len blázon si môže myslieť, že pri tých revolúciach ide o hľadanie "organizácie aby im začalo byť lepšie"...taká revolúcia bola posledná tuším októbrová v novembri...či novembrová v oktróbri?
Nie som si istý či môže demokracia fungovať v krajnách kde ženy nemôžu šoférovať, alebo sú nútené nosiť na sebe čiernu plachtu. Ja si skorej myslím že v krajinách kde ľudia zmagorení radikálnym Islamom dokáže vládnuť len nejaký diktátor ktorý si s nimi vie poradiť.
ja to vnímam tak, že mladí arabi, aspoň tí progresívnejší, majú už dosť stredoveku a snažia sa o modernú sekulárnu spoločnosť na spôsob Európy. Samozrejme, že nie každá arabská revolúcia má za cieľ sekularizmus. Napríklad revolúcia v Líbyi bola vyslovene iba proti Kadaffimu a nacionalne orientovana voči vladnucim kmeňom. Podobne Sýria.. ale revolúcie v Egypte a Tunisku boli vyslovene za slobodu a sekularizmus. Hoci moslimské bratstvo v oboch krajinách vo volbach sprvu zvíťazilo, tlak na odluku náboženstva od štátu je tam stále veľký. Niekedy až tak, že v Egypte moslimské bratstvo takmer zakázali Myslim, že aspoň v týchto posledných dvoch krajinách sa to hýbe správnym smerom 8)
"Demokratizácia" sa v Egypte ešte ani zdaleka neskončila - sú vo fáze liberalizácie. Je ozaj choré myslieť si, ako množstvo súčasných neoliberálnych teoretikov, že liberálna demokracia je ten najlepši režim - a navyše, že je najlepši pre každú krajinu - to je nezmysel (tí najnaivnejší dokonca neustále tvrdia, že obdobie ideológií už skončilo). Demokracia je dobrá vec ale (1) jej pluralitná forma nieje pre každého (2) nikde na svete nefunguje tak ako by "mala" - neustále sa bavíme o jej teoretických podobách (dokonca ani Dahlova polyarchia nefunguje nikde). Zaujímavá je Čína a jej "Sinokracia" s dórazom na výber odborníkov ( hoci z jednej, komunistickej strany). " Univerzálne globálne hodnoty" nám dávajú ozaj divné, uniformné vízie budùcnosti. Potom vyvstáva otázka, prečo neprísť s témou ekonomickej demokracie?
@semhamforas pekne definovane uvidime ci im to naozaj vyde.. @trtken v Lybii slo najma o bohatsva krajiny ktore sa udrzievali v rukach Kadafiho a jeho rodu.
a co sa tyka Syrie, tak revoluciu tam zacali PRAVE mladi ludia, studenti vysokych, ktori boli ovplyvneni zivotom v europe a zapade, medzi ktorymi som bol aj ja :happy:
zial, co sa nedalo predvidat, Assad bol ovela silnejsi nez zvrhnuty Kaddafi alebo Mubarak v egypte.. a proti 40 rokov budovanej armade ktora nesetrila nic co povedalu rezimu "nie" bolo tazko nieco robit.. kde to viedlo ? Ludia sa zacali ozbrojovat, a vznikli boje po celej krajine.. vysledok je spalena krajina, 8 milionov ludi prislo o domov (medzi nimi aj moja rodina..) 120 000 zabitych, 300 000 uveznenych, Assad si dalej bombarduje krajinu s pozehnanim Ruska a Iranu, Islamisticky fanatici s celeho sveta vdaka chaosu v Syrii si nasli idelane miesto na sirenie svojich ideologii, a krajina plava v kravi..
Pozri sa, každá vojna je o nejakých mocenských záujmoch. Arabská jar priniesla zbedačenie arabských národov.
Kaddáfi chcel dobre pre všetkých Afričanov, bohužiaľ, jeho plán mu nevyšiel. Nevidím dôvod, prečo by sme sa mali miešať do cudzích krajín, nech sa vysporiadajú sami so sebou. Ak tam niekoho dosadíme k moci, tak či tak, bude mať podobné zmýšľanie ako ten predtým a etnickú čistku nevykoná osoba A, ale osoba B. Takže z kaluže do blata.
@hetfield Ano, o tom už bola reč v inom fóre asi pred mesiacom. švajčiarsko je demokracii najbližšie, ale nezhoduje sa s teóriou dem. na 100%. To ale nikde na svete. Ako vravíš, dóležitý je spósob prechodu k demokracii. Švajčiari k tomu lineárne a prirodzene dospeli bez revolúcií (aj keď je zaujímavé, že práve Švajčiarsko pristúpulo k úplnej všeobecnosti volebného práva ako jedna z posledých dem. krajín - čo sa týka vol. práva žien - až tušim okolo roku 93 v jednom polokantóne ženy volit nemohli).
@puco90 Islam sam o sebe nebrzdi arabov, vid turecko... hoci je Islamska krajina aj tak je jednou z najvyspelejsich krajin na blizkom vychode, je to tym ze oddelili nabozenstvo od vlady, problem je v tom ze arabske revolucie prinasaju ten opak, pchaju do vsetkeho allaha a radikalisti su na cele tych revolucii, mladi vzdelani co ich zacali uz tam nemaju nejake slovo, sak predsa kto moze oponovat slovam Allaha ? preto to dost cierno vidim zatial..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
zatial v ziadnej s tych krajin sa stabilna demokracia neetablovala zatial
@trtken v Lybii slo najma o bohatsva krajiny ktore sa udrzievali v rukach Kadafiho a jeho rodu.
a co sa tyka Syrie, tak revoluciu tam zacali PRAVE mladi ludia, studenti vysokych, ktori boli ovplyvneni zivotom v europe a zapade, medzi ktorymi som bol aj ja :happy:
zial, co sa nedalo predvidat, Assad bol ovela silnejsi nez zvrhnuty Kaddafi alebo Mubarak v egypte.. a proti 40 rokov budovanej armade ktora nesetrila nic co povedalu rezimu "nie" bolo tazko nieco robit.. kde to viedlo ? Ludia sa zacali ozbrojovat, a vznikli boje po celej krajine.. vysledok je spalena krajina, 8 milionov ludi prislo o domov (medzi nimi aj moja rodina..) 120 000 zabitych, 300 000 uveznenych, Assad si dalej bombarduje krajinu s pozehnanim Ruska a Iranu, Islamisticky fanatici s celeho sveta vdaka chaosu v Syrii si nasli idelane miesto na sirenie svojich ideologii, a krajina plava v kravi..
Kaddáfi chcel dobre pre všetkých Afričanov, bohužiaľ, jeho plán mu nevyšiel. Nevidím dôvod, prečo by sme sa mali miešať do cudzích krajín, nech sa vysporiadajú sami so sebou. Ak tam niekoho dosadíme k moci, tak či tak, bude mať podobné zmýšľanie ako ten predtým a etnickú čistku nevykoná osoba A, ale osoba B. Takže z kaluže do blata.
Arabov brzdí islam, nič iné...