Myslím si že kto v posmrtný život neverí (okey, nemusí to byť pre neho len nebo), tak sa mu bude ťažšie umierať. Praxoval som v nemocnici, videl som ľudí umierať, môžem svoje tvrdenie len potvrdiť. Bolo hrozné vidieť umierať napr. nihilistu (myslím týmto termínom vieru nič, lebo by sa to mohlo nesprávne pochopiť).
@wewo no mne to pride hnusne doteraz a preto fakt nechapem ako to moze mat niekto rad, vysvetlujem si to tym ze na slovensku je hnusne ale v amerike chuti uplne inac DD
Keby Kristus nevstal z mŕtvych, zbytočná by bola naša viera, náš život, jednoducho všetko, ale Kristus naozaj vstal a my sme pozvaní žiť zo skutočnosti, že ani ľudské oko nevidelo, ani ľudské ucho nepočulo, ani do ľudského srdca nevystúpilo, čo Boh pripravil tým, ktorí ho milujú.
Nebo a večný život v jednom je najkrajší dar Boha svojim dietkam...
Je vtipné ako všetci kresťania radostne čakajú na posmrtný život, a pritom sám Kristus učil: "Kráľovstvo Božie je vo vás." a "Vždyť království Otce je rozšířeno po celé zemi a lidé ho nevidí."
@wewo mne celkom chutí aj to kauflandové. Ale s tým 100% sa to nedá porovnať, inak, tiež by som ho dokázal žrať stále. To z tesca je ale zasa pekný odpad.
Ked človek si chce spraviť výcuc všetkých naboženstiev populánych tak koniec koncov ide o to "aby bol človek dobrý lebo po smrti " a každé si to už vysvetluje inak niekto ako naplnenie bytia,reinkarnaciu,očistec,nebo bla bla bla.
Ono niečo na tom bude, samotné náboženstvá boli a sú média na ovladanie ludí. aj písomnosti príbehy a fantasmagorie boli písané aby tomu porozumel široký ľud. Takže nad konkretnym naboženstvom sa nepozastavujem.
Ale celkovo myšlienka byť dobrý v živoťe a fungovať podla svedomia (ak nieje bludné alebo choré) mi je veľmi sympatická
Nebo pre mne existuje len v zmysle obloha, alebo nieco prijemne svetskeho charakteru. @kierkegaard
Ake konkretne skusenosti mas v suvislosti s nihilizmom/vierou a umieranim.
Zaujima ma to, nakolko ako krestan mas na tento proces iny pohlad.
Ja som nikdy v tom rozdiel nevidela (nezameriavala sa) a ani som nezistila, kto z umierajucich je veriaci a kto nie.
V popredi boli ine okolnosti - diagnoza, vedlajsie diagnozy, vek, miera naplnenosti zivota a v neposlednom rade pritomnost/nepritomnost niekoho blizkeho.
Umieranie v nemocnici so zlou dg, v mladom veku, s nevysporiadanym zivotom a osamote zle pre krestana aj nihilistu.
hm, je to také skľučujúce, čítať niektoré komenty, ako keby sa mňa to nebo - život po smrti netýkalo, ja nič ja muzikant!
ono je to určite ľahší život, ako sa starať o svoju dušu, dávať pozor, aby som neprekročil medze zákona Božích prikázaní...
avšak výhovorka pri poslednom súde, nevedel som, nepočul som, nikto ma neupozornil zmeň svoj život, neobstojí....
Boh každého miluje, sme predsa Jeho deti, čaká a v každom momente je ochotný ťa prijať....
začni konať kým je čas!
Myslím že skôr nie.
"Nebo" si môžme len vytvoriť tým, že dosiahneme VŠETKO po čom túžime (tým myslím fakt všetko, nie len rodina, partner, peniaze, ale všetky detaily, keď nemusíš ráno vstať, keď nemusíš byť ani sekundu s človekom s ktorým nechceš, keď nemusíš nikde na nič čakať, proste ideálny stav), a zariadime si to tak aby sme si to udržali.
Nejaké nebo po smrti ani nedáva logiku, už len keď sa spýtame-za čo? Prečo? Prečo by sme mali po smrti dostať všetko čo chceme? Nezaslúži si to ani jeden z nás, nech si nahovárame čo chceme. Proste nie.
Btw mňa fascinuje, ako ludia automaticky rátajú s tým, že kdesi tam vysoko, tam najvyššie existuje nejaká dokonalosť, spravodlivosť, ako keby smr boli v počítačovom programe kde je zadané pravidlo nejakej rovnováhy, spravodlivosti. Popritom keď sa pozrieme okolo tak všetko, celá príroda ukazuje presný opak.
Prečo by mal byť svet nejakým dobrým, spravodlivým miestom? Čo ak je toto peklo?
Väčšina sa ani len nezamyslí nad tým, že ak by sa znovu pustila fáza velkého tresku (ktorá môže nastať za pomoci len 2 molekul), tak môže zmiznúť čas aj priestor. Proste toto neni rozprávka ale drsné miesto, plne nespravodlivosti, kde sa má dobre iba ten kto je silný, a je vysoko pravdepodobné že raz vyhynieme. Žiadna karma neni, ani spravodlivosť, ani nebo. Len ludia sú vychovávaní v "stabilnom" systéme spravodlivosti (škôlka s presným systémom kde sa ide poobede spať lebo to tak má byť, škola kde niečo študujeme a potom sa tým budeme živiť, dobrá spravodlivá mierumilovná spoločnosť v ktorej ak sa vyskytne niekto "zlý" tak nás obránia policajti a súd). Potom ludia nadobúdajú pocit že je to tak všade a tam hore kdesi nad súdom, štatom, spoločnosťou je ešte nejaká spravodlivosť, karma.
Potom sú v šoku keď príde k situacii ako cez 2.WW keď zrazu štát a spoločnosť vás odsúdi za to že ste určitá etnika a legálne vás popravia. Potom sa pýtajú ako je to možné? No normálne. Aj dnes je vela zverstiev ktore su legálne a v súlade s hodnotami tých najvyšších.
@vsakpredsajaa človeče, ak si myslíš že svet je peklo, tak by si mal uvažovať nad tým kto spôsobil že máš taký zlý život. Všetko toto spôsobili ľudia. Zlí ľudia. Navyše ľudia v iných štátoch, napr. Švajčiarsko si žijú veľmi dobre a nemajú sa na čo sťažovať. Nechcem ťa nejako posudzovať, ale s takým negatívnym názorom som sa ešte nestretol. Ty fakt nemyslíš že je niečo lepšie ako tento svet? A k tej prírode, keby na svete nežili zlý ľudia, tak by bolo úplne všetko inak. Dnes si mal asi zlý náladu alebo čo, lebo nechápem ako môže niekto niečo takéto povedať
@cocolino17 však presne to som napísal.
Silný sa má dobre (velká časť Švajčiarska).
Ale spravodlivosť neexistuje, základy britskej ekonomiky vďaka ktorej sa tam dnes majú ľudia dobre sú vystavané na zotročovaní polovice sveta, milióny Indov zomrelo keď pracovali pre Britov a ako sa to Britom vrátilo? Tak že sa majú dobre, zničili druhých kvôli sebe.
Nemám zlý život ale ja veci posudzujem nie podla seba ale z globálneho hladiska, to že sa má niekto dobre neznamená že svet je dobrý. Náladu mám takú ako vždy, ale som realista a musím ťa sklamať, ale neexistuje žiadny dôkaz že niečo lepšie jak tento svet existuje, to že CHCEM aby to existovalo neznamená že na to začnem veriť, to je len neschopnosť stotožniť sa s realitou. To platí aj pre teba @marcello1111
@vsakpredsajaa ale ked to chces, tak zakladom toho je v to verit. A ak myslis ze tento svet je zle miesto, tak sa to snaz zmenit. Stačí ked sa na niekoho usmejes, alebo prestanes pisat taketo blbosti. Dobru noc!
@cocolino17 OK, idem to zmenit, spravim zo sveta dobré miesto tak že sa na niekoho usmejem. Lol xD
Blbosti? Skôr fakty a ty sa s tým nedokážeš stotožniť, presne ten prípad ktorý som spomenul vyššie.
Uvedomuješ si že mám vlastne pravdu ale nedokážeš to prijať, to je celé.
@vsakpredsajaa Ja môj zlatý že si neviem uvedomiť pravdu?!? Ja som pracoval pre UNICEF a kamarat spolu s manelkou v Tanzanii ako lekaru. viem čo sa vo svete deje. Len ty "realista" si myslíš že svet sa nedá zmeniť. toto všetko je len a jedine o VIERE. ak sa pozres na chudobne juhoamerické krajiny vidis ze ludia su tam stastni a pritom nemaju skoro nic. zakladom je laska a ako sa pozeram tej si nemal v zivote dost, tak sa to na teba podpisalo.
@vsakpredsajaa a este, nebo nemusi byt len niekde vysoko, kam sa dostaneme az po smrti. nebo mozes zazit aj tu. myslim ze kamarátov nemas, ale ak by si ich mal tak vies ze je to výborný pocit ked niekomu zalezi na tom aby si nemal zlu naladu, alebo ti pomozu ked sa nieco stane. staci sa spravat k ludom pekne a hned budes mat iny pocit.
dobru noc
@cocolino17 no napíš mi ešte niečo o mne nech sa lepšie spoznám lebo doteraz som nevedel že som nemal dosť lásky a kamarátov.
To že človek neverí v niečo čo neexistuje neznamená, že musel mať nejaký smutný život.
OK je fajn že si pracoval pre Unicef.
Juhoammerické štáty sú chudobné? Majú tam zásoby ropy, väčšina z nich je na takej úrovni ako Slovensko, možno o trochu nižšej.
Neviem čo ti tak vadí na tom že si nemyslím aký je svet super a šťastný. To je ako keby si to vedel aj ty a ja ti to pripomínal a to ti tak vadí.
Inak neviem či si na Slovensku ale na noc je ešte skoro. A ak sa pozrieš na môj prvý príspevok tak zistíš že som napísal že áno, "nebo" si tu môže človek vytvoriť, ale ešte sa to pravdepodobne nikomu nepodarilo.
@vsakpredsajaa
pracuj na sebe, aby si nemusel mať spackaný život a všetkých koliva tomu hádzať do jedného vreca...
začať od seba je záruka, že sa svet začne meniť k lepšiemu...
ďalšia debata je zbytočná, bolo by tvrdenie proti tvrdeniu...
Radsej uz nejdem nikoho tagovat aby uz nepokracovala tema.
Juhoamerické staty su na rovnakej úrovni ako Slovensko?!?
A Venezuela? a Kolumbia? a Nicaragua? Niekto by si tu mal oprasit zaklady svetoveho hospodarstva. "Ak sa skupina ludi ma rada tak mozu mat male nebo" taky je moj nazor.
Dobru noc
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Nebo a večný život v jednom je najkrajší dar Boha svojim dietkam...
KURT COBAIN
Ono niečo na tom bude, samotné náboženstvá boli a sú média na ovladanie ludí. aj písomnosti príbehy a fantasmagorie boli písané aby tomu porozumel široký ľud. Takže nad konkretnym naboženstvom sa nepozastavujem.
Ale celkovo myšlienka byť dobrý v živoťe a fungovať podla svedomia (ak nieje bludné alebo choré) mi je veľmi sympatická
@kierkegaard
Ake konkretne skusenosti mas v suvislosti s nihilizmom/vierou a umieranim.
Zaujima ma to, nakolko ako krestan mas na tento proces iny pohlad.
Ja som nikdy v tom rozdiel nevidela (nezameriavala sa) a ani som nezistila, kto z umierajucich je veriaci a kto nie.
V popredi boli ine okolnosti - diagnoza, vedlajsie diagnozy, vek, miera naplnenosti zivota a v neposlednom rade pritomnost/nepritomnost niekoho blizkeho.
Umieranie v nemocnici so zlou dg, v mladom veku, s nevysporiadanym zivotom a osamote zle pre krestana aj nihilistu.
ono je to určite ľahší život, ako sa starať o svoju dušu, dávať pozor, aby som neprekročil medze zákona Božích prikázaní...
avšak výhovorka pri poslednom súde, nevedel som, nepočul som, nikto ma neupozornil zmeň svoj život, neobstojí....
Boh každého miluje, sme predsa Jeho deti, čaká a v každom momente je ochotný ťa prijať....
začni konať kým je čas!
"Nebo" si môžme len vytvoriť tým, že dosiahneme VŠETKO po čom túžime (tým myslím fakt všetko, nie len rodina, partner, peniaze, ale všetky detaily, keď nemusíš ráno vstať, keď nemusíš byť ani sekundu s človekom s ktorým nechceš, keď nemusíš nikde na nič čakať, proste ideálny stav), a zariadime si to tak aby sme si to udržali.
Nejaké nebo po smrti ani nedáva logiku, už len keď sa spýtame-za čo? Prečo? Prečo by sme mali po smrti dostať všetko čo chceme? Nezaslúži si to ani jeden z nás, nech si nahovárame čo chceme. Proste nie.
Prečo by mal byť svet nejakým dobrým, spravodlivým miestom? Čo ak je toto peklo?
Väčšina sa ani len nezamyslí nad tým, že ak by sa znovu pustila fáza velkého tresku (ktorá môže nastať za pomoci len 2 molekul), tak môže zmiznúť čas aj priestor. Proste toto neni rozprávka ale drsné miesto, plne nespravodlivosti, kde sa má dobre iba ten kto je silný, a je vysoko pravdepodobné že raz vyhynieme. Žiadna karma neni, ani spravodlivosť, ani nebo. Len ludia sú vychovávaní v "stabilnom" systéme spravodlivosti (škôlka s presným systémom kde sa ide poobede spať lebo to tak má byť, škola kde niečo študujeme a potom sa tým budeme živiť, dobrá spravodlivá mierumilovná spoločnosť v ktorej ak sa vyskytne niekto "zlý" tak nás obránia policajti a súd). Potom ludia nadobúdajú pocit že je to tak všade a tam hore kdesi nad súdom, štatom, spoločnosťou je ešte nejaká spravodlivosť, karma.
Potom sú v šoku keď príde k situacii ako cez 2.WW keď zrazu štát a spoločnosť vás odsúdi za to že ste určitá etnika a legálne vás popravia. Potom sa pýtajú ako je to možné? No normálne. Aj dnes je vela zverstiev ktore su legálne a v súlade s hodnotami tých najvyšších.
skús napísať niečo tak o týždeň na túto tému, lebo teraz si istotne nemal dobrú náladu...
Silný sa má dobre (velká časť Švajčiarska).
Ale spravodlivosť neexistuje, základy britskej ekonomiky vďaka ktorej sa tam dnes majú ľudia dobre sú vystavané na zotročovaní polovice sveta, milióny Indov zomrelo keď pracovali pre Britov a ako sa to Britom vrátilo? Tak že sa majú dobre, zničili druhých kvôli sebe.
Nemám zlý život ale ja veci posudzujem nie podla seba ale z globálneho hladiska, to že sa má niekto dobre neznamená že svet je dobrý. Náladu mám takú ako vždy, ale som realista a musím ťa sklamať, ale neexistuje žiadny dôkaz že niečo lepšie jak tento svet existuje, to že CHCEM aby to existovalo neznamená že na to začnem veriť, to je len neschopnosť stotožniť sa s realitou. To platí aj pre teba @marcello1111
Blbosti? Skôr fakty a ty sa s tým nedokážeš stotožniť, presne ten prípad ktorý som spomenul vyššie.
Uvedomuješ si že mám vlastne pravdu ale nedokážeš to prijať, to je celé.
dobru noc
To že človek neverí v niečo čo neexistuje neznamená, že musel mať nejaký smutný život.
OK je fajn že si pracoval pre Unicef.
Juhoammerické štáty sú chudobné? Majú tam zásoby ropy, väčšina z nich je na takej úrovni ako Slovensko, možno o trochu nižšej.
Neviem čo ti tak vadí na tom že si nemyslím aký je svet super a šťastný. To je ako keby si to vedel aj ty a ja ti to pripomínal a to ti tak vadí.
Inak neviem či si na Slovensku ale na noc je ešte skoro. A ak sa pozrieš na môj prvý príspevok tak zistíš že som napísal že áno, "nebo" si tu môže človek vytvoriť, ale ešte sa to pravdepodobne nikomu nepodarilo.
pracuj na sebe, aby si nemusel mať spackaný život a všetkých koliva tomu hádzať do jedného vreca...
začať od seba je záruka, že sa svet začne meniť k lepšiemu...
ďalšia debata je zbytočná, bolo by tvrdenie proti tvrdeniu...
Juhoamerické staty su na rovnakej úrovni ako Slovensko?!?
A Venezuela? a Kolumbia? a Nicaragua? Niekto by si tu mal oprasit zaklady svetoveho hospodarstva. "Ak sa skupina ludi ma rada tak mozu mat male nebo" taky je moj nazor.
Dobru noc