@crazykdi práve založila anketu, kde sa pýta, či chodíte do kostola. V tejto súvislosti by som sa chcel spýtať tých, čo chodia, že čo to pre vás znamená chodiť do kostola? Čo cítite? Čo vám to dáva? Kvôli čomu tam vlastne chodíte?
Lol otazka na zamyslenie. Ak je boh VSADE, na co chodit prave do kostola? Toto ovladanie oveciek ma tolko logickych trhlin az sa cudujem, ako je mozne, ze priamoumerne k poctu logickych nezmyslov pocas celej historie narastal pocet oveciek..
ked som tam v davnych casoch chodil, tak som citil hlavne nechutny zapach z ust oddane spievajucich stareniek, dalej som citil potrebuje spanku, kedze som sa musel budit proti svojej voli. Potom to bola nuda, poukazovanie vela ludi na svoju vieru a neskutocne vela klamstva vo vzduchu Od vtedy ako som tam prestal chodit mi to len prospelo.
cítim v kostole väčšinou zimu a chlad... chodievam viac menej pravidelne, pretože v ňom hrávam, ale cítim jedine radosť z hudby, žiadnu prítomnosť Boha ani ničoho "nad nami"... neverím v Boha, tak ako ho vykresľujú kresťania či cirkev, ak je nejaká bytosť alebo "niečo" menom Boh, musí byť zlomyselný, zlý a .........
@tommyhot Pozri odvíja sa to z Božieho prikázania. Samozrejme, že nemusíš ísť do kostola(aj keď ti niekto tvrdí opak, ale pochybujem že Mojžišov ľud mal v púšti chrámy) ale ľudia sa tam grupujú aby oslávili svojho pána. Potrebujú ich ako zázemie pre svoje duchvno a duchovných a vyspevujú si tam lebo sa verí, že Bohu sú milšie modlitby vo forme spevu...
@tommyhot trebars kvoli komunite, kazni, sviatostiam, nech sa tam idu trebars aj ukludnit, zrelaxovat a rozjimat, to je jedno kvoli comu ale urcite to bude nieco co si neodkrutia sami niekde v strede kruhoveho objazdu napriek tomu ze boh je aj tam
@tommyhot ludia tam nechodia len kvoli bohu..chodia tam kvoli samotnym bohosluzbam..kvoli tomu, ze sa tam mozno citia dobre a citia sa byt blizsie k bohu, nez niekde v obyvacke svojho domu, kedze kostol je povazovany za bozi svatostanok, chodia tam kvoli kazni, z ktorej ak je farar fakt dobry, odnesu si mnoho do zivota..sam poznam mnoho ludi, medzi ktorych patri aj inteligencia a riadne kapacity, ktore sice na krestanskeho boha ako takeho neveria, ale chodia do kostola uz len kvoli tym kazniam
@etelnair ti na to trefne odpovedal protiargumentom ohladom futbalu..futbal si mozes zahrat aj niekde na rozkopanom poli ale vzdy je to ine, ked si zajdes na ihrisko
@tommyhot pozri napíš rovno, že chceš len zosmiešňovať cirkev. Mňa tým neurazíš ja som ateista. Každopádne prikázania tohoto imaginárneho človeka, či už bol alebo nebol možno ako prvé pevne stanovili základy morálky a dlhodobo ju vo svete aspoň ako tak udržovali. Takže ak ti policajt zachráni prdel, keď ťa do nej bude chcieť nejaký basista pojebať spomeň si na Boha
už nechodím, ale keď som bol nútený, tak som cítil intenzívnu nudu.
keď som sa potom párkrát pokúsil fakt vnímať o čom je kázeň, tak mi bolo vtipne lebo som výrazne cítil ako sú to prázdne kecy niekoho kto sa snaží znieť múdro (alebo si v horšom prípade úprimne myslí že hovorí múdro), doplnené presne zle vybratými citátmi z biblie - akurát z častí ktoré boli výplňami medzi podstatnými pointami.
@18 hovorí sa, že spoločná modlitba má väčšiu silu, a chodí sa možno aj kvôli eucharistií, to je prosto boží dom ktoré má predstavovať útechu a útočište,
Väčšinou pociťujem len zimu, nudu a smrad kadidla, či čo to je.
Zase nedávno, čo som bola po veeľmi dlhej dobe v kostole, bolo to také mierne upokojujúce, až hypnotizujúce. Proste som tam len tak sedela, povznesená nad tým všetkým, čo sa tam ten kňaz, či kto snažil vysvetľovať a nad všetkými tými nechutnými obrazmi na stenách, ktoré zobrazujú len utrpenie, a na chvíľu mi bolo celkom fajn. To bolo asi jediný krát, kedy to na mňa pôsobilo pozitívne.
@zajkousko ak by som mala chodiť do kostola len zo strachu, že keby som nechodila, tak ma raz za to tvoj boh potrestá, tak to si radšej hneď hodím slučku. Sa vraví niekde v Bilbii, že Boh je láska nie? a že "láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, láska sa nevystatuje a nenadúva, nie je neslušná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nezmýšľa zle, neraduje sa z neprávosti...". Súdiť niekoho za jeho činy, ako to tvoj Boh robí, je maximálne sebecké a maximálne také, že to ani neviem pomenovať. Proste úplne anti-láska. Posudzovanie je len zlá ľudská vlastnosť, Boh by predsa mal byť niečo viac. Čo je to za Boha ktorý nás súdi? To môže jedine ten tvoj cirkvou skarikaturovaný Boh, ktorý "súdi ľudí", aby sa ho báli, poslušne chodili do kostola a modlili sa ako jeho ovečky.
kto necíti lásku a milosrdenstvo Božie vo svojom srdci si vždy najde dôvod, ako učiniť Zlo spravodlivým a Boha Stvoriteľa tým,ktorý môže za všetko zlo ....
každy si sám piše svoje skutky do Knihy života, sklonte hlavu a kroťte svoju pýchu, lebo čas sa kráti a môže byť neskoro .......filip
@zajkousko zase recituješ len naučené drísty. Skús dakedy aj rozmýšľať nad tým všetkým, čo ti kladú do hlavy, to len malá rada do života. Nemusia všetci, čo protirečia tvojim "božím pravidlám" byť hneď zatratení. Boh je všetko, a všetko je pravda. Nie len jedna pravda, všetky varianty právd. Boh ma nezatracuje, ani nesúdi, lebo on je všetko, on nie je len tvoja varianta pravdy. - toť len názorná ukážka, ako ľahko a logicky ti môžem odporovať na základe všetkých tých drístov, ktorým veríš.
@robitusin Boh nám dal slobodnú vôľu a chyby odpúšťa a dokáže ich tolerovať pokiaľ máš pokoru priznať si ich a oľutovať. Súdime sa a zatracujem v podstate sami, a preto máme rovnako odpúšťať iným ľuďom, ako nám dokáže odpustiť Boh.
-on je čistá láska, on nezatracuje ani nie zodpovedný za zlo na zemi, za všetkým stoja ľudia.
inak, asi je to sakramentsky super napísaná rozprávka (ach)
@zajkousko absolútne si ma nepochopil. Boh je všetko, tvoje zmýšľanie je len varianta pravdy (hej aj moje).
@poke ja neľutujem žiadne chyby, ktoré som spravila, pretože jedine na základe tých chýb ďalej rastiem. Uvedomím si, že som niečo mala spraviť inak, ale uvedomím si, že to tak malo byť. Učíme sa len z vlastných chýb.
@robitusin učíme sa na vlastných chybách, aby sa v buducnosti neopakovali, to je pravda ale stale je to nasa slabosť a prehra, a či človek dokaze alebo nedokáže priznat chy, to je uz na jeho svedomí.
@poke ved hej, ale priznať si to je niečo iné, ako to ľutovať. Priznám si chybu, poučím sa z nej a idem ďalej, neriešim. ľútosť nad hriechmi, pretože boh nás za to súdi, je len stredovekým prostriedkom prinútenia ľudí k poslušnosti. Vo všeobecnosti, keď sa človek cíti za niečo vinný (za nejaký "hriech"), má zlé svedomie, je schopný urobiť pre nápravu toho aj veci, ktoré by za normálnych okolností nespravil. To vie cirkev veľmi dobre využívať
@robitusin lutost nad hriechmi nie je vylucne nepostradatelna sucast vztahu s bohom..na svete je milion ludi, ktori v boha neveria, no napriek tomu lutuju svoje chybne rozhodnutia.
tu nejde o to, ci hore sedi nejaky dedko alebo ci ty mas povedomie o nom. tu ide o pritomnost tvojho svedomia. neviem uz kto to povedal, ale jeden postulat vravi, dovtedy sme ludmi, dokym mame svedomie. boh je v olutovani nasich rozhodnuti uplne nepodstatny. to, ci ta tvoje ciny niekam posunu je jedna vec. no ak ich clovek nelutuje, bavime sa tu o tych, ktore maju negativne konzekvencie, pripadne vychadzali z motivu, ktory mal uskodit, vela ludskosti potom v danom subjekte asi nebude. rovnako jeho miera sebareflexie nebude natolko silna, aby ich olutoval a teda nemoze ani zabranit ich nerobeniu, kedze tu nie je pritomny aspekt pokania
@zajkousko človek ma iný názor na vec a už mu chýba nádej láska a viera tebe chýba zdravý úsudok chlapče
@trdelniiq šak áno, pokiaľ ide o ľútosť ako takú, jasné že mám v sebe toľko svedomia, že ak niekomu ublížim, som schopná si to priznať, ospravedlniť sa, a samozrejme, že ma to aj zamrzí. (síce neľutujem, že sa to stalo, lebo to bolo určite na niečo dobré). Ale cirkev vyvoláva svojim systémom "hriechov" zbytočnú ľútosť. Prídem do kostola, a všade visia obrazy, ktoré znázorňujú utrpenie, pôsobia dojmom, že človek musí trpieť, musí ľutovať svoje hriechy, lebo inak ho boh zatratí. ľutujte, že ježiš za vás zomrel na kríži, ľutujte, že ste hriešnici a pod. sračky. nevravím, že pôvodne to bolo myslené všetko zle a že biblia je len drist, ale väčšina vecí z toho bola interpretovaná, tak aby to vyhovovalo tým "vyššie postaveným" na ovládanie "stáda", čiže ľudí.
@robitusin to ano, ale tiez nesmies zabudnut, ze okrem rigorozneho katolicizmu su tu aj protestantske odnoze, ktore su v tomto ohlade liberalnejsie a zmysluplnejsie. evanjelicka cirkev je mozno tym najlepsim prikladom
v minulosti sa samozrejme vsetko to vysvetlovalo po svojom a povodny ucel, ktory krestanstvo malo mat, a teda miluj svojho blizneho atd bolo pouzite ako urcita forma demagogie na ovladanie ludi. dnes uz by som povedal, ze tieto faktory smeruju do uzadia, resp su potlacene a uz nemaju taky dosah na ludi. hlavne mozem vraviet zo skusenosti s evnajelickou cirkvou, kde vidim, aky maju pristup k svojim "oveckam"
@trdelniiiq hej evanjelická cirkev sa mi vždy zdala lepšou alternatívou (aj keď nie som ani evanjelička ani nič). Ale každý nech si verí v čo chce, ja nikoho o ničom nepresviedčam, iba mi proste vadí ten prístup väčšiny veriacich, typu že "toto je pravda, tak to hlásia v kostole a každý, kto sa snaží použiť vlastný rozum a protirečiť je hriešnik a neviemčo". A samozrejme ďalších x činností cirkví, resp. jej "vyšších predstaviteľov", ktorými ma odpudzuje
@zajkousko nie samotnú krížovú cestu, ale to, čo z nej spravila tvoja cirkev. U teba, ako 25ročného sú zasa tvoje vyjadrenia trošku poľutovaniahodné
@poke tu nejde o to, že oľutuješ svoje hriechy, ale o to, že cirkev ti vždy bude pripomínať, aký si hriešny.a to ľudí núti chodiť do kostola a veriť tým blbostiam. potom darujú xy eur cirkvi, s dobrým pocitom že tým si určite "odčinili svoje hriechy". sú veriacimi len kvôli strach z toho, že ak nebudú ľutovať svoje hriechy, po smrti sa nebudú mať dobre. a cirkev tým získava viac a viac ludí, ktorých môže ďalej oblbovať..napríklad..
@robitusin hmm, ono Ja rešpektujem tvoje názory ale ono je to trosku uplne inak. Ludi nenutia chodiť do kostola a vsetky tie hriechy a chyby su kvoli tomu tak casto spominane,pretože ako sme uz polemizovali, snazia sa vyvarovat ľudí aby ich nerobili. Peniaze su taktiež dobrovoľne a idú buď na zbierku do kostola alebo na iné veci. Ako ja viem ze niektore peniaze idú aj hlbšie, no vezmi do uvahy vsetky cirkevné pamiatky, výstavby kostolov, a všetkých podobnych vec... Čiže ani tých 10 centov co dávam /dobrovoľne, nikomu sa nevycita ak neda/ vôbec nelutujem. A co sa tyka ďalšieho, to uz nemá zmysel riešiť kedze si ateista. je to vec náboženstva veriť v posmrtný život a vtom ta Ja presviedčať nebudem.
@poke of course, z pohľadu tvojho. dalo by sa o tom polemizovať hodiny. mňa len zaráža, koľko veriacich chodí do kostola len preto, aby sa mali po smrti dobre. Neni to tak trošku sebecké?
Hej vezmem do úvahy všetky peniaze, ktoré idú na výstavbu chrámov, a potom ešte tie, ktoré idú do vreciek pápeža a všetkých tých vysokopostavených cirkevných hodnostárov.
Tiež môžem vziať do úvahy fakt, že cirkev zakazuje kňazom ženiť sa a teda aj pohlavný styk, a potom sa iba všetci čudujeme, prečo je odvšadiaľ počuť toľko prípadov obťažovania detí kňazmi, ale veď to by sa dalo predpokladať, keď im cirkev doslova zakáže prirodzenú biologickú potrebu.
Ale to je už o inom. Teraz tu samozrejme všetci tvrdia, že je v tom niečo iné, čomu pre zlý výklad cirkvi, málokto rozumie. Hej, viem, že to neni o kňazoch, ani o peniazoch, je to o viere. Ateista je človek, ktorý neverí, ja verím, ale nie všetkému, jednoducho si radšej veci vyložím po svojom.
@zajkousko tie tvoje drísty mi prídu veľmi podobné tým jehovistickým... Poznám veľa ľudí, ktorí do kostola nikdy nevkročili a skláňam sa pred nimi, pred ich dobrotou, ochotou, schopnosťou rozdávať lásku... a poznám mnoho takých, ktorí chodia do kostola ruky spínať no nezaslúžia si niekedy ani len to označenie "človek". Apropo - reč je tu o viere a Bohu... a na kríži zomrel Ježiš... to len tak na okraj...
Kostoly navštevujem viacmenej ako turista. Pôsobia na mňa presne tak, ako by mali - veľkolepo. Takže zámer staviteľom vo väčšine prípadov vyšiel Hovorím samozrejme o historických stavbách, väčšinou architektonicky významných, čo sa týka interiéru detto.
Dedinské kostoly sú kapitola sama o sebe - povedzme si to narovinu - väčšina z nich pôsobí komicky, všetky tie umelé kvety a nekvalitné reprodukcie známych umeleckých diel... výnimkou sú možno drevené kostolíky, alebo románske kostolíky typu Dražovce
Naposledy som navštívil jezuitskú omšu v kostole st. Madleine v Paríži. Mala svoje čaro, ale najmä kvôli francúzštine a veľkoleposti kostola, ktorý zvonku pripomína grécky Partenón.
@trash na teba si pamätám, i keď ty na mňa zrejme nie, už dopredu viem povedať, že by moje ďalšie reakcie nemali zmysel, preto to poviem v skratke; je to symbol božieho tela a pospolitosti, pochádza to z Ježišových čias, keď sa na poslednej večeri delil s chlebom.
@zajkousko kecy.... ako môžeš tvrdiť niečo o niekom, koho vôbec ale vôbec nepoznáš? Pravdou je totiž presný opak toho, čo si napísal... Máš skutočný "od Boha" dar posudzovať a hlavne odsudzovať každého, kto nezdieľa tvoj názor...
Prijal som do svojho srdca milosrdenstvo Božie a nie som hoden niekoho súdiť, na to je všemohúci Boh stvoriteľ aby nás súdil za naše skutky...
dni Druhého príchodu Ježiša Krista na zem sa blížia je to v Písme svätom a v Proroctvách - Posolstvách z neba, ktoré dennodene plynú z nebies ...
nepodceňujte tú to udalosť, všetko čo je v Biblii sa vyplňa, nebudte naschvál slepí a hluchí, miliony ľudí sa denne modli aj za vás neveriacich, modlitba má veľkú moc, konajte kým je čas, vo svete sa stalo toľko zázrakov, čo nevidíte, potrebujete vložiť ruku do Ježišovej rany aby ste uverili?
toto si prečítaj, toto je svedectvo, ktoré nikdy nikto neprekrúti a nezmyje z Boha pravdy......filip
Moj nazor je ze-boh nam dal zivot a slobodnu volu ...boh je moje svedomie a boh je vsade cize ja nechodim do kostola stale ved s bohom sa mozem rozpravat stale kedy cchcem nechapem ludi ktory su taky fanatici hovori sa ze len najvacsi hriesnici tam chodia pretoze pocitu bolest svedomia / ja tam chodim pretoze musim....... vetsinou tam pocitujem nufu a otpor a ked visim tych ludi co su tam tak mi je zle a vetsinov tam vidim len starych
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
92 komentov
ale uz riadnych 7 rokov som nebola
skoro vsade teda nech nepicujes
lebo to ze je vsade asi neznamena ze byt v kostole je pre nich rovnaky zazitok ako dat si s nim osobnu seansu na hajzli -.-
@barky a co som mal na tu jeho kokotinu odpisat?
@etelnair ti na to trefne odpovedal protiargumentom ohladom futbalu..futbal si mozes zahrat aj niekde na rozkopanom poli ale vzdy je to ine, ked si zajdes na ihrisko
keď som sa potom párkrát pokúsil fakt vnímať o čom je kázeň, tak mi bolo vtipne lebo som výrazne cítil ako sú to prázdne kecy niekoho kto sa snaží znieť múdro (alebo si v horšom prípade úprimne myslí že hovorí múdro), doplnené presne zle vybratými citátmi z biblie - akurát z častí ktoré boli výplňami medzi podstatnými pointami.
a hej, zimu.
Zase nedávno, čo som bola po veeľmi dlhej dobe v kostole, bolo to také mierne upokojujúce, až hypnotizujúce. Proste som tam len tak sedela, povznesená nad tým všetkým, čo sa tam ten kňaz, či kto snažil vysvetľovať a nad všetkými tými nechutnými obrazmi na stenách, ktoré zobrazujú len utrpenie, a na chvíľu mi bolo celkom fajn. To bolo asi jediný krát, kedy to na mňa pôsobilo pozitívne.
zabúdate na jedno, raz sa všetko skončí a vy budete nepripravení prísť pred tvár Boha aby vás súdil za vaše činy na zemi .............filip
a @1 je fajn odpoveď, s tou sa stotožňujem, až na to že chodím viackrát ako 5x do roka
So @7 si to úplne vystihol!
cítim také vnútorné upokojenie, že sa vytrhnem z celodenného naháňania, sadnem si, porozmýšľam, porozprávam sa s Bohom...
v kostole sa na modlitbu môžem sústrediť lepšie a lepšie pochopiť, čo mi Boh chce povedať ako keby som sa modlila niekde počas cesty do školy...
kto necíti lásku a milosrdenstvo Božie vo svojom srdci si vždy najde dôvod, ako učiniť Zlo spravodlivým a Boha Stvoriteľa tým,ktorý môže za všetko zlo ....
každy si sám piše svoje skutky do Knihy života, sklonte hlavu a kroťte svoju pýchu, lebo čas sa kráti a môže byť neskoro .......filip
vo všetkom máš 1000% pravdu, toho sa drž a Boh ti padne k nohám, lebo On je len varianta Pravdy ..........filip
-on je čistá láska, on nezatracuje ani nie zodpovedný za zlo na zemi, za všetkým stoja ľudia.
inak, asi je to sakramentsky super napísaná rozprávka (ach)
@poke ja neľutujem žiadne chyby, ktoré som spravila, pretože jedine na základe tých chýb ďalej rastiem. Uvedomím si, že som niečo mala spraviť inak, ale uvedomím si, že to tak malo byť. Učíme sa len z vlastných chýb.
nebudem sa o tom s tebou dohadovať, nechápeš podstatu Boha, prichádzal by som tak zbytočne do hriechu ........filip
@poke ved hej, ale priznať si to je niečo iné, ako to ľutovať. Priznám si chybu, poučím sa z nej a idem ďalej, neriešim. ľútosť nad hriechmi, pretože boh nás za to súdi, je len stredovekým prostriedkom prinútenia ľudí k poslušnosti. Vo všeobecnosti, keď sa človek cíti za niečo vinný (za nejaký "hriech"), má zlé svedomie, je schopný urobiť pre nápravu toho aj veci, ktoré by za normálnych okolností nespravil. To vie cirkev veľmi dobre využívať
s tou osobou je absolutne zbytočne niečo riešiť, chýbaju jej základné dary Ducha svätého a tou sú "viera, nádej a láska"...
a je to o to smutné, že ich nechce "naschvál" pochopiť ..........filip
tu nejde o to, ci hore sedi nejaky dedko alebo ci ty mas povedomie o nom. tu ide o pritomnost tvojho svedomia. neviem uz kto to povedal, ale jeden postulat vravi, dovtedy sme ludmi, dokym mame svedomie. boh je v olutovani nasich rozhodnuti uplne nepodstatny. to, ci ta tvoje ciny niekam posunu je jedna vec. no ak ich clovek nelutuje, bavime sa tu o tych, ktore maju negativne konzekvencie, pripadne vychadzali z motivu, ktory mal uskodit, vela ludskosti potom v danom subjekte asi nebude. rovnako jeho miera sebareflexie nebude natolko silna, aby ich olutoval a teda nemoze ani zabranit ich nerobeniu, kedze tu nie je pritomny aspekt pokania
Je smutné, ako to všetci vnímajú, občas sa totiž treba zamyslieť nad podstatou veci trochu hlbšie a nevnímať všetko povrchne.
@trdelniiq šak áno, pokiaľ ide o ľútosť ako takú, jasné že mám v sebe toľko svedomia, že ak niekomu ublížim, som schopná si to priznať, ospravedlniť sa, a samozrejme, že ma to aj zamrzí. (síce neľutujem, že sa to stalo, lebo to bolo určite na niečo dobré). Ale cirkev vyvoláva svojim systémom "hriechov" zbytočnú ľútosť. Prídem do kostola, a všade visia obrazy, ktoré znázorňujú utrpenie, pôsobia dojmom, že človek musí trpieť, musí ľutovať svoje hriechy, lebo inak ho boh zatratí. ľutujte, že ježiš za vás zomrel na kríži, ľutujte, že ste hriešnici a pod. sračky. nevravím, že pôvodne to bolo myslené všetko zle a že biblia je len drist, ale väčšina vecí z toho bola interpretovaná, tak aby to vyhovovalo tým "vyššie postaveným" na ovládanie "stáda", čiže ľudí.
v minulosti sa samozrejme vsetko to vysvetlovalo po svojom a povodny ucel, ktory krestanstvo malo mat, a teda miluj svojho blizneho atd bolo pouzite ako urcita forma demagogie na ovladanie ludi. dnes uz by som povedal, ze tieto faktory smeruju do uzadia, resp su potlacene a uz nemaju taky dosah na ludi. hlavne mozem vraviet zo skusenosti s evnajelickou cirkvou, kde vidim, aky maju pristup k svojim "oveckam"
Krížovu cestu Ježiša Krista nazývať "sračkami", to je sila:- disappointed: ti poviem....
svedčí to akurátne o tvojom intelektuálnom vedomí
u teba to však ako 8 ročnej beriem z rezervou ........filip
@zajkousko nie samotnú krížovú cestu, ale to, čo z nej spravila tvoja cirkev. U teba, ako 25ročného sú zasa tvoje vyjadrenia trošku poľutovaniahodné
Hej vezmem do úvahy všetky peniaze, ktoré idú na výstavbu chrámov, a potom ešte tie, ktoré idú do vreciek pápeža a všetkých tých vysokopostavených cirkevných hodnostárov.
Tiež môžem vziať do úvahy fakt, že cirkev zakazuje kňazom ženiť sa a teda aj pohlavný styk, a potom sa iba všetci čudujeme, prečo je odvšadiaľ počuť toľko prípadov obťažovania detí kňazmi, ale veď to by sa dalo predpokladať, keď im cirkev doslova zakáže prirodzenú biologickú potrebu.
Ale to je už o inom. Teraz tu samozrejme všetci tvrdia, že je v tom niečo iné, čomu pre zlý výklad cirkvi, málokto rozumie. Hej, viem, že to neni o kňazoch, ani o peniazoch, je to o viere. Ateista je človek, ktorý neverí, ja verím, ale nie všetkému, jednoducho si radšej veci vyložím po svojom.
Dedinské kostoly sú kapitola sama o sebe - povedzme si to narovinu - väčšina z nich pôsobí komicky, všetky tie umelé kvety a nekvalitné reprodukcie známych umeleckých diel... výnimkou sú možno drevené kostolíky, alebo románske kostolíky typu Dražovce
Naposledy som navštívil jezuitskú omšu v kostole st. Madleine v Paríži. Mala svoje čaro, ale najmä kvôli francúzštine a veľkoleposti kostola, ktorý zvonku pripomína grécky Partenón.
Inak, nie som veriaci.
Keď vidím kostol chce sa mi čúrať lebo je tam zima. (aspoň u nás)
A v lavici sedieť a našu ukvilenú farárku počúvať?
Nepripomína mi to relax teda.
Väčšinou esemeskujem alebo niečo hrám na imaginárnom klavíri.
@56 A prečo by Krížova cesta nemala byť plná sračiek veď Ježíš jak vláčil kríž bol už po uši v hovnách....
chýba ti dar rozlíšenia a vedomosti o kresťanskej viere a láske, hovorí z teba pýcha a cinizmus ........filip
Boh je duch a toto je symbolika prijatia božstva do svojho vnútra. A pochádza to zo zvyku jedenia chleba a nie ľudského mäsa.
A vôbec tá budova ma zaujíma iba z čisto historického hľadiska...
Prijal som do svojho srdca milosrdenstvo Božie a nie som hoden niekoho súdiť, na to je všemohúci Boh stvoriteľ aby nás súdil za naše skutky...
dni Druhého príchodu Ježiša Krista na zem sa blížia je to v Písme svätom a v Proroctvách - Posolstvách z neba, ktoré dennodene plynú z nebies ...
nepodceňujte tú to udalosť, všetko čo je v Biblii sa vyplňa, nebudte naschvál slepí a hluchí, miliony ľudí sa denne modli aj za vás neveriacich, modlitba má veľkú moc, konajte kým je čas, vo svete sa stalo toľko zázrakov, čo nevidíte, potrebujete vložiť ruku do Ježišovej rany aby ste uverili?
toto si prečítaj, toto je svedectvo, ktoré nikdy nikto neprekrúti a nezmyje z Boha pravdy......filip
» mdm.jezis-lidstvu.cz/sk/PDF/Glorie_P...