neviem to úplne presne, ale tuším do pôda sa obrába/sadí sa do nej nejak striedavo (tuším tá istá plodina raz za 3 roky) čo bol vlastne ten uhorský rok..
@pubertslatinocelny ved, ale odkial pochadza to akoze kto ho vymyslel ? to je blbost.. podla mna chce proste vediet preco sa hovori ze raz za uhorsky rok...
a tak vymyslel ho dakto, kto vedel co to ten uhorsky rok je
@asdasim1 - nie som si istý, ale ikutova teória znie pomerne logicky, tak ju len upresním, máš takzvaný trojpoľný/štvorpoľný systém, kde sa pôda ktorú máš k dispozícií rozdelí na 4 približne rovnaké časti, pričom na dve/tri (podľa toho o ktorý ide) niečo vysadíš/zaseješ, a tú zvyšnú necháš neosiatu, aby si "odpočinula", ďalší rok zasa necháš odpočinúť niektorú z tých kde si sadil, a oseješ tú ktorá odpočívala, a takto rotuješ, čiže z každých troch/štyroch (opäť, podľa systému) rokov je každý kus zasiaty len dva/tri, a teoreticky uhorský rok môže byť cyklus medzi tým keď ten istý kus leží "úhorom" (tak sa hovorí tej nepoužitej) = 2 alebo 3 roky, čo je imho už nazvateľné dlhou dobou.
...každopádne potom by mi dávalo viac zmyslu keby to bol "úhorský rok", čiže možno sme aj s @ikuto -m mimo.
@ikuto ale teba som tym vobec nemyslel - ty si praveze relativne splnil - vysvetlil si, (hoci ako si neskor zistil, nespravne), preco sa to vravi, cize povod. myslel som na @1 a @3
aha dakujem ja som tiez niekde počul, že to je o tom troj (štvor) poľnom systéme a tom uhre kde tá pôda odpočívala a nič sa tam nesadilo. Ale mal som také tušenie, že to má niečo spoločné z Uhorskom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
a tak vymyslel ho dakto, kto vedel co to ten uhorsky rok je
Uherský rok
(jednou) za uherský rok - zřídka, popř. (se zlehčováním, zpochybňováním reálnosti) termínu nebo s nevírou v uskutečnění něčeho, vlastně nikdy.
V době tureckých válek byli vojaci najímáni do služby v Uhrách na určitou dobu, avšak ta se stále prodlužovala.
Zdroj: Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy neslovesné. Praha: Academia, 1988.
...každopádne potom by mi dávalo viac zmyslu keby to bol "úhorský rok", čiže možno sme aj s @ikuto -m mimo.