to je tak sprosta otazka...takze chuda dieta,za to ze je postihnute by ho rodicia mali dat do decaku???to je tak sproste zmyslanie,takym rodicom by som priala aby im najprv pokapali vsetkych ktorych mali radi,a potom by zomierali dlhou a bolestivou smrtou...tak tak
Je veľa prípadov keď to lekári tvrdia a nakoniec je dieťa zdravé. Nedokázala by som mať tie pochybnosti, či by náhodou to dieťa nakoniec nebolo zdravé..... Takže áno nechala by som si ho.
Niekedy nad tým rozmýšľam a úplne sa bojím toho, že by to mohlo nastať. Nie je to také rozhodné áno, ako u iných, ale vyvodzujem, že keďže by som sa to dozvedela až v pokročilom štádiu tehotenstva, bol by to už len pôrod a danie na adopciu, čo by som nedokázala.
podobne ako @4lex ..radsej vcas podstupit zakrok..hoc to mozno znie alibisticky alebo pre niektorych nehumanne...
ale zas na druhej strane, ani sprava, ze dieta bude postihnute nie je 100%..poznam plno pripadov, kedy to lekari predpovedali a narodilo sa parom uplne zdrave decko..
aj o mne tvrdili, že je vysoká pravdepodobnosť, že budem postihnutá...a ahaho, som tu, som celá, nič mi nie je...keby som sa sama nezničila, ani by ma kolená neboleli....
nikdy nie je nič stopercetné a navyše, je to živý tvor...
@janehonda ty si taka sebecka ved by sa mu kazdy smial bolelo by ho stale nieco asi by aj zomrelo ale hlavne ze si nesla na potrat ze? nic by ho nebolelo ani ty by si nanho nebola este tak citova namotana
mám postihnutého bratranca (mal byť zdravý) a je to úžasné dieťa!!!! Nevravím, že zdravé dieťa nie je úžasné, ale on sa dokáže tešiť z každej maličkosti omnoho viac a omnoho úprimnejšie ako zdravé dieťa
a takže nie, pokiaľ by nemalo byť až straaaašne postihnuté, žeby mu lekári nedávali ani šancu na prežitie, žeby malo byť vkuse na prístrojoch..vtedy by som možno trochu váhala, ale aj tak by som skôr nešla na potrat ako šla
každé dieťa má právo na kvalitný život...neviem si predstaviť, že postihnuté dieťa by ho mohlo mať rovnako kvalitný ako zdravé. ja by som šla na potrat.
ako vieš, že dieťa bude nešťastné? mamin bratranec má už cez 40, má také stredné/vážne mentálne postihnutie, a ani raz sa mi nezdalo, že by bol nešťastný, hovorí trochu zle, ale pozná ľudí - takéto dieťa má taký život, aký mu zariadia rodičia
nie, bolo by mi ho lúto. A trpelo by, šak sa kuknite v akej sme dobe, väčšina by sa mu smiala, hlavne v škole a tak... Ja napr. keby že som od narodenia postihnutá by som to našim neodpustila že ma nechali žiť. By som im vyčítala prečo nešla na potrat. Fakt takýto život by som nechcela pre svoje dieťa.
Kedysi sa takéto deti hneď po pôrode dávali do lesa aby ich zožrali vlci ..Ešte za čias predkresťanských ...
Starí pohania nechceli pripustiť aby sa takéto deti rozmnožovali a tým pádom šírili svoje či už fyzické alebo psychické vady vo svojom kmeni ďalej ..alebo teda vo svojej osade/dedinke ..
@cjubou no ak bude pripútané na vozíček a iné deti sa mu budú smiať tak asi nebude najšťastnejšie (alebo k lôžku), nehovoriac o tom, že by žilo aj v značnej chudobe, lebo by muselo žiť z platu jedného rodiča (lebo druhý by sa o neho musel starať)... v dospelosti by si samozrejme nenašlo prácu, takže by bolo stále odkázané na iných... ale myslím, že je len moja voľba či by som si takéto dieťa nechala vziať...
urcite by som si ho nechala.. ziadny doktor ani neviem jaka technika 100% nezarucuje, ze to male bude chore... poznam xy pripadov rodicov, ktorym lekari povedali,ze dieta bude mat downov syndrom a vselico ine a dieta sa narodilo uplne zdrave a v pohode..
a keby uz aj malo byt chore, nedokazala by som ho zabit len tak lebo sa "nepodarilo" abo co..
a hej, vacsina postihnutych deti nerozmysla tak ako vy..ze sa mu smeju..bud maju vlastny svet alebo ziju pre vyssie ciele...pochopia aj to (co casto zdravi ludia nie) ze v zivote mozu byt stastni aj pre daco ine, nie len pre krasnu tvar a dokonale telo...
hm, je ľahké tvrdiť ako by sme sa v nejakej situácií zachovali, keď sa nás tá situácia osobne netýka. Keby stojíme priamo pred takýmto rozhodnutím, mnoho odpovedí by možno znelo úplne inak.
ja by som sa rozhodovala možno podľa druhu a rozsahu postihnutia...
Stotoznujem sa s nazorom @sandy114 tiez by som si ho asi dala vziat ...mozno som prilis egoisticka ale fakt by som sa nedokazala postarat o postihnute dieta, len by mi to starosti zbytocne robilo a nebolo by to ani pre to dieta dobre :/ ale na druhej strane keby som v takej situacii ktovie ako by som sa nakoniec naozaj rozhodla.
@vanchovi veď aj ja poznám pár ľudí čo mali byť postihnutí, nemali sa dožiť ani piatich rokov a stále žijú a sú šťastní
a @fartgas poznám pár postihnutých a ani od jedného som nepočula ani pol slova o tom že by nechceli žiť, sú myslím celkom šťastní, sú radi že žijú a rozhodne si nemyslím že by niekedy povedali svojim rodičom že by bolo lepšie, keby ich zabili.... podľa mňa má každý právo na život a hlavne o tom svojom rozhodovať toť môj názor
ja verim v reinkarnaciu a preto by som si ho nenechala. nepride mi spravne priviest na svet niekoho, kto si nebude moct plnohodnotne vyskusat vsetko, co tento svet ponuka. ale tiez to zavisi od typu postihnutia. fyzicke postihnutie = v ziadnom pripade, to je len trapenie aj pre rodinu aj pre dieta. kebyze ide o postihnutie mentalne, tak by to tiez zaviselo od rozsahu.
koľkým povedali, že budú mať postihnuté dieťa, a ono sa narodí zdravé a koľkým, že je všetko v poriadku a ono sa narodí postihnuté........
a čo ak je zdravé a hneď pri narodení padne lekárovi na zem/alebo ho obarí sestra pri kúpaní/alebo mu zanedbá pediater chorobu/alebo ho zrazí ožran za volantom ?
@pepapepa5ka "postihnuté decko" znie fakt strašne citlivo... keď má niekto 13 tak môže mať vzťah k deťom rovnaký ako dospelý človek, ale zmýšľanie o vlastnom dieťati je určite iné ako bude v dospelosti a to neber nijako v zlom, o 10 rokov to budeš vnímať inak, ver mi...
@pepapepa5ka silou mocou ta chcem potratiť? Páčilo by sa ti to? však i ty si retardovaná a ta nevykopli z birdzu...
to chceš povedať že dieťa môže za to aké je, a že si nezaslúži život pretože by podla tvojho názoru trpel. Ty máš ale velké predsudky. Akože žeby sa mu smiali. Ty si strašný charakter ti to poviem na rovinu, takto vnímaš svet ty. Ludia s postihnutím môžu byt omnoho štastnejší než akýkolvek človek ktorý je bohatý, pekný. Aha predsa tu je problém! Pozeráš len na vzhlad, ale nezabudni si do profilu napísat "pOdsTatná NiE jE kRásA teLesNá aLe dUšeVná!" hej!
a teraz mám predsudok voči tebe! Takto to funguje!
Kim by to bolo len embrium tak nie.. Len by sa trapilo celi zivot. A keby bolo uz ''na svete'' tak by som si ho urcite nechal,nemozem predsa dat prec dieta len preto ze nie je ''normalne''
@poke vobec ma nepoznas tak ma laskavo neposudzuj. mam svoje nazory ktore sa nie kazdemu pacia ale aspon sa na nic nehram. ja nemam predsudky voci postihnutym ale nechcela by som aby moje dieta take bolo racej pojdem na potrat a budem mat dalsie zdrave deti ako mat jedno postihnute ktore si zivot vobec neuzije
@pepapepa5ka a kto si ty, ze by si rozhodovala kto bude zit a kto nie, alebo ako vies kto bude mat aky zivot? Btw. este som tusim nevidel (zdraveho) cloveka ktory by sa z niekoho smial ze je postihnuty
co sme v starovekej sparte? Ze si budeme nechavat len zdrave deti a postihnute zabijat?
sebe tak ze sa o neho budes puset starat a nebudes moct nic robit, tomu dietatu to som uz pisala nechce sa mi pisat znovu a okoliu tak ze bude kazdeho len otravovat ked chapes jak to myslim
každý kto podla mňa povie ano je sebec.. lebo ide o to aké postihnutie.. verte ci nie nechcela by som dieta keby som vedela ze nikdy nebude rozprsvat, chodit a bude zit vo velkych bolestiach.. ludia ktorí nežijú, nechodia do školy, práce.. s ludmi so zdratovným postihnutím nevedia o tom nič aké to može byť
To že ti lekár povie že tvoje dieťa bude postihnuté ešte neznamená ze to je pravda! Počula som o veľa takýchto prípadoch kedy sa dieťatko narodilo zdrave.....Ale aj tak...zabili by ste človeka len tak? pochybujem o tom tak prečo zabíjať nevinné deti? !
až sa mi hlava zatočila z tohto fóra a idem sa najprv pogrcať až tak niečo napíšem...
áno nechala...
radšej ho zabiješ a budeš mať pocit že nebude trpieť? odporúčala by som ti strappado ( taký pekný vešiačik na rúčky) aby si vedela ako zhruba môže bolieť umelý potrat. vidno že máš 13 a bábätko si nikdy na rukách nemala, nech by bolo postihnuté ako by chcelo, je to jeho život, a ty mu ho nemáš žiadne právo vziať. ani ako matka, ani ako nikto.
bože všetky tieto potratové dievčiská by som plieskala doradu. čo vy už len budete za matky keď uvažujete ako zabiť vlastné decko ( aj keby malo byť postihnuté!!!!!!) . fľochy sprosté.
@pepapepa5ka a ty môžeš posudzova´t iných? Ja ta neposudzujem som len chcel vidiet tvoju reakciu ktorá však bola horšia ako som čakal. Ale o tebe názor nemám pretože ta nepoznám ale na druhú stranu, poznat by som nechcel.
Ale to dieta by netrpelo. Človek ktorý pôjde na potrat, nechce ulahčit život dietatu ale sebe. Sama si to povedala, že postihnuté dieta škodí okoliu. a k tomu sa radšej nevyjadrím. Musíš si pozriet ešte vela vecí o tom. Myslím že nikto nie je Boha aby tvrdil že kto môže žit a kto nie... ale táto vlastnost je presne určená pre ludí, lenže doteraz nechápem ako postihnutí stažuje život okoliu. - to, že sa musia o neho starat? A čo tak humor, dobrá energia ktorú rozdáva. Je nanič? Je lepšia krása a iná užitočnosť..?
Na Slovensku niesu dost dobre podmienky pre starostlivost o postihnute dieta ... co pozeram Reflex a Modre z neba a pod., tie rodiny ktore taketo dieta vychovavaju, musia castokrat obetovat na to dieta vsetko co maju ... stat by mal pre take dieta zabezpecit kompletnu starostlivost, ale toho sa tu v tomto state nedockame. Ja by som rozhodne isla na potrat, i ked nerada
@pepapepa5ka takze by si ho zabila? Vieš o tom ze aj potrat má následky na psychyku človeka...je to veľmi veľký úder pre ženu. Aj keď si to zo začiatku neuvedomuje...neskor sa dostavia následky a vina...Je to vražda...a tú si budeš neskôr vyčítať . Podvedomie je veľmi silná vec na to nezabudaj. A keby si nevedela ze bude postihnuté. A narodí sa také potom ho zabiješ?
išla by som ešte aspoň k trom lekárom aby som sa presvedčila o tom..a keby malo byť veľmi postihnuté tak asi nie trpelo by chúďatko..ale tak neviem časom možno budem mať iný názor..ale naozaj to závisí od typu postihnutia..je to obrovské rozhodnutie a ako matka ktorá nosí pod srdcom svoje dieťa sa vie najlepšie rozhodnúť práve vtedy, drží ich nejaké puto a ťažko sa povie nie
bez hocijakých tupých - pre to dieťa až ponižujúcich, krutých a urážlivých - komentárov... neviem, či by som sa dokázala starať o postihnuté dieťa. trpela by som, a asi by som bola príliš zbabelá, aby som sa na to dala. ale nikdy by som sa o tom dieťati nevyjadrila slovami ako @0@21@44@86
nikdy nechcem riešiť takúto dilemu. lebo hocijaké rozhodnutie by ma zničilo.
@ivkapivka to čo za sprepáčením kokotinu si napísala? že majú vlastný svet.. ty si asi v živote nevidela postihnutého človeka čo? vlastný svet majú tak maximálne autisti a downáci.. neznamená, že keď je človek telesne postihnutý musí byť aj mentálne..
@elmsi predstav si že s týmito detmi pracujem a viem aké su... už si bola niekedy v ústave? myslím ze to skor ty si v živote postihnuteho človeka nevidela moja drahá...možno by ti stacilo si aj niečo sem tam prečítat aby si zistila niečo o nich...
ja som ich videla dosť a všelijaké diagnozy.. chudatka deti ked s nimi pracuje človek čo o nich nič nevie ako mozes povedat ze ziju vo svojom svete? či poznáš iba diagnozu autizmus? také dačo ako kvadropareza, hemiparéza, diparéza, LMD, hyrocefalus, svalova dystrofia ti nič nehovoria?
@elmsi s týmito detmi som nepracovala to je pravda. Toto už je horšie. Lenže nemyslela som len autizmus. Je veľa postihnutých nielen psychicky ktorý žijú vo vlastnom svete. Vlastným svetom nemyslím že tieto deti sú úplne mimo. Len tým že žijú v rámci svojích možností a sú šťastné. No keď si myslíš že je lepšie zabiť tak je to tvoj názor. Ale ja hovorím áno pre život. Ty nie si Boh aby si mohla rozhodovať o tom kto môže a kto nemôže žiť.
@ivkapivka tak to kurva napisem zrozumitelne a nie vo vlastnom svete.. sakra a ja sa tu rozculovat musim ty by si si nechala decko keby si vedela ze bude zit v bolestiach, alebo nebude mat nohy a ruky a ja neviem co este? mala by si to srdce ho nechat trápit sa po cely zivot? ja veru nie
@elmsi ano, mas pravdu, pomylil som sa. neobmedzene je to v pripade, ze je uz mrtvy, abo ak je predpoklad, ze je tak neodvratne poskodeny, ze zomrie hned po narodeni
@pepapepa5ka za všetkých prepáč že sme sebci! Uvedomujeme si svoje chyby že by sme nedokázali zabiť ľudskú bytosť! Fakt v duchu sa hanbíme a čakáme na tvoje odpustenie prosííííííím!
je to hnusné, ale musím súhlasiť s @mielikki ... A potom je tu i otázkqa dôstojnosti. Podobný pohľad mám na seba, kebyže dostanem v starobe demenciu, moje niekdajšie zdravé ja (ešte schopné to posúdiť...) by bolo rozhodne vďačnejšie za eutanáziu.
Podľa toho kto by to povedal. Keby len nejaký neprajníci na ulici "Hej pozerajte na toho mamľasa, ten bude mať určite postihnuté aj decko", tak by som na potrat pravdepodobne nešiel. Ale teraz sa mi to ľahko hovorí, keď nestojím pred takouto možnosťou.
Aj ja by som si ho nechala. Bolo by to moje dieta a ci uz zdrave,alebo postihnute, dostavalo by odomna tolko lasky kolko by som mu len vladala z celeho srdca dat.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
128 komentov
ale zas na druhej strane, ani sprava, ze dieta bude postihnute nie je 100%..poznam plno pripadov, kedy to lekari predpovedali a narodilo sa parom uplne zdrave decko..
tak by som si ho dala zobrať.
aj o mne tvrdili, že je vysoká pravdepodobnosť, že budem postihnutá...a ahaho, som tu, som celá, nič mi nie je...keby som sa sama nezničila, ani by ma kolená neboleli....
nikdy nie je nič stopercetné a navyše, je to živý tvor...
áno, som strašné hovädo, ktoré nechce dieťa, ktoré bude nešťastné a ja s ním...
@sandy114
ako vieš, že dieťa bude nešťastné? mamin bratranec má už cez 40, má také stredné/vážne mentálne postihnutie, a ani raz sa mi nezdalo, že by bol nešťastný, hovorí trochu zle, ale pozná ľudí - takéto dieťa má taký život, aký mu zariadia rodičia
Starí pohania nechceli pripustiť aby sa takéto deti rozmnožovali a tým pádom šírili svoje či už fyzické alebo psychické vady vo svojom kmeni ďalej ..alebo teda vo svojej osade/dedinke ..
Ja by som si tiež také dieťa nenechal ..
o voľbe som nič nehovoril - ale myslím, že aj jeho otec by mal nárok na názor
deti sa smejú okuliarnatým, hluchým, zle hovoriacim ... všetky preč!
chudoba nemusí byť nedôstojná a to s prácou závisí od typu postihnutia
a keby uz aj malo byt chore, nedokazala by som ho zabit len tak lebo sa "nepodarilo" abo co..
z vlastnych skusenosti...
ja by som sa rozhodovala možno podľa druhu a rozsahu postihnutia...
a @fartgas poznám pár postihnutých a ani od jedného som nepočula ani pol slova o tom že by nechceli žiť, sú myslím celkom šťastní, sú radi že žijú a rozhodne si nemyslím že by niekedy povedali svojim rodičom že by bolo lepšie, keby ich zabili.... podľa mňa má každý právo na život a hlavne o tom svojom rozhodovať toť môj názor
Myslím, že by to bolo vo všeobecnom záujme.
Ale ako by som k tomu pristúpil osobne ?
Neviem.....
Dúfam, že sa nič také nestane.
a čo ak je zdravé a hneď pri narodení padne lekárovi na zem/alebo ho obarí sestra pri kúpaní/alebo mu zanedbá pediater chorobu/alebo ho zrazí ožran za volantom ?
Ale neviem, či má zmysel darovať život o ktorom dopredu vieme, že nebude stáť za nič.
to chceš povedať že dieťa môže za to aké je, a že si nezaslúži život pretože by podla tvojho názoru trpel. Ty máš ale velké predsudky. Akože žeby sa mu smiali. Ty si strašný charakter ti to poviem na rovinu, takto vnímaš svet ty. Ludia s postihnutím môžu byt omnoho štastnejší než akýkolvek človek ktorý je bohatý, pekný. Aha predsa tu je problém! Pozeráš len na vzhlad, ale nezabudni si do profilu napísat "pOdsTatná NiE jE kRásA teLesNá aLe dUšeVná!" hej!
a teraz mám predsudok voči tebe! Takto to funguje!
co sme v starovekej sparte? Ze si budeme nechavat len zdrave deti a postihnute zabijat?
@tunidlo ved aj je
áno nechala...
radšej ho zabiješ a budeš mať pocit že nebude trpieť? odporúčala by som ti strappado ( taký pekný vešiačik na rúčky) aby si vedela ako zhruba môže bolieť umelý potrat. vidno že máš 13 a bábätko si nikdy na rukách nemala, nech by bolo postihnuté ako by chcelo, je to jeho život, a ty mu ho nemáš žiadne právo vziať. ani ako matka, ani ako nikto.
bože všetky tieto potratové dievčiská by som plieskala doradu. čo vy už len budete za matky keď uvažujete ako zabiť vlastné decko ( aj keby malo byť postihnuté!!!!!!) . fľochy sprosté.
Ale to dieta by netrpelo. Človek ktorý pôjde na potrat, nechce ulahčit život dietatu ale sebe. Sama si to povedala, že postihnuté dieta škodí okoliu. a k tomu sa radšej nevyjadrím. Musíš si pozriet ešte vela vecí o tom. Myslím že nikto nie je Boha aby tvrdil že kto môže žit a kto nie... ale táto vlastnost je presne určená pre ludí, lenže doteraz nechápem ako postihnutí stažuje život okoliu. - to, že sa musia o neho starat? A čo tak humor, dobrá energia ktorú rozdáva. Je nanič? Je lepšia krása a iná užitočnosť..?
Nie, nenechala by som si ho. Nie kvôli nemu, aký by malo život, ale kvôli mne.
(a kľudne ma ukameňujte
@popolcek ty si riadne sprosta
nikdy nechcem riešiť takúto dilemu. lebo hocijaké rozhodnutie by ma zničilo.
presne tak potratit , znicit proste dat prec