Dnes som v časopise Plus 7 dní čítala článok, vraj sa uvažuje o zrušení písania ypsilonu, lebo veľa ľudí nechápe, prečo sa v daných slovách ypsilon píše a nedokáže si tieto pravidlá osvojiť. Čo si o tom myslíte ?
@jurito , aj to v tom článku bolo písané, prepísať všetky učebnice, knihy, alebo napriklad tie tabule pred vstupom do miest/dedín .. to by bolo priliš nákladne.. dokonca to nevedeli ani približne vyčísliť, koľko by to celé stálo.
myslim ze problemy s pisanim ypsilonu maju len menej inteligentni ludia, ale kedze taki zrejme budu sediet v redakcii plus sedem dni tak sa ani necudujem ze taky clanok vysiel prave tam
Nié, mne sa ypsilony páčia... a vlastne, celá slovenčina sa mi celkom páči... Na to predsa deti chodia do školy, aby sa (nielen) ju naučili.
Toto sa mi na Slovákoch nepáči, že sa strašne snažia zničiť to, čo je ich, to, pre čo by kedysi ľudia zomierali. Podľa mňa nie je problém v tom, že by bola slovenčina náročná, ale v tom, že sa ľuďom ju nechce učiť....
Hej, vraj že po zrušení ypsilonu by žiaci prestali mať taký odpor ku slovenčine a učili by sa ju s obľubou.. what the fuck ?! A nechapem ako to vôbec niekto nemoze ovladať..
ak si niekto nevie zapamatat zopar pravidiel ako pisat vo svojom rodnom jazyku, tak musi byt sprosty kokot, alebo lenivy kokot. kazdopadne kokot rozhodne.
ludi s poruchami do toho radit treba tiez, viem, ze to maju tazsie, ale nemali by sa prave o to viac snazit s tym bojovat ? poznam zopar takych ludi a pisu ako ludia. kazdy clovek robi chyby, ale ak niekto napise "filmi", "v pracy" a nevie pouzivat nominativ pluralu tak je proste kokot bez rozdielu
a slovesá na konci s ypsilonom, aj s takym som sa uz stretla. niektori moji spolužiaci, gymnazisti, z diktátov maju vždy za 5, pretože maju v jednom posratom texte 15 a viac gramatickych chyb. nehovorim o pisani čiarok, v tom mam aj ja ešte medzery, ale že niekto nevie pisať v rodnom jazyku tak to nechápem.
@girl19955 myslím si že prispôsobovanie prostredia kvôli zaostalým jedincom je z hľadiska spoločnosti a civilizácie stručne povedané highway to hell.
to za prvé.
za druhé, ja tiež mnoho pravidiel spoločnosti nechápem, a často keď to vyjadrím, tak je mi povedané niečo v zmysle "prestaň fňukať a zmier sa s tým/zmeň seba".
čiže dotyčným by som odkázal nech prestanú fňukať a miesto toho nech si občas niečo prečítajú. úprimne verím že aj dysgrafik ktorý čítava môže mať výrazne lepšiu gramatiku než dysgrafik (prípadne bohužiaľ aj nedysgrafik) ktorý nečítava.
@semhamforas aj keď nad dôveryhodnosťou sa dá polemizovať...
Pozri sa, tiež si myslím že ypsilon je hlúposť, samozrejme, gramatiku a hlavne čo sa týka ypsilonov ako-tak ovládam. Nebolo by lepšie, keby sa v tých školách namiesto ypsilonov učili niečo praktickejšie ? Navyše zrušenie ypsilonov by pomohlo aj ľuďom, ktorí sa slovenčinu učia...
Dodnes celkom nechápem jeho zmysel. Nerozumiem prečo píšete o prispôsobovaniu sa ľuďom ktorí s tým majú problém. Človek sa dokáže naučiť akýkoľvek súbor pravidiel ak na to je dôraz ale malo by sa v prvom rade hľadieť na to aký to má zmysel. Nie je tam y zbytočné?
Argumentovať tým, že by sa na to blbo pozeralo? Tradíciou? To je podľa mňa hlúpe ak tam nenájdete skutočný zmysel. To čo ste napísali je podľa mňa tupý konzervatizmus.
Proste je to tak kodifikované, jediné racionalne vysvetlenie, ktoré mi napadá, je, že ypsilon bol zavedený preto, aby bolo jasné, ktoré slabiky treba čitať mäkko a ktoré tvrdo.. No napr pri vybraných slovách to už celkom až také jasné nie je..
Ja si vôbec nemyslím, že by písanie I a Y bolo zložité. Treba ľudí skôr hnať knihy čítať a učiť sa.
A nie, že niekto "múdry" zavedie len I a všetci budeme vedieť ovládať pravopis. Veď by som sa hanbila.
Ale určite to je len blud. Never tomu.
@puco90 tak samozrejme taktiez niesom Sturov potomok no vyznam je tam napriklad v tom, ze sa zopar slov lisi len tym "y" no nemyslim, ze by to bola zrovna vec ktora vyzaduje v skole nejake zvlast dlhe vyucovanie
to by museli vsetko prepisovat a bolo by to nakladne a tiez by spravili obrovsku hovadinu, za to ze par dementov nevie kde patri dobre i/y zrusit taketo lahke gramaticke pravidla... potom sa uz mozeme vratit fakt na stromy a jest tam banany
Myslim si o tom to, ze je to pekny priklad debilizacie spolocnosti. Ludia nie su schopni osvojit si par jednoduchych pravidiel. Zrusme aj pracu, zakony, zrusme vsetko. Ved nad vsetkym treba v zasade premyslat. A to boli...
Myslím si, že len preto, že sa im obom - aj mäkkému, aj tvrdému hovorí i, nejde hneď o dve rovnaké zameniteľné písmená. Bolo by to akoby sa v angličtine zrušilo buď U alebo W, keďže oboje je "jú".
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
Toto sa mi na Slovákoch nepáči, že sa strašne snažia zničiť to, čo je ich, to, pre čo by kedysi ľudia zomierali. Podľa mňa nie je problém v tom, že by bola slovenčina náročná, ale v tom, že sa ľuďom ju nechce učiť....
nemôže sa predsa len tak zrušiť niečo, čo tu funguje už roky a majú s tým problém len ľudia, ktorých inteligencia sa pohybuje na nižších úrovniach
ludi s poruchami do toho radit treba tiez, viem, ze to maju tazsie, ale nemali by sa prave o to viac snazit s tym bojovat ? poznam zopar takych ludi a pisu ako ludia. kazdy clovek robi chyby, ale ak niekto napise "filmi", "v pracy" a nevie pouzivat nominativ pluralu tak je proste kokot bez rozdielu
to za prvé.
za druhé, ja tiež mnoho pravidiel spoločnosti nechápem, a často keď to vyjadrím, tak je mi povedané niečo v zmysle "prestaň fňukať a zmier sa s tým/zmeň seba".
čiže dotyčným by som odkázal nech prestanú fňukať a miesto toho nech si občas niečo prečítajú. úprimne verím že aj dysgrafik ktorý čítava môže mať výrazne lepšiu gramatiku než dysgrafik (prípadne bohužiaľ aj nedysgrafik) ktorý nečítava.
a tak spolocnost sa prisposobuje blbemu priemeru. vobec by ma to neprekvapilo
Pozri sa, tiež si myslím že ypsilon je hlúposť, samozrejme, gramatiku a hlavne čo sa týka ypsilonov ako-tak ovládam. Nebolo by lepšie, keby sa v tých školách namiesto ypsilonov učili niečo praktickejšie ? Navyše zrušenie ypsilonov by pomohlo aj ľuďom, ktorí sa slovenčinu učia...
Argumentovať tým, že by sa na to blbo pozeralo? Tradíciou? To je podľa mňa hlúpe ak tam nenájdete skutočný zmysel. To čo ste napísali je podľa mňa tupý konzervatizmus.
neviem si predstaviť, že budem čítať knihy ako "zlí chlapec vitrhol biline všetki korene" že tf.
A nie, že niekto "múdry" zavedie len I a všetci budeme vedieť ovládať pravopis. Veď by som sa hanbila.
Ale určite to je len blud. Never tomu.
@20 jebe
tu je o tom pekna diskusia
» vdp.sk/forum/viewtopic...