mne uz suma v korunach ani nic nehovori po tych vyse 5 rokoch... napr. vsak, ceska koruna ma zhruba rovnaky kurz ako slovenska... a ked mi niekto nieco povie v ceskych korunach si to automaticky preratam na eura
nie, ale včera som v reštike pozeral na učet a bol tam prepočet na SKK 600 korún, a som ostal v šoku lebo ked boli slovenské, som nevidel poriadne ani 100 korunačku... a tolko za jeden bežny učet
len tie veľké sumy preratávam tak od 1000€ preratávam na slovenské, respektíve teraz na české mám to nejaké pomiešané, som v Brne tri roky a občas si ešte stále preratávam na € sumy, a je veľmi vtipné, že 200kč mi za niečo nepride dať veľa, ale 8€ áno som nejaká pomýlená
ked si spomeniem ze za 100 korun som mal 10 piv ako 15-16 rocny tak mi je zle lebo dnes mam za 3,30 € mozno 5 piv ale to je len priklad proste odkedy dosli eura islo secko hore len si uz nikto nepamata ako to bolo a seci si myslia ze to je proste prirodzene zdrazovanie
na SKK si neprepočítavam už vôbec. Iba CZK si prepočítavam na eurá lebo občas akosi neviem zhodnotiť či ceny v českom obchode sú vysoké alebo nízke a prirovnávať ich k slovenským korunám je somarina.
@25
tak ono nielen ceny šli hore, ale aj mzdy. Pamätám si, keď naši ešte za Mečiara zarábali 10 000sk, a to bol vtedy peniaz! Dnes by za 300€ nerobil ani najposlednejší cigán. Len samozrejme porovnávať ceny/mzdy vtedy a dnes takýmto spôsobom sa nedá, pretože za dlhší časový úsek do toho vstupujú rôzne ekonomické faktory ako napr. inflácia a pod.
@torpedo08 vo freshi majú teraz zlatý bažant 10° za 44 centov a nájdem ti pivo aj za 5€ Barley wine 24° aj nejaký totálny riedený patok za 30 centov. Tak povedz aké pivo stálo 10 korún lebo ja si spomínam len za takých 19-25 či myslíš malé?
Piva sa veľmi inflácia nedotkla, pretože tieto veľké pivovary bojujú s klesajúcou spotrebou nižšou cenou. Samozrejme v reštaurácii to je iné. Tam to je ale dané maržou podniku.
@james144 topvar stal 10 korun dlhu dobu u nas plechovkovy normalne pol litra a vtedy bol este aj lepsi uz to vsetko kurvia a dnes v tom obchode je tak draho ze to ani neni mozne a bazant nemusim ale tak jasne ked su akcie tak aj dobre ceske piva sa daju kupit za dobru cenu ale tak to je len obcas a hlavne nie u nas lebo v tejto dedine sme s cenami uz preskocili asi cele slovensko vo vedlajsej dedine aj v krcme maju Zubra a tusim Staropramen za 70 centov a u nas iba blby corgon a bazant a za 85-90
Omg radšej nie, som stroj na míňanie eur Možno také veľké veci ako autá a nehnuteľnosti, niežeby som ich kupovala samozrejme, ale tie zdražujú pomalšie ako napr potraviny, tak ma to zaujíma.
A stále sa zľaknem reklám na Lidli v českej televízii, že štyridsať za syr Potom mi dôjde, koľko to je.
@tunidlo rast platu moze zaujimat len niekoho kto robi alebo ked aj robi tak musi robit na mieste kde sa aj skutocne zvysuje plat to ze ho zvysia lekarom alebo vo velkej firme nezaujima cloveka co robi pre nejakeho zdieraca za 400 a je rad ze mu da aspon to a ano mas pravdu s tym pivom ale tak to musis mat stastie na tu akciu aby stalo na skk aspon tak 12 korun a tie lacnejsie ktore tak stoja normalne su proste shity
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
vôbec sa nechytám na slovenské koruny... Tiež keď mi niekto povie, že zarába toľko a toľko českých korún, netuším či to je dosť či to je málo...
ale napríklad sumy v českých korunách si musím prepočítať na €, inak som stratený
tak ono nielen ceny šli hore, ale aj mzdy. Pamätám si, keď naši ešte za Mečiara zarábali 10 000sk, a to bol vtedy peniaz! Dnes by za 300€ nerobil ani najposlednejší cigán. Len samozrejme porovnávať ceny/mzdy vtedy a dnes takýmto spôsobom sa nedá, pretože za dlhší časový úsek do toho vstupujú rôzne ekonomické faktory ako napr. inflácia a pod.
Piva sa veľmi inflácia nedotkla, pretože tieto veľké pivovary bojujú s klesajúcou spotrebou nižšou cenou. Samozrejme v reštaurácii to je iné. Tam to je ale dané maržou podniku.
A stále sa zľaknem reklám na Lidli v českej televízii, že štyridsať za syr Potom mi dôjde, koľko to je.
Aj dnes kúpiš pivo do 10 korún, ak kupuješ lacnejšie pivo, alebo si nájdeš akciové.
Podľa tohto grafu priemerne od roku 2009(prechodu na euro) rastú platy rýchlejšie ako ceny.
Neviem, nepijem, takže kvalitu posúdiť neviem.
Ale tak zbehni do billy, majú tam staropramen v plechovke za 39 centov