Zdravíčko,
zaujímalo by ma, aké máte skúsenosti s učením sa angličtiny resp. iného cudzieho jazyka? Som už druhák na strednej konk. gymnáziu ale ani za boha sa neviem od prvého ročníka nejako do tej angličtiny dostať. Nejaké rady z vlastnej skúsenosti?
Mas tu milion foriek na toto. Musis sa obklopit tym jazykom, pozeraj filmy s titulkami, citaj knizky po anglicky, pozeraj videja na jutube, zapis sa na kurz - napriklad nejaky konverzacny.
ja som sa zacal ucit sam po strednej, cely zivott som mal nemcinu...po 5 rokoch nemam problem s anglinou ale nemcina je fuc..najviac som sa naucil s knih...zacni nejakou jednoduchou literaturou pre teenagerov alebo deti. Kazde slovicko co nevies si zapis do slovnicka a z toho sa potom uc...ked mas dobru slovnu zasobu tak sa uz dohovoris, gramatika je na druhom mieste.
môj kolega mi hovoril, že prišiel do zahraničia s minimálnou angličtinou, bol obklopený cudzím jazykom, nútený sa učiť, aby chápal, čo robí a nakoniec ho promovali o dve pozície. Mám ešte druhého kolegu, tiež s minimálnou znalosťou a už ho promovali o jednu pozíciu a s oboma sa dokážem rozprávať na úrovni. Takže netreba mať zvesenú hlavu, proste sa donúť alebo obklop jazykom, nie je možné, aby sa to všetko na teba nenalepilo.
Iný kolega v pokročilom veku chodil na doučovanie jeden rok, skoro nič nevedel v angličtine, a teraz, po dvoch rokoch stále pracuje v zahraničí. Samozrejme o takýchto typoch počúvam, že načo žijú tam, keď stále nevedia miestnu reč, ale stále je to úspech vzhľadom na to, že ten jazyk sa predtým neučili. Myslím, že mnohí ako ty to príliš prežívajú. Samozrejme aj ja som sa počas učenia čohokoľvek bál, že nič neviem a nedokážeš si spomenúť na veľa slov, keď potrebujem, ale jazyk sa jednoducho naučíš učením, môžeš si nájsť podobné slová našim, alebo hľadať princípy a pravidlá, ale stále je veľa nových vecí, ktoré v našom jazyku nenájdeš. Ak sa chceš úprimne učiť nenásilnou formou, plň si úlohy, zapamätaj si to s inými slovami v nejakej vete, najlepšie frázu. To, či sa to budeš učiť z knihy, čítať si, či film (s titulkami) alebo v hre, hudbe, to ti samozrejme pomôže, lebo sa budeš tomu venovať. To sú také všeobecné rady na čokoľvek. Mnohí moji spolužiaci mi hovorili, že som dobrý na jazyky, ale ide len o to, že ma asi bavili, pretože som sa nemusel učiť nejaké poučky, vedné princípy, počítanie matematiky, jedine gramatiku sme riešili a tá ma fakt nudila. Najlepšie bolo si čítať príbehy, rozhovory medzi osobami. @tomix15
Úplne najlepšie je žiť nejaký čas v zahraničí, kde je človek nútený hovoriť, učiť sa a počúvať neustále, inak neprežije. Ak nemáš možnosť vycestovať na niekoľko mesiacov do zahraničia, musíš sa tou AJ (presne ako tu už bolo spomenuté) obklopiť. Ja som sa celý život nevedela naučiť AJ, môžem povedať, že ešte aj po skončení výšky. Potom som mala ísť na pohovor do Varšavy a keďže poľsky neviem, naučiť sa konečne AJ, bola moja jediná možnosť. A čo som spravila? Obklopila som sa ňou.
1. Mám na 2 A4 celú gramatiku v tabuľkách (čo som si sama vytvorila) a to som sa učila dokola (nič viac).
2. Mám knižku 2000 anglických slov, tak tie som sa tiež učila dokola naspamäť.
3. Začala som čítať anglické knihy a pozerať anglické filmy, programy a seriály s AJ titulkami plus všetko na nete som čítala v AJ.
4. Keď som si potrebovala ohľadom niečoho niečo zapísať na PC, všetko som si zapisovala v AJ.
5. Kamarát mi dohodol anglicky hovoriacich priateľov (kt. nevedia po slovensky), s ktorými a začala som sa s nimi každý týždeň stretávať a konverzovať o všetkom možnom.
6. Začala som chodiť na » www.interpals.net/... kde som denne vymenila kopec správ po anglicky s ľuďmi z celého sveta.
7. Neustále som si v mysli (alebo nahlas sama pre seba) hovorila po anglicky čo robím, čo idem robiť, čo ma baví alebo aj rôzne názory na čokoľvek atď.
8. S každým (či už z rodiny alebo nie) kto vie anglicky som sa snažila rozprávať a telefonovať už len anglicky.
9. Začala som si sama viesť zoznamy a anglických slov a frází. Angličania strašne veľa vecí povedia inak ako v slovenčine. Hrozne veľa vecí sa nedá preložiť doslova, treba sa učiť frázy, dokonca aj tak bežné vety ako How are you? What is your name? How old are you? sú frázy a nedajú sa zo slovenčiny preložiť doslova. Preto aj mnoho ľudí ktorí sa "naučia" anglicky, ich angličtina je hrozná, lebo všetko prekladajú doslova a nevedia ani porozumieť písanému textu, lebo aj ten prekladajú doslova.
Nakoniec som zvládla hodinový pohovor a následnú prezentáciu s otázkami v angličtine. Úplne v pohode! Ja, čo mi nepomohlo celoživotné štúdium angličtiny na škole dostať sa podľa mňa ani na middle intermediate! A ak aj hej, tak určite nie sebadôverou. Teraz som podľa mňa na levely B2 a nemám problém komunikovať kedykoľvek a s kýmkoľvek. A v čom som robila celý život chybu? Že som sa spoliehala iba na školu, na kurzy, doučovania. V skutočnosti je štúdium jazyka o dosť väčšia drina (a hlavne časovo náročné), než som si bola ochotná pripustiť. Treba sa jazyk učiť neustále, naučiť sa žiť ním a nahradiť si to, že nežijeme v zahraničí.
Tu sú tie frázy. Nie sú to všetko "frázy" v pravom zmysle slova. Sú to jednoducho pojmy, ktoré sa neprekladajú úplne doslovne. Ospravedlňujem sa za prípadné chyby. Zoznam stále opravujem a dopĺňam.
What is going on? - čo sa deje?
What about you? - čo ty?
It does not matter - na tom nezáleží, to je jedno
and so on - a tak
It is not enough - to nestačí
never mind - nevadí
You are welcome/not at all - nie je za čo
at all - vôbec
feel free - neváhajte
give a call - zavolať
give a help hand - pomôcť
slow down - spomaliť
let me know - daj mi vedieť
nice to see you - rada ťa vidím
with kind regards - s pozdravom
For now - zatiaľ
Means to me - znamená pre mňa
Count on - počítať s
Many thanks for - veľmi pekne ďakujem za
i.e. - inými slovami
bon appetite - dobrú chuť
have a nice day - želám ti pekný deň
because of - kvôli
I am looking forward to - teším sa na
up to date - aktuálny
You are right - máš pravdu
I was told - bolo mi povedané
find out - zistiť
look for - hľadať
I was born - narodila som sa
move away - odsťahovať sa
I am interested in - zaujíma ma
the only one - jediný
abroad - v zahraničí
at least - aspoň
doesn´t work for me - nezabral mi
what am I talking about - o čom hovorím
get married - vydať sa
let´s go - poďme
there are Tatras in Slovakia - na Slovesku sú Tatry
gain weight - pribrať
lose weight - schudnúť
Do you have a minute? May I talk to you?
I am free - mám voľno
make progress - pokročiť
What is your name? - ako sa voláš?
How old are you? - koľko máš rokov?
see you (soon) - vidíme sa
excuse me, I am sorry - prepáč
try it on - vyskúšať si to
What time is it? - koľko je hodín?
as far as I know - pokiaľ viem
wake up - zobudiť sa
get up - vstať
as soon as - hneď ako
twice a week - dva krát za týždeň
make the bat - stlať posteľ
itself - sám o sebe
take a picture - odfotiť
I am fine - mám sa dobre
How are you? - ako sa máš?
switch on - zasvietiť
switch of - zhasnúť
stand up - postaviť sa
sit down - sadnúť si
take care - dávat si pozor
look after - starať sa o
I am thinking of - myslím na
by himself - sám
for breakfast - na raňajky
by - kým, čím
interested in - zaujímať sa o
in brief - v skratke
take a long time - dlho trvať
for a long time - dlho
at all costs - za každú cenu
by accident - náhodou
out of date - po záruke
at that time - vtedy
at the last time - naposledy
by far - zďaleka
in person - osobne
in time - včas
in public - verejne
fall in love - zamilovať sa
in love - zamilovaný
in front of - pred
thanks to - vďaka
as well as - rovnako ako
in detail - podrobne
I am late - meškám
I am in a hurry - ponáhľam sa
that - môžeme vynechať
I do not mind - nevadí mi to
let go - pustiť
at the latest - najneskôr
I like - páči sa mi
here you are - tu máš
let it go - nechaj to tak
lets go - poďme
come on - poď
I hope so - dúfam
it failed - nepodarilo sa to
listen to the radio - počúvať rádio
far away - ďaleko
go back - vrátiť
go away - odísť
all of my life - celý život
ged ready - priprav sa
wash up - umývať riad
one more time - ešte raz
good luck - veľa šťastia
na chvíľu - for a while
I am in the mood for it - mám na to náladu
give a call - zavolať
I do not care - je mi to jedno
a long time ago - dávno
I am afraid/scared of - bojím sa
as soon as possible - čo najskôr
at what time? - o koľkej?
be careful - dávaj si pozor
look for - hľadať
sell out - vypredať
get over - prekonať
one year ago - pred rokom
I am sorry about your cat - je mi ľúto tvojej mačky
don´t worry about it - netráp sa tým
it makes me sad - som z toho smutná
fall ill - ochorieť
get out of - dostať sa z
speak (to somebody) - hovoriť (s niekým)
talk (to somebody) - rozprávať sa (s niekým)
tell (somebody) - povedať (niekomu)
say - povedať
a lot - veľa
po ostrove - around the Island
etc. - a tak ďalej
I am ashamed - hanbím sa
to you - tebe
from around the world - z celého sveta
thank you very much - ďakujem veľmi pekne
the same - to isté
as well - tiež
except for - okrem
I will be happy to come - rád prídem
to me - mi
take - trvať
according to - vzhľadom na, podľa
hang up the phone - zložiť telefón
answer the phone - zdvihnúť telefón
cell phone - mobil
I like about reading - mám rád na čítaní
around the world - po celom svete
actually - v skutočnosti
U mna jednoznacne serialy... ale zalezi od toho, ci chces vytazit maximum, alebo nie..
1) zo zaciatku ti urcite odporucam taxus learning v slovencine, zohnas to na nete.. da ti to zaklady chapania anglickeho syntaxu
2) eng serial + eng titulky, zapisovat si frazy, ktorym nechapes a hned prekladat, do toho samozrejme aspon 30 min. denne Taxus..
3) ked nebudes zvladat bod 2, (nie vzdy sa to da, psychicke vytazenie, atd, ako nahle pocitujes, ze sa do toho nutis, musis polavit), na odlahcenie postaci aj anglicky film + slovenske titulky..
4) ked to uz beries moc vazne, rob si pri upratovani izby, vareni, alebo hociakej cinnosti, kde robis viac menej "roboticke" prace, anglicky hovoriacu kulisu (hociake anglicke nahravky, ci uz serialy, rozne relacie, radio)...
5) mne osobne pomohlo, kedze som velky milovnik hudby a mam rad, ked aj viem, o com je song, prekladat si songy a ucit sa texty, da ti to kopu fraz, pokial ich spravne vytrhnes z kontextu...
6) posledny bod ale najdolezitejsi - rob to tak, aby ta to bavilo! to je zaklad.. pokial uz teraz mas chut a snahu naucit sa anglicky, tak do toho, zvladnes to.
Netreba ale zabudat, ze uroven tvojej anglictiny nie je jednotkou inteligencie, a preto, ked ti to hned nepojde, nevzdavaj to, v dnesnom modernom internetovom svete je anglictina zakladny faktor.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
Iný kolega v pokročilom veku chodil na doučovanie jeden rok, skoro nič nevedel v angličtine, a teraz, po dvoch rokoch stále pracuje v zahraničí. Samozrejme o takýchto typoch počúvam, že načo žijú tam, keď stále nevedia miestnu reč, ale stále je to úspech vzhľadom na to, že ten jazyk sa predtým neučili. Myslím, že mnohí ako ty to príliš prežívajú. Samozrejme aj ja som sa počas učenia čohokoľvek bál, že nič neviem a nedokážeš si spomenúť na veľa slov, keď potrebujem, ale jazyk sa jednoducho naučíš učením, môžeš si nájsť podobné slová našim, alebo hľadať princípy a pravidlá, ale stále je veľa nových vecí, ktoré v našom jazyku nenájdeš. Ak sa chceš úprimne učiť nenásilnou formou, plň si úlohy, zapamätaj si to s inými slovami v nejakej vete, najlepšie frázu. To, či sa to budeš učiť z knihy, čítať si, či film (s titulkami) alebo v hre, hudbe, to ti samozrejme pomôže, lebo sa budeš tomu venovať. To sú také všeobecné rady na čokoľvek. Mnohí moji spolužiaci mi hovorili, že som dobrý na jazyky, ale ide len o to, že ma asi bavili, pretože som sa nemusel učiť nejaké poučky, vedné princípy, počítanie matematiky, jedine gramatiku sme riešili a tá ma fakt nudila. Najlepšie bolo si čítať príbehy, rozhovory medzi osobami. @tomix15
1. Mám na 2 A4 celú gramatiku v tabuľkách (čo som si sama vytvorila) a to som sa učila dokola (nič viac).
2. Mám knižku 2000 anglických slov, tak tie som sa tiež učila dokola naspamäť.
3. Začala som čítať anglické knihy a pozerať anglické filmy, programy a seriály s AJ titulkami plus všetko na nete som čítala v AJ.
4. Keď som si potrebovala ohľadom niečoho niečo zapísať na PC, všetko som si zapisovala v AJ.
5. Kamarát mi dohodol anglicky hovoriacich priateľov (kt. nevedia po slovensky), s ktorými a začala som sa s nimi každý týždeň stretávať a konverzovať o všetkom možnom.
6. Začala som chodiť na » www.interpals.net/... kde som denne vymenila kopec správ po anglicky s ľuďmi z celého sveta.
7. Neustále som si v mysli (alebo nahlas sama pre seba) hovorila po anglicky čo robím, čo idem robiť, čo ma baví alebo aj rôzne názory na čokoľvek atď.
8. S každým (či už z rodiny alebo nie) kto vie anglicky som sa snažila rozprávať a telefonovať už len anglicky.
9. Začala som si sama viesť zoznamy a anglických slov a frází. Angličania strašne veľa vecí povedia inak ako v slovenčine. Hrozne veľa vecí sa nedá preložiť doslova, treba sa učiť frázy, dokonca aj tak bežné vety ako How are you? What is your name? How old are you? sú frázy a nedajú sa zo slovenčiny preložiť doslova. Preto aj mnoho ľudí ktorí sa "naučia" anglicky, ich angličtina je hrozná, lebo všetko prekladajú doslova a nevedia ani porozumieť písanému textu, lebo aj ten prekladajú doslova.
Nakoniec som zvládla hodinový pohovor a následnú prezentáciu s otázkami v angličtine. Úplne v pohode! Ja, čo mi nepomohlo celoživotné štúdium angličtiny na škole dostať sa podľa mňa ani na middle intermediate! A ak aj hej, tak určite nie sebadôverou. Teraz som podľa mňa na levely B2 a nemám problém komunikovať kedykoľvek a s kýmkoľvek. A v čom som robila celý život chybu? Že som sa spoliehala iba na školu, na kurzy, doučovania. V skutočnosti je štúdium jazyka o dosť väčšia drina (a hlavne časovo náročné), než som si bola ochotná pripustiť. Treba sa jazyk učiť neustále, naučiť sa žiť ním a nahradiť si to, že nežijeme v zahraničí.
What is going on? - čo sa deje?
What about you? - čo ty?
It does not matter - na tom nezáleží, to je jedno
and so on - a tak
It is not enough - to nestačí
never mind - nevadí
You are welcome/not at all - nie je za čo
at all - vôbec
feel free - neváhajte
give a call - zavolať
give a help hand - pomôcť
slow down - spomaliť
nice to see you - rada ťa vidím
with kind regards - s pozdravom
For now - zatiaľ
Means to me - znamená pre mňa
Count on - počítať s
Many thanks for - veľmi pekne ďakujem za
i.e. - inými slovami
bon appetite - dobrú chuť
have a nice day - želám ti pekný deň
because of - kvôli
I am looking forward to - teším sa na
up to date - aktuálny
You are right - máš pravdu
I was told - bolo mi povedané
find out - zistiť
look for - hľadať
I was born - narodila som sa
move away - odsťahovať sa
I am interested in - zaujíma ma
the only one - jediný
abroad - v zahraničí
at least - aspoň
doesn´t work for me - nezabral mi
what am I talking about - o čom hovorím
get married - vydať sa
let´s go - poďme
there are Tatras in Slovakia - na Slovesku sú Tatry
gain weight - pribrať
lose weight - schudnúť
Do you have a minute? May I talk to you?
I am free - mám voľno
make progress - pokročiť
What is your name? - ako sa voláš?
How old are you? - koľko máš rokov?
see you (soon) - vidíme sa
excuse me, I am sorry - prepáč
try it on - vyskúšať si to
What time is it? - koľko je hodín?
as far as I know - pokiaľ viem
wake up - zobudiť sa
get up - vstať
as soon as - hneď ako
twice a week - dva krát za týždeň
make the bat - stlať posteľ
itself - sám o sebe
take a picture - odfotiť
I am fine - mám sa dobre
How are you? - ako sa máš?
switch on - zasvietiť
switch of - zhasnúť
stand up - postaviť sa
sit down - sadnúť si
take care - dávat si pozor
look after - starať sa o
I am thinking of - myslím na
by himself - sám
for breakfast - na raňajky
by - kým, čím
interested in - zaujímať sa o
in brief - v skratke
take a long time - dlho trvať
for a long time - dlho
at all costs - za každú cenu
by accident - náhodou
out of date - po záruke
at that time - vtedy
at the last time - naposledy
by far - zďaleka
in person - osobne
in time - včas
in public - verejne
fall in love - zamilovať sa
in love - zamilovaný
in front of - pred
thanks to - vďaka
as well as - rovnako ako
in detail - podrobne
I am late - meškám
I am in a hurry - ponáhľam sa
that - môžeme vynechať
I do not mind - nevadí mi to
let go - pustiť
at the latest - najneskôr
I like - páči sa mi
here you are - tu máš
let it go - nechaj to tak
lets go - poďme
come on - poď
I hope so - dúfam
it failed - nepodarilo sa to
listen to the radio - počúvať rádio
far away - ďaleko
go back - vrátiť
go away - odísť
all of my life - celý život
ged ready - priprav sa
wash up - umývať riad
one more time - ešte raz
good luck - veľa šťastia
na chvíľu - for a while
I am in the mood for it - mám na to náladu
give a call - zavolať
I do not care - je mi to jedno
a long time ago - dávno
I am afraid/scared of - bojím sa
as soon as possible - čo najskôr
at what time? - o koľkej?
be careful - dávaj si pozor
look for - hľadať
sell out - vypredať
get over - prekonať
one year ago - pred rokom
I am sorry about your cat - je mi ľúto tvojej mačky
don´t worry about it - netráp sa tým
it makes me sad - som z toho smutná
fall ill - ochorieť
get out of - dostať sa z
speak (to somebody) - hovoriť (s niekým)
talk (to somebody) - rozprávať sa (s niekým)
tell (somebody) - povedať (niekomu)
say - povedať
a lot - veľa
po ostrove - around the Island
etc. - a tak ďalej
I am ashamed - hanbím sa
to you - tebe
from around the world - z celého sveta
thank you very much - ďakujem veľmi pekne
the same - to isté
as well - tiež
except for - okrem
I will be happy to come - rád prídem
to me - mi
take - trvať
according to - vzhľadom na, podľa
hang up the phone - zložiť telefón
answer the phone - zdvihnúť telefón
cell phone - mobil
I like about reading - mám rád na čítaní
around the world - po celom svete
actually - v skutočnosti
1) zo zaciatku ti urcite odporucam taxus learning v slovencine, zohnas to na nete.. da ti to zaklady chapania anglickeho syntaxu
2) eng serial + eng titulky, zapisovat si frazy, ktorym nechapes a hned prekladat, do toho samozrejme aspon 30 min. denne Taxus..
3) ked nebudes zvladat bod 2, (nie vzdy sa to da, psychicke vytazenie, atd, ako nahle pocitujes, ze sa do toho nutis, musis polavit), na odlahcenie postaci aj anglicky film + slovenske titulky..
4) ked to uz beries moc vazne, rob si pri upratovani izby, vareni, alebo hociakej cinnosti, kde robis viac menej "roboticke" prace, anglicky hovoriacu kulisu (hociake anglicke nahravky, ci uz serialy, rozne relacie, radio)...
5) mne osobne pomohlo, kedze som velky milovnik hudby a mam rad, ked aj viem, o com je song, prekladat si songy a ucit sa texty, da ti to kopu fraz, pokial ich spravne vytrhnes z kontextu...
6) posledny bod ale najdolezitejsi - rob to tak, aby ta to bavilo! to je zaklad.. pokial uz teraz mas chut a snahu naucit sa anglicky, tak do toho, zvladnes to.
Netreba ale zabudat, ze uroven tvojej anglictiny nie je jednotkou inteligencie, a preto, ked ti to hned nepojde, nevzdavaj to, v dnesnom modernom internetovom svete je anglictina zakladny faktor.