ja som si od nich veľa zobral napr jeden príklad prečo nedavat žobrákom peniaze ...raz jeden žobrák pýtal od rybára rybu a ten mu ju dal a prišiel jeden známi filozof že prečo mu ubližuje ? a rybár nechápal prečo , vsak ho nakrmil ...a on vraví prečo si mu nedal udicu nech sa nakrmi sám a furt ?
@dandy123 mudrovanie ešte nijak vedu neposunulo. Môžeme sa baviť maximálne tak o nejakých etických princípoch, že čo je relatívne dobré a čo zlé v rámci filozofie, ale určite nie podmieniť vedu filozofiou.
Práveže keby sa držali ľudia svojich filozofií, dodnes by sme boli v dobe kamennej
Vyhľadáva, poukazuje na problémy, ktoré sa neskôr dostávajú do kompetencie špeciálnych vied Filozofia – je len analýzou výpovedí reálnych vied ( nemá poznávaciu funkciu, jedine vedy ⇒ scientizmus = absolútna autorita vied Filozofia – predpokladá výsledky reálnych vied a spracováva ich do syntézy Filozofia – je voči reálnym vedám autonómnou, samostatnou, jej poznávacia funkcia je prinajmenšom taká istá ako poznávacia funkcia reálnych vied ( filozofia = kráľovná vied )
@puco90 Tvoj názor je mi smiešny.,,mudrovanie ešte nijak vedu neposunulo. Môžeme sa baviť maximálne tak o nejakých etických princípoch, že čo je relatívne dobré a čo zlé v rámci filozofie, ale určite nie podmieniť vedu filozofiou.
Práveže keby sa držali ľudia svojich filozofií, dodnes by sme boli v dobe kamennej"
Zrejme ti unikol malý celkom zanedbateľný detail!, že dlhé obdobie v ľudských dejinách zahŕňala práve filozofia VŠETKY vedy, pričom v stredoveku docházdza k akej takej diferenciácií na: teológiu, právo medicínu. Pojmom filozofia bolo označované akékoľvek bádanie mimo týchto troch spomínaných odborov (to je i dôvod, že sa v širokom spektre humanitných a sociálnych odborov udeľuje práve titul PhDr.-philosophiae doctor. Tvoj príspevok mi príde ako nesmierne skreslený, keďže práve vďaka filozofií sa ľudstvo dostalo z tebou spomínanej doby kamennej. Práve, že to "mudrovanie" posúva každý vedný odbor, bez ohľadu na to, či sa jedná o humanitný alebo prírodovedný. Hoci v súčasnosti (čo je veľmi smutné, že renesančný duch je už takmer mŕtvy) dochádza k zľahčovaniu významu filozofie v technických či prírodných vedách. Význam logiky a gnozeológie (teórie poznania) je podľa teba asi nulový pre technickú prax. Prínos filozofie sa ROZHODNE nevzťahuje len na tebou spomínané etické princípy. Také niečo skutočný výskumník v akomkoľvek odbore nemôže tvrdiť ani omylom.
@paracelsus ja si myslím, že veda v istej forme bola vždy a v istej forme aj vedci. Samozrejme neboli to vedci akých poznáme teraz, ale boli to praktickí doboví ľudia, ktorí skúmali a bádali a snažili sa prísť na koreň problému. Práve na tom sa ľudstvo posunulo vpred.
To, že voľakedy ľudia niečo nejak označovali ešte neznamená, že bola taká aj podstata.
Ja som nepovedal, že filozofia sa vzťahuje len na etické princípy, ale som sa vyjadril, že maximálne v tomto smere posunula filozofia ľudstvo vpred.
Mne je jasné, že filozofia sa pchala a pchá doteraz do vedy, ale len na základe vedeckého poznatku sa môže vyjadriť filozofia. Tá určuje, čo ako funguje v skutočnosti.
@paracelsus amen..studujem filozofiu a take bezduche zvasty o tom, ako je filozofia na nic a ze nas nikde neposunula ako ma @13 a dalsich x ludi, ma uz vytacaju do nepricetnosti
@puco90 kolega ti to v podstate povedal presne tak, ako to je.. mne sa nechce pisat tu litanie o tom, ako je veda zavisla na filozofii a vice versa, ale odporucam ti trocha sa povenovat takej metodologii vied..sam uvidis, ake zastupenie filozofia v oblasti vied ma..
@puco90 na zaklade vedeckeho poznatku? cize platon, aristoteles, pythagoras, sokrates, zenon a dalsi filozofi, ktori patrali po sucne, po logu, platon, ktory delil svet na svet idei a svet poznatelny zmyslami, atd..ze to vsetko uskutocnovali ruka v ruke s vedeckymi poznatkami? a co taka sokratova ironia a maieutika?
@puco90 a co s tym maju spolocne praludia? to sa mozem opytat ja teba: a dokazali praludia rozmyslat v intenciach vedy, a uvedomovali si exaktnost a fyzicke atributy ohna, ako vznika a podobne? uvideli, ze nieco buchlo do stromu, zacal horiet, pripisovali to bohom (tu by som povedal, ze bola akasi forma protofilozofie), a potom sa im podarilo ten ohen vytvorit..tak sa opat pytam, co ma veda spolocne s tym, ze nejaky homo nahodou dospel k tomu, ako ohen spravit a udrzat?
@puco90 a este na margo, prave dumanim nad tym, ako to moze byt a ako asi ohen vytvorit, sa im ten ohen nakoniec aj podarilo zazat..ci ty dokazes bez rozmyslania a uvazovania vytvorit nejaku vec? ako chces vytvorit nieco, nad cim predtym nebudes uvazovat?
@trdelniiiq písal som o vede a pokroku ľudstva a ich predkov celkovo.
Samozrejme že si neuvedomovali atribúty ohňa a nevedeli vyjadriť ako vzniká. Len zistili, že im môže poslúžiť, tak ho začali využívať. Všetko okolo toho (protofilozofia ako si spomínal) boli len keci a keď ich prekonali, zistili, že za tým boh nie je. A to je tak so všetkým. A teraz mi vysvetli čo s tým má filozofia.
za stolom je vedec a filozof (ideálny pojmy, mne je jasné, že v minulosti sa filozofia a veda prekrývali, ide len o to, čo pri pokroku prispelo viacej).
Filozof začne rozprávať, že ručičky posúva tajomná energia, alebo niečo podobné.
Vedec zoberie šróbovák, hodiny otvorí a zistí ako fungujú a na základe toho sa poučí a vytvorí niečo nové.
Otázka znie. Kto prispel do pokroku ľudstva ? Ja chápem, že ten filozof zapíše tisíce strán o tom, ako tie hodinky fungujú a popritom ho napadnú ďaľšie vety a myšlienky, ktoré sa budú ďaľej rozvíjať.
@puco90 ako vravel @paracelsus , ty mas uplne, ale uplne skresleny pohlad o tom, co filozofia v skutocnosti je..a ja nemienim ucit ta to..ked chces, zi vo svojom skreslenom ponimani do konca zivota, ked chces vediet, co filozofia v skutocnosti znamena, chod na vysku a uc sa to..hawk
@trdelniiiq určite ju študovať nepôjdem, dokonca som nikdy nechcel, pretože skončiť niekde v Mc Donalde určite nechcem (i keď možno aj tak skončím človek nikdy nevie). Vybral som si smer, v ktorom budem mať väčšiu šancu ako-tak sa zamestnať. Keby si chcem vybrať nejaký teoretický smer, vybral by som si niečo iné, nebudem to tu rozpisovať.
Samozrejme, ja si uvedomujem, že filozofia sa rozdeľuje na viacero častí a uvedomujem si, že prispela k rozvoju civilizácií, ale nemôžem súhlasiť, že prispela k vedeckému pokroku a bádaniu. Dokonca by som povedal, že dobovú filozofiu museli ľudia prekročiť.
@puco90 vravim ti, ak nechces ostat za zadubeneho cloveka, ktory ma nespravny nazor a nim sa riadi, nastuduj si metodologiu vedy..viac ti k tomu nemam co povedat..
@trdelniiiq takisto ako človeku nikto nemusel vysvetliť, že voda sa musí piť, pretože je to prirodzená potreba, takisto vedcom nikto nemusel/nesmusí vysvetliť, aké metódy používať, nakoľko vyplynú sami zo seba a z pokusov.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
Práveže keby sa držali ľudia svojich filozofií, dodnes by sme boli v dobe kamennej
Stoicizmus
Vedec zoberie šróbovák, otvorí ich a zistí ako fungujú.
Taký je rozdiel.
Práveže keby sa držali ľudia svojich filozofií, dodnes by sme boli v dobe kamennej"
Zrejme ti unikol malý celkom zanedbateľný detail!, že dlhé obdobie v ľudských dejinách zahŕňala práve filozofia VŠETKY vedy, pričom v stredoveku docházdza k akej takej diferenciácií na: teológiu, právo medicínu. Pojmom filozofia bolo označované akékoľvek bádanie mimo týchto troch spomínaných odborov (to je i dôvod, že sa v širokom spektre humanitných a sociálnych odborov udeľuje práve titul PhDr.-philosophiae doctor. Tvoj príspevok mi príde ako nesmierne skreslený, keďže práve vďaka filozofií sa ľudstvo dostalo z tebou spomínanej doby kamennej. Práve, že to "mudrovanie" posúva každý vedný odbor, bez ohľadu na to, či sa jedná o humanitný alebo prírodovedný. Hoci v súčasnosti (čo je veľmi smutné, že renesančný duch je už takmer mŕtvy) dochádza k zľahčovaniu významu filozofie v technických či prírodných vedách. Význam logiky a gnozeológie (teórie poznania) je podľa teba asi nulový pre technickú prax. Prínos filozofie sa ROZHODNE nevzťahuje len na tebou spomínané etické princípy. Také niečo skutočný výskumník v akomkoľvek odbore nemôže tvrdiť ani omylom.
To, že voľakedy ľudia niečo nejak označovali ešte neznamená, že bola taká aj podstata.
Ja som nepovedal, že filozofia sa vzťahuje len na etické princípy, ale som sa vyjadril, že maximálne v tomto smere posunula filozofia ľudstvo vpred.
Mne je jasné, že filozofia sa pchala a pchá doteraz do vedy, ale len na základe vedeckého poznatku sa môže vyjadriť filozofia. Tá určuje, čo ako funguje v skutočnosti.
"Tá určuje, čo ako funguje v skutočnosti."-teda veda
@puco90 kolega ti to v podstate povedal presne tak, ako to je.. mne sa nechce pisat tu litanie o tom, ako je veda zavisla na filozofii a vice versa, ale odporucam ti trocha sa povenovat takej metodologii vied..sam uvidis, ake zastupenie filozofia v oblasti vied ma..
Cituj, kde som povedal, že je filozofia na nič...ja som povedal, že filozofia má svoje miesto, ale niekde inde.
Pozri sa na to takto. Keď má niekto nejaký patent, alebo zlepšovák, potreboval k tomu filozofický prístup ???
Potrebovali praľudia na udržanie ohňa filozofiu ???
Samozrejme že si neuvedomovali atribúty ohňa a nevedeli vyjadriť ako vzniká. Len zistili, že im môže poslúžiť, tak ho začali využívať. Všetko okolo toho (protofilozofia ako si spomínal) boli len keci a keď ich prekonali, zistili, že za tým boh nie je. A to je tak so všetkým. A teraz mi vysvetli čo s tým má filozofia.
Predstav si, že na stole sú hodinky.
za stolom je vedec a filozof (ideálny pojmy, mne je jasné, že v minulosti sa filozofia a veda prekrývali, ide len o to, čo pri pokroku prispelo viacej).
Filozof začne rozprávať, že ručičky posúva tajomná energia, alebo niečo podobné.
Vedec zoberie šróbovák, hodiny otvorí a zistí ako fungujú a na základe toho sa poučí a vytvorí niečo nové.
Otázka znie. Kto prispel do pokroku ľudstva ? Ja chápem, že ten filozof zapíše tisíce strán o tom, ako tie hodinky fungujú a popritom ho napadnú ďaľšie vety a myšlienky, ktoré sa budú ďaľej rozvíjať.
Ale bol to vedec, ktorý niečo reálne urobil.
Samozrejme, ja si uvedomujem, že filozofia sa rozdeľuje na viacero častí a uvedomujem si, že prispela k rozvoju civilizácií, ale nemôžem súhlasiť, že prispela k vedeckému pokroku a bádaniu. Dokonca by som povedal, že dobovú filozofiu museli ľudia prekročiť.
Ale dobre sa mi Vás číta, niektorých 8).
a k veci,existencializmus.