Aky jediny racionalny argument viete poskytnut v prospech existencie nadprirodzenej, mytickej postavi znamej pod menom Boh?
Podla teorie jedneho filozofa, nabozenstvo vzniklo po tom ako prisli ludia do vztyku z halucinogennymi latkami (DMT, Harmaline, Psilocybin/Psilocin, Amanita Muscaria etc.) a tympadom je nabozenstvo len jeden z dalsich ludskych vymyslov, ktoremu ludia podl
Počula som o tej teórií, a hoci ani vtedy som sa k nej nejako vášnivo neprikláňala, v tvojom podaní vyznela tak, že by sa k nej nepriznal ani sám autor.
Aky jediny racionalny argument vies poskytnut v jej neprospech ?
Teoreticky ktorakolvek vyssia inteligencia ako sme my existujuca vo vesmire by pre nas mohla byt bohom za predpokladu, ze sa podielala na nasom stvoreni.
Keby si sa opytal na konkretne krestanskeho boha, vtedy s tebou suhlasim. Hromada nezmyslov.
Vsetko ma svoje vysvetlenie, a pokial ide o gramatiku (ktora nie je momentalne temou, ale dakujem za opravu, zas som sa nieco nove dozvedel) tak sa ospravedlnujem, slovencinu pouzivam len zriedka.
@paprikos - jediný racionálny argument v prospech existencie Boha: Boh je definovaný ako všetko čo existuje, čiže je to synonymum slov "svet", prípadne "vesmír". Svet/vesmír existujú, čiže existuje boh.
Extra: Je všemocný - dokáže so sebou spraviť všetko. Je vševidiaci - čokoľvek zmení stav sveta (čiže sa stane) zmení stav sveta (čiže si je toho svet vedomý). Vždy bol a vždy bude - veličina známa pod pojmom "čas" je definovaná vrámci a na základe vesmíru/sveta, v stave kde vesmír/svet neexistuje čas nie je definovaný, čiže neexistuje, čiže vrámci úseku kde čas existuje vždy bol a vždy je - čas vznikol až po ňom, na jeho základe.
Ano halucinogenny chleba vo francuzku bol zaujimavy incident. Zevraj to bola otrava fungusom (Ergot) ale sam Hoffman sa zapojil do analyzi tohto incidentu a priznal ze to skor pripominalo jeho vtedy nedavno zosyntetizovanu latku LSD25. Dalsia teoria bola ze lokalny vodojem bol "otraveny" LSD ako experiment.
@drejka Ano odpovedala A keby to bolo aj to prve nehadal by som sa, ale v tomto pripade moze vyjadrit suhlas s tym, ze taku existenciu skratka vylucit nemozeme.
Taktiez by ma velmi zaujimalo aky mate nazor na to, ze je tazke odlisit schizofrenika od veriaceho pretoze obaja, tym ze veria v nieco nadprirodzene, splnaju diagnozu (maju deluzie)? Neodcudzujeme tym Schizofrenikov od ostatnych "beznych" ludi nesvojpravne?
@junkychess to máš dosť nepresné. Teda v tomto prípade ani nie lebo modlenie sa nohy fakt nedá do poriadku. V niektorých veciach ale viera atď pomôže. Neveriaci si povie "dokážem to, mám na to, spravím to...", veriaci sa pomodlí a povie si niečo na spôsob "boh mi v tom pomôže". Iné podanie ale výsledok je rovnaký - psychická podpora. Akurát ateista musí byť silný lebo verí v svoje vlastné sily, cirkevník sa možno cíti slabší a preto s "božou pomocou" to potom dokáže.
nechapem preco do NAS stale rypete do NAS krestanov tejto dobe nemame nic proti vede a kopu vedcov je krestatnkych a prave KATOLICKY KNAZ PRISIEL NA TEORIU VELKEHO TRESKU .....
že títo ľudia do seba proste musia jebať.. stále, vkuse, nonstop musíte riešiť kto má pravdu...
Je to tápne.
Počul si už vetu "Ži a nechaj žiť"?
Tak sa tým buď začni riadiť alebo si daj facku "
Zaujimave, pretoze neriesim kto ma pravdu a kto nie, len zbieram nazori. Pokial viem tym, ze som tuto otazku polozil som zivot nikomu nezobral. Ale musim povedat ze sa mi paci tvoje zivotne motto, konkretne: "Tak sa tým buď začni riadiť alebo si daj facku"
@druheja .. no ale vo vacsine pripadov je fakt viera v boha na nic .. ta primitivnost ludi verit v nieco ,a verit v to ze im to pomoze , je fakt primitivna .. len sa smejem na tom , ked nejaka rodina co je hlboko veriaca, sa im stane nieco zle , Kde je teda boh? preco to dal dopustit? odpoved je lahka byt veriaci znamena byt slaboch , " No Words, only Acts" , slova -modlit sa za nieco ti ozaj nepomoze, clovek musi vynalozit nejake ciny,fyzicku aktivitu,na to aby nieco dosiahol ,a nie dufat ..
"nechapem preco do NAS stale rypete do NAS krestanov tejto dobe nemame nic proti vede a kopu vedcov je krestatnkych a prave KATOLICKY KNAZ PRISIEL NA TEORIU VELKEHO TRESKU ..... "
Do nikoho sa tu nerype, len klud. Pokial nedokazes prijat kritiku, respektive viest otvorene diskusiu na akukolvek temu tak to uz je iny problem...
"Co takto matka Tereza? Ján Pavol II? ........... "
Pokial viem, matka tereza neverila v boha, ako sama povedala: "Where is my faith?" she wrote. "Even deep down… there is nothing but emptiness and darkness... If there be God — please forgive me." a Jan Pavol II mal parkinsona takze jeho nazory boli trochu roztrusene.
@frez na tu otazku som sa musela spytat mojej roommate co vlastne ti ludia urobili . Skutkami nieco dosiahli...co taky budha? ..na co si vlastne narazal presne?
@junkychess Ach jaj... Na nic, nechaj tak, zabudni na to. Fakt ma uz nebavia tie ustavicne pindy, provokacie a vysmech zo strany ateistov. Co konkretne ja som ti niekedy spravil? Kedy a cim som ti ublizil? Totiz ja konkretne som veriaci. Mam na to aj ten vas posraty jeden racionalny dovod, no nemam chut ho tu s niekym rozoberat, pretoze je to osobne. Nechcem po ateistoch, aby zacali verit v nieco, v co nechcu, nechapu, v com nevidia zmysel, jedine, co chcem, aby ste nam konecne dali pokoj a prestali v jednom kuse zaparat. AMEN.
@frez povedal by som, ze si jej nespokytol ziadny argument, zatial co ona ti jasne ukazala, ze jedno-bozstvo je hlupost..taktiez neviem preco reagujes ako keby na teba utocila, ked ona nic take nespravila.. taktiez to, ze sa niekto spyta ludi na nazor, ktory moze byt kludne aj ateisticky, preco zase vy mate jednoducho USTAVICNY pocit, ze to je automaticky utok na vas ? ved ked si taky pobozny, tak sa jeb na ludi a neries to, ze neveria nie ?
naco to furt ludia riesia..nech si každý verí /neverí v čo chce, pokial ma do toho nikto nenuti mam to na haku, a veriaci mi nevadia pokial mi o tom nevykecavaju a zas z veriacich mam dojem že su tak celkovo lepší a priatelskejší ludia aspon co poznam
@n0win0u Lebo ma kurva tieto ustavicne pindy na jedno kopyto uz seru! Nehovor niecomu, o com NEMAS ANI SAJNU, hlupost. Ja (v tvojom jazyku neriesim) sa nestaram, netrapi ma, je mi uplne jedno, ci veria alebo neveria. Len nech uz daju konecne pokoj.
Po tretie - to, ze niekto povie, ze si kokot, nie je utok? Nechapas to. Ty si ateista. Tebe je vsetko jedno. Ty nie si na mieste toho, kto je neustale bombardovany.
ježiš mária. akože, ja som neveriacia, ale toto aj mne lezie hore krkom. po prvé, ak niečo raz NIE JE založené na racionálnom, ale na trascendentálnom, je blbosť chcieť racionálne argumenty. po druhé, od nadpisu a popisu pod ním vystupuješ ako genialita sama s jediným správnym názorom, ktorý chceš ostatných chrstnúť do tváre, prečo by s tebou mal niekto normálne diskutovať? vyzývaš ich, aby to robili a oni to podľa teba urobia prečo? pre tvoje pobavenie? napíšeš si, že do nikoho sa tu nerýpe, ale veruže rýpe. ešte sa ani nezačalo diskutovať a už si to robil. aké reakcie čakáš, keď napíšeš, že náboženstvo je obyčajný výmysel ľudstva (lebo to nejaký ujo povedal)?
@frez ..rozdiel je v tom je ja som ti fakt nenadavala avsak netvar sa ako chudacik ktoremu kazdy ublizuje je to fakt komicke verit v nieco a dufat ze ti to pomoze .Ale to je vec nazoru. Raz uvidis kto to dalej dotiahne, ci ten co sa prizera a ma v sebe len vieru v nieco, alebo ten co sa o to aj pokusi. Osobne si myslim ze ludia co su svätuskari ,si vedia zivot ovela menej uzivat ako tí co veria skor sami v seba
@kaylee Ako sa k nim staviam? Ako by som sa k nim stavat? Proste su. Su tak, ako ako je aj moje nabozenstvo. Clovek ma pravo verit/neverit comu chce. Vola sa to slobodna vola. Pokial nerobia nieco zle (o com neviem), respektujem ich.
"ježiš mária. akože, ja som neveriacia, ale toto aj mne lezie hore krkom. po prvé, ak niečo raz NIE JE založené na racionálnom, ale na trascendentálnom, je blbosť chcieť racionálne argumenty. po druhé, od nadpisu a popisu pod ním vystupuješ ako genialita sama s jediným správnym názorom, ktorý chceš ostatných chrstnúť do tváre, prečo by s tebou mal niekto normálne diskutovať? vyzývaš ich, aby to robili a oni to podľa teba urobia prečo? pre tvoje pobavenie? napíšeš si, že do nikoho sa tu nerýpe, ale veruže rýpe. ešte sa ani nezačalo diskutovať a už si to robil. aké reakcie čakáš, keď napíšeš, že náboženstvo je obyčajný výmysel ľudstva (lebo to nejaký ujo povedal)? "
Ocakaval som civilizovane odpovede, preco by sa ludia mali bat diskutovat o takejto krehkej teme? Nie su koniec koncom strach aj emocie vseobecne len "nadprirodzene sily", ktore vas tlacia konat pudovo a nie logicky? Ak si myslis ze sa tu to do volakoho rype, nech sa paci je to tvoj nazor a ja som prvy kto ho respektuje. Co sa tyka nadpisu, tak som ho intepretoval podla autorovej mienky, ak na teba vplyva moc ofenzivne asi budes precitlivela, ved si zena koniec koncom.
@junkychess A kto ti kedy povedal, ze my nic nerobime, len dufame? Hovoria ti nieco napr. take zbierky pre Haiti? Prepisovanie knih v klastoroch? Varenia piva v klastoroch ( mnam ),............
@frez ved dobre , len co ja poznam svätuskarov-ludi co veria v boha , tak vidim ze oni sa nevedia tak odviazat ako "normalni" ludia takze teraz hovorim o zabavani sa ..uzivanie si zivota naplno
@frez takze rozumieme sa asi ja myslim tych prehnanych svatuskarov tych nepokladam za normalnych takze pokial nimi niesi tak potom si normalny aj ty wake up bro
@frez preco si myslis, ze o tom neviem nic ? kto ti to povedal ? pretoze ja nie... nie som bombardovany, mozno tie utoky beries ty len trosku viac pateticky ?
pozri ocividne tu teraz do mna utocis, zatial co ja sa branim, ale do kokotov ti mozem vynadat kludne aj ja.. ale nevidim v tom zmysel.. lebo ja neviem, cele nabozenstvo je vlastne zalozene na vysokych moralnych hodnotach, ako je odpustenie, lutost, empatia a podobne.. ak niekto niecomu neveri a snazi sa diskutovat tak my ho nazveme kokotom a ty by si nad nim mal mavnut rukou, co by veriaci a ospravedlnit jeho nevedomost nie ? zatial co ty tu kopes a buchas pastou po kazdom, kto ukrivdi tvojmu nazoru..
na jednej strane si podla teba silny veriaci a na druhej strane mi prijdes ako obycajny svetsky realista..
ja som ateista, to vsak neznamena, ze som nihilista..preco by mi malo byt vsetko jedno ?
apropo chces, aby ti dali pokoj.. tak napriklad mna uz tiez niektore veci na cirkvi dost jebu co sa vo svete deje.. vela veci z ich strany beriem ako obmedzovanie svojej slobody, ale proti tomu bohuzial spravit nic nemozeme, pretoze to je svate a spolocnost by to nikdy nedovolila
bohuzial musim v tomto suhlasit s @anzu ( nie bohuzial preto, ze by som s tebou suhlasil ) ze jednoducho pre nieco transcendentalne racionalny dovod najst sa neda.. ci to niekomu staci ako argument, alebo nie, je na ludoch samotnych.. mne napriklad staci
ak je boh vsemohuci nech vytvori skalu ktoru nedvihne....cize jeho existencia by popierala jeho vsemohucnost a kedze nie je vsemohuci nie je to boh a teda neexistuje
Môj skromný a laický pohľad na vec mi vraví, že ľudia v minulosti nevedeli vysvetliť mnohé fyziologické a biologické a "iné" javy, tak ich pripisovali X druhom bohov.. Ľudia majú zrejme od nepamäti zafixované viazať sa k niečomu a veriť v niečo.
Smrteľne chorý človek ležal na nemocničnom lôžku. Prišla k nemu zdravotná sestra, ktorá sa oňho dlho starala a vždy mu dodávala silu svojím úsmevom. A pýta sa ho: Veríte v Boha?
Nevidim iny zmysel zivota, nevidim dovod, preco sa o nieco snazit, preco mat deti, preco, nieco tvorit, aky to ma zmysel, ak je to vsetko len nahoda. Dnes si tu stastny, vsetko sa ti dari, Boh ti nechyba a zajtra ta zrazi auto a si na vozicku, na co viest dalej zivot, ked uz nie je taky bezchybny. Naco sa trapit?
Myslim ze Boh dava nasmu zivotu zmysel, aj nasmu trapeniu. On nie je povinny na nas ustavicne davat pozor, dal nam slobodnu volu, my sa rozhodujeme ako ktore veci urobime a nesieme nasledky, Boh nie je pre slabochov.
Vznik nabozenstvIEV je velmi jednoduchy. Kedysi davno si niekto nevedel nieco vysvetlit a nevedel mu to vysvetlit ani nikto iny tak zacali verit v niekoho/nieco co to ma na svedomi
Keby sa nejaky taky argument nasiel, uz by to nebola 100% viera. A o to im ide. Preto ich nemam rad nech uz Boh existuje alebo nie. (svoj osobny nazor do toho nebudem pliect.)
K tejto teme by som vedel napisat clanok |3x biblia| a nic z toho by nepodporovalo teoriu...houby teoriu,to nieje ani len teoria, je to obycajne NABOZENSTVO. ... Vezmite si len nejaky ten kusok zo zaciatku.
Pise sa tam nieco o tom, ze B stvoril najprv svetlo a tmu (OK!), potom OBLOHU, ZEM a MORE,RASTLINY, SLONKO,mesiac a hviezdy, VTAKY a RYBY, ...EPICKY PRIZEMSKE-pise sa len o nasej planete,co znamena ze to napisali daky noobci co si mysleli ze zem je rovna,pripadne ze je nejaka korytnacka...
...-to je len 1 odstavec. predstav si, ze by som mal takto rozobrat celu bibliu! ROFLMAO!
@wewo ved ANO jezisi. Lenze my si musime definovat kto/co je neidentifikovatelna vyssia existencia a kto je naprosto identifikovatelny krestansky Boh s jasnymi charakterovymi vlastnostami.
Pretoze podla krestanstva o nom vieme uplne vsetko (az na to ako vyzera).
Ak uznavame, ze existuje taka bytost, potom nie sme ateisti. A my ani nie sme ateisti a celkovo ateisti podla mna ani neexistuju. Pretoze ateista odmieta pripustit akukolvek formu existencie boha. Nie len Boha.
Kazdy sa aspon raz v zivote zamysli nad tymito otazkami. A uz len ten samotny fakt ze nevieme ako moze vzniknut z nicoho nieco nas nuti verit, ze nieco nad nami predsalen je.
Ale robit si obraz na zaklade vykonstruovanych rozpravok tisic krat prepisovanych a pozmienanych tak, ako to cirkvam vyhovuje....... je chyba.
Z tohoto dovodu povazujem ten vyrok za pravdivy. @35
Clovek s nazorom utvorenym na zaklade skusenosti je VZDY a vo vsetkom blizsie k pravde, ako ten kto uveri vsetkemu, co mu povedia. Nie len v oblasti viery. Je to prosta jednoducha logika.
@ao jezisi to je jedno aj tak sa mi tieto blaboly opakovane uz 6978. raz nechcelo citat vidim koment od niekoho kto veri v boha tak sa pytam to je vsetko
kto chce veriť nech verí.nemám nič proti veriacim.ale keď sa postaví nejaký chujko do stredu mesta a začne tam do mikrofónu hulákať niečo o Bohu tak to ma nasere.a ešte stále nechápem ako je možné že je niekolko tisíc náboženstiev a Boh iba jeden.zatial mi to nevedel vysvetliť nikto
@junkychess áno, to je ten geniálny fatalizmus "čo sa má stať sa stane". Dobré veci sa stávajú lebo si to ten človek niečim zaslúžil. Zlé veci sa mu zase stávajú lebo ho skúša či je silný. Napr. rodičia majú dieťa ktoré ma rakovinu. Stále ho vidia ako trpí a umiera. Oni v tom ale nevidia nejaký trest alebo tak, vidia v tom skúšku od boha či je ich viera taká silná že ho milujú viac ako vlastného syna. A keď už to aj berú ako trest, zrazu ich napadne kopa hriechov ktoré spáchali a preto boli takto potrestaní. Či zlé alebo dobré, vždy je na to nejaký dôvod. Ale čo je toto za boha keď zabíja ľudí a pozerá sa na to? To mu to robí dobre? Asi by mal menej pozerať typy filmu SAW, keď je "stvoriteľ" sadistický úchyl fakt to nie je dobré. ...alebo niekto stratí prácu a jednoducho nič nerobí, len čaká a spolieha sa že mu niečo samo príde do cesty. Potom ho napadne to slávne "Človeče, pomôž si i Pán Boh ti pomôže". Niečo urobí, podarí sa mu to a už aj ho začne chváliť (ach) Aspoň že tu sú tie prikázania. To by sme inak všetci mohli kradnúť a zabíjať podľa chuti a nálady s dôvodom "Stalo sa to lebo boh to tak chcel" ...a hej, je to... chcel som napísať vtipné ale fakt nie, toto je vážne hrozne moc smutné
@druheja no pre niekoho smutne ,a druhy sa na tom smeje.. No npr. teraz co si spomenul, ten trest/skuska ked ma ich dieta rakovinu, tak pre mna to je na tom komicke ze rodicom nieco take napadne ze to moze byt skuska od boha ci to dieta budu milovat...ked ich vidia ako trpi a umiera...to nikdy ani nepochopim a nechcem pochopit ze niekoho taka blbost napadne, a mysli si ze boh sa toci len kol nich. Ja som deistka...cize takze daco ze boh zasahuje do osudu ludi , nepripada do uvahy, toto je zivot sam,a ozaj nejaka transcendentalna bytost v tom nema prsty
@junkychess myslím tak, že smutné je vidieť ako niekto zahadzuje život hľadaním iracionalného dôvodu tam kde to nie je treba. Na jednej strane sa na tom dobre bavím, na druhej ma ale zas hrozne bolí, že je niekto taký nečinný. Keby miesto toho radšej spravil niečo skutočné a užitočné, okamžite by mal šancu že bude lepšie. Veľakrát síce možno iba veľmi malú šancu, ale oproti tomu čo by mal bez toho obrovskú. ...ja som humanista no, nerád vidím/počujem takéto veci.
Ono je toho (zatiaľ) veľa nevysvetliteľného. Napr. už len taký vesmír a všetká tá hmota okolo nás. Nejaký akoby boh možno aj existuje, ale nie v takom ponímaní ako ten kresťanský - sleduje, týra, obšťastňuje, zabíja... ľudí.
no ak chceš logiku,tak matematická pravdepodobnosť káže,že je ovešľa pravdepodobnejšie,že vesmir,alebo čokoľvek vzniklo na popud vyššej inteligencie,ako to,že sa spojilo mega veľa náhodných procesov v presne náhodne stanovených časoch a na náhodných miestach,aby vznikol svet ako ho poznáš a z filozofického hladiska,stačí ak o niečom premýšľaš a existuje to...aj keď to môže jestvovať iba v tvojej hlave v pravej podstate to existuje,takže tak...
a čo tak,že na začiatku bola všade tma a zo dna olejovej mláky vitiahol posvätný biely havran steblo kukurice,na ktoré sa nachytala hlina a zem a tak vznikol svet?
» www.birdz.sk/webka/elenari/... to nieje žiaden príbeh teda teraz vlastne už je,lebo som ho vymyslel,takže je skutočný...a nie,nerobím si srandu...teda trocha áno,ale v dobrom .)
na základe toho že mám prečítané "získajte moc podvedomia" tak som otho názoru že Boh, Alah atd. atd. je len vnútorná sila nás...vlastne všetkého živého...tam je to všetko logicky opodstatnene a rozpisane takže tuna sa mi to nechce rozoberať
If a man have a stubborn and rebellious son ... Then shall his father and his mother ... bring him out unto the elders of his city ... And all the men of his city shall stone him with stones, that he die.
-- Deuteronomy 21:18-21 (AV)
biblia urcite nepotlačuje nazor jednotlivca, nepodporuje nasilie, child abuse, otrokarstvo a ani neoznacuje homosexualov ako za za ciele ktore musia byt odstranene...
To či Boh existuje alebo nie nikto nedokáže...možno o pár desaťročí ale nie teraz...dosť dlho som bol neveriaci...robil som si z toho srandu,že ach jaj to je taká kravina..a práve keď mi bolo najhoršie som sa pomodlil,bol v kostole na spoveď po 7 rokoch,bol som na omši..ani neviete ako to človeku pomôže...na cirkev a tak to mám svoj názor..najväčšia mafia...ale čo sa týka viery v Boha,teraz verím že je niečo nad nami a pomodlím sa k tomu..mal som sa psychicky veľmi zle aj mám..ale keď sa človek pomodlí a k niekomu prihovorí v hlave veľmi to pomôže...Nemám dôkaz že je a ani že nie je..proste v to verím a ak nie je nevadí hlavné je že to človeku pomáha....
P.S. V zmrtvyvstanie a také veci neverím ale to že Ježiš existoval áno,a musel to byť dobrý človek keď sa takto jeho meno zachovalo...Toť môj názor
Stále má nikto za potrebu dokazovať,že Boh neexistuje.
Možno je to pravda a možno nie.
Zistíme keď zomrieme, ale vtedy už bude pre niektorých neskoro.
Ja verím, že je nad nami, že nás stráži a verím v modlitbu......aj po vlastných skúsenostiach.Už veľakrát sa mi stalo, že som sa za niečo modlila a ono sa to stalo. Poviete že náhoda? Dobre.
Príspevky vyššie si ani čítať nemusím, presne viem, čo je ich obsahom. Pár "veľkohubých" ateistov sa háda, až nadáva, možno trochu uráža veriacich a veriaci sa snažia preargumentovať ich svojimi pseudo-teologickými názormi.
Za druhé: Tvoja otázka je vážne nezmyselná a zbytočná, nakoľko ŽIADNY racionálny dôkaz Pre a ani Proti NEEXISTUJE! Veda nič ako Boh nepreukázala (vedeckým spôsobom) a viera neobsahuje nič ako "racionálny". Dúfam, že chápeš.
@wewo ano je to dolezite. lebo je to absolutny blud v ktory very 95% krestanov.a ak su taketo bludy v celej biblii? btw: ortodoxni krestania su vyzuti!
lebo je cítiť že exstuje niečo viac....že existuje určitá základná energia, z ktorej svet pramení a vďaka ktorej má aj trochu zmysel....ovšem nemá to nič spoločné s organizovanými náboženstvami, v mojom prípade
pre mna je Boh nieco/niekto kto/co spustil(o) vznik Vesmiru. S tymto sa stotoznuje aj dost vedcov a odstartovanie Big Bangu pripisuju prave nejakej tej vyssej sile. Nevidim jediny dovod, preco neverit v tuto vyssiu silu (a nech si ju uz kazdy nazve ako chce).
ARGUMENT: Pretože ten čo má oči otvorené, vidí, že všetko podlieha jedinému zákonu. Nazvime to "božským princípom".
Je však dôležité definovať Boha...
Boh pre mňa znamená univerzum/energia/pohyb/existencia/život a smrť/cyklus/premena...EVOLUČNÝ PROCES - zmysel všetkého. Myslím, že je to najzneužiteľnejšia oblasť prirodzenosti každej bytosti.
Pretože v každom z nás pramení vlastnosť podrobiť sa niečomu vyššiemu, často podliehame "vševediacim" inštitúciám poskytujúcim zjednodušenú cestu zmyslu života - učeniu samého seba. Premieňajú hľadajúce bytosti v poslušné ovečky slepo kráčajúce za "pastierom". V dôkladnom štúdiu mnohých náboženstiev zistíte, že všetky hovoria o tom istom, ale žiadne to nepriznáva. A že každé bolo nakoniec zneužité na manipuláciu ľudí. Preto sa budhizmus ťažko dá považovať za náboženstvo. To je zatiaľ skutočná cesta hľadania.
Pri pozorovaní akéhokoľvek procesu v čase, môžte pochopiť všetko. Čokoľvek je transformáciou niečoho iného. Všetko čo máte máte v sebe. Tu a teraz. Nič viac nepotrebujete. Žiadného pastiera, inštitúciu, či náboženstvo...
V konečnom dôsledku je podvod vždy odhalený a spôsobuje prirodzený odpor k slovu Boh. K tomu na čom najviac záleží - na skutočnom vývoji.
Jeden ateista povedal je strasne lahke byt ateistom ked je clovek zdravy,vysoko postaveny ,bohaty ale strasne tazke je byt ateistom ked dotycny zomiera a v tedy mu pride otazka a co ak je tu nieco po smrti niekto ktory sa ho bude pytat na konci svojej pute co mi ponukas so svojho zivota...ked chcete pozriet videa su na stranke www.Kristus.sk ale je tazko pocut nieco co nechcem pocut a je tazke nieco vidiet ked to nechcem vidiet...
johnyse, chcem s tebou prehodiť pár riadkov. Ak nemáš záujem tak neodpovedaj. Chápem. Je to tvoj názor ja ti ho neberiem.
Zarazila ma tá veta s ateistom. Z môjho pohľadu sa to dá použiť rovnako na teba. Neber to ako urážku. Je to len môj názor a ja si tiež rád vypočujem ostatných lebo často sa niečomu priučím. Použil by som to na teba vo forme: "Je ľahké nevidieť keď sa neobzeráš." Článok nad tvojím som napísal svoj názor na náboženské inštitúcie a snáď by som ho doplnil len informáciami o slobodomurároch, iluminátoch a následne vzniku builderberg group. Volá sa to efekt motýlich krídel a chcem tým povedať že podvodnícke organizácie ako cirkev ktorá storočia upaľovala ľudí za hľadanie tajomstiev prírody, nakoniec prispela k vzniku nezávislých tajných spolkov ktoré boli zneužité. Ich proticirkevné zameranie bolo tak populárne že v nich chcelo byť mnoho významných ľudí na vysokých postoch. Keď však tajná spoločnosť splnila svoj účel, chápadlá tohto obrovského spoločenstva osvietených boli zneužité na prebratie moci nad svetom pre temné úmysli. Výsledok je taký že čelíme najväčšej a doposiaľ najsilnejšej skupine aká vládla svetu. Už dávno sa nehovorí o slobodnom živote lebo títo ľudia napádajú naše zdravie, rodiny, prírodu... v prospech ich agendy. A to všetko vďaka cirkvy. Nevravím že sa nad tým nepodpísal človek ako taký, len vravím, že cirkev nie je taká za akú hu považuješ.
niesom niaka zastankina tychto..veci ale aj tak naco by si to vsetci ti ludia vymyslali keby o tom nebola aspon len stipka pravdy ?kebyze to povie len jeden clovek tak mu urcite neuveria vsetci ludia a neprenasaju to dalej..a mna by zase zaujmalo preco prave ten nas "boh? ved kebyze uznavame alaha tak verime v neho nie?alebo ti cinski budhovia ved ti tiez maju boha..preco by prave ten nemal byt ten ozajstny??
ludia nehajte to tak ... nech si veria ti co verit chcu a nech neveria ti co nechcu ... ved je to jedno aj tak zijeme kazdy a aj zomrieme tak isto ... len ti co veria maju pred smrtou lepsi pocit ... noaco ... naco to riesite stale? ... su veriaci a su neveriaci ... objektivna pravda neexistuje tak naco bojovat o tu vlastnu subjektivnu ked vy sami viete ze ju mate? kaslite uz na hadky a spory je to trapne ... ja som neveriaci v boha, to len pretoze rozumiem samemu sebe a svetu ktory je okolo mna ...viac nepotrebujem ... ti co veria viac tiez nepotrebuju ako svoju vieru v boha a istotu ze ich sprevadza ... vsetko je to v poriadku tak ako to je
v skutočnosti ja neuznávam žiadne kresťanské náboženstvo neverím v to ani žiadne iné náboženstvá verím jedine v pohanstvo lebo je dokázané že tí pohanský bohovia ktorý sú naozaj existovali - boli to bojovníci ktorý dokázali vydobiť veľké víťazstvá a podľa toho im pripísali rôzne nadprirodzené vlastnosti napríklad Odin alebo Thor
@silwesa nechcem nic nikomu ukazovat pretoze kazdy ma svoju pravdu a svoj zivot a kazdy vidi to co chce vidiet inak a kazdy veri tomu v co chce verit inak ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
152 komentov
ono taká viera v niečo nadprirodzené vie ludom trochu "pomocť"
A do vztyku?
Konečne k otázke: žiaden nemám.
Teoreticky ktorakolvek vyssia inteligencia ako sme my existujuca vo vesmire by pre nas mohla byt bohom za predpokladu, ze sa podielala na nasom stvoreni.
Keby si sa opytal na konkretne krestanskeho boha, vtedy s tebou suhlasim. Hromada nezmyslov.
dobre v pohode (ach)
že títo ľudia do seba proste musia jebať.. stále, vkuse, nonstop musíte riešiť kto má pravdu...
Je to tápne.
Tak sa tým buď začni riadiť alebo si daj facku
A vobec to ze je bozi syn , ziadny boh nie je , nikto na nas nedava pozor . Ved je to snad vidno
Extra: Je všemocný - dokáže so sebou spraviť všetko. Je vševidiaci - čokoľvek zmení stav sveta (čiže sa stane) zmení stav sveta (čiže si je toho svet vedomý). Vždy bol a vždy bude - veličina známa pod pojmom "čas" je definovaná vrámci a na základe vesmíru/sveta, v stave kde vesmír/svet neexistuje čas nie je definovaný, čiže neexistuje, čiže vrámci úseku kde čas existuje vždy bol a vždy je - čas vznikol až po ňom, na jeho základe.
(Ale kresťanský boh je hovadina, to je pravda.)
@schizoofrenik Suhlasim
,, Ten kto si spravi nazor na zakladne vastnych skusenosti s nadprirodzenom moze byt od pravdy daleko, vzdy bude vsak blizsie ako cirkev.'
Takze tak nejak.
dobre v pohode (smajlík)
Je to tápne.
Tak sa tým buď začni riadiť alebo si daj facku "
Zaujimave, pretoze neriesim kto ma pravdu a kto nie, len zbieram nazori. Pokial viem tym, ze som tuto otazku polozil som zivot nikomu nezobral. Ale musim povedat ze sa mi paci tvoje zivotne motto, konkretne: "Tak sa tým buď začni riadiť alebo si daj facku"
Do nikoho sa tu nerype, len klud. Pokial nedokazes prijat kritiku, respektive viest otvorene diskusiu na akukolvek temu tak to uz je iny problem...
Pokial viem, matka tereza neverila v boha, ako sama povedala: "Where is my faith?" she wrote. "Even deep down… there is nothing but emptiness and darkness... If there be God — please forgive me." a Jan Pavol II mal parkinsona takze jeho nazory boli trochu roztrusene.
Po tretie - to, ze niekto povie, ze si kokot, nie je utok? Nechapas to. Ty si ateista. Tebe je vsetko jedno. Ty nie si na mieste toho, kto je neustale bombardovany.
uprimne, nemyslim... a ak ano, tak s tym chod za nejakym knazom alebo veriacim, porozpravaj sa s nim osobne, a neries to takto
suhlasim s @frez nechapem, preco niektori ateisti potrebuju takto "rypat" do veriacich...
dalsia vec je to, ze je jedno, kolko argumentov by sme tu napisali; bud veris, alebo nie, a toto by ti k viere nepomohlo
ale ak ta zaujimaju otazky o Bohu, ja mam velmi rada tuto knihu:
» www.amazon.com/Www-Here-I-Am-R...
(po slovensky "Tu Som")
Ocakaval som civilizovane odpovede, preco by sa ludia mali bat diskutovat o takejto krehkej teme? Nie su koniec koncom strach aj emocie vseobecne len "nadprirodzene sily", ktore vas tlacia konat pudovo a nie logicky? Ak si myslis ze sa tu to do volakoho rype, nech sa paci je to tvoj nazor a ja som prvy kto ho respektuje. Co sa tyka nadpisu, tak som ho intepretoval podla autorovej mienky, ak na teba vplyva moc ofenzivne asi budes precitlivela, ved si zena koniec koncom.
" » whywontgodhealamputees.com/... "
pozri ocividne tu teraz do mna utocis, zatial co ja sa branim, ale do kokotov ti mozem vynadat kludne aj ja.. ale nevidim v tom zmysel.. lebo ja neviem, cele nabozenstvo je vlastne zalozene na vysokych moralnych hodnotach, ako je odpustenie, lutost, empatia a podobne.. ak niekto niecomu neveri a snazi sa diskutovat tak my ho nazveme kokotom a ty by si nad nim mal mavnut rukou, co by veriaci a ospravedlnit jeho nevedomost nie ? zatial co ty tu kopes a buchas pastou po kazdom, kto ukrivdi tvojmu nazoru..
na jednej strane si podla teba silny veriaci a na druhej strane mi prijdes ako obycajny svetsky realista..
ja som ateista, to vsak neznamena, ze som nihilista..preco by mi malo byt vsetko jedno ?
apropo chces, aby ti dali pokoj.. tak napriklad mna uz tiez niektore veci na cirkvi dost jebu co sa vo svete deje.. vela veci z ich strany beriem ako obmedzovanie svojej slobody, ale proti tomu bohuzial spravit nic nemozeme, pretoze to je svate a spolocnost by to nikdy nedovolila
bohuzial musim v tomto suhlasit s @anzu ( nie bohuzial preto, ze by som s tebou suhlasil ) ze jednoducho pre nieco transcendentalne racionalny dovod najst sa neda.. ci to niekomu staci ako argument, alebo nie, je na ludoch samotnych.. mne napriklad staci
voila
Súhlasím s Einsteinom a s tebou, tie dve veci sa podporujú nie vyvracajú
Smrteľne chorý človek ležal na nemocničnom lôžku. Prišla k nemu zdravotná sestra, ktorá sa oňho dlho starala a vždy mu dodávala silu svojím úsmevom. A pýta sa ho: Veríte v Boha?
On odpovedal: Teraz už áno.
Keby sa nejaky taky argument nasiel, uz by to nebola 100% viera. A o to im ide. Preto ich nemam rad nech uz Boh existuje alebo nie. (svoj osobny nazor do toho nebudem pliect.)
K tejto teme by som vedel napisat clanok |3x biblia| a nic z toho by nepodporovalo teoriu...houby teoriu,to nieje ani len teoria, je to obycajne NABOZENSTVO. ... Vezmite si len nejaky ten kusok zo zaciatku.
Pise sa tam nieco o tom, ze B stvoril najprv svetlo a tmu (OK!), potom OBLOHU, ZEM a MORE,RASTLINY, SLONKO,mesiac a hviezdy, VTAKY a RYBY, ...EPICKY PRIZEMSKE-pise sa len o nasej planete,co znamena ze to napisali daky noobci co si mysleli ze zem je rovna,pripadne ze je nejaka korytnacka...
...-to je len 1 odstavec. predstav si, ze by som mal takto rozobrat celu bibliu! ROFLMAO!
Pretoze podla krestanstva o nom vieme uplne vsetko (az na to ako vyzera).
Kazdy sa aspon raz v zivote zamysli nad tymito otazkami. A uz len ten samotny fakt ze nevieme ako moze vzniknut z nicoho nieco nas nuti verit, ze nieco nad nami predsalen je.
Ale robit si obraz na zaklade vykonstruovanych rozpravok tisic krat prepisovanych a pozmienanych tak, ako to cirkvam vyhovuje....... je chyba.
Clovek s nazorom utvorenym na zaklade skusenosti je VZDY a vo vsetkom blizsie k pravde, ako ten kto uveri vsetkemu, co mu povedia. Nie len v oblasti viery. Je to prosta jednoducha logika.
Zaryty je ten, co berie bibliu ako kanon cez ktory "nejde vlak" a vsetko je tam doslovna pravda
to čo si napísal, nie je príklad zarytého ale zadubeného
@cjubou Mno pre mna je zaryty kazdy, co berie to svoje ako jedine spravne
Ono je toho (zatiaľ) veľa nevysvetliteľného. Napr. už len taký vesmír a všetká tá hmota okolo nás. Nejaký akoby boh možno aj existuje, ale nie v takom ponímaní ako ten kresťanský - sleduje, týra, obšťastňuje, zabíja... ľudí.
ste ako stádo oviec bez pastiera....
to nieje žiaden príbeh teda teraz vlastne už je,lebo som ho vymyslel,takže je skutočný...a nie,nerobím si srandu...teda trocha áno,ale v dobrom .)
-- Deuteronomy 21:18-21 (AV)
biblia urcite nepotlačuje nazor jednotlivca, nepodporuje nasilie, child abuse, otrokarstvo a ani neoznacuje homosexualov ako za za ciele ktore musia byt odstranene...
Nebudem sa s nikým hádať..... proste si to myslím a hotovo
Nikto to nemôže vyvrátiť takže je to to iste ako keby som povedal že boh existuje
P.S. V zmrtvyvstanie a také veci neverím ale to že Ježiš existoval áno,a musel to byť dobrý človek keď sa takto jeho meno zachovalo...Toť môj názor
Možno je to pravda a možno nie.
Zistíme keď zomrieme, ale vtedy už bude pre niektorých neskoro.
Ja verím, že je nad nami, že nás stráži a verím v modlitbu......aj po vlastných skúsenostiach.Už veľakrát sa mi stalo, že som sa za niečo modlila a ono sa to stalo. Poviete že náhoda? Dobre.
Ale aspoň viem, prečo žijem.
@paprikos Za prvé: Gratulujem k TOP fóru.
Za druhé: Tvoja otázka je vážne nezmyselná a zbytočná, nakoľko ŽIADNY racionálny dôkaz Pre a ani Proti NEEXISTUJE! Veda nič ako Boh nepreukázala (vedeckým spôsobom) a viera neobsahuje nič ako "racionálny". Dúfam, že chápeš.
Je však dôležité definovať Boha...
Boh pre mňa znamená univerzum/energia/pohyb/existencia/život a smrť/cyklus/premena...EVOLUČNÝ PROCES - zmysel všetkého. Myslím, že je to najzneužiteľnejšia oblasť prirodzenosti každej bytosti.
Pretože v každom z nás pramení vlastnosť podrobiť sa niečomu vyššiemu, často podliehame "vševediacim" inštitúciám poskytujúcim zjednodušenú cestu zmyslu života - učeniu samého seba. Premieňajú hľadajúce bytosti v poslušné ovečky slepo kráčajúce za "pastierom". V dôkladnom štúdiu mnohých náboženstiev zistíte, že všetky hovoria o tom istom, ale žiadne to nepriznáva. A že každé bolo nakoniec zneužité na manipuláciu ľudí. Preto sa budhizmus ťažko dá považovať za náboženstvo. To je zatiaľ skutočná cesta hľadania.
Pri pozorovaní akéhokoľvek procesu v čase, môžte pochopiť všetko. Čokoľvek je transformáciou niečoho iného. Všetko čo máte máte v sebe. Tu a teraz. Nič viac nepotrebujete. Žiadného pastiera, inštitúciu, či náboženstvo...
V konečnom dôsledku je podvod vždy odhalený a spôsobuje prirodzený odpor k slovu Boh. K tomu na čom najviac záleží - na skutočnom vývoji.
Zarazila ma tá veta s ateistom. Z môjho pohľadu sa to dá použiť rovnako na teba. Neber to ako urážku. Je to len môj názor a ja si tiež rád vypočujem ostatných lebo často sa niečomu priučím. Použil by som to na teba vo forme: "Je ľahké nevidieť keď sa neobzeráš." Článok nad tvojím som napísal svoj názor na náboženské inštitúcie a snáď by som ho doplnil len informáciami o slobodomurároch, iluminátoch a následne vzniku builderberg group. Volá sa to efekt motýlich krídel a chcem tým povedať že podvodnícke organizácie ako cirkev ktorá storočia upaľovala ľudí za hľadanie tajomstiev prírody, nakoniec prispela k vzniku nezávislých tajných spolkov ktoré boli zneužité. Ich proticirkevné zameranie bolo tak populárne že v nich chcelo byť mnoho významných ľudí na vysokých postoch. Keď však tajná spoločnosť splnila svoj účel, chápadlá tohto obrovského spoločenstva osvietených boli zneužité na prebratie moci nad svetom pre temné úmysli. Výsledok je taký že čelíme najväčšej a doposiaľ najsilnejšej skupine aká vládla svetu. Už dávno sa nehovorí o slobodnom živote lebo títo ľudia napádajú naše zdravie, rodiny, prírodu... v prospech ich agendy. A to všetko vďaka cirkvy. Nevravím že sa nad tým nepodpísal človek ako taký, len vravím, že cirkev nie je taká za akú hu považuješ.
Súhlasím s tebou. S tvojim 139. komentárom.
Súhlasím s tvojím názorom
a preco to nevysvetlis? ukazes konecne ako to je. ved ak je to pravda, vsetka viera je zbytocna.
viera konci predsa tam, kde zacinaju dokazy o opaku.
prosiim podel sa so svojou teoriou