Ake budu nase deti ? Mozno sa vam zda tato otazka o nicom ale mna to celkom zaujima. Ja uz si newiem predstavit nase deti kde budu vyrastat v akej spolocnosti. Stale mladsi a mladsi ludia sa dostavaju k alkoholu a drogam, stale v mladsom veku. Prednedavnom som pozeral 112 na markize, kde ukazali 13 dievca s otravou alkoholu, a jej rovestnikou opytych ktory volali zachranku. Coraz mensie deti stretavam vo vecernych hodinach v uliciach, na diskotekach, vzdy v "inom" stave. Ja osobne byvam v Trnave, ale co sa deje uz nema konca kraja. Ja ked som mal 13 rokov, tak som bol taky rad ze som sem tam prehovoril nasich, aby ma pustili do 9 von, dnes 13 rocne deti chodia disko, slopu, a su kludne do rana vonku. Pracujem na firme, kde vedla je zakladna skola, pravidelne kazdy den tam chodia doslova deti, ktore nosia zo sebou rpezuvky, vyfajcuju tam, hresia, svojim spoluziackam vypravaju ze ich po*ebu, a v pohode si dokazu od teba vypytat cigo, a ak im ho nedas poslu ta do pi*e. typoval by som im tak 7 rocnik na zs viac nie ... Viem ze toto je v dnesnej spolocnosti uz asi normalne, ale ked sa toto tak rychlo rapidne zmenilo, skuste si prestavit co bude mozno o 10,20,30 rokov ked budete mat vy deti... Ako to vy vydite ?
zijeme v prevratnom obdobi globalizacie. nikto to nikdy nezmapoval, neda sa predpokladat ako sa veci pohnu..trebars ja ti dam otazku. to ze mladez dospieva skor je uz jasne. ako by si riesil otazku sexualnejo vyvinu u mladych? kostol,viera..oddalovat to ako sa len da a tutlat alebo sexualna vychova na skolach a informovat a viest ich k prevencii?
Ste počuli, že v Poľsku chcú zaviesť zákaz vychádzania na ulicu, po desiatej hodine osobám mladším ako 18 rokov? Celkom zaujímavé...85% Poliakov s tým súhlasí. A dosť sa to páči aj europarlamentu. Decká ktoré budú vonku a po diskotékach pobehovať po desiatej, policajti odchytia a ich rodičia zacvakajú. Ja sa k tomu príliš nevyjadrujem, pretože som sa nad tým ešte nezamyslel veľmi či je to správne, ale z môjho pohľadu by sa mi to páčilo. Aspoň by sme sa zbavili malých 13-14 ročných detí na diskotékach a pod. Veď to je strašné...neviem či to len tu, ale v poslednom čase si uvedomujem že večer po kluboch sa pohybuje už len táto veková kategória. Minule kamaráta v jednom klube odchytili dve dievčatá. Zdali sa mu trochu mladé, ale typoval asi tak na 17. Keď mu povedali že teraz si vyberajú na ktorú strednú chcú ísť, v momente povedal že niekde musí rýchlo ísť. Oni sa ho spýtali či im nedá tel.č. a on im už len z diaľky kričal že inokedy(asi o 5-6 rokov...)
Ish nepytal som sa na moju gramatiku ale dakujem za upozornenie pre formalne texty pouzivam word inac mi je gramatika na nic ... To s tym zakazom po desiatej je velmi zaujimave a ja si myslim ze aj dost dobre... Lenze problem je v tom ze vzdy sa da zasit tam kde policajty nepridu a kde ta nenajdu. A povedz me si kolko chodi po nociach hliadok v mestach ? 10? 20 ? 30 ? co to je oproti ale 5- 10 000 mladistvych do 18 rokov co ziju v meste ? Nic. Ale aspom nejaky ucinok by to malo.
Co sa tyka tej sexualnej prevencie, suhlasim jednoznacne s nou, radsej prevencia. Ale neboj sa 10 rocne deti uz v dnesnej dobe vedia o sexe viac ako ten ucitel co ich pred tym varuje... Mna len trapi to ze za nejky cas bude doba len horsia, a co potom ? Oplati sa mat vobec deti ? Ked viem ze budu kade tade slopat, fetovat alebo co ja viem, a ked ich nebudem pustat tak budem len pocuvat a spoluziaci idu, a henten moze a henten. .Este sa takto opytam co si myslite drzat ich nakratko alebo im nechat volnost, a verit im ?
Tak ten napad s tym vychadzanim je fajn, ale pochybujem ze to nieco zmeni, ked uz teraz nalievaju detom a policia s tym nic nerobi. Bvyam pri Trnave a 13 rokov som tam byval a viem o com zakladatel disk. hovori. Keby policajti dosli zistit ci nalievaju alkohol v Relaxe(jedna disko), tak tam 25% ludi bude mat nad 18, ostatne sopliaci. Ale pochybujem ze by nieco take u nas zaviedli, ved prave z mladeze plynu podnikom najvacsie zisky.
presne tak majlos...presne tak...tento problem aj ja vidim tak, ze koniec sa vola peniaze...prachy vladnu svetu...je to zacarovany kruh, my-spolocnost sme presiaknuta prachmi, bez nich by nebolo nic, co mozu deti o tom vediet? to by ich mali ucit, co za tymi cigami, alkoholom stoji, oni to nie su, su to kasy ich rodicov, tie su pre spolocnost asi dolezitejsie ako deti...
noo, čo k tomu dodať? asi to bude znieť otrasne, ale: ja svoje decko asi v čase od 14 do 18, kým mu neprestane pubertálne preskakovať, budem držať zavreté doma, prísny dohľad a večierka o osmej .
moji rodičia to robili podobne (ale nie až tak brutálne) a myslím, že aj keď som si to nemyslela, že to bolo správne. skrátka, vedela som si porevať, že kamaráti šli na chatu/ disku/ niekam chlastať.. a tak a ja som nemohla ísť s nimi, ale..
po čase človek zistí, že na tom svet predsa nestojí.. na ponocovaní, zdržiavaní sa na všelijakých čudných miestach, všelijaké pofiderné diskotékovo-barové vzťahy..
len tá cesta, kým si to mladý človek uvedomí, býva hoodne bolestivá a dlhá..
Miska1987, dakujem ... Myslim ze nad tym co si povedala respektive napisala som tiez rozmyslal, ale kazdy clovek ma zaklad svojho zivota v detstve, kedy si treba aj trocha vyrazit. Nechcem ho tak brutalne drzat, a nechcel by som mu nechat ani maximalnu volnost, zisla by sa zlata stredna cesta ale ta neni az taka lahka. Za dalsie majlos - da sa stho ficat aj bez deti, napr vezmi si planet4, nemam to tam extra v laske, ale ani raz som tam newidel dieta, to je uz co povedat. Prisny vyhadzovaci, ak nemas 18 tak ta nepustia, nehovorim ze sa semtam niekto nepresmikne, ale to uz ma aspom 17 min 16 co sa da este ako tak zniest. A zadalsie, ak si zil v trnave, vies co to znamena "PROMA" , chod sa tade vecer sam alebo skamaratom okolo jednej v noci alebo polnoci prejst, prejdi celu promu. Skoncis bud zbity,okradnuty alebo oboje naraz, pokial tam samozrejme nemas kamaratov. V jednej casti su fetaci, v druhej lopkari. Kde v lupeznych prepadoch figuruju deti od 15- 17 rokov velmi casto ...
A navyse co sa tyka k prispevku MISKA, tak by som este dodal, ze aj ked das prisnejsiu vecierku, nemusi to vzdy pomoct, ja som sa naucil fajcit na tabore, fajcil som po skole a hotovo a pred skolu a hotove. Navyse spravi si nejaky blic, na ktory ho nahovoria kamarati, ozeru sa, pripadne mu ukazu nejaku marihuanu a uz aj je... Ja vidim hlavny problem v tom,ze dieta sa neda plne kontorlovat, a nikdy nebudes mat plny prehlad o jeho spoluziakoch, kamaratoch, s kym chodi von, ake ma frajerky a tak...
Viem co je PROMA ale to je problem mestskej policie. Stacili by dva pary polisov aby sa tam prechadzali a bolo by po probleme. A ten Relax som uviedol ako priklad, kedze sa na diskotekach nezdrzujem. Ale to mas vo vsetkych baroch, hlavne na dedinach, tam mladez chlasta od ZS. Tento system je uplne v P. Ja napr. teraz nechlastam a vyhovorku mam lieky. Lebo ked si niekto nevypije uz je mimo skupiny a uz sa odlisuje. A takto to je aj u tych sopliakoch. Jeden zacne a idu vsetci. Ale uz sa nebudem rozpisovat, idem spat....
It: ja viem, že sa to nedá. vidím to teraz na mojich 15ročných sestrách, tie zvyknú robiť blbosti aj keď majú byť doma o siedmej- "ideme ku kamoške" a pritom idú k chalanovi..
toto obdobie je, ako hovorím už asi tisíci krát, strašne nešťastné.. pretože:
1.rodičia sa nevedia vcítiť do pocitov ich dieťaťa
2.dieťa sa nevie vcítiť do pocitov rodičov
3.a v tomto veku sú žialbohu, všetky komunikačné kanále medzi deckom a rodičmi akosi.. odstavené..
a inak, podľa mňa, hodne aj závisí, z akej rodiny dieťa pochádza, aké má zázemie. tak jasné, pokiaľ má doma človeka, čo fajčí, pije, nadáva a uráža matku, príde mu to "normálne.." a taký rodič podľa mňa ťažšie vysvetlí svojmu decku, že "fajčenie škodí zdraviu.."
To majlos O prome mas mylnu predstavu, oni sa tam ty policajty prejdu ( respektive prevezu ) ale boja sa nieco vykonat alebo vysetrit, su asi dvaja, a su tam tlupi kde byva 20 - 30 ludi. Tj sa boja o svoje zivoty. Jedine co by sa dalo je urobit tam pravidelne razie z nose policajtami. Lenze zase to nikto nespravy, tolko policajtov vnoci sluzbu nema, niekto musi ostat na centrale, niekto musi ostat v pohotovosti a ta 1 ci 2 hliadky tam nezmoze nic, akurat co ich tam niekto doboda...
To miska1987, v tom mas pravdu. Ale myslim ze vsetko je to dobou. Ak by vsetci rodicia, alebo aspom takych 75 percent strazilo doma svoje deti, a davali im prisne vecierky, nebolo by to pre tie deti az take traumatizujuce si myslim. Tj nemali by sa naco vyhovarat ze vsetci su vonku a on nie. Ale ani by som nechcel aby moje dieta na mna zanevrelo.
Co sa tyka tych vecierok do 10 a potom nemozu von, to nic ale nic nespraci, par rodicov deti nepusti, a tych par hliadok co chodia nic neodhalia. Ja si v seobecnosti myslim ze je malo policajtov, hlavne tych mestskych. Lenze ludi buda stale malo, pokial budu davat take male platy. Ja som mohol ist robit dopravaka, mam tam celkom slusne znamosti, ale za 10 000 cisteho , ktore budem dostavat 5 rokov sa mi to neoplati...
tiež sa pripájam k názoru, že človek je tvor ovplyvniteľný,že ho formuje spoločnosť, kamaráti...ale treba čas, kým si človek uvedomí čo mu dané správanie dáva a berie...u niekoho je to dlhšie u niekoho kratšie...(skoro)vždy sa dá za niečo nájsť iná a lepšia náhrada...
osobný príklad: dávnejšie som sa zamyslel-som skoro dospelý,prečo si nedať cigaretku alebo alkohol, keď tolko ludí na tom ide...ALE PREČO SI JU DAŤ? načo fajčiť,ožierať sa,aby som si ničil pľúca,aby mi bolo z alkáču zle?k čomu to je dobré?
osobne, radšej preferujem čajovne,s kamarátmi v kľude pokecáme(a pritom si to budeme pamätať, nie ako keď sa niekto zderie a potom si aabsolútne nič nepamätá),dáme vodnú fajočku(áno, je to skoro ako cigaretka, ale rozdielov je tam dosť.. dáme si ju tak zhruba 1x za týždeň, dva; tabaku je tam niekolko krát menej(bo je zmiešaný s melasou) tabak má nespočetne množstvo príchutí,ktoré možno kombinovať,atď...
asi treba fakt nejaký čas, kým si človek uvedomí čo je lepšie...ale niekedy je príliš neskoro...a to je škoda...
Zipper, v tom mas pravdu, lenze tento cas ked si to ty alebo niekto iny dokaze uvedomit, je dost neskory. Tj ked tvoje, moje alebo niekoho dieta, o nejakych 10 20 rokov , v pokrocilej dobe, zacne fetovat, bude myslim dost neskoro aby sa v 18 obzrel a povedal ze aha to a toto nemam robit. Ja totiz toot vsetko co si napisal berem a akceptujem, ale skor by som prijal nejaky vas nazor, ako sa tomu ubranit, alebo ako nad tym premyslate vy. Ako budete vychovavat svojho syna ci dceru, ci ju budete bez obav pustat na diskoteky a tak. Myslim ze krute veciarky a podrobny dohlad su neni tym spravnym riesenim ...
to hej..blbé je že aj keď to chceš dieťaťu dohovoriť, stane sa to čo tu bolo o pár príspevkov hore napísane-jeden sa nedokáže vcítiť do kože druhého...keď chce dieťaťu rodič dohovoriť, decko si povie "bože tí rodičia sú s tým už nudní,že ich to baví do mňa stále hustiť" aj keď im chce rodič dobre...ale človek to pochpí neskoro, keď sa stane niečo čo sa nemuselo, keby... to je škoda... podľa mňa by sa mohli o toto zaujímať viac média..internet, TV, časopisy... však tie nás takpovediac v poslednej dobe dosť ovplyvňujú...
aké budú nase deti ??? presne také akú im dáme výchovu a aký vzor im ponúkneme...nielen ako rodičia ale aj ako spoločnosť no zatiaľ mám pocit že spoločnosť ako taká zlyháva pomaly na plnej čiare
"Myslim ze krute veciarky a podrobny dohlad su neni tym spravnym riesenim ... "
S tym suhlasim. Podla mna, ked je niekto drzany prilis nakratko, tym vacsiu potrebu ma vzburit sa a rebelovat. Poznam par takych pripadov zo svojho okolia. Skor trocha volnejsia vychova, doraz na komunikaciu mimo formy prikazov a zakazov, moze pomoct. U nas doma takto vychovava(l) otec a funguje to. Som nanho hrdy a urcite budem takymto sposobom vychovavat svoje deti. Ale zasa, ja som v zivote nemal potrebu chodit na diskoteky a podobne voloviny, tak tazko povedat, ci by to slo aj pre ine povahy.
For black angel : Poznam ludi co svoje dieta vychovavali a vychovavaju s takou laskou, a su z nich hoveda. Mal som kamarata s ktorym som chodil este do skolky, jeho mama sa tak onho starala, este aj dodnes stara. Vobec ho nerozmazlovala, ale bolo videt ze sa onho stara, zaujimala sa kade chodi ale nikdy nie nasilnym sposobom. A teraz ? Stal sa z neho "techno maniak" kazde volne miesto na xichte opercingovane, zabavat sa bez toho aby si zobral aspom kolecko,ecko (nehovorim o tom ze si este sem tam fukne ) uz ani newie. Myslim ze rodicia v tom maju velku rolu ale nie uplne velku. Zalezi do akej partie sa dieta dostane. A k tej spolocnosti musim suhlasit, diskoteky rizuju na mladich "detoch". Vsetkym ide iba o peniaze, nikomu o nic ine. Ja si myslim ze dost ale dost vyrazne by uz pomohlo (aj keby to newiriesilo cely problem) keby sa pri predaju cigariet a alkoholu dbalo na vek zakaznika, a takisto pri predavani vstupu na disko... Ja viem ze aj tak by sa niektory dostali , alebo zohnali, ale klesol by ich pocet rapidne...
It : prave preto som tam pisala aj o spolocnosti v ktorej dieta zije - to je to prostredie v ktorom sa pohybuhje aj bez rodicov, ja neverim ze dieta pokial nema daku psychicku poruchu by bolo same od seba zle ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
nebol ono sa to nejak vyriesi snad
zijeme v prevratnom obdobi globalizacie. nikto to nikdy nezmapoval, neda sa predpokladat ako sa veci pohnu..trebars ja ti dam otazku. to ze mladez dospieva skor je uz jasne. ako by si riesil otazku sexualnejo vyvinu u mladych? kostol,viera..oddalovat to ako sa len da a tutlat alebo sexualna vychova na skolach a informovat a viest ich k prevencii?
no tak to vazne neviem...teda ako sa to zacne vyvyjat...vyzera to velmi zle...brat ma 12 a 10 rocny chalan ho naucil fajcit...
stopercentne sa to bude vyvyjat len a len zle...
pretoze na vsety deti vplyva spolocnost a prosttredie... a vsetky deti su velmi ovplyvnitelne...a chcu sa podobat na kamaratov, hviezdy...atd
netusim co ale nieco by sa s tym robit malo
Co sa tyka tej sexualnej prevencie, suhlasim jednoznacne s nou, radsej prevencia. Ale neboj sa 10 rocne deti uz v dnesnej dobe vedia o sexe viac ako ten ucitel co ich pred tym varuje... Mna len trapi to ze za nejky cas bude doba len horsia, a co potom ? Oplati sa mat vobec deti ? Ked viem ze budu kade tade slopat, fetovat alebo co ja viem, a ked ich nebudem pustat tak budem len pocuvat a spoluziaci idu, a henten moze a henten. .Este sa takto opytam co si myslite drzat ich nakratko alebo im nechat volnost, a verit im ?
noo, čo k tomu dodať? asi to bude znieť otrasne, ale: ja svoje decko asi v čase od 14 do 18, kým mu neprestane pubertálne preskakovať, budem držať zavreté doma, prísny dohľad a večierka o osmej .
moji rodičia to robili podobne (ale nie až tak brutálne) a myslím, že aj keď som si to nemyslela, že to bolo správne. skrátka, vedela som si porevať, že kamaráti šli na chatu/ disku/ niekam chlastať.. a tak a ja som nemohla ísť s nimi, ale..
po čase človek zistí, že na tom svet predsa nestojí.. na ponocovaní, zdržiavaní sa na všelijakých čudných miestach, všelijaké pofiderné diskotékovo-barové vzťahy..
len tá cesta, kým si to mladý človek uvedomí, býva hoodne bolestivá a dlhá..
toto obdobie je, ako hovorím už asi tisíci krát, strašne nešťastné.. pretože:
1.rodičia sa nevedia vcítiť do pocitov ich dieťaťa
2.dieťa sa nevie vcítiť do pocitov rodičov
3.a v tomto veku sú žialbohu, všetky komunikačné kanále medzi deckom a rodičmi akosi.. odstavené..
a inak, podľa mňa, hodne aj závisí, z akej rodiny dieťa pochádza, aké má zázemie. tak jasné, pokiaľ má doma človeka, čo fajčí, pije, nadáva a uráža matku, príde mu to "normálne.." a taký rodič podľa mňa ťažšie vysvetlí svojmu decku, že "fajčenie škodí zdraviu.."
To miska1987, v tom mas pravdu. Ale myslim ze vsetko je to dobou. Ak by vsetci rodicia, alebo aspom takych 75 percent strazilo doma svoje deti, a davali im prisne vecierky, nebolo by to pre tie deti az take traumatizujuce si myslim. Tj nemali by sa naco vyhovarat ze vsetci su vonku a on nie. Ale ani by som nechcel aby moje dieta na mna zanevrelo.
Co sa tyka tych vecierok do 10 a potom nemozu von, to nic ale nic nespraci, par rodicov deti nepusti, a tych par hliadok co chodia nic neodhalia. Ja si v seobecnosti myslim ze je malo policajtov, hlavne tych mestskych. Lenze ludi buda stale malo, pokial budu davat take male platy. Ja som mohol ist robit dopravaka, mam tam celkom slusne znamosti, ale za 10 000 cisteho , ktore budem dostavat 5 rokov sa mi to neoplati...
osobný príklad: dávnejšie som sa zamyslel-som skoro dospelý,prečo si nedať cigaretku alebo alkohol, keď tolko ludí na tom ide...ALE PREČO SI JU DAŤ? načo fajčiť,ožierať sa,aby som si ničil pľúca,aby mi bolo z alkáču zle?k čomu to je dobré?
osobne, radšej preferujem čajovne,s kamarátmi v kľude pokecáme(a pritom si to budeme pamätať, nie ako keď sa niekto zderie a potom si aabsolútne nič nepamätá),dáme vodnú fajočku(áno, je to skoro ako cigaretka, ale rozdielov je tam dosť.. dáme si ju tak zhruba 1x za týždeň, dva; tabaku je tam niekolko krát menej(bo je zmiešaný s melasou) tabak má nespočetne množstvo príchutí,ktoré možno kombinovať,atď...
asi treba fakt nejaký čas, kým si človek uvedomí čo je lepšie...ale niekedy je príliš neskoro...a to je škoda...
S tym suhlasim. Podla mna, ked je niekto drzany prilis nakratko, tym vacsiu potrebu ma vzburit sa a rebelovat. Poznam par takych pripadov zo svojho okolia. Skor trocha volnejsia vychova, doraz na komunikaciu mimo formy prikazov a zakazov, moze pomoct. U nas doma takto vychovava(l) otec a funguje to. Som nanho hrdy a urcite budem takymto sposobom vychovavat svoje deti. Ale zasa, ja som v zivote nemal potrebu chodit na diskoteky a podobne voloviny, tak tazko povedat, ci by to slo aj pre ine povahy.