Závidíte im ich inteligenciu? Chceli by ste byť ako oni? Chápu podľa vás svet inak ako ľudia s priemernou inteligenciou ? Prečo ich je podľa vás tak málo? Je genialita len vrodená?
Je rozdiel byt genius , vedec co sa podiela na niecom vyznamnom a zapise sa do dejin tomu aj zavidim a byt nejaky namysleny trapko s IQ 140 co sedi na riti v Mense a tesi sa zo seba
a co je genialita? vysoke iq, ktore je zmerane testom? ten test nikdy nebude dokonaly a preto ludia s nameranym vysokym iq dosiahnu mozno dokonalost v ramci nedokonalosti...ja by som iq testom neprikladal dolezitost...
poznám pár ľudí, ktorých by som mohla označiť za géniov...ako nehovorím že majú IQ 200 ale tak vysoký vysoký nadpriemer. a často sú to jedinci neschopní praktického života, spoločenskej komunikácie a tak. proste niekde majú viac, niekde zas menej. možno vynájdu liek na rakovinu ale taký život musí byť dosť smutný. a hej, myslím že chápu svet inak (jednak podľa mňa každý chápe svet inak) ale min. tým, že o veciach viac rozmýšľajú.
teraz som si predstavila Russela Crowea ako hral v Čistej duši a zapisoval algoritmy na okno a nikto ho nechápal...
a či je genialita vrodená? myslím že hej, aj keď v detstve sa výchovou a podnecovaním určite dá ešte niečo ovplyvniť no to samotné "číslo" je podľa mňa dané
@miro016 nemyslím takých ale tých ozajstných géniov , vedcov ktorý niečo vymysleli alebo vymýšľajú, vynálezcov proste geniálnych ľudí nie len na papieri ale aj kvôli ich činom.
@ragdoll najvačši genius v dejinách nicola tesla kebyže dokážem aspon 1/100 z toho čo on...tak by som bol happy a nielej jaale hocikto keby len tolko dosiahol ako on
Ako sa hovori "nikto nespadne z neba mudry". Takze ak chce byt niekto mudry alebo len spokojny so zivotom, musi k praci prilozit aj kusok svojho úsilia
No ak vynechame konvencne poucky, tak genialita je jednoducho povedane vzdy novy pohlad na svet (alebo konkretnu vec) , doteraz nepoznany , casom vsak akceptovany a prijaty.
Pokial je ale tento pohlad neprijaty, ale naopak odsudeny, tak to nikto genialitou nenazve.
Z filozofickeho hladiska je teda genialita nedefinovatelna, hoci z psychologickeho ano.
Vrodená či je...no myslím že možno sa narodí dieta..ktoré by mohlo byť "génius"...ale rodičia ho k tomu musia viesť...(napríklad keby vyrastá medzi cigánmi..tak z neho génius nebude ....ale ak by vyrastalo medzi nejakými ľudmi s vačším IQ..alebo ako to pomenovať..venovali by sa mu...aby rozvýjalo svoj talent..atď).....tak isto je to podľa mňa..ak má niekto talent na hudbu..nenaučí sa to samo..musia ho k tomu viesť..
tiež ak má niekto talent na kreslenie.....
neviem to nejako dobre vysvetliť :/...ako to vidím ja
@takzvany lebo som čítala jeden článok kde o tom bolo písané tak som chcela vedieť aký majú na to ostatný názor. A samozrejme že nie som génius keby som bola tak by som o tom hádam nezakladala diskusiu
Jasné že je genialita vrodená. Veď dvom idiotom sa nenarodí génius.
A inak, v istom smere to majú dobré, môžu dosť zarábať na svojej genialite. V druhom smere je ťažké nájsť si niekoho s kým by si rozumeli, kto by bol na rovnakej vlne a kopa debilov by ich otravovala a využívala.
poznate genia? Stretli ste ho? Ja mam cest chodim s jednym na pivo. Genius a vizionar v jednom. Par krat zmenil pohlad na svet. Robi na nieco 10 rokov, potom to zacnu chapat aj ostatni a potom znova ide na nieco, co este nikoho ani nenapadlo..
Jeho mysel je uplne niekde inde, ale je to uplne zdravy, stastny, zenaty clovek. A raz mi aj povedal, ze v prveho hlupeho clovek stretol, ked mal 50. Venuje sa charite aj inac. Sice ludia za nim nestihaju a okruh jeho znamych su tie najzvucnejsie mena.. ale pride mi strasne hlupe vraviet aky ma genius zivot ak ste mozno ziadneho nestreli ale viete to...
@kosh tak si najprv definujme génia. Je to človek s IQ nad 140, pokiaľ dobre viem. Zvyčajne sa ľudí hneď nepýtam na IQ, tak neviem, či takého poznám.
Ale ako si sám napísal, jeho myseľ je úplne niekde inde. Šťastný môže byť, to sa nehádam. No nie je to bohviečo nemať niekoho, kto nás chápe. To zažil občas iste každý.
A príde mi strašne hlúpe dávať môjmu výroku iný význam, než mal ("nájde sa totiž málo ľudí, ktorí ich pochopia, takže sú odsúdení na život v rozumovej samote"), keď potom sám napíšeš "Robi na nieco 10 rokov, potom to zacnu chapat aj ostatni a potom znova ide na nieco, co este nikoho ani nenapadlo."
Na Birdzi je ich par... Ja v mense som ale nejsom genius (genius je nad 140 a mensa je od 135). A nejsom taky trtko (ale bol som) co sa s tym vytahuje... Poznam jednu babu (inak je aj na Birdzi) ktora ma IQ daleko vyssie ako 150 a je uplne v pohode.
@kosh to, že poznáš jedného génia, z teba nerobí odborníka na géniov.
Ale v podstate máš pravdu, že moje vyjadrenie sa na niekoho adresu je nevhodné, je to subjektívne. Možno chybné, ale ja som len človek s IQ pod 140 (určite aj pod 130), ktorý týmto dúfam ukončí túto zbytočnú diskusiu
Chápu podľa vás svet inak ako ľudia s priemernou inteligenciou?
určite až jednoznačne, skrátka áno
Prečo ich je podľa vás tak málo?
lebo spoločnosť je psychologický mechanizmus vytvorený na potláčanie a "normalizovanie" nadpriemerného (či už nadpriemerne dobrého alebo nadpriemerne zlého).
Je genialita len vrodená?
do veľkej miery, ale výchova v ranom veku, prípadne cielená snaha dokáže pohnúť s IQ o +/- 20 bodov tuším, oproti genetickým predpokladom.
Alebo vám je to úplne jedno?
čo myslíš?
(@mm47 - 140 ešte tuším nie je genialita, len vysoký nadpriemer, nie?)
každý je génius v niečom inom takže každý môže každému niečo závidieť, niekto je geniálny v tom ako nebyť geniálny aj to sa stáva... :/
Ale tak rozhodne by som bral byť na miestach tých významnývh géniov... (som šiel napísať, že hrdinov, ale vlastne áno sú to taký hrdinovia, čo zmenili svet.)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
Je rozdiel byt genius , vedec co sa podiela na niecom vyznamnom a zapise sa do dejin tomu aj zavidim a byt nejaky namysleny trapko s IQ 140 co sedi na riti v Mense a tesi sa zo seba
nie, nie je.
Nezávidím, lebo som
ale podľa toho, akých géniov máš na mysli... chápeš, bratku.
teraz som si predstavila Russela Crowea ako hral v Čistej duši a zapisoval algoritmy na okno a nikto ho nechápal...
a či je genialita vrodená? myslím že hej, aj keď v detstve sa výchovou a podnecovaním určite dá ešte niečo ovplyvniť no to samotné "číslo" je podľa mňa dané
Ty asi nie si génius.
Pokial je ale tento pohlad neprijaty, ale naopak odsudeny, tak to nikto genialitou nenazve.
Z filozofickeho hladiska je teda genialita nedefinovatelna, hoci z psychologickeho ano.
Vrodená či je...no myslím že možno sa narodí dieta..ktoré by mohlo byť "génius"...ale rodičia ho k tomu musia viesť...(napríklad keby vyrastá medzi cigánmi..tak z neho génius nebude ....ale ak by vyrastalo medzi nejakými ľudmi s vačším IQ..alebo ako to pomenovať..venovali by sa mu...aby rozvýjalo svoj talent..atď).....tak isto je to podľa mňa..ak má niekto talent na hudbu..nenaučí sa to samo..musia ho k tomu viesť..
tiež ak má niekto talent na kreslenie.....
neviem to nejako dobre vysvetliť :/...ako to vidím ja
obcas im zavidim, ale ked vidim, kolko toho maju, tak radsej zit svoj priemerny zivot...
heh a ked tak rozmyslam, nie som genius, ale ked vidim ake hluposti dokazu ludia povedat, tak vobec netusim co musia prezivat inteligentnejsi ludia
A inak, v istom smere to majú dobré, môžu dosť zarábať na svojej genialite. V druhom smere je ťažké nájsť si niekoho s kým by si rozumeli, kto by bol na rovnakej vlne a kopa debilov by ich otravovala a využívala.
poznate genia? Stretli ste ho? Ja mam cest chodim s jednym na pivo. Genius a vizionar v jednom. Par krat zmenil pohlad na svet. Robi na nieco 10 rokov, potom to zacnu chapat aj ostatni a potom znova ide na nieco, co este nikoho ani nenapadlo..
Jeho mysel je uplne niekde inde, ale je to uplne zdravy, stastny, zenaty clovek. A raz mi aj povedal, ze v prveho hlupeho clovek stretol, ked mal 50. Venuje sa charite aj inac. Sice ludia za nim nestihaju a okruh jeho znamych su tie najzvucnejsie mena.. ale pride mi strasne hlupe vraviet aky ma genius zivot ak ste mozno ziadneho nestreli ale viete to...
Ale ako si sám napísal, jeho myseľ je úplne niekde inde. Šťastný môže byť, to sa nehádam. No nie je to bohviečo nemať niekoho, kto nás chápe. To zažil občas iste každý.
A príde mi strašne hlúpe dávať môjmu výroku iný význam, než mal ("nájde sa totiž málo ľudí, ktorí ich pochopia, takže sú odsúdení na život v rozumovej samote"), keď potom sám napíšeš "Robi na nieco 10 rokov, potom to zacnu chapat aj ostatni a potom znova ide na nieco, co este nikoho ani nenapadlo."
Mne by fakt zvlastne vraviet o niekom, aky je, ako mysli, ked ho vobec nepoznas a mozno ani nevies predstavit...
( kolini, za reklamu 20 prercent zo zisku )
A to, že ti niečo povie, nemusí odrážať to, ako sa cíti. Každopádne, všetko to závisí aj od typu osobnosti.
+táto debata nikam nevedie. Argumenty by sme proti sebe mohli otáčať donekonečna
Ale v podstate máš pravdu, že moje vyjadrenie sa na niekoho adresu je nevhodné, je to subjektívne. Možno chybné, ale ja som len človek s IQ pod 140 (určite aj pod 130), ktorý týmto dúfam ukončí túto zbytočnú diskusiu
drz70 a co si genialne spravil?
Závidíte im ich inteligenciu?
áno
Chceli by ste byť ako oni?
nie
Chápu podľa vás svet inak ako ľudia s priemernou inteligenciou?
určite až jednoznačne, skrátka áno
Prečo ich je podľa vás tak málo?
lebo spoločnosť je psychologický mechanizmus vytvorený na potláčanie a "normalizovanie" nadpriemerného (či už nadpriemerne dobrého alebo nadpriemerne zlého).
Je genialita len vrodená?
do veľkej miery, ale výchova v ranom veku, prípadne cielená snaha dokáže pohnúť s IQ o +/- 20 bodov tuším, oproti genetickým predpokladom.
Alebo vám je to úplne jedno?
čo myslíš?
(@mm47 - 140 ešte tuším nie je genialita, len vysoký nadpriemer, nie?)
každý je génius v niečom inom takže každý môže každému niečo závidieť, niekto je geniálny v tom ako nebyť geniálny aj to sa stáva... :/
Ale tak rozhodne by som bral byť na miestach tých významnývh géniov... (som šiel napísať, že hrdinov, ale vlastne áno sú to taký hrdinovia, čo zmenili svet.)