Niekto sa tu vyjadril že neverí v duše. Zrejme má zlé skúsenosti s defektmi. Používa zrejme bezdušové pneumatiky? Pokiaľ nie, doporučil by som dotyčnej servis Liga za duševné zdravie.
Ak by však išlo o dušu z hľadiska duševného zdravia a duševnej krásy, tak si kladiem etické otázky. Primárny môže byť len celý človek.
Napokon je tu otázka náboženská. Pre mnohých trápna, lebo sa cítia ako nahí alebo na úteku. Ak vieru v Boha vidia na človeku, ktorého si vážia, berú to ako chybu toho človeka a/alebo zaostalosť. Podľa seba, ktorý som mal podobný náhľad, viem že je to povrchnosť.
Kladiem otázku pre veriacich. Ako ste odpovedali? Ako ste odpovedali s prihliadnutím na to, že naše telá budú vzkriesené? Myslím že Boh požaduje aby sa človek usiloval byť šťastný (a to už tu na zemi). Stvoril dušu i telo. Neviem ako to je. Domnievam sa, že sa treba starať o oboje a taktiež aj o prírodu, ktorú mnohí veríme, že stvoril. A čo hlavné prikázanie "Milovať budeš svojho blížneho ako seba?" Hovoril o duši? Samaritán sa staral o dušu - či o zdravie svojho blížneho? O zdravie. Myslím že sa snažíme byť príliš preduchovnelí a uniká nám láska... Podľa kresťanského náboženstva je najdôležitejšia práve láska. K Bohu, blížnemu ale aj k nepriateľom.
@kuko1965 Nehovoríš zle.....ak sa chceš vzťahu duše a teľa venovať tak ti odporúčam: Aristoteles - O duši, Augustín - Vyznania, Tomáš Akvinský - Summa teologická.
@kierkegaard To poznám. Mäkčenie sa mi páči, považujem to za slovAnskejšie a bližšie k nášmu národnému jazyku. Mama bola lingvistka a potrpela si na tom. Tak tiež mäkčím aj tam kde nemám. A ani gramatika mi moc nejde. Len som využil príležitosť na žart. Prepáč.
povedala by som telo, lebo predsa vidíme na každom najprv vonkajšok a to zaujme ako prvé, ale tá duša a to akí sme, je omnoho dôležitejšie..darmo by bol človek s niekým krásnym, ak by to bol totálny debil/krava
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Ak by však išlo o dušu z hľadiska duševného zdravia a duševnej krásy, tak si kladiem etické otázky. Primárny môže byť len celý človek.
Napokon je tu otázka náboženská. Pre mnohých trápna, lebo sa cítia ako nahí alebo na úteku. Ak vieru v Boha vidia na človeku, ktorého si vážia, berú to ako chybu toho človeka a/alebo zaostalosť. Podľa seba, ktorý som mal podobný náhľad, viem že je to povrchnosť.
Kladiem otázku pre veriacich. Ako ste odpovedali? Ako ste odpovedali s prihliadnutím na to, že naše telá budú vzkriesené? Myslím že Boh požaduje aby sa človek usiloval byť šťastný (a to už tu na zemi). Stvoril dušu i telo. Neviem ako to je. Domnievam sa, že sa treba starať o oboje a taktiež aj o prírodu, ktorú mnohí veríme, že stvoril. A čo hlavné prikázanie "Milovať budeš svojho blížneho ako seba?" Hovoril o duši? Samaritán sa staral o dušu - či o zdravie svojho blížneho? O zdravie. Myslím že sa snažíme byť príliš preduchovnelí a uniká nám láska... Podľa kresťanského náboženstva je najdôležitejšia práve láska. K Bohu, blížnemu ale aj k nepriateľom.
Alebo Tolstoj, Dostojevskij, Lewis, Exupery, ...