no takze je pravdepodobne iste ze prasacia chripka sa prejavi ovela horsie ako vtacia kedze sa infikuje clovek s cloveka. A zvlastne je to ze je leto. Vraj na jesen to ma udriet v plnej sile
pred prvou svetovou bola podobna situacia a zomreli mi
a ludia sa istotne budu bat chodit do prace a zavru skoly...
to bude panika
slovensko stale neobjednalo vakciny a vraj az v novembri budu vyrobene a samozrejme dostanu ich krajiny ktore si to objednali a na slovensku len polisom, zdravotnikom.... ale november.. myslim ze to je dost neskoro.
a lekari zistili ze ta chripka sa prejavuje az po 1 tyzdni takze za ten cas clovek beha po vonku a moze nakazit dalsich.... no som zvedavy co s toho bude. nechcem robit paniku ale je to uplne realne...
Kriste, ľudia, to nič iné neviete len vytvárať davove psychózy a zbytočne strašiť ľudí? Sa počúvaš? To bolo PRED PRVOU SVETOVOU VOJNOU. Nemôžeš porovnávať zdravotníctvo pred takmer sto rokmi a teraz.
sa uvedom. Jeden z tych co ked pocuje slovo pandemia tak zacne panikarit. Prasaca chripka je jemnejsia nez normalna. Aj na normalnu zomre rocne mrte ludi aj na Slovensku. Jedine ze sa lahsie siri ale to neznamena ze sa treba bat. Tak bude trocha viac ludi doma lezat 3-4 dni...
úmrtnosť na prasačiu chrípku je 10 - 15% s to iba v prípade, že sa nelieči. liečiť sa dá ako štandardná chrípka. úmrtnosť na vtáčiu bola tuším okolo 45% a to aj v prípade liečby. v oboch prípadoch sa neumiera na samotný vírus, ale na vyčerpanie organizmu (teplota, vracanie a podobne), z čoho vyplýva, že vtáčia bola oveľa horšia. prasačia chrípka je proste len silnejšia chrípka. koniec sveta nehrozí. médiá len potrebujú hystériu, aby nebola nuda.
mylis sa. na vtaciu vobec nezomrelo tolko ludi. a nesirila sa s cloveka na cloveka. ale clovek sa nakazil od zvierat. toto je nieco uplne ine. a tento vyrus ako chripka len zacne. Som zvedavy ked za tento tyzden sa nakazilo 15 ludi ake to bude v oktobri ked sa nakazi za den niekolko tisic ludi a ci budu robit kazdemu vysetrenia a este kym sa dostane do nemocnice nejakou MHD nakazi dalsich ludi... vyrus obycajnej chripky sa kazdy rok mutuje. tak to ma byt aj v tomto pripade... a chripka sa nelieci antibiotikami ani nic. to musis vylezat. ale na tuto chripku umieraju mladi a zdravi ludia co je zvlastne. stari su vraj voci tomuto vyrusu viac imunni.
urcite neni taka vysoka umrtnost...si zober ze nakazenych je tak 150 000 a zomrelo tak 1000. To je jeden zo 150. Dobre - zoberme do uvahy ze nejaky nakazeny dodatocne este zomru /brutalne povedane/ tak sa to ustali na kazdy sty zomre a to je myslim podobna statistika jak s chripkou co tu bola roky. Pandemia pravdepodobne bude....ale to neznamena hromady mrtvych. Len to ze petina populacie bude doma chora a potom to prejde. A ano - napada hlavne mladych ludi ale hadam to nejak prezijeme
A inak... vsimnite si clanky o mrtvych v jednotlivych Europskych krajinach... stale je to nieco na styl 14. rocne dievca s inym chronickym ochorenim alebo 17. rocny chlapec s inouy vaznou chorobou...
@milkoo - ale @midnight sa vôbec nemýli. Vtáčia chrípka bola nebezpečnejšia a mala vyššiu úmrtnosť. Okej, nezmutovala, nešírila sa z človeka na človeka, ale to, že sa prasačia šíri, neznamená, že je to smrteľný vírus.
Zomierajú hlavne starší ľudia al. deti, prípadne ľudia s inými pridruženými chorobami, ako bolo už vyššie spomenuté, skôr na vyčerpanie organizmu, ako než na samotnú chrípku.
Okrem toho, Tamiflu ešte stále účinkuje.
A hlavne...najsmrteľnejším vírusom je podľa štatistík Ebola, s viac ako 98% úmrtnosťou.
v parizi na vyletnej lodi sa nakazilo za 1 den 60 ludi. a to tam bol len jeden povodne nakazeny clovek. aspon vidis jak sa to siri. ovela rychlejsie ako obycajna chripka...
hmm je to silne caffe ..podla mna .....mozno su namieste aj tieto obavy ..lebo mozno na jesen zomru miliony ludi ,kvoli prave tejto chripke ,takze nepodcenovat !!!!
Nepodceňovať, ale ani zbytočne nevyvolávať paniku...
@milkoo Nemám presné čísla, ale aj keby tie tvoje boli reálne, tak na tú vtáčiu chrípku zomrelo takmer 50% nakazených... Ak si týmto spôsobom prerátaš aj percentá pri prasacej chrípke, vyjde ti o dosť menšie číslo, dokonca som kdesi čítala vyjadrenia lekárov, že väčšina ľudí, čo zomreli na prasaciu chrípku by zomreli aj na tú obyčajnú...
Navyše ak dodržiavaš nejaké hygienické zásady je nepravdepodobnejšie že by si sa nakazil...
P.S.: Lieky na chrípku, pokiaľ viem, stále existujú a zaberajú aj na tú prasaciu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
to bude panika
slovensko stale neobjednalo vakciny a vraj az v novembri budu vyrobene a samozrejme dostanu ich krajiny ktore si to objednali a na slovensku len polisom, zdravotnikom.... ale november.. myslim ze to je dost neskoro.
a lekari zistili ze ta chripka sa prejavuje az po 1 tyzdni takze za ten cas clovek beha po vonku a moze nakazit dalsich.... no som zvedavy co s toho bude. nechcem robit paniku ale je to uplne realne...
mylis sa. na vtaciu vobec nezomrelo tolko ludi. a nesirila sa s cloveka na cloveka. ale clovek sa nakazil od zvierat. toto je nieco uplne ine. a tento vyrus ako chripka len zacne. Som zvedavy ked za tento tyzden sa nakazilo 15 ludi ake to bude v oktobri ked sa nakazi za den niekolko tisic ludi a ci budu robit kazdemu vysetrenia a este kym sa dostane do nemocnice nejakou MHD nakazi dalsich ludi... vyrus obycajnej chripky sa kazdy rok mutuje. tak to ma byt aj v tomto pripade... a chripka sa nelieci antibiotikami ani nic. to musis vylezat. ale na tuto chripku umieraju mladi a zdravi ludia co je zvlastne. stari su vraj voci tomuto vyrusu viac imunni.
A inak... vsimnite si clanky o mrtvych v jednotlivych Europskych krajinach... stale je to nieco na styl 14. rocne dievca s inym chronickym ochorenim alebo 17. rocny chlapec s inouy vaznou chorobou...
Zomierajú hlavne starší ľudia al. deti, prípadne ľudia s inými pridruženými chorobami, ako bolo už vyššie spomenuté, skôr na vyčerpanie organizmu, ako než na samotnú chrípku.
Okrem toho, Tamiflu ešte stále účinkuje.
A hlavne...najsmrteľnejším vírusom je podľa štatistík Ebola, s viac ako 98% úmrtnosťou.
Naozaj si myslíš, že máš dôvod panikáriť?
na celom svete na vtaciu chripku zomrelo len 80 ludi a nakazenych bolo len 180.
na slovensku je 100 nakazenych. a to je leto. som zvedavy na jesen a zimu. lebo len vtedy sa to zacne sirit.
na celom svete su to uz miliony a to neprehanam.
@milkoo Nemám presné čísla, ale aj keby tie tvoje boli reálne, tak na tú vtáčiu chrípku zomrelo takmer 50% nakazených... Ak si týmto spôsobom prerátaš aj percentá pri prasacej chrípke, vyjde ti o dosť menšie číslo, dokonca som kdesi čítala vyjadrenia lekárov, že väčšina ľudí, čo zomreli na prasaciu chrípku by zomreli aj na tú obyčajnú...
Navyše ak dodržiavaš nejaké hygienické zásady je nepravdepodobnejšie že by si sa nakazil...
P.S.: Lieky na chrípku, pokiaľ viem, stále existujú a zaberajú aj na tú prasaciu...