Napadla mi otázka, či existuje nejaký stereotyp, ktorý je prospešný. Pretože väčšina stereotypov sa vyznačuje obmedzeným zmýšľaním typu „Tento človek má byť taký a taký a nie inakší“, napr. stereotypy týkajúce sa pohlavia - ženy majú mať dlhé vlasy a chla
@monoglamorous@kachie@hippiechick stereotyp môže byť aj životný, ako nejaká opakovaná činnosť, ale taktiež aj myšlienkový, ako ustálený myšlienkový postup, istým spôsobom aj predsudok, ale nemusí to byť tak vnímané. Ako napísal @tomas71 Nemci sú racionálni / Slováci sú národ holubičí (alebo závistliví :d) nemusí byť vyslovene vnímané ako predsudok, ale je to stereotyp a istým spôsobom generalizácia.
Ako si napísal, stereotyp je vlastne generalizácia.
Podľa mňa je stereotyp taká generalizácia, ktorá je vžitá v spoločnosti.
A tá má zhruba rovnakú pravdepodobnosť byť pozitívna/negatívna.
Nejakú nevyváženosť môže spôsobiť väčšia potreboa negatívnych informácií pre život, ich prípadná (možno) väčšia vtipnosť, ak sa stereotyp vyskytuje vo vtipoch alebo niečo podobné.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Hádam, že zakladateľ diskusie mal na mysli kultúrny stereotyp. To je niečo iné.
Ale to, čomu sa má venovať táto diskusia je známe ako kultúrny stereotyp. Je to ustálené slovné spojenie.
Podľa mňa je stereotyp taká generalizácia, ktorá je vžitá v spoločnosti.
A tá má zhruba rovnakú pravdepodobnosť byť pozitívna/negatívna.
Nejakú nevyváženosť môže spôsobiť väčšia potreboa negatívnych informácií pre život, ich prípadná (možno) väčšia vtipnosť, ak sa stereotyp vyskytuje vo vtipoch alebo niečo podobné.