voda je gravitaciou tahana na spodok strechy (preto su tam aj take veci ze odkvapy ktore tu vodu zbieraju aby nam netiekla po stenac) cize vrch rychlejsie schne
13. no ani to by som nepovedal sak si predstavim strechu a vidim ked prsi, ze to steka dole, tak je jasne, ze kvoli gravitacii treba pouzivat rozum a nie nejake poucky alebo somariny, ktore ucia v skole
moja ty si co mala z fyziky??.... bo nezda sa mi ze by to bolo daco dobreho... vo fyzike sa pouziva hlawa ...a ty ju zjawne pouzit newes.. iba si komplikujes vsetko.... zvetravanim a newem cim...
pokial sa jedna o sikmu strechu tak je to hadam jasne nie ? a pokial ide o rovnu strechu tak nepravidelnost schnutia je sposobena nerovnostov povrchu a ako vieme ziadny povrch nie je dokonale hladky
no mala som dvojku ked to niekoho zaujima a nemylsite si ze som nejaky fyzikalny dement nechcem s achvalit ale mam 3 miesto na fyzikalnej olymypiade v okrese a doma diplom z korespondecnej fyzikalnej sutaze no ale ved gravitacia ma rovnaku silu aj hore nie ?
akoze tato uvaha je uplne zbytocna- tam nie je nad cim rozmyslat...ja vazne neviem preco by to malo mat nieco spolocne s gravitaciou.....jedine ze kvapky idu vzdy dole XD
ale tak iste to ma nieco spolocne aj s tym prudenim vzduchu nei ? my sme sa tak ucili ze povrch rychlejsie schne ked je tam lepsi prisun vzduchu a vetranie no tak ja neviem no ale uznavam ze mate pravdu a ja som mala len navrh ako to moze byt a vy ste ma doplnili za to sa dufam nezabija
Sunnyhel - To je pravda, rychlost vzduchu, vlhkost vzduchu, dopad slnecnych lucov... to vsetko na to vpliva. Ale na otazku preco HORE schne strecha rychlejsie = lebo gravitacia.
PS: nenechaj sa odradit mojimi ani ostatnymi narazskami na tvoje vedomosti
Mas dlhe vlasy, nie? Ked si nechas len tak schnut hlavu, konce vlasov ti tiez uschnu najneskor
Nic si inak nerob z toho, ze si to najprv prekomplikovala. Ono je to uplne prirodzene, kazdy clovek ma najprv tendenciu vymyslat zbytocne zlozitosti, aj trebars priekopnici v matematike najprv prichadzali na komplikovanejsie dokazy, ktore ini casom zjednodusili, skratili, vyjadrili podstatu veci lahsie a presnejsie, teorie vo fyzike takisto - najprv boli napr. teorie elektriny a magnetizmu samostatne - cize komplikovanejsie a menej presne poznatky - az potom boli zjednotene - jednoduchsie, elegantnejsie, vseobecnejsie, presnejsie. A v mysleni jednoducheho cloveka to prebieha rovnako.
Ono sa to "odstrani" (spravny vyraz je - posunie na vyssi level) skusenostou a casom - ked sa budes v tej problematike viac orientovat a ziskas nejaku intuiciu a myslenie, trening tiez potrebuje kazdy, a samozrejme, cim je clovek inteligentnejsi. I ked z mojich pozorovani je to tak, ze:
ludia istej inteligencie vedia prichadzat len na jednoduche veci
ludia vyssej inteligencie casto dospeju prave k tymto prekomplikovanym rieseniam, maju schopnost udrzat si v mysli komplikovane struktury, a preto casto prehliadnu tu jednoduchost, obcas ich mozu tromfnut ludia prvej skupiny, ale samozrejme vacsinou nie
Priklad zo zivota:
Spoluziak, slusny matematik, debata o mnohostenoch: existuje aj pravidelny seststen?
Druhy spoluziak, z matiky stvorky: nebude to nahodou kocka?
no a potom, skutocne nadani ludia maju okrem schopnosti udrzat si v mysli zlozite struktury aj schopnost prehliadnut tu jednoduchost, ktoru vacsina nevidi
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
súhlasím z 9.
Kebyže máš rovnú strechu, takéto problmémy nemáš
Typek ti to napisal uplne zrozumitelne. Je tam viacej faktorov, ale gravitacna sila sila je v podstate ten najhlavnejsi.
Gravitacne zrychlenie smeruje do stredu Zeme, takze aj kvapky vody budu postupne stekat dole. To je snad jasne, nie?
To mas to iste ako ked namocis spongiu, a ta bude schnut najprv navrchu.
PS: nenechaj sa odradit mojimi ani ostatnymi narazskami na tvoje vedomosti
Nic si inak nerob z toho, ze si to najprv prekomplikovala. Ono je to uplne prirodzene, kazdy clovek ma najprv tendenciu vymyslat zbytocne zlozitosti, aj trebars priekopnici v matematike najprv prichadzali na komplikovanejsie dokazy, ktore ini casom zjednodusili, skratili, vyjadrili podstatu veci lahsie a presnejsie, teorie vo fyzike takisto - najprv boli napr. teorie elektriny a magnetizmu samostatne - cize komplikovanejsie a menej presne poznatky - az potom boli zjednotene - jednoduchsie, elegantnejsie, vseobecnejsie, presnejsie. A v mysleni jednoducheho cloveka to prebieha rovnako.
Ono sa to "odstrani" (spravny vyraz je - posunie na vyssi level) skusenostou a casom - ked sa budes v tej problematike viac orientovat a ziskas nejaku intuiciu a myslenie, trening tiez potrebuje kazdy, a samozrejme, cim je clovek inteligentnejsi. I ked z mojich pozorovani je to tak, ze:
ludia istej inteligencie vedia prichadzat len na jednoduche veci
ludia vyssej inteligencie casto dospeju prave k tymto prekomplikovanym rieseniam, maju schopnost udrzat si v mysli komplikovane struktury, a preto casto prehliadnu tu jednoduchost, obcas ich mozu tromfnut ludia prvej skupiny, ale samozrejme vacsinou nie
Priklad zo zivota:
Spoluziak, slusny matematik, debata o mnohostenoch: existuje aj pravidelny seststen?
Druhy spoluziak, z matiky stvorky: nebude to nahodou kocka?
no a potom, skutocne nadani ludia maju okrem schopnosti udrzat si v mysli zlozite struktury aj schopnost prehliadnut tu jednoduchost, ktoru vacsina nevidi