proste, ze kazda akcia ma vplyv na vela ostatnych akcii. preto sa to hovorovo nazyva efekt motylich kridiel - ze jedno zatrepanie niecoho tak maleho ako su motylie kridla moze v konecnom dosledku sposobit hurikan v juznej Amerike.
vysvetlenie:
mama ide rano do obchodu a predavacka jej ponukne lacnu fazulu, ona ju teda kupi a spravi ju na obed, ja sa dobre nachalujem a potom si fajnovo zaserem pri mame, ona znechutena odide z miestnosti čo ja viem do kupelne, tam sa smykne a zlomi si nohu, nasleduje nemocnica, lenze doktori si idu pocas operacie zapalit a ked sa vratia musia jej amputovat nohu. tak a mama je bez nohy. ale v konecnom dosledku je to preto, lebo jej predavacka ponukla lacnu fazulu a nie preto, ze mame jebnutych doktorov. a vlastne to pokracuje este daleko dozadu...
ja len tak mimochodom ze co to ma spolocne s nazvom diskusie ze evolucia ?.. ale zase ked sa nad tym hlbsie pouvazuje tak je to ista evolucia alebo sled nestastnych nahod... ok takze berem spat ale aj tak tuto spravu poslem
fiha zas som sa nieco nove dozvedela ..efekt motylich kridel..peknee ale nahody urcite patria do evolucie inak by sme tu neboli (teda ja urcite..hm =/ )
hej... to bolo len tak zjednodusene... inac je to kusok zlozitejsie.....sak si zoberme ze keby neexistoval uzivatel harry potter tak sa tu o tom nebavime.... a to je len zaciatok.... je to splet spolu suvisiacich udalosti
neprisposobia sa ale umyselne, proste narodi sa s niecim cim sa lisi a co ho zvyhodnuje pred ostatnymi jedincami jeho druhu, tym je aj vyssia sanca ze prezije
povedzme das cierne zvery do prostredia so svetlym podkladom... narodi sa albin, a tym ze lepsie splyva tak je vysoka sanca ze prezije (nezozeru ho predatory). Casom sa zacne rodit viac albinov a bude ich viac ako tych ciernych...
akcia-reakcia? ak to zoberies v zmysle ze zmenis podmienky na nejakej ploche tak priroda sa "prisposobi" ale sposobom ze daco zdochne a dacomu sa bude darit lepsie (mozno zdochne vsetko)
Peter_piper: hm znie to doveryhodne, ten efekt motylich kridel zaujimave...
Revolucion: vlastne suhlasim, ale btw. co je to podla teba PRAVDA? /teda okrem toho ze noviny / podla mna neexistuje ziadna vseobecna pravda, myslim ze sa o nicom neda povedat, ze je to PRAVDA.
...a k teme: ja myslim, ze nahody su zakladom evolucie. Myslim, ze vsetko, co sa deje, su nahody. Vsetko. Aj ked mnohi sa s mojim nazorom pravdepodobne nestotoznia.
"geneticky modifikovane premeny genomu jedinca ktory sa lisi od ostatnych clenov svojho druhu nie je celkom nahoda"
ammm, takze: tato veta si predstavme, ze hodnoti proces, ktory je zlozeny z viacerych procesov, a tie su zlozene z dalsich procesov, kazdy proces ma svoje faktory (faktory, ktore reguluju cinnost genov), kazdy ma svoje dalsie suciastky (vsetko zlozene zo sekvencii aminokyselin), ktore nebudem tu menovat, pretoze nechcem mat na svedomi niekoho, kto pride o rozum, ak to bude citat, tieto faktory spolu s tymi suciastkami manipuluju s genmi, geny ovplyvnuju informacie, takto by som to dalej a dalej mohla rozvijat, az kym by som vas nepriniesla do sialenstva...tento maximalne komplikovany "proces" trva mnohe roky, aj geny su skusane rovnako ako my na skuskach (skusa sa dovtedy kym si ta mala burina konecne nevyvinie lepsie vybavene listy pre prostredie, ktore ho donutilo k tomu jednoducho, a my sme skusani dovtedy, kym s nami pan docent nie je spokojny, co moze trvat dlhsie ako prechod rastlin z vody na suš , kto neveri na nahody pokojne sem hodim hordy "suciastkov", ktore sa o ne staraju a bude pokoj a vam konecne jasno
no neznamena toto, ze nahody platia pre napriklad narodenie decka, bo kazdy pise, ze je tu nahodou a nevie co tu robi, neznamena ze ked bola evolucia zalozena na nahodickach, ze aj nas spôsob zivota je len o nahodach....ale to je uz o inom, casta chyba je, ze ked porovnavate, vyberate nevhodne a casto omylne pripady
zjednodusene napisane ... pri prepise pride k chybe tak ju system chce opravit ale nepodari sa mu to uplne a mame zmeneny genom ktory moze determinovat nejaku markantnu zmenu napr. farba srsti
hmm zivot nie je celkom nahoda... mno dufam ze neni
geny su skusane ? a ako ?
chapem ze jedinec je skusany podmienkami prostredia ale geny ?
Nikuska7 - vsetko co sa okolo nas deje je nahoda. proste vsetko je sled nahod. o tom presne hovori teoria chaosu aj ked nie je presne definovana, lebo sa to snad ani neda. napriklad preto sa neda dlhsiu dobu dopredu predpovedat pocasie.
Nikuska7: Veis aka je teoria na pravdu? Vsetko comu uveris je pre teba pravda. Uveris ze cierna je biela? Tak potom je to pre tba pravda. Aj keby pre inich nebola, moze ta jikto presvedcit ze cierna je v skutocnosti fialova ,ruzova alebo hociaka ina farba. Ale jedno si uvedom stale tu bude niekto kto ta bude presviedcat o opaku.
Evolucia? Ako vznikol svet jeho vyvoj to je vsetko evolucia. Ale preco vznikol? Zlucili sa molekuli alebo asteroidy? Ale preco? Nahoda alebo zamer? A aky zamer, preco, preco ludia, preco my? To su otazky na ktore ziadny ckovek a aji cele ludstvo nenajde odpovet. Preco? Lebo nejestvuje uz len koli tomu lebo nejestvuje. Ako sa hovori ni zaciatku bol velky vibuch. Ale preco a co vybuchlo? NAHODA ALEBO UMISEL? To su tie prave otazky. Ano motilie kridla beriem. Celi nas zivot je o nahodach.
vezmi si to tak, ze gen je vysledok "skusania" tych mensich "suciastkoch", to "skusanie" vsak neprebieha vo velkom a v kratkom casovom rozsahu (pretoze chyba v genome cloveka sa stane jedna z 10 000!!!, z coho vyplyva, ze mame dobre zabezpecne mechanizmy opravy DNA, nie je ich teda malo...sakra), a prebieha nahodne...ak by si chcela lepsie porozumiet a do hlbky, skus si zohnat skripta z molekulovej biologii od Misurovej, je to sice sialenstvo citat, ale ta clovek pride na to, ze nahody su, este raz vsak podotykam, ze je to maly kus pznania, ktory neplati v inych odvetviach, nemoze existovat jedna pravda pre uplne vsetko do bodky, teda ani nahody , stale to musim zdoraznit, nie konkretne tebe, ale verejnost si pyta, tym co pise
vsetko co je vo vesmire je riadene nepriamo vyssou silou...niektore udalosti v zivote vesmiru, vratane nas su vsak riadene priamo...tot vse
mno mm daku bioachemiu velmo dobre spracovanu... hmm a kedze mam z genetiky skusku nieco ovladam... sice ludsky genom sme nepreberali... mno ale aj tak nie vsetky mutacie su nahodne - mozem hovorit iba o genetike na ktoru ma vplyv clovek ale tak nejako sa da z toho vychadzat ze aj variabilita ludskeho rodu nemoze byt nahoda iba adekvatna reakcia systemu na prostredie ... len to som myslela
ale v kazdom pripade sa da diskutovat o existencii nahod lenze ro uz nie je genetika ale filozofia....
Dasenka: Ano, je to pravdepodobne tak. Pre kazdeho je pravda asi to, comu uveri. Ale co je skutocnou pravdou? Vseobecnou, nemennou? Taka potom asi neexistuje, vsak? Ale zda sa mi, ze som niekedy pocula ako niekto vyhlasil, ze "cely zivot zasvätil hladaniu pravdy". Ale akej, ked ziadna neexistuje...
ale pravda existuje len si treba uvedomit vzdy o aku pravdu ide
o moju ? o tvoju ? o vseobecnu ?
mno ak mam na obed rezen a ty sa spytas co som jedla na obed a ja poviem ze rezen hovorila som pravdu aj so subjektivneho aj objektivneho hladiska....
ale ak poviem ze boh skutocne existuje ... pre mna to moze byt pravda ale ateista bude iba krutit hlavou a nikto z nas nemoze mat v tomto uplnu pravdu lebo v skutocnosti to nevie nik potvrdit ni vyvratit ... no a to je zrovna taka skutocnost kde "pravdu" budeme hladat asi naveky...
nooo...len to , ze biochemia nesuvisi velmi s genetikou, fuch teda neviem fakt ako to mam napisat, aj tak mam pocit, ze tomu malokto rozumie, skoda ze neviem to nejako sklbit, aby sa z toho jasne dalo pochopit, ako to prebieha pri synteze nukleovych kyselin a bielkovin, a aku genetiku konkretne mas na skusku? na aku skolu chodis?
prosim biochemia nesuvisi z genetikou ? vazne ? a co tak amynokyseliny ? dusikate bazy vodikove mostiky ? to mi vazne chces tvrdit ze to s tym nesuvisi ? joj ta kniha ma vyse 1000 stran a genetika je tam lepsie popisana ako v nasich skriptach, dokonca aj veci ohladom mutacii - ja som odtial cerpala ked som pisala pracu o protoonkogenoch a onkogenoch, o mutabilnych procesoch a pod. asi tak...
a to s tym bohom bol len trivialny priklad netreba hladat v tom nieco hlbsie... a zbytocne to riesit
aminokyseliny, dusikate bazy a vodikove mostiky su sucasti DNA a RNA (a teda tvoria sekvencie genov), to je tak vsetko co je spojkou s biochemiou (a teda to nic neriesi), je to len na vysvetlenie sktruktury, my sme mali biochemiu a ta nesuvisela s molekulovou biologiou (ktora je ako predjedlo pred genetikou-hlavny chod), ktora jasne dokazuje ze evolucia je zalozena na nahodach, vlastne teraz ked tak viac nadhladovo uvazujem...genetika je siroky pojem, ten predmet ma este caka teraz v zimnom semestri, a ked sme teraz preberali molekulovu, siahli sme tak stipku na genetiku, kedze bola o proteosynteze, ktoru riadia nekonecne rady genov, nuz a tu su prave dokazy o nahodach...(a to ked pride genetika sa v tom len utvrdim este viac , dokazy mam zatial v bielkovinach)...v skupine vyhra ten, kto si skor vytvori vlastnost na ochranu trebars pred ionizujucim ziarenim, ci to bude treti v poradi, alebo milionty...to rozhodne nahodna kombinacia, chyba.
mutacie su urcite zaujimava tema, uz len ten nazov, no myslim, ze hladat pravdu o nahodach je dobre v replikácii,translácii a v transkripcii, len nech ma neukamenuju biologovia , snad sa nemylim
mno my sme mali biochemiu a podla mna ma s genetikou dost spolocne je blbost tvrdit ze to s tym nema absolutne nic ale to jedebata o nicom nechajme tu tie slovne natahovacky...
mno neviem ci je to o jednoznacnych nahodach stale si ma nepresvedcila... jednoducho nemoze byt nahoda to ako sa geneom jedinca prisposobuje vonkajsiemu prostrediu na tom nic nahodne nevidim... asi preto ze vacsina slachtitelskej prace je cielena preto v tomto smere je tazke hovorit o nahodach... i ked pri mutabilnych procesoch a stretov urcitych genov pri prepise gen info je to celkom realnejsie s tymi nahodami
musim zistit tubiochemiu od koho je velmi zaujimava ak budes mat mouznost pozicaj si ju... inak na akej si skole ak mozem opytat ??
"i ked pri mutabilnych procesoch a stretov urcitych genov pri prepise gen info je to celkom realnejsie s tymi nahodam"....vidis, sama pripustas, ze pri transkripcii, (aj pri replikacii DNA a translacii, teda celkovej proteosynteze) mozu existovat nahody , ja som aj presvedcena ze su, vlastne o tomto je molekulka, tam su dokazy, no my sme na biochemii preberali strukturu DNA a RNA a Bielkovin, ostatok boli lipidy, cukry a metabolicke drahy (je ich hodne), a chodim na biologiu, vedecky odbor UPJS, Kosice, ale s genetikou neplanujem ist dalej, co som salena? budem rada ked prejdem tym predmetom, je najtazsi, keby nebolo jej, idem dalej s molekulkou
a ta kniha biochemie, tisic stran...nebola takej svetlejsej hnedosivej farby, mal vecsi obrazok, uz neviem aky, a na prvych strankach boli odfoteni vsetci ti autori...tu som mala, myslim, ze tam na konci popisovali aj nejake onkogenne zalezitosti
Každý živý tvor sa snaží prispôsobiť svojmu prostrediu. Tie živočíchy, ktoré sa neprispôsobia, vyhynú. To je prirodzená selekcia, ktorú opísal už Charles Darwin. Túto prirodzenú sa podarilo nerušiť len nám ľuďom, keďže sme namiesto toho, aby sme sa prispôsobili okoliu, začali prispôsobovať okolie sebe. Teda v našom prípade už evolúcia namá význam. Evolúcia prebieha len v našom okolý, keďže si ho stále viac a viac prispôsobujeme. Preto predpokladám, že my ľudia sa vyvíjať už nebudeme. Pôjde tu skôr o degeneráciu. Svoje telo už v dnešnej dobe využívame menej a menej, všetko si uľahčujeme, až si príroda uvedomý, že vlastne tieto stvorenie nepotrebujú nohy alebo ruky, alebo čo ja viem čo.
aha tak to bude tym, ze som aplikovala prilis vela genetiky, alebo tka, to je jedno, to je veda, co treba studovat, zit s tym, ja nechcem, ale ta uz to musi prezit, dnes akurat sm zrobila poslendu skusku, mam konence pokoj
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
noo peter piper pod!
vysvetlenie:
mama ide rano do obchodu a predavacka jej ponukne lacnu fazulu, ona ju teda kupi a spravi ju na obed, ja sa dobre nachalujem a potom si fajnovo zaserem pri mame, ona znechutena odide z miestnosti čo ja viem do kupelne, tam sa smykne a zlomi si nohu, nasleduje nemocnica, lenze doktori si idu pocas operacie zapalit a ked sa vratia musia jej amputovat nohu. tak a mama je bez nohy. ale v konecnom dosledku je to preto, lebo jej predavacka ponukla lacnu fazulu a nie preto, ze mame jebnutych doktorov. a vlastne to pokracuje este daleko dozadu...
geneticky modifikovane premeny genomu jedinca ktory sa lisi od ostatnych clenov svojho druhu nie je celkom nahoda
je to len proces ktory jednoducho nevyhnutne nastane ak sa druh chce prisposobit svojmu prostrediu
povedzme das cierne zvery do prostredia so svetlym podkladom... narodi sa albin, a tym ze lepsie splyva tak je vysoka sanca ze prezije (nezozeru ho predatory). Casom sa zacne rodit viac albinov a bude ich viac ako tych ciernych...
akcia-reakcia? ak to zoberies v zmysle ze zmenis podmienky na nejakej ploche tak priroda sa "prisposobi" ale sposobom ze daco zdochne a dacomu sa bude darit lepsie (mozno zdochne vsetko)
to ze okolo je dostatok hmotnych statkov takze ludia uz nepotrebuju tolko rozmyslat a rodia sa taky idoti ako ty !!!
Revolucion: vlastne suhlasim, ale btw. co je to podla teba PRAVDA? /teda okrem toho ze noviny / podla mna neexistuje ziadna vseobecna pravda, myslim ze sa o nicom neda povedat, ze je to PRAVDA.
...a k teme: ja myslim, ze nahody su zakladom evolucie. Myslim, ze vsetko, co sa deje, su nahody. Vsetko. Aj ked mnohi sa s mojim nazorom pravdepodobne nestotoznia.
ammm, takze: tato veta si predstavme, ze hodnoti proces, ktory je zlozeny z viacerych procesov, a tie su zlozene z dalsich procesov, kazdy proces ma svoje faktory (faktory, ktore reguluju cinnost genov), kazdy ma svoje dalsie suciastky (vsetko zlozene zo sekvencii aminokyselin), ktore nebudem tu menovat, pretoze nechcem mat na svedomi niekoho, kto pride o rozum, ak to bude citat, tieto faktory spolu s tymi suciastkami manipuluju s genmi, geny ovplyvnuju informacie, takto by som to dalej a dalej mohla rozvijat, az kym by som vas nepriniesla do sialenstva...tento maximalne komplikovany "proces" trva mnohe roky, aj geny su skusane rovnako ako my na skuskach (skusa sa dovtedy kym si ta mala burina konecne nevyvinie lepsie vybavene listy pre prostredie, ktore ho donutilo k tomu jednoducho, a my sme skusani dovtedy, kym s nami pan docent nie je spokojny, co moze trvat dlhsie ako prechod rastlin z vody na suš , kto neveri na nahody pokojne sem hodim hordy "suciastkov", ktore sa o ne staraju a bude pokoj a vam konecne jasno
no neznamena toto, ze nahody platia pre napriklad narodenie decka, bo kazdy pise, ze je tu nahodou a nevie co tu robi, neznamena ze ked bola evolucia zalozena na nahodickach, ze aj nas spôsob zivota je len o nahodach....ale to je uz o inom, casta chyba je, ze ked porovnavate, vyberate nevhodne a casto omylne pripady
geny neovplyvnuju informacie ale vlastnosti
mno a pisaal niekto nieco ine ???
mno jednoduche procesi su to najcastej mutacie
zjednodusene napisane ... pri prepise pride k chybe tak ju system chce opravit ale nepodari sa mu to uplne a mame zmeneny genom ktory moze determinovat nejaku markantnu zmenu napr. farba srsti
hmm zivot nie je celkom nahoda... mno dufam ze neni
geny su skusane ? a ako ?
chapem ze jedinec je skusany podmienkami prostredia ale geny ?
napr ked zviera hladuje ktory gen je skusany ?
Evolucia? Ako vznikol svet jeho vyvoj to je vsetko evolucia. Ale preco vznikol? Zlucili sa molekuli alebo asteroidy? Ale preco? Nahoda alebo zamer? A aky zamer, preco, preco ludia, preco my? To su otazky na ktore ziadny ckovek a aji cele ludstvo nenajde odpovet. Preco? Lebo nejestvuje uz len koli tomu lebo nejestvuje. Ako sa hovori ni zaciatku bol velky vibuch. Ale preco a co vybuchlo? NAHODA ALEBO UMISEL? To su tie prave otazky. Ano motilie kridla beriem. Celi nas zivot je o nahodach.
To je moj nazor.
mno na niektore veci je dobre nepoznat odpoved... a kto vie ci by sa nam to vedomie vobec pacilo...
vezmi si to tak, ze gen je vysledok "skusania" tych mensich "suciastkoch", to "skusanie" vsak neprebieha vo velkom a v kratkom casovom rozsahu (pretoze chyba v genome cloveka sa stane jedna z 10 000!!!, z coho vyplyva, ze mame dobre zabezpecne mechanizmy opravy DNA, nie je ich teda malo...sakra), a prebieha nahodne...ak by si chcela lepsie porozumiet a do hlbky, skus si zohnat skripta z molekulovej biologii od Misurovej, je to sice sialenstvo citat, ale ta clovek pride na to, ze nahody su, este raz vsak podotykam, ze je to maly kus pznania, ktory neplati v inych odvetviach, nemoze existovat jedna pravda pre uplne vsetko do bodky, teda ani nahody , stale to musim zdoraznit, nie konkretne tebe, ale verejnost si pyta, tym co pise
vsetko co je vo vesmire je riadene nepriamo vyssou silou...niektore udalosti v zivote vesmiru, vratane nas su vsak riadene priamo...tot vse
ale v kazdom pripade sa da diskutovat o existencii nahod lenze ro uz nie je genetika ale filozofia....
ale pravda existuje len si treba uvedomit vzdy o aku pravdu ide
o moju ? o tvoju ? o vseobecnu ?
mno ak mam na obed rezen a ty sa spytas co som jedla na obed a ja poviem ze rezen hovorila som pravdu aj so subjektivneho aj objektivneho hladiska....
ale ak poviem ze boh skutocne existuje ... pre mna to moze byt pravda ale ateista bude iba krutit hlavou a nikto z nas nemoze mat v tomto uplnu pravdu lebo v skutocnosti to nevie nik potvrdit ni vyvratit ... no a to je zrovna taka skutocnost kde "pravdu" budeme hladat asi naveky...
ked to poviem, ze viem lietat, ale tebe, ani nikomu inemu to nedokazem, nevyvratis mi to?
a to s tym bohom bol len trivialny priklad netreba hladat v tom nieco hlbsie... a zbytocne to riesit
mno my sme mali biochemiu a podla mna ma s genetikou dost spolocne je blbost tvrdit ze to s tym nema absolutne nic ale to jedebata o nicom nechajme tu tie slovne natahovacky...
mno neviem ci je to o jednoznacnych nahodach stale si ma nepresvedcila... jednoducho nemoze byt nahoda to ako sa geneom jedinca prisposobuje vonkajsiemu prostrediu na tom nic nahodne nevidim... asi preto ze vacsina slachtitelskej prace je cielena preto v tomto smere je tazke hovorit o nahodach... i ked pri mutabilnych procesoch a stretov urcitych genov pri prepise gen info je to celkom realnejsie s tymi nahodami
musim zistit tubiochemiu od koho je velmi zaujimava ak budes mat mouznost pozicaj si ju... inak na akej si skole ak mozem opytat ??