Nemyslm teraz len ten krestansky ci len ten v ponimani ako nieco vsemocne a vsevediace, ale celkovo, či existuje niečo čo by sa dalo definovať príčina našej existencie(Náhoda sa nepočíta).
@2 ja praveze mam momentálne po dhlom čase voňú chvíľku a potrebujem nejak zamestnať svoje mozgové bunky plus toto je ejdna z mála vecí, na ktorú nemám poriadny názor...
Ano existuje, minimalne ten pociatocny impulz (velky tresk) musel byt spusteny nejakou vyssou silou a tohto sa prekvapivo drzi aj velka cast vedcov, ktori obhajuju velky tresk.
Ja verim v deizmus, co je prave to, co som teraz napisal. Prvotny impulz vyssej sily a inak vsetko ostatne uz je ponechane na prirode.
donedavna som si myslela ze urcite ano..ale teraz pochybujem..ked sa pozeram okolo seba a vidim to vsetko co sa deje ..az je mi z toho zle..dnes ked som boli zo skoly v kostole mala som chut sa uprostred omse zobrat a vypadnut..neviem preco ale uplne sa mi to sprotivilo..zdalo sa mi smiesne co vsetko ludia spravia..postavia kostoly apod. a ani nevedia komu..a preco..
@johnysheek ja som sa pýtal, či veria na niečo čo by sa dalo definovať ako stvoriteľ(vo väčšine kultúr je to boh) na druhej strane sú ľudia, dokonca vedci, ktorí tvrdia, že teoreticky keďže bunky by síce mohli vzniknúť náhodou ale DNA len tak z "haluze" sa asi ""nevycucla" tak teoreticky je pravdepodobné, že existuje niečo čo to/nás nadizajnovalo, prípadne je napr. teória meteoritu, ktorý niesol "semienka" života, plus je tu samozrejme teória boha atď.
"Niečo ako náhoda neexistuje. Všetko na tomto svete je harmonicky usporiadané a funguje podľa istých zákonov a pravidiel, čím sa náhoda absolútne vylučuje. Je len náš zvyk nazývať veci náhodou..."
Pravda sa vtedy stane pre nás samých skutočnou pravdou, keď ju už prestaneme donekonečna "rozoberať". Myslím, že v tomto som už "slobodná"
Jedna moja spolužiačka kedysi vyslovila celkom zaujímavú teoriu, ktorá ma síce zaujala, ale nie na toľko, aby tak racionálneho človeka ako mňa presvedčila. Nuž táto spolužiačka prišla s tým, že tak ako mi ovládame našich panáčikov v hre sims, tak možno niekto ovláda aj nás (ja stále tvrdím, že každý človek ma vyspelú nervovú sústavu a všetko si proste riadi SAM)
áno podľa mňa niečo vyššie existuje neviem čo je to, ale dáva to silu ľuďom ktorý našli cestu k nemu, alebo smerom k nemu, vlastne vydedencom mám pocit.... existuje ale nie je to ten všeobecne známy boh...
@3mm precitaj si este raz nazov diskusie ktoru si zalozil.. nepytal si sa "AKY MATE NAZOR" ale "EXISTUJE NIECO AKO BOH" !! a to je rozdiel..
to prve znaci.. co si myslite..
to druhe znaci.. verite ze je ci nie?
i jedno i druhe uz bolo i nedavno xkrat preberane na birdzi.. v diskusiach.. daju sa najst..
tam su ludia, ktori veria i neveria a spoznas ich nazor..
a i to kto je veriaci a kto nie..
ide mi len o to, ze sam osobne nemam rad tieto diskusie.. nie preto ze by mi robilo problem vyjadrit.. ale preto ze musim citat tie pritruble nazory ludi, ktori preberaju nazory vacsiny a prudu a vedia velke prd o tom co pisu..
a potom ako ignoruju vsetky indicie, ci dokazy pre alebo proti sa este opovazia tvarit sa ako by o danej veci nieco vedeli..
ludom vieru neberiem...mnohi na svete maju uz len to...respektujem ju, podla mna je to citliva tema a ked pre niekoho Boh existuje, netreba mu to vyvracat...
pre mna vsak neexistuje...bolo by to pekne, keby ano, ale bohuzial...
Boh, v ktoreho mene sa konali kriziacke vypravy, pre ktoreho sa vrazdilo v tzv. Svatej zemi, viedla 30-rocna vojna, upalovali carodejnice ci vlkodlaci, ci ten, pre ktoreho sa pachaju atentaty, ten pre mna neexistuje...
keby bol, urcite by nedopustil vsetko to zlo, co sa an svete deje...to, ze trpia prave nevinni, ze umieraju anjeli...
no toto je zaujímavá téma. tak určite niečo také musí existovať veď hádam sme len tak nevznikli z piesku verím že niečo také tam hore je. ve´ˇd všetky také neprirodzené nevysvetliteľné javy... inač dobrá knižka je Chatrč- to je vlastne také o Bohovi ( podľa skutočnej udalosti)
@40 Nuž, veľa sa bojovalo, zabíjalo a za mnohými vojnami v pozadí stáli bohužiaľ aj ženy (láska, chamtivosť, ...). To nemôže byť dôvodom, aby sme svoju existenciu začali ignorovať
"Dopúšťanie zla" prišlo s darovaním slobodnej vôle a prirodzenej zodpovednosti za svoje voľby. "Nedopustenie zla" vidíme u rodičov, ktorí vychovávajú svoje maloleté deti. Boh nás týmto len rešpektuje. Neviním Boha za všetko zlo okolo, navyše prv ako by som mohla súdiť veľkosť "jeho" neprávostí (napríklad ak vezme bezbranným život), musela by som poznať napr. aj hodnotu života po živote. Prečo automaticky rozmýšľame o ňom ako o niečom bezcennom? - veď už predsa všetci vieme, že neexistuje len to, čo vidíme, môžeme sa toho dotknúť, môžeme to fyzicky zmerať.... - táto "bariéra" nebráni, aby sme napr. vedcom verili, hoci málokto si vie všetky tie ich tvrdenia osobne overiť, prečo k Bohu treba špeciálnejší prístup?
Prečo namiesto priznania si zodpovednosti za vl. zlyhania je ľahšie nájsť vinníka, najlepšie takého, ktorý býva ticho ..?
mne je z toho smiesne...och joj... no a co, tak ak nahodou existuje nebo, je aj peklo, nie? ta co uz...pojdem do pekla, hehe aspon tam budu dobre rockove skupiny a hlavne ti, co cely zivov pachali zlociny a vrazdili a tak budem aspon moct pomstit tych, ktorym ublizovali...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
mam pass
Ja verim v deizmus, co je prave to, co som teraz napisal. Prvotny impulz vyssej sily a inak vsetko ostatne uz je ponechane na prirode.
(Trochu som sa sekol. To nebolo naschvál.)
nemyslíš toho kresťanského.. to značí že vieš približne čo si ľudia myslia a teda vieš, že kresťania ti odpíšu áno je a je to Boh
moslimovia povedia že je to ALah a prečo sa rúhaš
a ďalšie náboženstvá podľa ich vlastnej teo(či inej)lógie..
a tí čo neveria ti napíšu nie..
jediné čo tu vznikne je akurát tak hádka, alebo že si z teba (či medzi sebou) začnú robiť prdel..
a teda snaha o serióznosť debaty je ta tam..
(aha práve vedľa mňa uteká..)
Tak sa pýtam kto má aký názor .
Pravda sa vtedy stane pre nás samých skutočnou pravdou, keď ju už prestaneme donekonečna "rozoberať". Myslím, že v tomto som už "slobodná"
to prve znaci.. co si myslite..
to druhe znaci.. verite ze je ci nie?
i jedno i druhe uz bolo i nedavno xkrat preberane na birdzi.. v diskusiach.. daju sa najst..
tam su ludia, ktori veria i neveria a spoznas ich nazor..
a i to kto je veriaci a kto nie..
ide mi len o to, ze sam osobne nemam rad tieto diskusie.. nie preto ze by mi robilo problem vyjadrit.. ale preto ze musim citat tie pritruble nazory ludi, ktori preberaju nazory vacsiny a prudu a vedia velke prd o tom co pisu..
a potom ako ignoruju vsetky indicie, ci dokazy pre alebo proti sa este opovazia tvarit sa ako by o danej veci nieco vedeli..
inymi slovami.. plati co som povedal v @24
pre mna vsak neexistuje...bolo by to pekne, keby ano, ale bohuzial...
Boh, v ktoreho mene sa konali kriziacke vypravy, pre ktoreho sa vrazdilo v tzv. Svatej zemi, viedla 30-rocna vojna, upalovali carodejnice ci vlkodlaci, ci ten, pre ktoreho sa pachaju atentaty, ten pre mna neexistuje...
keby bol, urcite by nedopustil vsetko to zlo, co sa an svete deje...to, ze trpia prave nevinni, ze umieraju anjeli...
Boh tu nie je na to aby dokazoval svoju existenciu a to že sa ľudia vraždia? je to na každom ako si to na tomto svete pripravia na druhu stranu!
Tám ťa bude Boh súdiť - jediná spravodlivosť od vekov na veky!
A že nevinný ľudia zomierajú, Boh to tak chce a ty s tým nič nespravíš, musíš najprv pochopiť vesmír, jeho zákonitosti a pod.
je to diskusia na 100 rokov a nikdy to nikto nepochopí, skvôr preleješ ocean do malej lyžičky!
"Dopúšťanie zla" prišlo s darovaním slobodnej vôle a prirodzenej zodpovednosti za svoje voľby. "Nedopustenie zla" vidíme u rodičov, ktorí vychovávajú svoje maloleté deti. Boh nás týmto len rešpektuje. Neviním Boha za všetko zlo okolo, navyše prv ako by som mohla súdiť veľkosť "jeho" neprávostí (napríklad ak vezme bezbranným život), musela by som poznať napr. aj hodnotu života po živote. Prečo automaticky rozmýšľame o ňom ako o niečom bezcennom? - veď už predsa všetci vieme, že neexistuje len to, čo vidíme, môžeme sa toho dotknúť, môžeme to fyzicky zmerať.... - táto "bariéra" nebráni, aby sme napr. vedcom verili, hoci málokto si vie všetky tie ich tvrdenia osobne overiť, prečo k Bohu treba špeciálnejší prístup?
Prečo namiesto priznania si zodpovednosti za vl. zlyhania je ľahšie nájsť vinníka, najlepšie takého, ktorý býva ticho ..?
(mnohé boli iba úvahy, ktoré netreba brať zase osobne )