Ako reagujete keď ste svedkom, účastníkom nejakej udalosti (nehoda, úraz, krádež, napadnutie)? Angažujete sa alebo skôr sledujete z diaľky? Spoliehate sa na to, že niekto druhý zasiahne a bude konať?
Môj posledný zážitok je z dnešného dňa z Polusu. Poob
Pri mne jedna dievčina na stanici odpadla a som si myslela ,že zostanem v šoku ale všetko som kľudne vyriešila najprv sa postarala o ňu a potom zavolala sanitku a bola pri nej až kým neprišla a potom ma ludia od nej museli odohnať lebo by som nestihla autobus domov a tak ani neviem ako to cele skončilo .
Raz sa mi stalo, ze som isla vecer z obch. centra a taki pubertaci tam bili jedneho bezdomovca.. akoze plna ulica ludi, centrum mesta ale kazdy bol slepy a radsej to nevidel. a ked som zbadala, ze ne medzi sebou sa biju ale tomu chudakovi davaju po pysku, tak som povedala tomu zasranovi, ze este jednu mu tresnes a ja ti tresnem ako adrenalin to bol riadny aj pre mna, nechcela som sa tam bit s pubertakmi na ulici ale zafungovalo to a ten bezdomovec isiel tak pomalicky prec
A druhy raz v inom obch. centre take male dievcatko bolo same uprostred tej ulicky pri stanku s cajmi. A videla som, ze bola sama, nikto pri nej a uz isla plakat A tak som sa jej spytala, ci sa stratila, ci je tu s mamkou a ze neboj sa, mamku najdeme, neodisla bez teba a tak uz neplakala, isli sme za ujom sbskarom, ze dievcatko hlada svoju mamku a ujo sbskar, ze takto neskoro sa nam to este nestalo (uz zatvarali) a potom sme hladali mamku a nasli sme heppi end
Potom som este raz volala sanitku jednemu pravdepodobne ozranovi and thats all
Ale inak dobre si sa zachoval, spravne
Pár krát som natrafil na podobnú situáciu ako ty (odpadnutie, epileptický...) pokiaľ tam boli dvaja traja ľudia, tak som sa pristavil a ak trebalo s niečím pomôcť, som pomohol. Ak tam bola okolo celá hŕstka ľudí, tak nemalo to pre mňa dôvod sa tam motať. A dvakrát som bol svedkom dlhoprstého v MHD. Prvýkrát som nič neurobil lebo som videl, že trafil do prázdna. Potom som nad tým rozmýšľal a pri najbližšej podobnej situácii som v momente tresol po ruke a zreval na zlodeja
ja mám pocit, že sa mi stávajú takéto veci častejšie ako iným, neviem prečo, ale vždy som bola v pohode a vyriešila všetko tak akčne a bez stresu, čo je zvláštne lebo bežne som dosť nepraktická
a vždy som veľmi obdivovala záchranarov, že toto zvládajú zažívať denne
Ak to neohrozuje môj život, tak samozrejme pomôžem, napr.
- som zavolal sanitku, keď som našiel jedného 12 ročného chlapca opitého v parku
- keď spadlo decko pri vystupovaní z vlaku pod vlak, prvý som skočil za ním a pomáhal mu vyliezť
No napr. som sa bál pomôcť, keď dvaja chlapi na zastávke jedného držali a tretí ho mlátil. Bola plná zastávka, no nepomohol nikto. Okrem toho boli s nimi ďalší chlapi, ktorí sledovali ľudí na zastávke (všetci cca 120 kiloví a vyzerali ozbrojení).
Ja keď som potreboval zavolať sanitku, tiež mi našťastie pomohli a starali sa o mňa až do príchodu sanitky. No musel som na nich zakričať a pomoc si pýtať, ak by som rozprávať nevedel, možno by som tam ležal o dosť dlhšie.
depends...ale v podstate zdielam postoj @7 . kym neriskujem, ze dostanem nakladacku od ludi, ktorych pocet a obvod bicaku niekolkonasobne prevysuje ich iq, tak sa snazim nieco robit. raz som sice bol za policajta aj v podobnej situacii, no okolnosti boli trocha ine...za prve, od typka som bol o hlavu vyssi a aj ked mal ruku hrubu ako ja nohu, vdaka vyske som posobil dominantne. za druhe bol spity jak delo, takze keby sa nieco zvrtlo, bol som si dost isty, ze by som usiel a za tretie bol sam..
Raz som zazila take, ze sme boli so sesternicou v tescu a ked sme vychadzali, pri kovovych kosoch lezal v krvi clovek. Zjavne bol opity a neviem ci bol bezdokovec alebo nie a kazdy ho obchadzal a este jedna tetka co sla s dcerou nezabudla poznamenat: 'fuj, pod rychlo prec, lebo mi z krvi pride zle'. So sesterkou sme ho posadili, opreli o tie kose, spytali sa ho ci spadol alebo co, ani nevedel. Isla som mu teda kupit vodu a sla som po sbskara, sesterka zatial pri nom bola a rozpravala sa s nim. Chceli sme mu volat sanitku, no to uz ten clovek nechcel, tak nakoniec sbskar nam povedal, ze pri nom ostane a keby odpadol, tak zavola zachranku. No ale mna vtedy dost zarazil postoj ludi. Sama som ako dieta mala v tom tescu uraz a nebyt toho ze je tam jedna lekarka na nakupe, ktora mi vybrala zapadnuty jazyk, zomrela by som, pretoze ti ludia boli schopny len urobit zhluk a pozerat sa, mama musela vtedy na cele tesco kricat nech jej niekto pomoze. Ale to je na kazdeho svedomi a povahe, verim, ze podstatnu cast pri takomto konani tvori stres, no ludia by sa mali naucit zvladat taketo situacie
Ja sa vždy v takýchto situáciách prepnem do racionálneho rezimu, že viem čo robiť, nepanikarim a som úplne bez emócií
Ale vyhýbam sa takýmto situáciám ak sa dá
Ešte som V takejto situácii nebola ... teda myslím že hej, ale to už okolo toho človeka bolo veľa ľud - v takom prípade sa tam už nepchám, lebo už by som tam len zavadzala
ale spomenula som si na jednu vec .. Ešte minulú zimu sme raz večer našli ležať na zemi bezdomovca, on sa odtiaľ nechcel pohnúť, ale malo mrznúť, a tak sme ho tam nemohli nechať .. lenže asi si viete predstaviť, ako budú policajti reagovať, keď im tam budú večer volať nejaké deti A ešte K tomu ohľadom bezdomovca .. a tak sme tam pri ňom chvíľu čakali, našťastie išla nejaká pani okolo, a tá tam zavolala .. aj tak boli veľmi neochotní, ale nakoniec poňho prišli
Stručný a výstižný dokument o vedeckom skúmaní ľudského správania. O tom, čo spôsobuje, že ľudia nepomôžu, keď pomôcť môžu a majú. Ak je človek svedkom niečoho zlého (týranie, krádež, prepadnutie, znásilnenie, bitka, infarkt, dopravná nehoda, hocičo), ak je jediným svedkom, zareaguje a snaží sa pomôcť. Ale akonáhle je svedkov viac než iba on, neurobí nič a čaká. Inými slovami - ak ste si vedomý, že ste jediný, kto môže pomôcť, tak pomôžete. Ale akonáhle viete o prítomnosti ďalších ľudí, ktorí by mohli pomôcť namiesto vás, vaše vedomie potlačí pocit, že ste zodpovedný pomôcť.
Sociálni psychológovia to skúmajú už desiatky rokov, (poznáš možno Stanleyho Milgrama či Philipa ZImbarda a ich slávne experimenty) ale ani za boha ešte neprišli na to, čo s tým.
ja som z toho vždy taká nervózna že v tej chvíli neviem čo urobiť a ostanem ako skamenelá..aj keby som chcela tak v tej chvíli sa neviem pohnuť... možno keby nebol nikto na blízku tak by som sa premohla a dokázala by som pomôcť, no pokial su tam aj iní ľudia čo dokažu rýchlo a správne konať tak ostavam len nehybne stáť... alebo odídem... viem že to nie je najspravnejšie ale nemôžem si pomôcť...
nestalo sa mi nikdy nič podobné a neviem ani ako by som reagoval na to, asi podľa situácie, pokial by som videl že človek má pri sebe dosť ľudí ktorí sa starajú o to aby sa situacia nezhoršila tak by som zostal asi iba pozorovateľom, samozrejme keby som videl že sa niečo stalo a nikto by nikde na blizku nebol tak by som pomohol (snažil by som sa pomôcť)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
A druhy raz v inom obch. centre take male dievcatko bolo same uprostred tej ulicky pri stanku s cajmi. A videla som, ze bola sama, nikto pri nej a uz isla plakat A tak som sa jej spytala, ci sa stratila, ci je tu s mamkou a ze neboj sa, mamku najdeme, neodisla bez teba a tak uz neplakala, isli sme za ujom sbskarom, ze dievcatko hlada svoju mamku a ujo sbskar, ze takto neskoro sa nam to este nestalo (uz zatvarali) a potom sme hladali mamku a nasli sme heppi end
Potom som este raz volala sanitku jednemu pravdepodobne ozranovi and thats all
Ale inak dobre si sa zachoval, spravne
a vždy som veľmi obdivovala záchranarov, že toto zvládajú zažívať denne
- som zavolal sanitku, keď som našiel jedného 12 ročného chlapca opitého v parku
- keď spadlo decko pri vystupovaní z vlaku pod vlak, prvý som skočil za ním a pomáhal mu vyliezť
No napr. som sa bál pomôcť, keď dvaja chlapi na zastávke jedného držali a tretí ho mlátil. Bola plná zastávka, no nepomohol nikto. Okrem toho boli s nimi ďalší chlapi, ktorí sledovali ľudí na zastávke (všetci cca 120 kiloví a vyzerali ozbrojení).
Ja keď som potreboval zavolať sanitku, tiež mi našťastie pomohli a starali sa o mňa až do príchodu sanitky. No musel som na nich zakričať a pomoc si pýtať, ak by som rozprávať nevedel, možno by som tam ležal o dosť dlhšie.
depends...ale v podstate zdielam postoj @7 . kym neriskujem, ze dostanem nakladacku od ludi, ktorych pocet a obvod bicaku niekolkonasobne prevysuje ich iq, tak sa snazim nieco robit. raz som sice bol za policajta aj v podobnej situacii, no okolnosti boli trocha ine...za prve, od typka som bol o hlavu vyssi a aj ked mal ruku hrubu ako ja nohu, vdaka vyske som posobil dominantne. za druhe bol spity jak delo, takze keby sa nieco zvrtlo, bol som si dost isty, ze by som usiel a za tretie bol sam..
Ale vyhýbam sa takýmto situáciám ak sa dá
ale spomenula som si na jednu vec .. Ešte minulú zimu sme raz večer našli ležať na zemi bezdomovca, on sa odtiaľ nechcel pohnúť, ale malo mrznúť, a tak sme ho tam nemohli nechať .. lenže asi si viete predstaviť, ako budú policajti reagovať, keď im tam budú večer volať nejaké deti A ešte K tomu ohľadom bezdomovca .. a tak sme tam pri ňom chvíľu čakali, našťastie išla nejaká pani okolo, a tá tam zavolala .. aj tak boli veľmi neochotní, ale nakoniec poňho prišli
Stručný a výstižný dokument o vedeckom skúmaní ľudského správania. O tom, čo spôsobuje, že ľudia nepomôžu, keď pomôcť môžu a majú. Ak je človek svedkom niečoho zlého (týranie, krádež, prepadnutie, znásilnenie, bitka, infarkt, dopravná nehoda, hocičo), ak je jediným svedkom, zareaguje a snaží sa pomôcť. Ale akonáhle je svedkov viac než iba on, neurobí nič a čaká. Inými slovami - ak ste si vedomý, že ste jediný, kto môže pomôcť, tak pomôžete. Ale akonáhle viete o prítomnosti ďalších ľudí, ktorí by mohli pomôcť namiesto vás, vaše vedomie potlačí pocit, že ste zodpovedný pomôcť.
Sociálni psychológovia to skúmajú už desiatky rokov, (poznáš možno Stanleyho Milgrama či Philipa ZImbarda a ich slávne experimenty) ale ani za boha ešte neprišli na to, čo s tým.