Predstavme si skleník, a do toho skleníka neustále pomaly pridávame teplé výpary vykurovačom. Tým pádom sa bude teplota v CELEJ časti skleníka neustále zvyšovať, a priemerná teplota z roka na rok by preto každým rokom viac a viac stúpala. Graf by bol preto takýto lineárny
Koncentrácia skleníkových plynov od roku 1960 ktoré zadržujú teplo v atmosfére sa každý rok lineárne zvyšuje
Lenže ked sa pozrieme na počasie na SVK, tak vobec to tu nefunguje tak že by bolo z roka na rok letá teplejšie, a zimy menej zimšie. Namiesto toho sa teploty na SVK pohybujú chaoticky hore dolu. Je to dačo podobné ako vývoj teploty na Južnom pole.
Ziaden lineárny graf, ale jednotlivé extrémy. Ako je to možné ?
Takže, Francúzsko prijíma množstvo migrantov z Afriky, hrajú v národnom futblaovom tíme takmer všetci pôvodom z Afriky. Ale v mojej dedine vidím samých belochov... prečo ? ...
Mám taký pocit, že celé to počasie sa totálne zbláznilo a včera na túto dobu bola zima ako hovado. V noci dokonca v nížinách a asi aj tu mrzlo. ? V poslednej dobe si myslím, že globálne otepľovanie je hoax, keď je ešte tak strašne zima.
Hlavne veľké výkyvy teplôt sú, to je fakt o držku. Ak to takto pôjde ďalej, tak budú aj tu výkyvy ako v Amerike, kde sa teplota v priebehu 12 hodín znížila z príjemných letných 25 stupňov na -7 a snežilo. To už dobré nie je pre všetko živé, ani pre rastliny. Ja na to počasie iba nadávam, to aby sme všetko pestovali v obrovskom skleníku a mali všade dovedenú závlahu, aby niečo človek vypestoval. Chaotické počasie..
No asi jediný komentár k téme. Ano, práve týmto výkyvom teplot nechápem.. Ak by sa mali skleníkové plyny neustále v atmosfére zvyšovať, tým pádom by sa z roka na rok mala atmosféra Zeme viac viac oteplovať, ako je však potom možné že zrazu z ničoho nič prídu také mrazy ako celých 50 rokov nie ?
Chlapec asi zablúdil z facebooku na Birdz . Utekaj späť na fb, tam máš skupiny podobne “zmýšľajúcich” ľudí a môžete sa o tom baviť aj do večera
PS. Odporúčam pozrieť film Don’t look up
@tomas55555@13 neviem, no myslím si, že zrejme chaotické a nestále prúdenie vzduchu za to môže, čo súvisí aj s Golfským prúdom. Asi, si teda ja myslím.. Čítal som, že sa spomaľuje.
a ako mám začať mám ti tu napísať milión viet aby si mi nakoniec aj tak oponoval lebo a čo hento. Atmosféra zeme nie je homogénna ako atmosféra v tvojom pomyselnom skleníku sú to masy teplého/ studeného vzduchu. Masy vzduchu s rôznym tlakom. Nie je tu len jeden "vykurovač" tj zdroj tepla. Máš tu veľa rôznych povrchov (púšte, betón, trávnate plochy, lesnaté porasty, pralesy, oceány, "vodu",zaľadnené plochy atď....) ktoré prijímajú rôzne množstvo tepla ktoré následne zohrieva atmosféru.
Ďalej máš ladoce ktoré sa topia a keďže má sladká a slaná voda inú hustotu ktorá ma zas iné teplovodivé vlastnosti a zároveň slaná teda ťažšia voda sa drží na dne a sladká na povchu, ovplyvňuje to tok oceánskych prúdov, ktoré ovplyvnujú napríklad množstvo zrážok tým obsah vodných pár nad napríklad slovenskom. Áno vodná para je silný skleníkový plyn ako sa tu už pár ludí vysmievalo že nie je ha ha. Máš tú vulkanickú činnosť, ktorá môže dostať prach do vysokých vrstiev atmosféry a to vytvorí ochladenie keďže tento prach sa tam drží dlhu dobu ...atď atď....ak by sa počasie. what the fuck tu nejde len o atmosféru ktorá nie je homogénna ale aj o stavbu cele planéty a tá tiež nie je. Ako môžeš potom vôbec uvažovať o linearite takejto sústavy? Vlastne píšem to čo som už písal...atmosféra zeme je komplexnejšia ako atmosféra skleníka. A zisti si o tom viac.
napríklad zem má mesiac aj vďaka tomu jeden deň netrvá jeden obeh okolo slnka tj. nemá viazanú rotáciu. a naša os otáčania je bezpečne ustálená so sklonom 21 stupňov či 16? už neviem to je fuk....kľudne sa mohlo stať že by os otáčania zeme smerovala priamo na slnko. áno vtedy by pravdepodobne platil ten tvoj skleník. Môžno...
"Máš tu veľa rôznych povrchov (púšte, betón, trávnate plochy, lesnaté porasty,"
Ved to súhlasím, aj v skleníku máš rozne povrchy, a rozne povrchy vyžarujú roznu teplotu, takže pri roznych povrchoch v skleníku je teplota iná, to však nič nemení na tom že vzrastajúcou teplotou lineárne stúpajú aj maximálne, priemerné a minimálne teploty roznych povrchoch.
Píšeš tu noečo o ladovcov, ok, ladovce sa roztápajú, tým pádom je v oceánoch viac vody, dochádza teda k vačšiemu vyparovaniu, a tým pádom k vačšej tvorbe vodnje pary, to je spolu s CO2 len jeden další faktor oteplujúci faktor, ale nevysvetluje to, respektíve nedal si vysvetlenie ako tento faktor posobi na to, že teplota v roznych častiach zeme nestúpa lineárne ale chaoticky, hore dolu, s maximami a minimami ?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
» miro.medium.com/max/1400/1... *YV2gRWklfJwjJHYDSI5SqQ.png
Koncentrácia skleníkových plynov od roku 1960 ktoré zadržujú teplo v atmosfére sa každý rok lineárne zvyšuje
Lenže ked sa pozrieme na počasie na SVK, tak vobec to tu nefunguje tak že by bolo z roka na rok letá teplejšie, a zimy menej zimšie. Namiesto toho sa teploty na SVK pohybujú chaoticky hore dolu. Je to dačo podobné ako vývoj teploty na Južnom pole.
Ziaden lineárny graf, ale jednotlivé extrémy. Ako je to možné ?
Silná logika.
No asi jediný komentár k téme. Ano, práve týmto výkyvom teplot nechápem.. Ak by sa mali skleníkové plyny neustále v atmosfére zvyšovať, tým pádom by sa z roka na rok mala atmosféra Zeme viac viac oteplovať, ako je však potom možné že zrazu z ničoho nič prídu také mrazy ako celých 50 rokov nie ?
PS. Odporúčam pozrieť film Don’t look up
Ved nevyhováraj sa, ale rovno presne vysvetli prečo tomu tak je.
Ďalej máš ladoce ktoré sa topia a keďže má sladká a slaná voda inú hustotu ktorá ma zas iné teplovodivé vlastnosti a zároveň slaná teda ťažšia voda sa drží na dne a sladká na povchu, ovplyvňuje to tok oceánskych prúdov, ktoré ovplyvnujú napríklad množstvo zrážok tým obsah vodných pár nad napríklad slovenskom. Áno vodná para je silný skleníkový plyn ako sa tu už pár ludí vysmievalo že nie je ha ha. Máš tú vulkanickú činnosť, ktorá môže dostať prach do vysokých vrstiev atmosféry a to vytvorí ochladenie keďže tento prach sa tam drží dlhu dobu ...atď atď....ak by sa počasie. what the fuck tu nejde len o atmosféru ktorá nie je homogénna ale aj o stavbu cele planéty a tá tiež nie je. Ako môžeš potom vôbec uvažovať o linearite takejto sústavy? Vlastne píšem to čo som už písal...atmosféra zeme je komplexnejšia ako atmosféra skleníka. A zisti si o tom viac.
"Máš tu veľa rôznych povrchov (púšte, betón, trávnate plochy, lesnaté porasty,"
Ved to súhlasím, aj v skleníku máš rozne povrchy, a rozne povrchy vyžarujú roznu teplotu, takže pri roznych povrchoch v skleníku je teplota iná, to však nič nemení na tom že vzrastajúcou teplotou lineárne stúpajú aj maximálne, priemerné a minimálne teploty roznych povrchoch.
Píšeš tu noečo o ladovcov, ok, ladovce sa roztápajú, tým pádom je v oceánoch viac vody, dochádza teda k vačšiemu vyparovaniu, a tým pádom k vačšej tvorbe vodnje pary, to je spolu s CO2 len jeden další faktor oteplujúci faktor, ale nevysvetluje to, respektíve nedal si vysvetlenie ako tento faktor posobi na to, že teplota v roznych častiach zeme nestúpa lineárne ale chaoticky, hore dolu, s maximami a minimami ?