Myslim si, ze kazdy z nas aspon raz rozmyslal nad nejakymi filozofickymi otazkami. Ktora je ta vasa oblubena? Popripade mate k nej nejaku super toeriu?
@mielikki nie. Robis to nespravne. Filozofia bokom, takto teda nie. Opice su odbornici, draha strana je spravne.
ok, asi to netreba riešiť. Su aj závažnejšie otazky v živote, napriklad či je lepšie spagety (resp.ich konce co sa nezmestili) tahat do ust alebo odkusnut tak, ze spadnu do taniera.
čo je vedomie, na čo je zameraná jeho primára funkcia a či je vo svojej podstate teda čisto iba evolučná nutnosť a jeho obsah ktorý si značne idealizujeme a pripisujeme mu vysokú hodnotu či je len ilúziou .. pre mňa asi najzaujimavejšia otázka vo vesmíre
@emzaaak Boh nie je stvorený lebo je nekonečný, je všetkým a ničím. Ak by si mal predpokladať niečo čo stvorilo Boha, tak by si musel predpokladať zas niečo čo stvorilo toho čo stvoril toho čo stvoril toho Boha... a aj tak by si musel predpokladať konečnú nekonečnosť... Diskurzívnou mysľou neuchopíš nekonečnosť, len ju ohraničíš a potom vznikne takáto otázka ktorá samú seba v podstate ruší lebo ak je niečo stvorené, nie je to Boh
@midnight Definície (svetla) sú fyzické ale aj filozofické....uznávam tvoje vedomosti ale nepleť sa do toho o čom vieš málo, čo som usúdil z toho "na tom nie je nič filozofické".
@kierkegaard filozofická "definícia" čohokoľvek tak trochu stráca zmysel/pointu, pokiaľ začne existovať nejaká fyzikálna, reálna, nie?
čiže v momente keď viem že sa jedná o elektromagnetické žiareniočasticu (na základe časticovovlnovej duality) tak viem že je to excitácia v nejakom poli (na základe kvantovej teórie polí) ktorá s ostatnými poliami reaguje tak ako reaguje, ako to popisujú iné kusy fyziky, a vrámci toho teda s očnými receptormi tiež reaguje podľa tohto.
čiže podľa mňa tam na nejakú filozofiu proste už nezostáva priestor, aspoň konkrétne čo sa svetla týka, lebo momentálne by sa dalo filozofovať o kvantovej teórii polí, že čo vlastne znamená a aké má dôsledky všeobecne pre filozofický výklad existencie čohokoľvek, ale to už nie je konkrétne filozofovanie o svetle.
ale ak sa ti chce, rád vysvetli kde v tom vidíš priestor na filozofovanie ty, celkom by ma zaujímalo, a sľubujem že nie preto aby som to mohol zdrbať.
@midnight Nechce sa mi teraz. Ale potom sľubujem že keď sa mi bude chcieť ti odpíšem, či do TS alebo tu budem reagovať komplexnejšie.
Ale iba toľko zatiaľ, nestráca to filozofický význam, bez svetla nemôže existovať bytie (nie len) človeka. (dalo by sa proti mne ľahšie argumentovať ale ťažšie zdôvodniť argumentáciu) A potom ďalšia vec, ktorú mi môžeš vysvetliť po vedeckej stránke, odkiaľ sa svetlo vzalo.
Môj subjektívny pocit o svetle je, že keď ráno svitá tak, že ide niečo nové, ide svetlo, stmievanie tak neberiem. Ale okey.
Tma ani nedokáže pohltiť svetlo, keď zapáliš sviečku tak tá sviečka pohltí tmu. Ale áno, takto by som sa potom mohol pýtať donekonečna skoro na všetko.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Ale inak sú super také tie pes, čo uloví všetko vs. líška, čo unikne každému psovi, aj v alternatívach ako meč, čo pretne všetko vs nepretnutelný štít
ok, asi to netreba riešiť. Su aj závažnejšie otazky v živote, napriklad či je lepšie spagety (resp.ich konce co sa nezmestili) tahat do ust alebo odkusnut tak, ze spadnu do taniera.
@S1mple
špagety jem tak málo, že nad tým som sa nikdy nezamýšľala
Odpoveď: Ľudia sa zabíjajú kvôli chlapom. Keby na svete nebolo chlapov, tak by bol svet plný spokojných a tučných žien.
moja najobľúbenejšia je "Prečo škrečok?"
čiže v momente keď viem že sa jedná o elektromagnetické žiareniočasticu (na základe časticovovlnovej duality) tak viem že je to excitácia v nejakom poli (na základe kvantovej teórie polí) ktorá s ostatnými poliami reaguje tak ako reaguje, ako to popisujú iné kusy fyziky, a vrámci toho teda s očnými receptormi tiež reaguje podľa tohto.
čiže podľa mňa tam na nejakú filozofiu proste už nezostáva priestor, aspoň konkrétne čo sa svetla týka, lebo momentálne by sa dalo filozofovať o kvantovej teórii polí, že čo vlastne znamená a aké má dôsledky všeobecne pre filozofický výklad existencie čohokoľvek, ale to už nie je konkrétne filozofovanie o svetle.
ale ak sa ti chce, rád vysvetli kde v tom vidíš priestor na filozofovanie ty, celkom by ma zaujímalo, a sľubujem že nie preto aby som to mohol zdrbať.
Ale iba toľko zatiaľ, nestráca to filozofický význam, bez svetla nemôže existovať bytie (nie len) človeka. (dalo by sa proti mne ľahšie argumentovať ale ťažšie zdôvodniť argumentáciu) A potom ďalšia vec, ktorú mi môžeš vysvetliť po vedeckej stránke, odkiaľ sa svetlo vzalo.
Môj subjektívny pocit o svetle je, že keď ráno svitá tak, že ide niečo nové, ide svetlo, stmievanie tak neberiem. Ale okey.
Tma ani nedokáže pohltiť svetlo, keď zapáliš sviečku tak tá sviečka pohltí tmu. Ale áno, takto by som sa potom mohol pýtať donekonečna skoro na všetko.