@Alpynus na to (minimálne) raz napísal pekný blog, v ktorom som si uvedomila kontexty, o ktorých som dovtedy nepremýšľala. Nechcem mu brať slová, v podstate sa dá vždy niečo vytknúť, ale znelo to ekologicky priaznivo a určite by to ovlyvnilo veľa vecí. Na nejaký zvyšný vlastný názor o tom budem musieť ešte veľa rokov uvažovať v širších súvislostiach.
@blackrisq no v dohľadnej dobe nič moc... ale pozrime sa na to celkovo:
ekonomika = posun potravín k vegánskemu trhu, rast nezamestnanosti a teda aj stúpajúca kontrola nad rastlinnými potravinami, genetické modifikácie, aby si to ľudia nemohli doma sami množiť a tak isto zefektívnenie pestovania a následná únava pôdy, teda aj zníženie už tak mizivého príjmu živín z rastlinnej stravy
reliéf krajiny by posiali polia a iné facility na pestovanie + by zver spásala iba príležitostne niečo a už by nebol dôvod udržovať trvalo trávnaté porasty a lúky
ekosystém globálny by sa zmenil, keďže by ustala predácia zo strany človeka, pravdepodobné vypustenie chovnej zveri do prírody = masové úhyny, nedostatok potravy a šírenie chorôb, alebo by boli nechané v závodoch a chovných staniciach, kde by buď začali kanibalizovať, alebo by uhynuli a zase raz šírenie chorôb
človek by sa zmenil ako fyzionomicky (vnútrone), tak morfologicky (z vonka), fyzionomicky by sa mu zrovnali zuby, keďže už by nepotreboval potravu moc trhať, ako je to nutné u mäsa, tak isto by sa zväčšil žalúdok, zmenšil a zjednodušil by sa mozog, tak isto ako by aj svalová hmota strácala na výkonnosti
morfologicky by sme postupom času nabrali na objeme, nie kvôli nedostatku pohybu, ale kvôli skladovaniu väčších porcií jedla na uchovanie energie pre celý deň
tak či onak tak do budúcnosti nie je nutné pozerať... keďže z rastlinnej potravy nedokáže tvoje telo spracovať tuky a ani bielkoviny... prišla by jedna epidémia a vykapali by ste do posledného
ako by to podľa vás ovplyvnilo ekonomiku?
z okamžitého hľadiska značne, z dlhodobého si myslím, že by ľudia prešli z chovania na pestovanie ale znížilo by to tak či tak príjmy/výdavky.
ako by sa zmenil reliéf krajiny?
reliéf by sa nezmenil nijak, matka príroda si vie udrža svoju rovnováhu.
zmenilo alebo nezmenilo by to svet ako ekosystém?
Je to možné ale podobná odpoveď ako 2.
zmenili by sa nejak vnútorne ľudia?
Myslím, že áno. Pretože mäso je potravou od doby kedy ľudia použili dve veci minimálne a to zvieracie mäso a oheň, na základe čoho sa ľudský mozog začal vyvíjať k dnešnej podobe.
alebo hocičo, čo vám napadne, vyšantite sa:
Bola by to zaujímavá predstava a nejakú zdokumentovanú štúdiu by som si pozrel .. rozhodne by sa zmenilo veľa vecí.
predpokladám, že ten prechod by bol postupný, čiže chované zvieratá by sa najprv prestali násilne umelo množiť, a postupne by takmer vymizli, proste by postupne niekoľko rokov trvalo kým by buď dožili alebo zvyšky mäsožravcov ich skonzumovali. čiže už by neboli potrebné všetky tie ohradení pastviny, na druhej strane by ale asi bolo potrebné oplotiť polia s plodinami, keďže by sa zvýšili množstvá zveriny.
a logicky by sa pestovalo menej kŕmnych plodín a viacero konzumných, možno dokonca by polia zaberali menšiu plochu.
trochu ma zaujíma čo by bolo s napríklad krmivami pre psy a mačky
@shenhi ...no ak dokážeš zhmotniť potravu bez toho aby rástla alebo bola pestovaná... nech sa páči
ale tak všeobecne máš rovnicu:
čím viac obyvateľov, tým viac potravy
čím má potravina nižšie výživové hodnoty, tým viac potravy
čím viac rastlín chceš pestovať, tým potrebuješ viac miesta
ako dobre, dá sa to riešiť aj megasklenníkmi na mori, na plávajúcich mestách, ale aj tak treba tú pôdu z niekade zobrať a tým ochudobníš celú krajinu o možnosť pestovania hocičoho a rastu tiež hocičoho
takže dúfam, že som ti danú problematiku práce na vidieku priblížil
@Demoniqangel jj ak polovnik je nahodou aj napr. vyznamny vedec, doktor atd. a k tomu sa o ten les aj zver stara urcite bude kokot.
@dogyno clovek vie spracovat tuky a bielkoviny, akurat nevie celulozu. Problem je skor, ze casto nemaju dostatocne mnozstva esencialnych bielkovin v potrave alebo mineralov predovsetkym ale aspon nemaju prekysleny organizmus
A btw na chov zvierat sa vyuziva viac pody ako na pestovanie nejakych rastlinnych produktov. Myslim pomer energia a rozloha.
Nie zeby som to chcel nejak obranovat, kedze sam zijem velmi zo zivocicnych produktov. Len zas nie je vsetko jednostranne, takisto ako veganstvo
@dogyno
No neviem odkiaľ si dospel k takémuto číslu - je to dosť subjektívne položený fakt. Zase nie som poľnohospodár takže neviem to posúdiť ani som nečítal žiadnu publikáciu, ktorá by to dokazovala, ale to nie je až také podstatné... dnešné hospodárske zvieratá sa nekŕmia len obilninami na to netreba zabúdať ... a práve preto je krmivo trebárs sója geneticky modifikovaná, takže sa vyrába vo veľkom a to poškodzuje pôdu ... Mizivé množstvo sóje je spotrebované človekom takže to je diskutabilné ...
keby výrazná časť populácie neje mäso z ideologických dôvodov, tak by podnikatelia venovali oveľa viac úsilia vývoju umelých náhrad mäsa. čiže z dlhodobého hľadiska by sa veľa nezmenilo, akurát by sa z rovnice odstránilo nezmyselné utrpenie zvierat (ja sám nie som ani len vegetarián, aj keď to utrpenie zvierat ma dosť trápi).
no tak ja študujem enviromentalistiku, tak mámaspoň obraz, aj keď nie exaktné informácie + rátam s vývojom, keďže k takejto zmene by menohlo prísť zo dňa na deň
a áno, chovná zver má svoju spotrebu, napríklad repy či už spomínanej sóje
so slovom genetická modifikácia treba opatrne, keďže aj naše bežné plodiny boli geneticky modifikované šľachtením
celkovo je to zapeklitá téma a ak sa bavíme o globálnej politike a rozvoji, určite by bol značný nárast polí, alebo iných pestovateľských pristorov... predsa len nedá sa každý rok pestovať na tom istom mieste keďže aj pôda nemá nekonečný zdroj, potrebuje sa ako keby nabíjať
@dogyno
no veď práve, že to je zapeklitá téma ako si povedal, nedá sa určiť jednoznačný vývoj, ktorý by nasledoval ... napísal si tú úvahu ako keby to bolo jasné . Sú to len teórie a určite vieš (keďže, študuješ environmentalistiku), že väčšinou (teda je to pravidlo) dochádza k stretu normatívnej a pozitívnej ekonómii a tiež by sa to dialo aj v tomto prípade ... ty tvrdíš o dôsledkoch, ktoré môžu nastať na základe toho čo sa učíš v škole ... a pri tom existuje toľko vplyvov, o ktorých ty ani ja nemôžeme vedieť resp. na ktoré nemôžeme prísť ... napr. nezamestnanosť sa môže ale nemusí zvýšiť až tak citeľne, keďže v ekonomikách kde je najvyššia spotreba mäsa a mliečnych produktov je aj nízka miera zamestnanosti v poľnohospodárstve ... no vtedy by to bol problém keby sa dovážalo mäso z Afriky alebo Ázie ...
@shenhi s tou nezamestnanosťou šlo tiež o logickú úvahu, ak máš závod, napríklad kravín, kde sa dojí mlieko, chovajú kravy, potom máš závod na spracovanie mlieka a mliečnych výrobkov, závod na spracovanie mäsa a mäsových výrobkov a potom máš pravdaže obchody kde sa výrobky predávajú
pri rastlinách máš pole kde sa pestuje, jednorazovú zbernú brigádu a dopravu +- sklad a hneď do obchodu
to je bez rátania výroby polotovarov, to bude mať vždy samostatné prevádzky, aj keď budú pod jednou spoločnosťou...
tak isto problém s tým preskumom čo si postol je ten, že nebrali do úvahy ryby, tiež je to mäso, alebo iný živočíšny produkt
už neviem či ty, alebo bress písal, že z rastlín nedokáže naše telo stráviť iba celulózu... áno, ostatné veci strávi, ale to neznamená, že ich spracuje... všimni si, že ak ráno zješ na raňajky maslový rohlík, večer máš normálnu stolicu... ale ak si dáš rohlík s rastlinným tukom, už na obed z teba výjde riedka gebudzina... pretože je plná toho tuku a bielkovín ktoré tvoje telo síce roztrávilo, ale nevyužilo
áno je pravda, že jeme možno až moc mäsa na to koľko máme denne pohybu, ale to nemení nič na fakte, že mäso je hlavným zdrojom energie pre náš mozog, ktorého procesy síce dodnes kompletne nepoznáme ale už z pozorovania vieme usúdiť, že tieto biochemické reakcie a ich rozvoj pripomína vzdialene svalstvo... tak isto ako aj historicky, alebo skôr archeologicky sa náš mozog začal rapídne rozvíjať práve vďaka prejdeniu na kombinovanú stravu a nie iba rastlinnú
sme všežravce a to je fakt... môžeme sa pokúsiť jesť iba jednu stranu z toho čo máme na výber
ale sami seba tým ochudobňujeme a vystavujeme riziku
proteiny, vitamíny, cukry a tuky, to sú zložky našej výživy, vitamíny a cukry príjmame prevažne z rastlinnej zložky a tuky a proteíny zo živočíšnej
áno, sú prípady, kedy telo samo odmieta jednu, alebo druhú zložku, pretože má dosť jednej, alebo druhej zložky... vtedy jednoducho nemáme na danú vec chuť, ale máme chuť na niečo iného (len pri tomto treba vedieť rozhodnúť či ide iba o maškrtnosť, alebo o telesné potreby)
a aby sa nikto nechytil maličkosti, áno viem, že mozog vyžaduje aj cukry, preto napríklad pri učení vždy jem oriešky, alebo čokoládu a pijem čaj (áno, nesladený, kvôli kofeínu, relaxácií a chuti)
neviem si to dost dobre predstavit, vsetko by to boli len teorie...ale dost by ma potesilo, keby som nemusela mysliet na to, ze kvoli mne zomrel nejaky tvor a ja ho teraz mam v tele, ze to je zdochlina, ze je to cele hrozne...v tom su rastliny lepsie...nejde o city, ale uz len to, ako vidim, jak ziju sliepky, nemyslim hrozne podmienky, len to, ze mam spomienku na to, ako vyzeraju, jak utekaju, proste ze su zive a viem, ze ked to zjem, uz je to mrtve a svojim nasytenim sa tym zivocichom som prave ja bola tou, ktora dala zmysel tej smrti, co mi pride hrozne...aj keby to bola rychla smrt a mali krasny zivot, nechcem travit mrtvoly zvierat...
no a keby vsetci boli veganmi, nemusela by som brat ohlad na spoluobcanov jediacich maso, ani na moju rodinu...
kedze sa este nezivim celkom sama, iba ciastocne, je to tazke, lebo oni kupuju vela masa a ostatneho je minimum...takze tento problem by nebol...to by bolo uzasne. prajem si to.
a k tomu ci by sa vnutorne zmenili ludia mi napadla taka prihoda, jak som sla cez vikend po vonku doobedu, v sobotu a taka mlada rodina, mama, syn, taky 10 rocny asi, a obezny otec idu z masiarstva a ten otec krici na syna ze ma mastny flak na bunde, takze ho osmazi na pekaci. neviem, masozravci vravia, ze z masa maju energiu, podla mna su agresivni. mozno by boli fakt ludia taki na jednej strane bez energie a na druhej mierumilovnejsi...co je super. do ekosystemu a reliefu nejdem, geo nemam rada, ekonomika detto.
tak zase človek by v tejto situácií nejedol len potraviny rovno z poľa ... mäsové a mliečne produkty nie sú jediné, ktoré prebiehajú rôznymi štádiami výroby a spotreby... ale zase to je úplne jedno ako by sa pohybovala NEZAMESTNANOSŤ som len chcel povedať, že celospoločenský vývoj závisí od rôznych faktorov ... Preto ja sa vôbec neodvážim tvrdiť čo sa bude diať ... myslím si, že to určite nebude mať takýto vývoj ... a určite by sme nevykapali
a myslím, že ten post aj keby tam bolo rybie mäso a aj mliečne výrobky príliš nemenil ...
Zožrali by nás tu tote zvery za chvíľu, víííí
Ne, šak nejedzme zvieratká, chúďatká maličké bezbranné, poďme porušiť reťazec potravinový, nech vykapeme my ako prví
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
ekonomika = posun potravín k vegánskemu trhu, rast nezamestnanosti a teda aj stúpajúca kontrola nad rastlinnými potravinami, genetické modifikácie, aby si to ľudia nemohli doma sami množiť a tak isto zefektívnenie pestovania a následná únava pôdy, teda aj zníženie už tak mizivého príjmu živín z rastlinnej stravy
reliéf krajiny by posiali polia a iné facility na pestovanie + by zver spásala iba príležitostne niečo a už by nebol dôvod udržovať trvalo trávnaté porasty a lúky
ekosystém globálny by sa zmenil, keďže by ustala predácia zo strany človeka, pravdepodobné vypustenie chovnej zveri do prírody = masové úhyny, nedostatok potravy a šírenie chorôb, alebo by boli nechané v závodoch a chovných staniciach, kde by buď začali kanibalizovať, alebo by uhynuli a zase raz šírenie chorôb
človek by sa zmenil ako fyzionomicky (vnútrone), tak morfologicky (z vonka), fyzionomicky by sa mu zrovnali zuby, keďže už by nepotreboval potravu moc trhať, ako je to nutné u mäsa, tak isto by sa zväčšil žalúdok, zmenšil a zjednodušil by sa mozog, tak isto ako by aj svalová hmota strácala na výkonnosti
morfologicky by sme postupom času nabrali na objeme, nie kvôli nedostatku pohybu, ale kvôli skladovaniu väčších porcií jedla na uchovanie energie pre celý deň
tak či onak tak do budúcnosti nie je nutné pozerať... keďže z rastlinnej potravy nedokáže tvoje telo spracovať tuky a ani bielkoviny... prišla by jedna epidémia a vykapali by ste do posledného
to si vážne myslíš, že to bude viesť k tlakom na rast pestovania plodín pre obyvateľstvo a tým pádom aj väčšiemu záberu pôdy??
z okamžitého hľadiska značne, z dlhodobého si myslím, že by ľudia prešli z chovania na pestovanie ale znížilo by to tak či tak príjmy/výdavky.
ako by sa zmenil reliéf krajiny?
reliéf by sa nezmenil nijak, matka príroda si vie udrža svoju rovnováhu.
zmenilo alebo nezmenilo by to svet ako ekosystém?
Je to možné ale podobná odpoveď ako 2.
zmenili by sa nejak vnútorne ľudia?
Myslím, že áno. Pretože mäso je potravou od doby kedy ľudia použili dve veci minimálne a to zvieracie mäso a oheň, na základe čoho sa ľudský mozog začal vyvíjať k dnešnej podobe.
alebo hocičo, čo vám napadne, vyšantite sa:
Bola by to zaujímavá predstava a nejakú zdokumentovanú štúdiu by som si pozrel .. rozhodne by sa zmenilo veľa vecí.
a logicky by sa pestovalo menej kŕmnych plodín a viacero konzumných, možno dokonca by polia zaberali menšiu plochu.
trochu ma zaujíma čo by bolo s napríklad krmivami pre psy a mačky
ale tak všeobecne máš rovnicu:
čím viac obyvateľov, tým viac potravy
čím má potravina nižšie výživové hodnoty, tým viac potravy
čím viac rastlín chceš pestovať, tým potrebuješ viac miesta
ako dobre, dá sa to riešiť aj megasklenníkmi na mori, na plávajúcich mestách, ale aj tak treba tú pôdu z niekade zobrať a tým ochudobníš celú krajinu o možnosť pestovania hocičoho a rastu tiež hocičoho
takže dúfam, že som ti danú problematiku práce na vidieku priblížil
je otázne, či človek má bližšie k všežravcovi alebo bylinožravcovi.
Mozno by sme si viacej zacali vazit rastliny...to by nebolo uplne odveci
no môžem Ti aj ja dať nejakú tú rovnicu:
čim menej zvierat pre výživu obyvateľstva, tým menej potravy pre ich chov
čim menej potravy pre ich chov, tým menší záber pôdy
Alebo si myslíš, že všetky poľnohosp. zvieratá na svete sa kŕmia na pastvinách alebo lepšie povedané trávou na pastvinách??
Otázne už len ostáva, či zvýšená spotreba vegánskych jedál prevýši spotrebu krmiva pre poľnhosp. zvieratá.
nestačilo s touto témou?
už to začína byť rovnako zlé ako fóra typu "som tehotná" ˇ_ˇ"
z 80% obsahu napríklad obylnín človek nič nerobí, pre seba a svoju potravu, skladuje tento odpad ako slamu a využíva ju iba ako krmovinu pre zvieratá
a len v mojom okolí sa z toho krmiva každý rok asi tak polovica vyhadzuje a používa sa ako hnojivo
@dogyno clovek vie spracovat tuky a bielkoviny, akurat nevie celulozu. Problem je skor, ze casto nemaju dostatocne mnozstva esencialnych bielkovin v potrave alebo mineralov predovsetkym ale aspon nemaju prekysleny organizmus
A btw na chov zvierat sa vyuziva viac pody ako na pestovanie nejakych rastlinnych produktov. Myslim pomer energia a rozloha.
Nie zeby som to chcel nejak obranovat, kedze sam zijem velmi zo zivocicnych produktov. Len zas nie je vsetko jednostranne, takisto ako veganstvo
otázka ale však znela ako sa zmení tvárnosť v takejto situácií
to, že ustúpia chovné priestory priestorom pestovacím je hádam logické, nie?
No neviem odkiaľ si dospel k takémuto číslu - je to dosť subjektívne položený fakt. Zase nie som poľnohospodár takže neviem to posúdiť ani som nečítal žiadnu publikáciu, ktorá by to dokazovala, ale to nie je až také podstatné... dnešné hospodárske zvieratá sa nekŕmia len obilninami na to netreba zabúdať ... a práve preto je krmivo trebárs sója geneticky modifikovaná, takže sa vyrába vo veľkom a to poškodzuje pôdu ... Mizivé množstvo sóje je spotrebované človekom takže to je diskutabilné ...
no tak ja študujem enviromentalistiku, tak mámaspoň obraz, aj keď nie exaktné informácie + rátam s vývojom, keďže k takejto zmene by menohlo prísť zo dňa na deň
a áno, chovná zver má svoju spotrebu, napríklad repy či už spomínanej sóje
so slovom genetická modifikácia treba opatrne, keďže aj naše bežné plodiny boli geneticky modifikované šľachtením
celkovo je to zapeklitá téma a ak sa bavíme o globálnej politike a rozvoji, určite by bol značný nárast polí, alebo iných pestovateľských pristorov... predsa len nedá sa každý rok pestovať na tom istom mieste keďže aj pôda nemá nekonečný zdroj, potrebuje sa ako keby nabíjať
no veď práve, že to je zapeklitá téma ako si povedal, nedá sa určiť jednoznačný vývoj, ktorý by nasledoval ... napísal si tú úvahu ako keby to bolo jasné . Sú to len teórie a určite vieš (keďže, študuješ environmentalistiku), že väčšinou (teda je to pravidlo) dochádza k stretu normatívnej a pozitívnej ekonómii a tiež by sa to dialo aj v tomto prípade ... ty tvrdíš o dôsledkoch, ktoré môžu nastať na základe toho čo sa učíš v škole ... a pri tom existuje toľko vplyvov, o ktorých ty ani ja nemôžeme vedieť resp. na ktoré nemôžeme prísť ... napr. nezamestnanosť sa môže ale nemusí zvýšiť až tak citeľne, keďže v ekonomikách kde je najvyššia spotreba mäsa a mliečnych produktov je aj nízka miera zamestnanosti v poľnohospodárstve ... no vtedy by to bol problém keby sa dovážalo mäso z Afriky alebo Ázie ...
pri rastlinách máš pole kde sa pestuje, jednorazovú zbernú brigádu a dopravu +- sklad a hneď do obchodu
to je bez rátania výroby polotovarov, to bude mať vždy samostatné prevádzky, aj keď budú pod jednou spoločnosťou...
tak isto problém s tým preskumom čo si postol je ten, že nebrali do úvahy ryby, tiež je to mäso, alebo iný živočíšny produkt
už neviem či ty, alebo bress písal, že z rastlín nedokáže naše telo stráviť iba celulózu... áno, ostatné veci strávi, ale to neznamená, že ich spracuje... všimni si, že ak ráno zješ na raňajky maslový rohlík, večer máš normálnu stolicu... ale ak si dáš rohlík s rastlinným tukom, už na obed z teba výjde riedka gebudzina... pretože je plná toho tuku a bielkovín ktoré tvoje telo síce roztrávilo, ale nevyužilo
áno je pravda, že jeme možno až moc mäsa na to koľko máme denne pohybu, ale to nemení nič na fakte, že mäso je hlavným zdrojom energie pre náš mozog, ktorého procesy síce dodnes kompletne nepoznáme ale už z pozorovania vieme usúdiť, že tieto biochemické reakcie a ich rozvoj pripomína vzdialene svalstvo... tak isto ako aj historicky, alebo skôr archeologicky sa náš mozog začal rapídne rozvíjať práve vďaka prejdeniu na kombinovanú stravu a nie iba rastlinnú
sme všežravce a to je fakt... môžeme sa pokúsiť jesť iba jednu stranu z toho čo máme na výber
ale sami seba tým ochudobňujeme a vystavujeme riziku
proteiny, vitamíny, cukry a tuky, to sú zložky našej výživy, vitamíny a cukry príjmame prevažne z rastlinnej zložky a tuky a proteíny zo živočíšnej
áno, sú prípady, kedy telo samo odmieta jednu, alebo druhú zložku, pretože má dosť jednej, alebo druhej zložky... vtedy jednoducho nemáme na danú vec chuť, ale máme chuť na niečo iného (len pri tomto treba vedieť rozhodnúť či ide iba o maškrtnosť, alebo o telesné potreby)
a aby sa nikto nechytil maličkosti, áno viem, že mozog vyžaduje aj cukry, preto napríklad pri učení vždy jem oriešky, alebo čokoládu a pijem čaj (áno, nesladený, kvôli kofeínu, relaxácií a chuti)
no a keby vsetci boli veganmi, nemusela by som brat ohlad na spoluobcanov jediacich maso, ani na moju rodinu...
kedze sa este nezivim celkom sama, iba ciastocne, je to tazke, lebo oni kupuju vela masa a ostatneho je minimum...takze tento problem by nebol...to by bolo uzasne. prajem si to.
a k tomu ci by sa vnutorne zmenili ludia mi napadla taka prihoda, jak som sla cez vikend po vonku doobedu, v sobotu a taka mlada rodina, mama, syn, taky 10 rocny asi, a obezny otec idu z masiarstva a ten otec krici na syna ze ma mastny flak na bunde, takze ho osmazi na pekaci. neviem, masozravci vravia, ze z masa maju energiu, podla mna su agresivni. mozno by boli fakt ludia taki na jednej strane bez energie a na druhej mierumilovnejsi...co je super. do ekosystemu a reliefu nejdem, geo nemam rada, ekonomika detto.
tak zase človek by v tejto situácií nejedol len potraviny rovno z poľa ... mäsové a mliečne produkty nie sú jediné, ktoré prebiehajú rôznymi štádiami výroby a spotreby... ale zase to je úplne jedno ako by sa pohybovala NEZAMESTNANOSŤ som len chcel povedať, že celospoločenský vývoj závisí od rôznych faktorov ... Preto ja sa vôbec neodvážim tvrdiť čo sa bude diať ... myslím si, že to určite nebude mať takýto vývoj ... a určite by sme nevykapali
a myslím, že ten post aj keby tam bolo rybie mäso a aj mliečne výrobky príliš nemenil ...
preto by boli dlhodobé následky mierne strašidené
Ne, šak nejedzme zvieratká, chúďatká maličké bezbranné, poďme porušiť reťazec potravinový, nech vykapeme my ako prví
Od ovzdušia, ceny potravín až po zdravie.
Mäso jem preto, lebo mi chutí a je už mŕtve