@17 jj, jeden môže mať digitálnu, jeden rovnoramennú.. ale inak naozaj mi to vysvetli, ja sa moc do fyziky nevyznám aký je rozdiel medzi hmotnosťou a váhou?
Takže, všetci vieme, čo je hmotnosť, o tom sa nemusíme baviť. Spomeňme len, že je to jedna zo základných veličín sústavy SI a jej základnou jednotkou je kg. Hmotnosť má teleso všade rovnakú.
Váhu však nie - váha je totiž sila, ktorá na objekt pôsobí vďaka gravitácii. To znamená, že inak bude vážiť tona železa u Teba doma, inak na Lomnickom štíte, inak na Mesiaci. V každom bode pôsobí gravitačná sila inej veľkosti.
A keďže, ako som napísal, váha je v podstate sila, jej jednotkou nie je kilogram, ale Newton.
Čiže v skratke - tona peria na zemi váži omnoho viac ako tona železa na mesiaci, hoci ich hmotnosť je stále rovnaká.
@coloredbrain Jasné, niet za čo. Len si radšej dávaj pozor, aby Ťa naozaj niečo nenapadlo - napríklad keď človeka napadne dáky vlk, môže to skončiť veľmi vážne...
@dievcatko13 - budú trápni birdzáci pridávajúci znova a znova to isté trápne fórum menej trápni ako trápni birdzáci pridávajúci znova a znova to isté fórum?
@patricino Tak na Zemi to bude približne rovnako. Všeobecná dohoda je, že na celom povrchu Zeme počítame s tzv. normálnym tiažovým zrýchlením (cca 9,81 meter krát sekunda na mínus druhú [neviem tu písať indexy]).
Ale keď sa Ťa niekto spýta, koľko vážiš, odpovedz napr. "teraz približne 600 Newtonov" a sleduj tú reakciu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
°100 ludí ,sto názorov ved vieš..musíš na to prísť sama
kjItmPA5OKI3M:&imgrefurl=//www.danielleford.com/quotes/einstein-famous-quotes/&docid=ngJpSSF2_yIoHM&imgurl=//www.danielleford.com/wp-content/uploads/2011/04/thinking_einstein_fyi_thikin_seo_dota.jpeg&w=388&h=272&ei=jkiZT7ivCZGUOrGMzdAG&zoom=1&iact=hc&vpx=829&vpy=268&dur=730&hovh=188&hovw=268&tx=205&ty=107&sig=101599339557274546249&page=3&tbnh=158&tbnw=206&start=32&ndsp=18&ved=1t:429,r:4,s:32,i:150&biw=1333&bih=554" target="_blank" rel="nofollow" title="Linka na stránku www.google.sk">» www.google.sk/imgres?q=einste...
OK.
Takže, všetci vieme, čo je hmotnosť, o tom sa nemusíme baviť. Spomeňme len, že je to jedna zo základných veličín sústavy SI a jej základnou jednotkou je kg. Hmotnosť má teleso všade rovnakú.
Váhu však nie - váha je totiž sila, ktorá na objekt pôsobí vďaka gravitácii. To znamená, že inak bude vážiť tona železa u Teba doma, inak na Lomnickom štíte, inak na Mesiaci. V každom bode pôsobí gravitačná sila inej veľkosti.
A keďže, ako som napísal, váha je v podstate sila, jej jednotkou nie je kilogram, ale Newton.
Čiže v skratke - tona peria na zemi váži omnoho viac ako tona železa na mesiaci, hoci ich hmotnosť je stále rovnaká.
Stačí?
Ale keď sa Ťa niekto spýta, koľko vážiš, odpovedz napr. "teraz približne 600 Newtonov" a sleduj tú reakciu.