mimo moju pesimistucku odpoved ti len poviem - pis, pis a este raz pis a publikuj a rob si meno a... nezabudni sa ucit, lebo nic nie je horsie ako vedomostne faily v knihach.
záleží od toho ako vážne to berieš...ja som takto písal scenáre k filmom - najprv urobíš tak 10 námetov, z toho 5 detailne rozpíšeš a začína sa hra na šťastie - posielaš e-maily vydavateľstvám, súkromným osobám, v ktorom im ponúkaš svoje diela...ak o to budú mať záujem pošleš im námety a ak sa im nejaký zapáči, tak ťa požiadajú o celkový prepis diela, pričom sa uzatvára prvá zmluva na tvoje autorské práva... atď...
@queenee ja mam zatial fantasy cize to davam na pevnost.cz, dal som to sem, posielam to znamym, a ked dopisem prave rozpisanu vec, idem posielal do SVK vydavatelstiev.
v skratke - vymyslíš niečo super, super to spracuješ a predáš sa. s trochou šťastia.
obšírne - uverejniť je to možné v literárnej súťaži alebo na blogu, ale spisovateľom aj tak budeš, až ti niekto vydá knihu za peniaze, čo je úplne iná pesnička (nerátam teraz, že ti dvojstranová poviedka vyjde v nejakom zborníku, lebo si vyhrala súťaž). tam treba obiehať vydavateľstvá, alebo vydávať na vlastné náklady, alebo mať sakra šťastie, že usúdia, že sa im oplatí do teba investovať a osloviť ťa, ako to bolo tuším u Matkina.
ale hlavne, najprv musíš mať niečo napísané. a niečo napísané nerovná sa, že to dielo bude mať automaticky úspech. aj niektorí velikáni literatúry, ktorých dnes poznáme, mali ohrdnuté prvotiny. je to beh na dlhé trate a skôr vášeň, lebo je mizivo pravdepodobné, že si tým na seba zarobíš. (neviem, či si to myslela ako skutočné povolanie, ktoré človeka uživí, alebo nie)
inak, prečo tu nemáš žiaden uverejnený žiaden blog? či píšeš aktívne niekde inde?
@queenee píš, čitaj, píš, čitaj... začínaj malými opismi a menšími situáciami postupne začni s poviedkami (stále sa snaž vymysliet niečo originálne) vela toho zaži, chod na miesta na ktorých si pred tým nebola, zaži adrenalín ži a dáš dynamickosť i knihám. Zatiaľ nič neuverejňuj (nie ako ja) ak nemáš čo napísať musiš viacej čítať a ak tvoj spisovateľský šuflík bude plný vracaj sa k starým poviedkam. Potom riskni román ale tu je háčik: uverejnenie knihy nie je lacná záležitosť ale tu máš stránku mamtalent.sk (bacha krutá stránka kde hodnotia praví spisovatelia a ak sa im zapáči tvoje dielo zadarmo ti ho publikuju do knihkupectiav (panta rhei a pod) vydavateľstvo ikar (to len tak, aby si vedela že to nehodia do kúta) ale musíš byť najlepšia. dalej možeš skusit stránku citanie.madness
@queenee nemáš ešte nič napísané? to nemyslíš vážne... predpokladal som že budeš mať aspoň 10 námetov na knihu, alebo aspoň 2-3 osnovy...tak ti neostáva nič iné, len začať pekne pomaly písať, písať, písať...úspech tvojích kníh záleží od toho komu budú venované a čo v nich ponúkneš... pozri sa na J.K.R. Rowlingovú - za 20 rokov sa stala bohatšia než kráľovná, lebo vyplnila dieru na trhu... no môžeš dopadnúť aj ako J.R.R.Tolkien, ktorého diela sa dočkali masového úspechu až po smrti...
btw. na internete by som svoje seriózne diela nešíril, lebo ktokoľvek ti môže ukradnúť tvoj nápad, tvoje myšlienky, tvoj text a ťažko sa dokazuje že to bolo najprv tvoje...na internete je veľký problém s autorskými právami...
na to, aby si bola spisovateľkou musíš sprvu veľa, veľa čítať a postupne začať písať nejaké krátke blogy, články až sa časom odvážiš na niečo "väčšie" aj keď zaručený recept asi neexistuje
aj ja by som chcel niečo napisat ja mam na pisanie velky talent kyždy to hovory a nie len hovory ale ja to vidim ani neviem kedy a učitelka mi povie tvoj pribeh posielama tam a tam. A na tej stranke mamtelent to daju aj mlady vek
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
najprv na seba pritiahni pozornost a potom sa zacni venovat umeniu
mimo moju pesimistucku odpoved ti len poviem - pis, pis a este raz pis a publikuj a rob si meno a... nezabudni sa ucit, lebo nic nie je horsie ako vedomostne faily v knihach.
btw. máš už aj niečo napísané?
Osobne by som vydavateľstvá obišiel a publikoval na internete. Ak by sa niečo uchytilo a rozšírilo, potom by som riešil vydavateľstvá.
Ale to sú len také moje teórie, ktoré možno raz uplatním.
obšírne - uverejniť je to možné v literárnej súťaži alebo na blogu, ale spisovateľom aj tak budeš, až ti niekto vydá knihu za peniaze, čo je úplne iná pesnička (nerátam teraz, že ti dvojstranová poviedka vyjde v nejakom zborníku, lebo si vyhrala súťaž). tam treba obiehať vydavateľstvá, alebo vydávať na vlastné náklady, alebo mať sakra šťastie, že usúdia, že sa im oplatí do teba investovať a osloviť ťa, ako to bolo tuším u Matkina.
ale hlavne, najprv musíš mať niečo napísané. a niečo napísané nerovná sa, že to dielo bude mať automaticky úspech. aj niektorí velikáni literatúry, ktorých dnes poznáme, mali ohrdnuté prvotiny. je to beh na dlhé trate a skôr vášeň, lebo je mizivo pravdepodobné, že si tým na seba zarobíš. (neviem, či si to myslela ako skutočné povolanie, ktoré človeka uživí, alebo nie)
inak, prečo tu nemáš žiaden uverejnený žiaden blog? či píšeš aktívne niekde inde?
btw. na internete by som svoje seriózne diela nešíril, lebo ktokoľvek ti môže ukradnúť tvoj nápad, tvoje myšlienky, tvoj text a ťažko sa dokazuje že to bolo najprv tvoje...na internete je veľký problém s autorskými právami...
Takže dakujem každému