť ? Teda aby som mohol v pokoji umrieť ? mne je jedno nech ma zajtra prejde auto, som na smrť pripravený
@pappkin - pozri sa na to z dramaturgického hľadiska. KAŽDÝ film, kniha, pesnička, čokoľvek, smeruje do jediného bodu, hovorí sa mu klimax, alebo aj vrchol (tipujem že ten "vrchol" ťa rozosmeje, ale to je tvoj problém). tento bod je obvykle na konci, je to moment kedy ti je konečne dopriate pochopiť celý príbeh, jeho zmysel, posolstvo, priebeh, všetko.
a hneď potom film/kniha/pesnička zomrie/skončí.
prečo by život nemohol byť rovnaký? on vlastne JE rovnaký. všetko tvoje snaženie smeruje do toho jediného bodu, do tvojej smrti. celý tvoj život smeruje k smrti. nemá a nemôže smerovať nikam inam. celý tvoj život JE prípravou na smrť, či už chceš alebo nie.
Dobré, dobré. Môj zmysel tejto noci je upratať posteľ a dojesť polievku, pretože na obed som z nej trochu nechal a možno by sa už cez noc pokazila. Nechcem, aby mi ráno skanula slza trpkosti či ľútosti.
Ja by som iba podotkol, že dôležité je žiť tak, aby som si vedel na otázku "Som spokojný s tým, ako žijem?" vedel odpovedať kladne. Podľa mňa je toto to zmierenie zo životom Dosiahnuť svoj cieľ a potom byť spokojný sám zo sebou
tomu ver ze niektori sa nespoznaju ani keby zili tri zivoty lebo cez tie klamstva co si vybudovali v hlave ziju len taky svoj vymysleny chaby svet teda nevedia v skutocnosti kym su.......
podľa mňa je zmyslom života žiť tu a teraz tak, ako sami chceme ... ako @ygor písal , ak vieme odpovedať na otázku "Som spokojný s tým, ako žijem?" kladne....
a ešte to, že žiť v prítomnosti, a nie trápiť sa minulosťou / budúcnosťou (ktoré aj tak skutočne neexistujú )
@narazuvzdorna chyba je v tvojom televiznom prijimaci ! ved ja ich tiez az tak nedavam do suvisu, ked sa nato naraza..ale spomenul som si nanho v spojitosti s filizofovanim a niektore tie reakccie ....tiez sa mi paci tato filozofia iracionalneho voluntarizmu a podobne veci...a este tato autorova uvaha samotna ti asi nema co poskytnut, nech sa ssnazis o hoci aku interpretaciu...
Podľa mňa sú ľudia maximálne tak smutné kôpky teplej vody, ktoré sa hmýria po povrchu tejto planéty. To nemyslím depresívne Nemyslím si, že život je očistec, ale ani cesta niekam ďalej. A teším sa, až sa na konci života rozplyniem na zväzky atómov a keď celá Zem o pár miliónov rokov skončí, budem si poletovať vesmírom a chillovať s rovnakým pocitom mieru, aký človek cíti, keď sa ešte nenarodil. Takže sa na to celkom teším. No a tu a teraz sa snažím robiť niečo pragmaticky zmysluplné, koniec koncov potom bude na chillovanie času dosť.
__________K T O S A Z M I E R I L Z O Z I V O T O M Z M I E R I S A A J Z O S M R Ť O U____________Milan Lasica____Každý s nád už mŕtvy bol a ako náhle prestane pradsovať mozog, a hlavné zmysli tak sa len vrátimedo stavu, ako keď sme boli vo vajciach otca.....každý s nás je jedna spermia, a my všetci sme vyhrali v lotérii, dostali sme dušu človeka....všetko má svoj začiatok aj koniec, proste.........každá duša je vínimočná, a ojedinelá.....tieto všetky veci ako sú, sú len princíp kauzality (proste musel byť nejaký impulz, ktomu všetkému ako to je)......zmysel život nemá, je to len zvláštny prírodný úkaz......potom by mali zmysel aj kamene na mesiaci a majú?......bodaj by som sa mýlil, lebo je to dosť deprimujúca úvaha....a v iních častiach vesmíru, ja verím v iné nepredstaviteľné úkazy, a aj v život, ktorí má iné zmysli.....použijem vetu Mojšiša-slovenského fyzika, ktorý má 2 vysoké školy a najvyššie vzdelanie..v tieto uvahy som presvedceni............" ALE VZDY JE TU INA MOZNOST"
moj zmysel zivota je v tom ze sa snazim zit dobry zivot, aby som ho nelutovala, robit veci, ktore mam rada a ktore robit chcem, nenechat si rozkazovat od nikoho a brat vsetko optimisticky a na vsetko zle zabudat, vzdy mat pri tom pustenu dobru hudbu a z casu na cas sa ist stratit so svojim konom
a čo si tým chcel povedať? že teraz máme všetci čosi hľadať? a že zmysle života. ja som sa o to pokúšala a skončila som s depkami. takže už radšej nič nehľadám a žijem si ako môžem.
Môj zmysel života ? .. Hmm...Asi iba nádej v lepšiu budúcnosť Momentálne okrem tohto nie je žiadny iný...
No ale inak máš pravdu.. Niektorí ten zmysel nenájdu nikdy... Ale smrť môže prísť kedykoľvek, preto by sme mali byť pripravení stále a prežiť každý deň tak, akoby to mal byť ten posledný.. No nie vždy to ide
máš zaujímavý názor ...zmysel života ...ten asi každý z nás hľadá ..kedysi som to hľadala aj ja ,ale žiaľ ...nenašla som ho a myslím ,že ani nikdy nenájdem ..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
Zmierenie so sebou/svetom (úplné) odporuje ľudskej prirodzenosti, nie je možné ani žiaduce.
máš moju úctu, mne trvalo 20 rokov kým som sa dostal ku knihám ktoré ma k tejto myšlienke doviedli. ty si na to fakt prišiel sám?
a hneď potom film/kniha/pesnička zomrie/skončí.
prečo by život nemohol byť rovnaký? on vlastne JE rovnaký. všetko tvoje snaženie smeruje do toho jediného bodu, do tvojej smrti. celý tvoj život smeruje k smrti. nemá a nemôže smerovať nikam inam. celý tvoj život JE prípravou na smrť, či už chceš alebo nie.
si môj človek súhlasím
Ja by som iba podotkol, že dôležité je žiť tak, aby som si vedel na otázku "Som spokojný s tým, ako žijem?" vedel odpovedať kladne. Podľa mňa je toto to zmierenie zo životom Dosiahnuť svoj cieľ a potom byť spokojný sám zo sebou
@midnight na tomto fóre sa tomu vôbec nedivím
@Midnight Ďakujem, cením si to Áno, prišiel som na to sám, pri takom zamyslení nad životom a nad sebou samým.
a ešte to, že žiť v prítomnosti, a nie trápiť sa minulosťou / budúcnosťou (ktoré aj tak skutočne neexistujú )
čítal tu dakto knihu moc prítomného okamihu ?
Podľa mňa sú ľudia maximálne tak smutné kôpky teplej vody, ktoré sa hmýria po povrchu tejto planéty. To nemyslím depresívne Nemyslím si, že život je očistec, ale ani cesta niekam ďalej. A teším sa, až sa na konci života rozplyniem na zväzky atómov a keď celá Zem o pár miliónov rokov skončí, budem si poletovať vesmírom a chillovať s rovnakým pocitom mieru, aký človek cíti, keď sa ešte nenarodil. Takže sa na to celkom teším. No a tu a teraz sa snažím robiť niečo pragmaticky zmysluplné, koniec koncov potom bude na chillovanie času dosť.
Zdieľa tu niekto tento úžasný názor?
Chodiť von ? a skym ? z imaginarmim priatelom?
Proste nemam už nikoho
No ale inak máš pravdu.. Niektorí ten zmysel nenájdu nikdy... Ale smrť môže prísť kedykoľvek, preto by sme mali byť pripravení stále a prežiť každý deň tak, akoby to mal byť ten posledný.. No nie vždy to ide
Celá buddhova dharma má cieľ aby si vedel naplno spočinúť v "tu a teraz".
Potom budeš mať odpovede na všetky otázky.
Poznám len názov tej knihy.