Autá na vodík, vodu, či vzduch? = Autá nebudúcnosti ?
Počuli ste už o autách, ktoré by neznečisťovali životné prostredie? Ktoré sú schopné jazdiť na surovinách, ktoré sú dostupnejšie a nemusia sa ťažiť ako ropa alebo zemný plyn, pre ktoré nemusia zabíjať civilistov v Iraku?
Určite áno. A nebolo to nedávno.
Krásna diskusia...taká tu už dávno nebola...ktorá má aj hlavu aj pätu...
Kde mi to môj miláčik hovoril? Že aj v Nórsku už jazdia autá na vodík...
Aj ja by som sa priklonila k takýmto autíčkam...
Ale kým sa ľudia rozhýbu nebude ani rok 2015
Pekne si to tam uviedla všetko je pravda že toto všetko už dávno existuje je to reálne uskutočniteľné len všade ide o prachy prachy a prachy takže skor ako nám havaruje ropný priemysel s takýmto niečím nerátajte S tým nikto z nás nič nespraví bohužiaľ..muselo by myslenie zmeniť oveľa viac ľudí a hlavne tí "nad nami" Ale verím že raz možno príde doba kedy ľudia dostanú trošku rozumu a budú sa snažiť myslieť vo veľkom a nielen na seba. A len tak mimochodom na Islande už pred niekoľkými rokmi spustili autobusy na vodík, majú tam aj čerpacie stanice všetko... je to tam úspešne otestované všetko vyšlo na jednotku. A rôzne iné ekologické palivá taktiež niesu problémom.. v Štokholme jazdia autobusy na etanol, ktorý tam vyrábajú prevažne z odpadu z celúlozky..
@2 američanom by som tie autá s elektromotorom strčil priamo do riti a veľmi hlboko.. to je len otupovanie ľudí aby zakryli technológie čo už dlho existujú, ale nehýbe sa nimi kvoli ekonomickým dôvodom..
@1 nomusicnolife
dakujem za komplimnet. JJ viem v mnhohych krajinach uz ludia naozaj vyuzivaju rozne zdroje, aj elektrinu. Ale ide o to, že len niektori a my ostatni co? Ved to, ze este vela vody pretečie, kym sa to zmeni...
@5 no myslím že u nás v Európe to predsalen bude o niečo lepšie... Tu sa ľudia aspoň zaoberajú budúcnosťou a hľadajú ekologickejšie a ekonomickejšie riešenia a naozaj to funguje. Možno to potrvá ale raz to príde určite.. Len otázka je ako k tomu donútiť celý svet? Muselo by sa fakt niečo hrozné stať...
@3 martin182
To o islande som nevedela To je prikald toho, ze sa to da. Len ludia musia chcieť zmeniť svet k lepsiemu, nie len pre seba ale aj pre ostanych Takze mame čo robit
podla mna ma ten vodik najvacsiu sancu ze sa presadi, a ze sa zacne vyuzivat namiesto fosilnych paliv, len som cital ze zatial nie je vyriesene to, ako ten bude v tom aute, myslim nadrz, ze v pripade maleho uniku, moze nastat vybuch, ale tak to sa urcite vyriesi, severania maju mozgy na take
super tema ,
myslim si ze sa da bojovat proti autam na zemny plyn,benzin a naftu. chce to len ludi, ktori niesu skorumpovany a vedia co chcu , idu len za tym co chcu dokazat , aby sme jazdili ekologicky a potom by to zacalo naberat spravne rozmery, netreba na to zabudat ze takyto problem je, treba rozmyslat ako sa ho zbavit
na vodik, plyn a este na neviem co ine nejazdime preto, lebo bohati vyrabatelia benzinoviek a diesloviek odkupia vsetky tieto projekty co znemana ze oni jedine maju pravo taketo vyrabat...samozrejme ze to neuvedu do vyroby lebo sa im to neoplati az tak ako sa im to bude oplatit ked bude ropa velmi draha
Zrovna včera sa tu o tom hovorilo. Takýchto projektov bolo veľa, pravidelne sa niekde objavia ale vždy zaniknú a už o nich neposkytuje informácie. Všetko to odkúpia alebo sabotujú komernčné spoločnosti ktoré v podstate ovládajú celé fungovanie tohto sveta... A netýka sa to len áut a ropy...
no pekna diskusia...ja som cital o aute ktore vynasiel madar a dal si ho patentovat v nemecku ktore by chodilo na vodu a na 100km spotrebuje 1l vody...vysvetlovali to na principe zvaracky ked na 15min zvarania poterbujete 8ml vody...no skoda ze to naftarenske spolocnosti nedovolia...ale podla mna by sa to dalo aj bez ich suhlasu
@ 16 matus33
viem, ze sa tu o tom hovorilo vcera. Som sa o tom bavila so Zalaskovanym A to ze naftarenska spolocnosti to nevdovolia viem, ved to som v podstate uz napisala, ale to neznamena ze sa to neda.
@21 Poviem ti to takto: ľudia sú ako ovečky. Vládne im pastier. A my sme psíkovia ktorý síce môžu brechať a určovať im cestu, no iba takú ktorú už pastier vopred pripravil. Keď napadneme pastiera, ovečky sa rozutekajú a zo psov sa stanú vlci ktorý sa budú musiť skrývať v lese pred pastierovými učeníkmi, ktorý si svoje ovečky po čase pozbierajú.
@matus33 ano hybrid znecistuje ako hovado? A odkedy moj? Sa pzori na spotrebu v meste z 15,7 na 9,1 alebo ak chces kombinovanu tak z 11,2 na 8,1... a produkcia CO2 z 264 na 192g/km
Inak dobra tema, auta na vodik podla mna zatial jedina mozna buducnost, alebo ked dotiahnu elektroautomobily pretoze ich dojazd je katastrofalny zatial maximalne co som nasiel tak dojazd 80-100km a to ledva pridem z NR do blavy na jedno "natankovanie"... nema sancu momentalne.
@chavez to je síce pekné ale pokiaľ viem tak tu ide o autá ktoré vzduch neznečisťujú vôbec.
Citujem začiatok tejto témy:
Počuli ste už o autách, ktoré by neznečisťovali životné prostredie? Ktoré sú schopné jazdiť na surovinách, ktoré sú dostupnejšie a nemusia sa ťažiť ako ropa alebo zemný plyn, pre ktoré nemusia zabíjať civilistov v Iraku?
Hybrid toto všetko z prehľadom spĺna, len v menšom množstve ako obyč. motor...
matus: ale hybridu su zatial jedine co existuju, su schopne konkurencie a/alebo netreba kvoli nim vytvarat nove cerpacie stanice...
a este jedna vec k teme. Naozaj si myslite ze do iraku sa slo kvoli rope? Ved to je ten najdrahsi sposob ako ju ziskat (platy vojakov, nafta co spotrebuje armada...) keby chceli ropu da sa to spravit aj sikovnejsie
@chavez načo je preboha čerpcia stanica autu na vodu?
pri aute na vzduch treba akurát tak nejaký špeciálny kompresor - to nie je nič zložité, dalo by sa to realizovať vo veľmi krátkom čase. A aj keď sa sieť tých kompresorov by určite nebola taká veľká ako pri benzínkach, myslím že by sa tomuto problému zdaľeka vyrovnala niekoľkonásobne vyššia cena pohonných hmôt....
a k Iraku - z krátkodobého hľadiska sa to nevyplatí, z dlhodobého áno. (už tam budú ťažiť len americké spoločnosti, peniaze ostanú u nich.)
matus33 a chavez
Co sa tyka toho Iraku, jasne ze tam nesli len kvoli tej rope, sli tam kvoli vojne.
A to s tymi čerpacími stanicami. Tiež som nechápala na čo vlastne sú, ked vodík si možme vyrobiť aj sami z vody. Tie čer. stanice maju byť na vodík, kt. je už vyrobení. Pretože, ked si ho chceme vyrobiť sami, potrebujeme veľa elektriny, ktoru nam vraj bateria pocas jazdy nevyrobi. takze budeme musiet tankovat. Ale je to hlupost. Niekolko rokov je uz vyrobene auto,ktore jazdi na elektrinu. Na jedno nabitie prejde 360km.Tato bateria sa vsak nepredava a asi ani nebude. Tie cerpacie stanice su blud, aby aspon nejak z toho mohli mat znova zisk.
omg auto na vodu = auto na vodik, pretoze pri "spalovani" vodika vznikne ako emisia voda. A na co su cerpacie stanice? Musis nacerpat VODIK a ten si len tak z prsta nevycucas a aby si ho vyrobil doma? Zabudni, potrebujes velke mnozstvo energie takze vo svedsku (alebo ina severska krajina kde toto auto testuju) vodik vyrabaju v podstate priamo vo vodnej elektrarni ktora doakze vyrobit dostatocne mnozstvo energie a ma aj vodu z ktorej ziska vodik (zbytok energie ide do el. siete).
Je kopa aut co s elektrickym pohonom presli viac ako 100km, ich problem je to, ze nie su schopne jazdy v meste/na dialnici pretoze su bud pre jedneho cloveka, alebo nepohodlne, prehrievaju sa (teplota v kabine cca 30°C) atd preto nie su schopne konkurovat.
Auto na vzduch momentalne nemam cas ceknut video kedze idem prec, ale predpokladam ze bude obmedzena rychlost alebo nieco podobne. A ked potrebujes vzduch natlakovany, tak potom tu siet budes mat velmi siroku aby pokryla velke uzemie aby si mal kde "natankovat" pretoze darmo budes mat auto s nulovymi emisiami ked ho budes musiet tlacit/neodvezie ta tam kam potrebujes atd
@8 vodik sa priebezne vyraba v tom aute takze by sa ho nemalo nahromadit tolko aby vybuchlo cele auto pri najhorsom nejaky mensi vybuch v agregate..... ak sa nemylim
a myslim ze rafinerie a spolocnosti ako slovnaft budu chciet z ropy vytazit co najviac $... do poslednej kvapky a potom sa mozno zacnu viac presadzovat taketo auta...
Ale z ropy sa vyrabaju aj farby, laky a ine cehmikalie. MDI pise, ze ropna kriza bude 2010-2020. Z coho sa budu farby a pod. robit potom ?
samozrejme...ved prve auto jazdilo tiez na vodu...oni chcu len profitovat preto vymislely nieco na beznin..presne tak to je az zo ziarovkami..edison vynasiel ziarovky ktore svietia dodnes a mi pouzviame tie co su za mesiac v pici...aby sme si kupily dalsie a kurvy na nas mohli profitovat
@35 neviem aká severská krajina to skúmala ale čo som ja videl myšlienkové postupy, v každej sa hovorilo o tom že do auta by si načerpal normálne vodu, vodík by sa vyrobil priamo vo vnútri auta. (namiesto motora)
Dakujem vsetkym ktori sa zapojili do mojej diskusii a napisali svoje nazory. Cenim si, ze sa o to dnesni ludia zaujimaju padli tu mnohe nazory pre a proti takymto autam. Je pravda maju mnoho nevyhod ale aj vyhod. Ako sa to tu uz mnohokrat spominalo a este urcite bude. Svet je zalozeny na peniazoch a tie na ludksej chamtivosti zarabat na druhom cloveku. Cize musime zacat od seba, aby sme aj my nepokracovali v podporovani takej spolocnosti.
vodik je nevyhodny pretoze na vyrobu sa spotrenuje vacej energie ako je jej potom schopny vyprofukovat. v prirode sa nachadza malo a vyroba treba elektrinu a tu bereme zatial necistim sposobom... skladovanie je narocne, je velmi vybusni takze jedna havarka a pol mesta fuc-...... nemame penaz na stanice,nemam tovarne na vodik
Zdravím počul už niekto o doplnkovom palive pre osobne auta ? Volá sa to hydrogen znižuje spotrebu paliva znižuje emisiie ak si to date do auta mesačne sa da ušetriť na PH cca 80€ mne to znižilo spotrebu z 6.8 na 5L/100Km samozrejme ta cena sa odvyja od najazdenych Km za mesiac
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
Kde mi to môj miláčik hovoril? Že aj v Nórsku už jazdia autá na vodík...
Aj ja by som sa priklonila k takýmto autíčkam...
Ale kým sa ľudia rozhýbu nebude ani rok 2015
dakujem za komplimnet. JJ viem v mnhohych krajinach uz ludia naozaj vyuzivaju rozne zdroje, aj elektrinu. Ale ide o to, že len niektori a my ostatni co? Ved to, ze este vela vody pretečie, kym sa to zmeni...
To o islande som nevedela To je prikald toho, ze sa to da. Len ludia musia chcieť zmeniť svet k lepsiemu, nie len pre seba ale aj pre ostanych Takze mame čo robit
myslim si ze sa da bojovat proti autam na zemny plyn,benzin a naftu. chce to len ludi, ktori niesu skorumpovany a vedia co chcu , idu len za tym co chcu dokazat , aby sme jazdili ekologicky a potom by to zacalo naberat spravne rozmery, netreba na to zabudat ze takyto problem je, treba rozmyslat ako sa ho zbavit
Presne tak. Takze my musime byť takými ľuďmi
Zrovna včera sa tu o tom hovorilo. Takýchto projektov bolo veľa, pravidelne sa niekde objavia ale vždy zaniknú a už o nich neposkytuje informácie. Všetko to odkúpia alebo sabotujú komernčné spoločnosti ktoré v podstate ovládajú celé fungovanie tohto sveta... A netýka sa to len áut a ropy...
viem, ze sa tu o tom hovorilo vcera. Som sa o tom bavila so Zalaskovanym A to ze naftarenska spolocnosti to nevdovolia viem, ved to som v podstate uz napisala, ale to neznamena ze sa to neda.
aj ja som to citala
Niekedy svojimi dristami prekvapujem až sám seba
Inak dobra tema, auta na vodik podla mna zatial jedina mozna buducnost, alebo ked dotiahnu elektroautomobily pretoze ich dojazd je katastrofalny zatial maximalne co som nasiel tak dojazd 80-100km a to ledva pridem z NR do blavy na jedno "natankovanie"... nema sancu momentalne.
Citujem začiatok tejto témy:
Hybrid toto všetko z prehľadom spĺna, len v menšom množstve ako obyč. motor...
a este jedna vec k teme. Naozaj si myslite ze do iraku sa slo kvoli rope? Ved to je ten najdrahsi sposob ako ju ziskat (platy vojakov, nafta co spotrebuje armada...) keby chceli ropu da sa to spravit aj sikovnejsie
pri aute na vzduch treba akurát tak nejaký špeciálny kompresor - to nie je nič zložité, dalo by sa to realizovať vo veľmi krátkom čase. A aj keď sa sieť tých kompresorov by určite nebola taká veľká ako pri benzínkach, myslím že by sa tomuto problému zdaľeka vyrovnala niekoľkonásobne vyššia cena pohonných hmôt....
a k Iraku - z krátkodobého hľadiska sa to nevyplatí, z dlhodobého áno. (už tam budú ťažiť len americké spoločnosti, peniaze ostanú u nich.)
Co sa tyka toho Iraku, jasne ze tam nesli len kvoli tej rope, sli tam kvoli vojne.
A to s tymi čerpacími stanicami. Tiež som nechápala na čo vlastne sú, ked vodík si možme vyrobiť aj sami z vody. Tie čer. stanice maju byť na vodík, kt. je už vyrobení. Pretože, ked si ho chceme vyrobiť sami, potrebujeme veľa elektriny, ktoru nam vraj bateria pocas jazdy nevyrobi. takze budeme musiet tankovat. Ale je to hlupost. Niekolko rokov je uz vyrobene auto,ktore jazdi na elektrinu. Na jedno nabitie prejde 360km.Tato bateria sa vsak nepredava a asi ani nebude. Tie cerpacie stanice su blud, aby aspon nejak z toho mohli mat znova zisk.
Je kopa aut co s elektrickym pohonom presli viac ako 100km, ich problem je to, ze nie su schopne jazdy v meste/na dialnici pretoze su bud pre jedneho cloveka, alebo nepohodlne, prehrievaju sa (teplota v kabine cca 30°C) atd preto nie su schopne konkurovat.
Auto na vzduch momentalne nemam cas ceknut video kedze idem prec, ale predpokladam ze bude obmedzena rychlost alebo nieco podobne. A ked potrebujes vzduch natlakovany, tak potom tu siet budes mat velmi siroku aby pokryla velke uzemie aby si mal kde "natankovat" pretoze darmo budes mat auto s nulovymi emisiami ked ho budes musiet tlacit/neodvezie ta tam kam potrebujes atd
Ale z ropy sa vyrabaju aj farby, laky a ine cehmikalie. MDI pise, ze ropna kriza bude 2010-2020. Z coho sa budu farby a pod. robit potom ?
Vodík by sa nemusel skladovať. Dôkaz:
fem7.uniag.sk:8880/kexo/