No podľa toho, či sa na to pozeráme z pohľadu, ako to vyhovuje viac spoločnosti, alebo čo je prospešnejšie pre jedinca samotného.
Osobne by som radšej bola hlúpejšia, ale šťastná a bezstarostná. Asi aj som, lebo príliš veľa vedieť/vlastniť znamená mať veľkú zodpovednosť a viac stratiť, ak to neunesieme a ja o priepastné rozdiely vôbec nestojím. (Iba na kolotočoch. Ale tam sa zvyčajne aj tak radšej posadím.) Ale pre globálny progres to asi neznamená veľkú výhru, ľudia s prístupom, aký som nadhodila vyššie.
Človek bez záujmu podieľať sa na inovácii systémov, schopný byť spokojný s tým, čo k nemu samo príde, neprináša veľké prínosy. Možno ani stráty, ale keby takých bola prevažná väčšina, odzrkadlí sa to niekde, to je jasné.
Clovek sa moze ucit a rast len od lepsich. Byt ten lepsi je dobre pre ego, ale zle v okamihu, ked sa chce clovek nieco naucit. Vsetci dobri ludia na skole neznasaju, ked napr. ma cvika nejaky doktorand, o ktorom je v priebehu par minut jasne, ze je menej inteligentny ako oni.
Byť kvalitným článkom v rámci svojich možností, miesto toho, aby som sa za každú cenu musel dostávať medzi najlepšie články, alebo aby som musel byť najlepším článkom medzi tými priemernými.
Akosi sa zabudlo, že byť v niečom dobrý má zmysel z dôvodu toho, že tým človek zlepší súžitie spoločnosti, keď pre nich niečo urobí a miesto toho sa mi zdá, (možno mám trochu extrémny pohľad, neviem) že je to v majoritnej časti prípadov len o uspokojovaní ľudského ega a porážaní ostatných. Či už tých priamo okolo mňa, v prípade, keď chcem byť "najlepší medzi priemerom", alebo celej inej skupiny, ak túžim byť v skupine nadpriemerných.
Ak chce byť niekto v niečom dobrý len preto, aby v tom bol dobrý, tak je to podľa mňa trochu smutné a je to chyba výchovy spoločnosti.
@tunidlo Nie som si istá, či som dobre pochopila, lebo ak nie, tak to, že by som teraz reagovala "ono globálny progres sám o sebe ani neznamená, že život musí byť tým pádom globálne dobrý," bolo zrejme mimo kontext a možno by som tým povedala aj tak len to, čo si povedal Ty, lenže inými slovami, ale možno si to myslel úplne ináč.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Osobne by som radšej bola hlúpejšia, ale šťastná a bezstarostná. Asi aj som, lebo príliš veľa vedieť/vlastniť znamená mať veľkú zodpovednosť a viac stratiť, ak to neunesieme a ja o priepastné rozdiely vôbec nestojím. (Iba na kolotočoch. Ale tam sa zvyčajne aj tak radšej posadím.) Ale pre globálny progres to asi neznamená veľkú výhru, ľudia s prístupom, aký som nadhodila vyššie.
Človek bez záujmu podieľať sa na inovácii systémov, schopný byť spokojný s tým, čo k nemu samo príde, neprináša veľké prínosy. Možno ani stráty, ale keby takých bola prevažná väčšina, odzrkadlí sa to niekde, to je jasné.
Akosi sa zabudlo, že byť v niečom dobrý má zmysel z dôvodu toho, že tým človek zlepší súžitie spoločnosti, keď pre nich niečo urobí a miesto toho sa mi zdá, (možno mám trochu extrémny pohľad, neviem) že je to v majoritnej časti prípadov len o uspokojovaní ľudského ega a porážaní ostatných. Či už tých priamo okolo mňa, v prípade, keď chcem byť "najlepší medzi priemerom", alebo celej inej skupiny, ak túžim byť v skupine nadpriemerných.
Ak chce byť niekto v niečom dobrý len preto, aby v tom bol dobrý, tak je to podľa mňa trochu smutné a je to chyba výchovy spoločnosti.
Globálny progres je super, ale myslím, že to nie je jediné meradlo "globálne dobrého života"
Veď áno, presne tak.
Možno som nepochopil ja, ja som to, že "pre globálny progres by to nebola výhra" bral ako celkové zhodnotenie situácie.