je to normalne?? Tuto otazku pocujem casto.. Avsak ta spravna otazka by mala podla mna zniet zniet: co je normalne? Kedy, a preco?? kto urcuje normalnost, normy, a na koho sa kedy a ako vztahuju?? To su podla mna veci, co urcuju ci je dana vec v danej si
normalne = priemerne, neodlisujuce sa od priemeru, pripadne odlisujuce sa mierne. Takze ked budes sam inteligent medzi 10 kretenmi, tak budes nenormalny a bude normalne byt kretenom.
@aversio neexistujú konkrétne príklady kedy je normálnosť subjektívna a kedy je objektívna, ale existujú dve definície toho pojmu, jeden z nich je subjektívny, jeden objektívny, a ľudia obvykle nerozlišujú ktorú z nich mysleli, alebo ani nevedia že existujú dve.
1. normálne v zmysle "bežné" - to čo väčšina považuje/určila za normálne, v závislosti od kontextu a veci hodnota vyskytujúca sa vo väčšine prípadov, alebo hodnota priemerná, toto je tá objektívna definícia, pretože vieš vždy zistiť čo je v tomto zmysle normálne, a je to nezávislé na tvojom názore.
2. normálne v zmysle... "podľa môjho názoru normálne" - ako už je asi z toho pomenovanie jasné toto je hodnota/vec o ktorej sa ty osobne rozhodneš že je normálna (netreba ju upravovať/korigovať), nezávisí od ničoho iného len od tvojho názoru a teda je subjektívna.
Normálne je to, na čo nie sme zvyknutí alebo ak sa to i trestá - napr. ak by sa nahý človek prechádzal po ulici - to teda normálne nie je. Ak sa ten istý nahý človek prechádza po nuda pláži - to je normálne.
Alebo ak by niekto začal cvičiť na ulici - tiež je to nenormálne. Ak v telocvični - normálne.
Ak bude niekto rozprávať sám so sebou v obchode ("hmm, čo by som ešte kúpil..." - je to nenormálne, a bude sa dokonca považovať za chorého, ak sa niekto bude zhovárať sám so sebou doma ("jááj, ešte by som mala poliať kvety..") - to je normálnejšie.
*Závisí to od správania:
Ak sa chová ako blázon alebo spraví sprostosť bude od väčšiny počuť - ty nie si normálny!
*Závisí to od okolností:
Ak začne niekto z ničoho nič tancovať bez toho aby bola hudba - bude považovaný za nenormálneho. Ak bude tancovať pri hudbe - to už je normálnejšie
*Závisí to od času
Ak pôjde niekto behať o tretej ráno, bude považovaný za nenormálneho - pretože vtedy sa obvykle spí. Ak pôjde behať napr. o siedmej večer - je to normálne.
a kopu iných vecí, na ktoré nie sme zvyknutí alebo vieme, že sa to nesmie a pod.
@aversio podľa mňa je normalnosť daná nejakými zaužívanými hranicami spoločnosti - to čo sa deje často a v tvojom okolí je pre teba normálne no pre niekoho iného to normálne určite nieje
Podľa mňa sa dá povedať, že ak sa v danej situácii opýtaš: ,,No je toto normálne?", tak môžeš myslieť aj na určitú normu, pravidlo, zvyklosť, alebo chceš jednoducho poukázať na niečo, čo sa vymyká normálu, je teda "NEnormálne" čiže iné... ak vidíš v kostole slúžiť omšu biskupa v hiphopovej čiapke, tiež sa spýtaš či je to normálne... alebo si jednoducho v stave úžasu, kedy si myslíš, že niečo je neuveriteľné, pri pohľade na nejakách free runerov, bikerov, skateboardistov, pouličných maliarov, talentovaných ľudí... keď sa to opýtaš a zároveň poznáš odpoveď, že áno, no chceš si protirečiť ale nemôžeš... je to zaužívaná fráza... niekedy ti to vypadne ledabolo, alebo aj keď si pohoršený a na niekoho ukážeš prstom, pokrútiš hlavou a opýtaš sa, či je normálny, pričom sa jeho správanie alebo výzor opäť vymyká norme... toť na filozofickú nôtu odo mňa
Každý považuje za normálne niečo iné.. Osobne si myslím, že veľkú časť toho čo si myslíme ovplyvňuje naša duša. Nechcem však hovoriť o extrémoch ako sú pedofili... Pre mňa môže byť normálne fajčiť trávu a pre niekoho to môže byť neskutočná drzosť.. Je na Vás kde si posuniete hranicu normálnosti, čo chcete tolerovať a čo zase neprepáčite nikomu.. Za normálne sa dá taktiež považovať správanie všetkých ľudí a netreba ich za niečo nenormálne podľa Vašej stupnice odsudzovať lebo tá osoba môže mať za sebou neskutočne veľa vecí ktoré ju k tomu donútili.. Normálnosť ľudí je ťažko rozoberať pretože každý sme nenormálne normálny!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
za normalne povazuju to, ked robis co sa od teba ocakava a nijak nevybocujes zo stereotypu a vsednosti, robis vsetko podla ich predstav.
nenormalne je podla ludi to ked si iny, ked robis veci inak ako ktokolvek iny.
1. normálne v zmysle "bežné" - to čo väčšina považuje/určila za normálne, v závislosti od kontextu a veci hodnota vyskytujúca sa vo väčšine prípadov, alebo hodnota priemerná, toto je tá objektívna definícia, pretože vieš vždy zistiť čo je v tomto zmysle normálne, a je to nezávislé na tvojom názore.
2. normálne v zmysle... "podľa môjho názoru normálne" - ako už je asi z toho pomenovanie jasné toto je hodnota/vec o ktorej sa ty osobne rozhodneš že je normálna (netreba ju upravovať/korigovať), nezávisí od ničoho iného len od tvojho názoru a teda je subjektívna.
Normálne je to, na čo nie sme zvyknutí alebo ak sa to i trestá - napr. ak by sa nahý človek prechádzal po ulici - to teda normálne nie je. Ak sa ten istý nahý človek prechádza po nuda pláži - to je normálne.
Alebo ak by niekto začal cvičiť na ulici - tiež je to nenormálne. Ak v telocvični - normálne.
Ak bude niekto rozprávať sám so sebou v obchode ("hmm, čo by som ešte kúpil..." - je to nenormálne, a bude sa dokonca považovať za chorého, ak sa niekto bude zhovárať sám so sebou doma ("jááj, ešte by som mala poliať kvety..") - to je normálnejšie.
*Závisí to od správania:
Ak sa chová ako blázon alebo spraví sprostosť bude od väčšiny počuť - ty nie si normálny!
*Závisí to od okolností:
Ak začne niekto z ničoho nič tancovať bez toho aby bola hudba - bude považovaný za nenormálneho. Ak bude tancovať pri hudbe - to už je normálnejšie
*Závisí to od času
Ak pôjde niekto behať o tretej ráno, bude považovaný za nenormálneho - pretože vtedy sa obvykle spí. Ak pôjde behať napr. o siedmej večer - je to normálne.
a kopu iných vecí, na ktoré nie sme zvyknutí alebo vieme, že sa to nesmie a pod.
Teda...
Dá.
Ja
2) to, co vacsina ludi povazuje za normalne (nie je asi divne alebo na zvracanie vediet matiku)
3) neviem, ci ma zmysel nad tym badat