Dnes som sa bavila s tetou v školskom bufete, že aký je deň, keď všetci pýtali bagety bez mäsa... Som si myslela, že je nejaký pôst, ale absolútne netuším prečo!
@Pernik nepytal si sa mna,ale napisem ti,popolcova streda-den,sviatok,kedy je pre rimokatolikov najvacsi post,cize by sa nemalo jest maso,a iba raz do dna by si sa mal dosytosti najest..to by mali vsetci rimokatolici dodziavat,ale mozes si odrieknut aj nieco ine,teda sulasim s @Biancadetolle ,
by the way-greckokatolici maju post uz od pondelka, a oni okrem masa nejedia aj mliecne vyrobky(teda maslo,syry,mlieko,vajcia atd).
@tajomna16 - s urážkou, ste, a keď nie sekta tak minimálne sprostí ste ... veriť ľuďom ktorí si niečo vymyslia, nejakého deduška čo stvoril všetko ... pche ... to keď ja si vymyslím, že pred 2000 rokmi sa narodil nejaký ujo ktorý rozdával zadarmo lízanky aj to mi môžu potom veriť, aj to sa potom môže uctievať ...
@tajomna16 nieje napísané, že to musí byť každú stredu a piatok, a myslím, že to ani nikto nedodržiava, ale na popolcovú stredu a veľký piatok by sa to patrilo z úcty k Ježišovi.
Dnešným dňom sa začal 40 dňový pôst kedy sa Ježiš odobral do púšte, aby sa pripravil nato čo mal podstúpiť z lásky k nám ľuďom.
@Hangtime11 dobre to je tvoj nazor,este by som rada vedela v co veris ty,aby som prestupila na tvoju "mudru" vieru..este mi povedz ze si ateista a sa zasmejem ,ze tu ides poucovat..a nikto nehovori o "starom deduskovi"..potom mas krestanstvo nejak povrchne prestudovane..
@hangtime11 nenapisal som to myslim este nikomu, ale jediny sprosty si tu ty..
vravis o niecom o com podla vsetkeho prd vies..
radsej si zatvor usta pre mna za mna aj poriadnym kusom sunky, ale aspon neurazaj ludi, ktorym uz len preto, ze ich nazyvas sprostymi, nesiahas ani po clenky..
@tajomna16 tie stredy a piatky dodrziavaju grekokat?
@Mm47 tvarim sa ze @10 bol neskutocne nepodareny vtip
@johnysheek@tajomna16 - chodil som 9 rokov na cirkevnú základku kde do nás tlačili tieto blbosti, babka nás vždy nútila chodiť do kostola a dedo je kostolník, takže "čosi" o kresťanstve viem biblia mi bola už toľko krát čítaná že to neviem ani zrátať tak potom neviem kto tu je sprostý a kto komu nesiaha po členky, človek ktorý to pochopil, že sú to bludy a klamstvá, alebo ľudia ktorí veria na takéto rozprávky, ateista ? dalo by sa povedať, jednoducho svet je nikdy a nepríde na to ako vznikol ani ako zanikne ... keď zanikne to tu už niekto nebude a žiadne také, že príde "Ježiš" a zoberie nás so sebou "tam hore" a tých čo neverili pošle kade ľahšie
@Johnysheek no,ja som pisala,ze grekokat. dodrziavaju okrem postu od masa aj post od mliecnych vyrobkov..no a tie stredy a piatky..pozri sa to je diskutabilne,ja som rimokat. a cely rok je pre rimokat. post od masa v piatky,a cez post ja viem,ze aj v stredy,resp.tak som ja ucena
@Hangtime11 ale da sa,lenze to nestaci precitat,to treba nad tym aj rozmyslat..ale somarina,ze nastroj na oblbnutie ludi,a sak mne je jedno co si myslis ty..ked aspon neveris,tak zi podla vlastneho svedomia..
@hangtime16 to ze ti ju niekto cital a niekam ta nutili chodit z teba osobu, ktora ma pravo hovorit o tom fakt nerobi..
ba prave naopak.. len to svedci o tom, co si za cloveka, ked si nepocuval a netusis ako to je, len mas hlupe predsudky voci inym ludom na zaklade ich slobody vierovyznania..
citis sa byt mudrejsim a lepsim?? tak fajn.. do toho .. asi naozaj si
@tajomna16 aha, ja len ze o stredach som nic nepocul a piatky suzavazne len do urcitej miery.. len jeden piatok a jedna streda su pod "tazkym hriechom" ostatne piatky sa daju "vykompenzovat"
ale tak kazdy ma svoj pristup k tomu.. ja len som konkretne o stredach nikdy nepocul tak som sa pytal
@biancadetolle nestav sa s nim.. ked clovek nechce,tak ani keby sa mu pred nosom stanu najvacsie zazraky sveta tak ich neuvidi.. a ked je clovek zakomplexovany a plny predsudkov tak niet o com..
@biancadetolle - názor na boha je takýto - označenie "Boh" si tiež vymyslela cirkev, resp. to označenie tu bolo už aj pred tým, ale tiež to boli ľudia ohúrení nejakým iným náboženstvom ...
viete o tom, ze krestanstvo je najmladsie nabozenstvo (ak neratame novodobe sekty a pod), cize pred Bohom boli uznavaní ini bohovia (egyptskí, greckí a pod)? A az potom prišiel kresťanskí boh (otec, syn, duch)?
@radiophonic ok, ale precitaj si ako to on napisal. lebo to co napisal vyznelo ako ze ludia co nehladuju, si zly a nejaki jezizko im zato da na zadok
@tommyhot a co ma nejaki jezis spolocne zo zivotom ludii??? odveci si ty, ked nevies ako to myslim a aj tak reagujes. ale pri tebe som si uz na to zvykol.
@Nikeboy napisal si, ze cirkev dotycnemu vymila mozog. On ale nikde nespomenul cirkev, ale Jezisa co je velikansky rozdiel a na to som reagoval. Taketo prirovnania su este scestnejsie ako to, ze mlady clovek co chodi do skoly neovlada ani zaklady gramatiky.
"a co ma nejaki jezis spolocne zo zivotom ludii???"
To, ze v neho veri asi 2 miliardy ludi na tejto planete...
Ty v Boha/Jezisa neveris, ok je to tvoja vec, ale neurazaj pre to ostatnych. Ani tebe sa nepaci, ked niekto odsudzuje gayov a to na nich nemusi ani nadavat uz ho oznacis nalekou "homofob".
@tommyhot a viera v boha, nieje o viere v nejakeho jezisa. mozme sa bavit co je viera ked chces. ale myslim ze obaja mame ini pohlad a nazor na to, co je viera a co nieje. a ja som nikdy nepisal ze neverim.
@Nikeboy a zas miesas hrusky s jablkami. Krestanstvo nie je cirkev a ked ta cirkev uraza, preco ty hned automaticky urazas krestanov? To je co za logiku?
@tommyhot beriem to v ramci regionu, kde pod pojmom cirkev sa rozumie rimsko katolicka cirkev-krestanstvo. kde urazam?? ze som napisal ze vymiva mozgy?? a snad mi chces tvrdit ze nie?? co ludom rozpravaju v kostole?? akoze ty vybec vies ocom pisem?? a ked sme uz pri logike, kazdy krestan, ma hubu plnu bozej lasky,dobroty a pomoci, ale ked clovek potrebuje pomoct,podporit, tak tiii najvetsiii krestania, cloveka okaslu,oseru,ojebu, poslu dpc-prava tvar tzv. krestanou.(sorry za nadavki . ta nech mi nikto nevravii o tom,aky su krestania dobri ludia, aka je cirkev dobra, aki su spravni krestania, aki je super jezis kristus, ich boh, matka tereza,papez a neviem kto este. chapeme sa??? ja proste tiiim zvastom o jezisovi verim asi tak, ako ze zajtra budem anglickou kralovnou.
@Tommyhot sa ti len snaží vysvetliť, že viera a cirkev sú rozdielne záležitosti. Cirkev je inštitúcia, viera je presvedčenie. Ak niekto spája cirkev s presvedčením, ide o hlúpy fanatizmus. Cirkev je omylná, cirkev sú ľudia. Ich poslaním je formovať kresťanov, ale túto úlohu nie vždy spĺňajú na 100 %. Osobne zastávam názor, že môžeš žiť podľa Kristovho učenia bez toho, aby si bol začlenený do organizovanej cirkvi.
A pokiaľ ide o tiežkresťanov, ktorí ťa nevedia presvedčiť svojim spôsobom žitia o kresťanskej morálke. Vedz, že aj ja takých poznám. Sú to ľudia, ktorí chodia pravidelne do kostola, teda sú v kontakte s cirkvou, ale sú vzdialení od Ježišových zásad žitia kresťana. Možno si nemal šťastie na správnych ľudí, ale ver, že skutočný kresťan, a poznám takých, je vždy ochotný pomôcť a otvorený tomu, byť ti oporou.
no lenze niekto nakom mi velmi zalezalo,a koho som mal velmi rad (a stale ho rad mam,ako kamarata samozrejme), sa drzal jezisovich zasad, ale pri uplne malichernich veciach, vobec nesuvisiacich z nabozenstvom, mi hnusne bezdvovodne nadaval a to boly take malichernosti ktore ho dokazaly nahnevat, ze by 99,99% ludii ostalo sokovanich ze co ho natom vlastne tak vytocilo. a....vies, od cloveka koho mam rad a nakom mi velmy zalezii, sa nadavki nesu velmy tazko : disappointed: : disappointed:
@Nikeboy ja ta chapem, len ty stale hovoris o niecom uplne inom. Ja som narazal na to tvoje smiesne prirovnanie Kristus = cirkev.
Predstav si verim v Boha aj v Jezisa, ale na to nepotrebujem uznavat cirkev. Nepotrebujem dokonca ani chodit do kostola a tvarit sa ako najvacsi krestan.. A ani to nerobim.. Verim po svojom, modlim sa a rozpravam sa s Bohom priamo a nepotrebujem na to nejakeho sasa v kostole. Boh nam dal slobodnu mysel a preto si nemyslim, ze ako slobodne bytosti by sme sa mali podriadovat nejakym organizaciam a nezmyselnym dogmam. V tomto sa mi velmi pozdava myslienka slobodomurarstva, ano podla katolickeho prava som zhresil bla bla, ale v Boha verim a to je podla mna prenho dolezitejsie nez nejake hlupe nariadenia.
@tommyhot aha, no dobre, to nebolo spravne pouzite. uznavam. aj ked cirkev si uz privlastnila kde co.
to som sa ta aj chcel spytat, dakujem za odpoved. no ja len v boha. ale nie v jezisa. mas spravny pohlad na vec,ako citam uznavam ze mas pravdu suhlasim.
ale aspon teraz vies, z coho prameni ten moj negatyvny, a tim padom aj neobjektivny pohlad na vec. jednoducho, ked sa clovek stretava v urcitej ....filozofii/nabozenstve...len z negativamy, tak logicki pozitivny nazor asi mat nebude. uznavam, niekedy som v takichto temach neobjektivny a zaujaty. zial, koli osobnim negativnym skusenostiam.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
121 komentov
My mame dodrziavat post a farari sa napchavaju masom a bohvie cim este
@Pernik nepytal si sa mna,ale napisem ti,popolcova streda-den,sviatok,kedy je pre rimokatolikov najvacsi post,cize by sa nemalo jest maso,a iba raz do dna by si sa mal dosytosti najest..to by mali vsetci rimokatolici dodziavat,ale mozes si odrieknut aj nieco ine,teda sulasim s @Biancadetolle ,
by the way-greckokatolici maju post uz od pondelka, a oni okrem masa nejedia aj mliecne vyrobky(teda maslo,syry,mlieko,vajcia atd).
Dnešným dňom sa začal 40 dňový pôst kedy sa Ježiš odobral do púšte, aby sa pripravil nato čo mal podstúpiť z lásky k nám ľuďom.
@Biancadetolle kujeem za upresnenie..
vravis o niecom o com podla vsetkeho prd vies..
radsej si zatvor usta pre mna za mna aj poriadnym kusom sunky, ale aspon neurazaj ludi, ktorym uz len preto, ze ich nazyvas sprostymi, nesiahas ani po clenky..
@tajomna16 tie stredy a piatky dodrziavaju grekokat?
@Mm47 tvarim sa ze @10 bol neskutocne nepodareny vtip
@hangtime11 pozri sa,nebudem sa tu s nikym hadat..zrejme si ,bohuzial, Bibliu nepochopil,resp.sa nic na teba nenalepilo..
@tajomna16 nemáš zač.
@Hangtime11 pokojne sa s tebou stavím o čo chceš, že príde čas keď uznáš, že boh je a že nie všetko čo v tej biblii je sú bludy.
ja chcem zase ľuďom otvoriť oči aby sa spamätali - ZADARMO
@Biancadetolle presne presne,suhlasim
ba prave naopak.. len to svedci o tom, co si za cloveka, ked si nepocuval a netusis ako to je, len mas hlupe predsudky voci inym ludom na zaklade ich slobody vierovyznania..
citis sa byt mudrejsim a lepsim?? tak fajn.. do toho .. asi naozaj si
@tajomna16 aha, ja len ze o stredach som nic nepocul a piatky suzavazne len do urcitej miery.. len jeden piatok a jedna streda su pod "tazkym hriechom" ostatne piatky sa daju "vykompenzovat"
ale tak kazdy ma svoj pristup k tomu.. ja len som konkretne o stredach nikdy nepocul tak som sa pytal
@mM47 dnes ti fakt nejde..
@biancadetolle nestav sa s nim.. ked clovek nechce,tak ani keby sa mu pred nosom stanu najvacsie zazraky sveta tak ich neuvidi.. a ked je clovek zakomplexovany a plny predsudkov tak niet o com..
nanestasie
momentalne nedrzim nic, len cas od casu pocitacovu mys...
a vzdám sa ho všetky piatky, v pohode
boh nieje - to je môj názor
Naschvál som nenapísala kresťanstvo.
inak takéto výmysly ako pôst...choďte s tým niekam.
A podľa mňa je to obmedzovanie ktoré pre mňa,neveriacu nemá niejaký výsledok,iba že som hladná a bez bielkovín so mnou nie je žiadna sranda.
keď ľúbim mäso,nebudem ho jesť iba pre to,že niekto povedal že bla bla bla...
A katolíci,prosím,zdržať sa komentárov na tento môj,vaše reči ma aj tak nezaujímajú
Tu ide o presvedčenie jednotlivca, nie o cirkevné dogmy. Ak sa niečoho zriekaš, robíš to predovšetkým pre seba.
@tommyhot a co ma nejaki jezis spolocne zo zivotom ludii??? odveci si ty, ked nevies ako to myslim a aj tak reagujes. ale pri tebe som si uz na to zvykol.
"a co ma nejaki jezis spolocne zo zivotom ludii???"
To, ze v neho veri asi 2 miliardy ludi na tejto planete...
Ty v Boha/Jezisa neveris, ok je to tvoja vec, ale neurazaj pre to ostatnych. Ani tebe sa nepaci, ked niekto odsudzuje gayov a to na nich nemusi ani nadavat uz ho oznacis nalekou "homofob".
"a viera v boha, nieje o viere v nejakeho jezisa"
O com je viera?
@Tommyhot sa ti len snaží vysvetliť, že viera a cirkev sú rozdielne záležitosti. Cirkev je inštitúcia, viera je presvedčenie. Ak niekto spája cirkev s presvedčením, ide o hlúpy fanatizmus. Cirkev je omylná, cirkev sú ľudia. Ich poslaním je formovať kresťanov, ale túto úlohu nie vždy spĺňajú na 100 %. Osobne zastávam názor, že môžeš žiť podľa Kristovho učenia bez toho, aby si bol začlenený do organizovanej cirkvi.
A pokiaľ ide o tiežkresťanov, ktorí ťa nevedia presvedčiť svojim spôsobom žitia o kresťanskej morálke. Vedz, že aj ja takých poznám. Sú to ľudia, ktorí chodia pravidelne do kostola, teda sú v kontakte s cirkvou, ale sú vzdialení od Ježišových zásad žitia kresťana. Možno si nemal šťastie na správnych ľudí, ale ver, že skutočný kresťan, a poznám takých, je vždy ochotný pomôcť a otvorený tomu, byť ti oporou.
no lenze niekto nakom mi velmi zalezalo,a koho som mal velmi rad (a stale ho rad mam,ako kamarata samozrejme), sa drzal jezisovich zasad, ale pri uplne malichernich veciach, vobec nesuvisiacich z nabozenstvom, mi hnusne bezdvovodne nadaval a to boly take malichernosti ktore ho dokazaly nahnevat, ze by 99,99% ludii ostalo sokovanich ze co ho natom vlastne tak vytocilo. a....vies, od cloveka koho mam rad a nakom mi velmy zalezii, sa nadavki nesu velmy tazko : disappointed: : disappointed:
Predstav si verim v Boha aj v Jezisa, ale na to nepotrebujem uznavat cirkev. Nepotrebujem dokonca ani chodit do kostola a tvarit sa ako najvacsi krestan.. A ani to nerobim.. Verim po svojom, modlim sa a rozpravam sa s Bohom priamo a nepotrebujem na to nejakeho sasa v kostole. Boh nam dal slobodnu mysel a preto si nemyslim, ze ako slobodne bytosti by sme sa mali podriadovat nejakym organizaciam a nezmyselnym dogmam. V tomto sa mi velmi pozdava myslienka slobodomurarstva, ano podla katolickeho prava som zhresil bla bla, ale v Boha verim a to je podla mna prenho dolezitejsie nez nejake hlupe nariadenia.
to som sa ta aj chcel spytat, dakujem za odpoved. no ja len v boha. ale nie v jezisa. mas spravny pohlad na vec,ako citam uznavam ze mas pravdu suhlasim.
ale aspon teraz vies, z coho prameni ten moj negatyvny, a tim padom aj neobjektivny pohlad na vec. jednoducho, ked sa clovek stretava v urcitej ....filozofii/nabozenstve...len z negativamy, tak logicki pozitivny nazor asi mat nebude. uznavam, niekedy som v takichto temach neobjektivny a zaujaty. zial, koli osobnim negativnym skusenostiam.