mňa by zaujímalo že čo to vlastne je. pravdepodobne asi nejaký spôsob predpovede svojej vlastnej budúcnosti. myslíte, že keby človek využival svoj mozog na viac ako na 10-15% bolo by to o niečom inom? bolo by toho viac? vedeli by sme to ovládať?...
ahoj sinkh, franinu mam uz siesty rok a vem ze ten "accent" je naopak len nevem jak sa to na tejto klavesnici pise... ja mavam deja vu tiez dost casto preto ma to aj kus viac zaujima, sorry za tu malichernu chyba
Galli - Sinkh machruje ze pozna jedno slovicko a z wordu si skopiroval ten accent, neber ho vazne il ne sais pas parler francais, meme si ca parrait possible... tu peut me croire, je le connais comme ma propre main ja chodim na bilingvalne gym. frnacais - slovaque a ten accent mi nepili oci...
no tak dufam ze niekto deja vu tu vysvetli,celkom ma to zaujima...
Duvilax2- je te crois, je ne parle pas francais tres bien, mais je force... inak je to dost dobre chodit na franc. bilingvalne. (aj ja by chccel). inak dufam ze tu uz niekto vyrukuje s nejakym ohurujucim nazorom(podla mojej predstavy) bo...
Deja vu-to sa stalo asi uz kazdemu...aj ja som mala pocit ked som raz niekam sla a nieco robila, ze som to uz raz zazila,tu som uz bola...
Galli-asi to nie je ten ohromujuci nazor co si chcela,len som chcela prispiet...
asi sa zacnem aj ja ucit franinu
Takze deja vu je udalost alebo situacia ktora sa zopakuje v istych casovych intervaloch... deje sa kazdy den ale clovek to nemusi spozorovat...asi takto to je vysvetlene v jednej neodbornej knihe.papa
Déjà vu je francouzský výraz, znamená „už viděno“, označuje jev, kdy dochází k pocitu dříve prožitého, viděného nebo slyšeného.
Psychologové jev druhého nebo opakovaného, již známého, prožitku vysvětlují určitou podobností současnosti se vzpomínkou nebo krátkodobým výpadkem pozornosti a jakýmsi zapomenutím toho, co jsme nesoustředěně pozorovali. Jev je s oblibou využíván v literatuře jako určitá předzvěst, varování před nebezpečím, upozornění na věštecké sny a podobně. Lidé z okolí psychotroniků popisují tuto schopnost jako určitý minimální náhled do budoucnosti. Ve vypjatých životních obdobích jsou lidé schopni různých průniků do parapsychologie a pod. a projev viděného, slyšeného a již zažitého je někdy jedním z průvodních jevů v těchto stavech.
haoj Mimi18, ja som len tak mimochodom chlabec (ale to je nepodst.) ja by som sa pridrzal toho ze to moze byt aj nejaka predzvest alebo varovanie a toho ze keby mozno clovek vyuzival ten svoj mozog poriadne( na viac ako len 10-15%) tak by to vedel nejako korigovat. proste by si bol vedomi tej situacie este v ten uplne prvy raz co nebol naozaj skutocny, a keby to bolo zle tak sa tomu nejako vyhne( ak nebudeme uvazovat nezvratny osud)...alebo by sa clovek dokazal dostat do takeho stavu aby si navodil to deja vu a podla toho by sa zariadoval, ale asi takto nejako by sme sa dostali k naruseniu rovnovahy v prirodzenom prirastku ci v com, ludia by sa vyhli kazdej smrtelnej nehode,vrzdam, katastrofam a tak...(znie to dost drsne ale..) to by zas pre cele ludstvo zevraj dobre nebolo, ta tak
tan pocit vznika ked tvoja prava mozgova hemisfera zareaguje na urcity podnet skor ako lava...staci aj stotina sekundy kedy prava hemisfera zapise dany okamih do pamate a kedze lava hemisfera zareaguje neskor..zda sa ti ze si to uz zazil..lebo si na to kvazi pamatas
a mimochodom nemusis svoj mozog pouzivat na 15 percent...poznam metodu vdaka ktorej sa aj ty mozes sam uzdravit..rozpamatat sa na zazitky stare roky...zapamatat si z jedneho pocutia rad patnastich cisel...vola sa to hladina alfa..ludia ktory sa do nej vedia dostat a su v nej trenovani..su schopny telepatie a samouzdravovania.Tiez si dokazu vybavit roky stare vone a dokonca aj ovladat city...
znie to celkom zaujimavo a logicky...mne z toho vyplyva ze deja vu to sa nesniva abo co ale sa to cele vlastne stane v jednej chvili a iba nam sa zda ze je to nieco co zazivame po odstupe nejakeho casu.moze byt? a s tou hladinou alfa to si uz skusal aj ty abo len pocul?
Paradoxx - huraa konecne niekto kto vie o hladine alfa ja trenujem meditaciu uz nejaky ten tyzden (teda pokusam sa) a je to uzasny pocit, taky lahucky aj ked zaspavate alebo sa zobudzate, ste vlastne v hladine alfa, pocas spanku v hladine beta az theta...
toto vysvetlenie deja vu je celkom logicke... asi tomu uz rozumiem
Uvazovala som nad tym, co Paradoxx napisal. Znie to naozaj logicky. V mojom pripade je to ale trochu zlozitejsie.
Vacsinou, ked prezivam deja vu, co je dost casto, ocitnem sa v urcitej situacii, kt. som uz pred tym zazila. Rovnake tvare. Vnimam vsetko tak ako pred tym. A teraz to co si neviem vysvetlit: Dokonca viem, co a udeje nasledovne. Cize ja uz dopredu mam pocit toho, co sa este len ide udiat.
deja vu? nooo, myslim, ze sa deje vela ludom. zavisi vsak od vasej vnimavosti a zaujmu o veci "duchovneh" charakteru, ci ho vnimate alebo si pamatate, ze toto vy uz mate raz za sebou. suhlasim s tym, ze na to, aby sme tieto "vizie buducnosti", ktore predchadzaju tomu uz deja vu, mohli ovladat, nepotrebujeme vyuzivat vacsie percento mozgu. myslim si, ze staci zacat intenzivne trenovat, precitat si par knih a jedes tiez som uz vyskusala meditaciu. a ten pocit, ked splyniete so vsetkym a zaroven nie ste je uzasny. a nepotrebovala som k tomu nejaky extra trening, pretoze dla mojho nazoru a skusenosti, aj meditacia a sposob, ako sa dostat k pozadovanemu stavu je zakoreneny od prirordy v cloveku. casto sa mi stava, ze sa ocitnem v hladine "medzi", cize zrejme v hladine alfa. ale som proti nazoru, ze veci neviditelne sa deju len ked ste v tejto urovni. urcite som proti po tom, co som minule trikrat za sebou citila, ako ma niecia studena ruka opakovane pohladkala po chrbte v miestnosti, kde nikto nebol.
deja vu podla mna patri k veciam, ktore naznacuju prechod do... radsej nebudem pokracovat... peace
Čas a vesmir zrejme vznikli naraz, avsak nikde neni dokazane ze cas sa nechova inak ako by mal.A tusim ze, energia NIKDY nezanikne
Kde je dokazane ze to co sa pre nas prave deje sa uz davno nestalo alebo sa este stane? Myslim ze nikde. Cas mozno je nejako "rozlozeny" na viac obdobi ktore sa deju naraz. Energia tychto
obdobi mozno bludi po vesmire a naraza na povrch zeme. V tom momente maju ludia "sny", ktore su iba vypovedou niecoho, vtedy si ich neuvedomujeme uplne no casom mame pocit:ZE TOTO SA UZ STALO
=>VIEM ZE TROCHU UTIAHNUTE ZA VLASY ALE URCITE JE TO PRIJATELNEJSIA PREDSTAVA AKO TO ZE "EXISTUJE"PRIESTOR PRAZDNA DO KTOREHO SA ROZPINA VESMIR
Inac somn si spomenul, ze minuly tizden som mal dvakrat deja vu . VAU ale uplne deb.l.ny . mal SOM sen ze som na hodine ZEMEPISU A POZERAME film o nejakych vodnych dielach. Zapametal som si usek kde sa vravelo o nejakej nadrzi ktora zasobuje Mochovce ci co no a dalej na pohlady kamery na cestu ktoru nasledne ukazali na kamion. Zobudil som sa a casom som si mysle ze to bola vazne hodina, tak som na to pomali zabudal ASI o pat dni sme mali hodinu Zemepisu ( som na strednej takze HOG) A ucitelka nam zacala pustat ako vzdy nejaky dokumentarny film( u nas bezne) a zacalo sa hovorit o VODSTVE. Asi za 10 minut obraz presne padol na to MIESTO aj na ten USEK, DOKONCA AJ TEN CO TO MODEROVAL POVEDAL TATO ELEKTRAREN ZASOBUJE MOCHOVCE VODOU A DALEJ PRESNE TE OSTE POHLADY. Samozrejme som sa spytal kamoski a kamosu : ved to minule pustala profka a oni na mna divali , A POTOM SOM SI SPOMENUL ZE SME POZERALI ZATIAL FILM LEN O BLAVE. usek som vsak nemohol vidiet inde nakolko to bola kazeta vyrabana pre skoly a este nikdy nebola v tv programe. TAKZE AKO JE TO MOZNE ZE MOJE TELO SI MYSLELO ZE TO VIDELO UZ PRED PIATIMI DNAMI - TOTO JE U MNA LEN JEDEN PRIPAD Z MILIONA NO TENTO SOM 100PERCENTNE DOKAZAL ZA DEJAVU. Zvycajne mavam dejavu s televizora tak dufam ze raz si budem predstavovat televiznu hru keno a vyhram miliony. MOZNO AJ VAM SA STALO NIECO PODOBNE TAK PISTE
Do buducnosti by sme asi aj tak nevideli lebo cas sa neda predbehnut, urite by sme vsak ovladali omnoho viac veci ako teraz mali by sme lepsiu sustredenost a dokonca by sme vraj mohli hybat predmetmi.... ale kym vedci pridu nato ako sa da mozog viac vyuzivat asi sa toho my nedozijeme...
heh...ze 10-15%...keby som zrazu zacal vyuzivat 10-15% mozgu, nefjem, co by sa so mnou staloa ze ci by som to prezil... vies o tom, ze len hrrrstka ludi vyuziva(la) svoj mozog na 5%?? (myslim Einstein, Newton a pod.)
Vaurien: tak ked existuju 3 typy tak ich napis a popis...nech sa nieco dozvieme...
Deja vu je skrat v mozgu, ked jedna polovica hemisfery zareaguje na situaciu o miliontinu sekundy neskor ako ta druha, dosledkom coho mame pocit, ze sa nam dana situacia snivala/ze sme ju zazili/ze sme vedeli ze sa stane...vela ludi to preziva inac...mozog je (ako urcite vsetci viete) velmi zlozity na to, aby sme spoznali presny system tohoto javu, tak existuju iba dohady a teorie, ako je napriklad tato, ktoru som vam opisal vyssie...toť vsjo...
a co tak iny nazor?? musim uznat ze ten s tymi hemisferami je fakt dobry, tak som nad tym este nerozmyslala a dava to logiku, len by som chcela vediet odkial to mate...
ale mne ked sa to stalo napr. v skole ked profka rozdavala nejake papiere na podpisanie rodicom, jeden spoluziak vsatl ze to je blbost, sa mi zdalo, ze toto som uz niekedy zazila, presne takto isto, tie iste kysle ksichty spoluziakov, presne na vlas vsetko rovnake, tak som rozmyslala, co casova slucka?? co ak sa to uz naozaj niekedy stalo?? len sa tam daco pokazilo a tak a tak osud zariadil, aby sa to napravilo, takze cas isiel odznova, podla mna osud existuje a vsetko je v jeho rukach, ale to neznamena, ze raz za cas sa z jeho moci nejako dostaneme, a tak si to osud chce napravit.. aby to bolo tak ako to byt ma.. proste casova slucka.. co si o tom myslite?? piste aj tajne spravy
No ja mam deja vu casto, skoro kazdy den. Zda sa mi, ze som urcity okamih uz zazila, ale vsimla som si aj to, ze sa mi to spaja so snami...cize v tom okamihu sa mi zda, ze sa mi to nie stalo, ale kedysi snivalo.
Jedna z teorii je ta, ze deja vu je vysledkom prelinania sfer, roznych casovych obdobi (ako ked ludia na mesiaci videli zem v druhohorach ci tretohorach, uz neviem presne)a tak sa nam zda ze sme to uz videli, zazili...
Su teorie ze je to predzvest psychickej poruchy..deja vu mavam dost casto...niekolko krat za den(v niektorych obdobiach aj mesiac nic a potom par mesiacov neustale)
. Déja vécu - ak máme pocit, že sme danú situáciu už raz prežili
2. Déja sent - zdá sa, že sme sa určitý pocit už predtým raz mali, spomienka, ktorú vyvolajú isté okolnosti, ale za krátku dobu zabudneme aj na spomienku, aj na to, čo ju vyvolalo
3. Déja visité - zdá sa, že sme určité miesto už raz navštívili, najzriedkavejší prejav déja vu
Jamais vu je akoby opak déja vu. Človek vie, že sa v podobnej situácii, akú práve zažíva, už ocitol, ale zároveň cíti, akoby preňho bola nová. V praxi to znamená, že si nespoznáva slovo, osobu, či miesto, ktoré už pozná.
Presque vu - je to pocit, keď sa vám zdá, že ste veľmi blízko riešeniu nejakého problému, resp. že ho "máte na jazyku".
ja deja vu poznam velmi dobre. doma sa mi pravidelne zda ze ten dany okamih som uz prezila. alebo sa mi stava ze ked som niekde prvy raz, mam pocit ze to miesto dobre poznam a uz som tam bola.... napriklad som bola v polsku v solnej jaskyni. na 100% viem ze prvykrat, ale niektore sceny som si dobre pamatala. dokonca som aj vedela co nasleduje... to uz si teda vysvetlit neviem...
tak tato vec je podla mna dobra sranda,stava sa mi dsot casto a hlavne v takych necakanych situaciach, paci sa mi kamarátkin nazor na tuto vec.Ze proste je to urcite "znamenie" ktore ti hovori ze ano robis to dobre tak to malo byt,preto sa ti zda ze uz si to raz zazil.
pre tycho ktory nevedi co je to deja vu::::::::::::::::::::::: je to chvilkova absencia mozgovej cinnosti pri ktorej dochadza k poruche prenosu informacii.Skratka to čo pocitujem a vnimame vsetkimi zmyslami prechodza so zlej časti mozgu, do časti s dlhodobou pamatou. Da sa to pochopiť ako "chyba v rozvodni". teda žiadny presun casu atd... žiadny mimozemštania ani nic podobne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
btw deja vu sa pise déjà vu a nie déjá vu... poprosim nesirit chyby francuzskeho pravopisu, vdaka
proste, zda sa ti, ze ta situacia sa ti uz stala, ze si to uz niekedy videl, ale nie je to pravda. to sa ti len zda..
no tak dufam ze niekto deja vu tu vysvetli,celkom ma to zaujima...
Galli-asi to nie je ten ohromujuci nazor co si chcela,len som chcela prispiet...
asi sa zacnem aj ja ucit franinu
Takze deja vu je udalost alebo situacia ktora sa zopakuje v istych casovych intervaloch... deje sa kazdy den ale clovek to nemusi spozorovat...asi takto to je vysvetlene v jednej neodbornej knihe.papa
Psychologové jev druhého nebo opakovaného, již známého, prožitku vysvětlují určitou podobností současnosti se vzpomínkou nebo krátkodobým výpadkem pozornosti a jakýmsi zapomenutím toho, co jsme nesoustředěně pozorovali. Jev je s oblibou využíván v literatuře jako určitá předzvěst, varování před nebezpečím, upozornění na věštecké sny a podobně. Lidé z okolí psychotroniků popisují tuto schopnost jako určitý minimální náhled do budoucnosti. Ve vypjatých životních obdobích jsou lidé schopni různých průniků do parapsychologie a pod. a projev viděného, slyšeného a již zažitého je někdy jedním z průvodních jevů v těchto stavech.
-hovori odborna literatura
znie to celkom zaujimavo a logicky...mne z toho vyplyva ze deja vu to sa nesniva abo co ale sa to cele vlastne stane v jednej chvili a iba nam sa zda ze je to nieco co zazivame po odstupe nejakeho casu.moze byt? a s tou hladinou alfa to si uz skusal aj ty abo len pocul?
toto vysvetlenie deja vu je celkom logicke... asi tomu uz rozumiem
Vacsinou, ked prezivam deja vu, co je dost casto, ocitnem sa v urcitej situacii, kt. som uz pred tym zazila. Rovnake tvare. Vnimam vsetko tak ako pred tym. A teraz to co si neviem vysvetlit: Dokonca viem, co a udeje nasledovne. Cize ja uz dopredu mam pocit toho, co sa este len ide udiat.
deja vu podla mna patri k veciam, ktore naznacuju prechod do... radsej nebudem pokracovat... peace
Mojim nazorom je :
Čas a vesmir zrejme vznikli naraz, avsak nikde neni dokazane ze cas sa nechova inak ako by mal.A tusim ze, energia NIKDY nezanikne
Kde je dokazane ze to co sa pre nas prave deje sa uz davno nestalo alebo sa este stane? Myslim ze nikde. Cas mozno je nejako "rozlozeny" na viac obdobi ktore sa deju naraz. Energia tychto
obdobi mozno bludi po vesmire a naraza na povrch zeme. V tom momente maju ludia "sny", ktore su iba vypovedou niecoho, vtedy si ich neuvedomujeme uplne no casom mame pocit:ZE TOTO SA UZ STALO
=>VIEM ZE TROCHU UTIAHNUTE ZA VLASY ALE URCITE JE TO PRIJATELNEJSIA PREDSTAVA AKO TO ZE "EXISTUJE"PRIESTOR PRAZDNA DO KTOREHO SA ROZPINA VESMIR
Vaurien: tak ked existuju 3 typy tak ich napis a popis...nech sa nieco dozvieme...
Deja vu je skrat v mozgu, ked jedna polovica hemisfery zareaguje na situaciu o miliontinu sekundy neskor ako ta druha, dosledkom coho mame pocit, ze sa nam dana situacia snivala/ze sme ju zazili/ze sme vedeli ze sa stane...vela ludi to preziva inac...mozog je (ako urcite vsetci viete) velmi zlozity na to, aby sme spoznali presny system tohoto javu, tak existuju iba dohady a teorie, ako je napriklad tato, ktoru som vam opisal vyssie...toť vsjo...
ale mne ked sa to stalo napr. v skole ked profka rozdavala nejake papiere na podpisanie rodicom, jeden spoluziak vsatl ze to je blbost, sa mi zdalo, ze toto som uz niekedy zazila, presne takto isto, tie iste kysle ksichty spoluziakov, presne na vlas vsetko rovnake, tak som rozmyslala, co casova slucka?? co ak sa to uz naozaj niekedy stalo?? len sa tam daco pokazilo a tak a tak osud zariadil, aby sa to napravilo, takze cas isiel odznova, podla mna osud existuje a vsetko je v jeho rukach, ale to neznamena, ze raz za cas sa z jeho moci nejako dostaneme, a tak si to osud chce napravit.. aby to bolo tak ako to byt ma.. proste casova slucka.. co si o tom myslite?? piste aj tajne spravy
Jedna z teorii je ta, ze deja vu je vysledkom prelinania sfer, roznych casovych obdobi (ako ked ludia na mesiaci videli zem v druhohorach ci tretohorach, uz neviem presne)a tak sa nam zda ze sme to uz videli, zazili...
. Déja vécu - ak máme pocit, že sme danú situáciu už raz prežili
2. Déja sent - zdá sa, že sme sa určitý pocit už predtým raz mali, spomienka, ktorú vyvolajú isté okolnosti, ale za krátku dobu zabudneme aj na spomienku, aj na to, čo ju vyvolalo
3. Déja visité - zdá sa, že sme určité miesto už raz navštívili, najzriedkavejší prejav déja vu
Jamais vu je akoby opak déja vu. Človek vie, že sa v podobnej situácii, akú práve zažíva, už ocitol, ale zároveň cíti, akoby preňho bola nová. V praxi to znamená, že si nespoznáva slovo, osobu, či miesto, ktoré už pozná.
Presque vu - je to pocit, keď sa vám zdá, že ste veľmi blízko riešeniu nejakého problému, resp. že ho "máte na jazyku".
Je to fajn