hmm sedim tu pred compom a ma napadla taka myslienka.preco su tlacitka na klavesnici usporiadane tak ako su? preco nesu naprikald podla abecedy??to by ma fakt zaujimalo.
Praveze nie. Povodne boli pismenka na pisacoch strojoch poukladane normalne, lenze ludia na tom pisali prilis rychlo a stroje sa zasekavali, tak ich poprehadzovali, aby ludi spomalili. Klavesnica uz len prebrala design
Prvý písací stroj - takzvaný TYPEWRITER mal obyčajné rozloženie kla´ves. Prvý model tohto prístroja vedel písať iba veľké písmená a až v druhom modeli sa objavila klávesa šift. Ale ľudia hneĎ zistili že pri rýchlom písaní sa niektoré kladivká ktoré udierajú do papiera zasekávali preto museli výrobcovia vymislieť nejaké lepšie rozloženie kláves aby sa tie kladivká nezasekávali. Využili pri tom mnoho faktorov aby dosiahli čo najäčšiu rýchlosť písanie. PS: klávesi a prvom riadku tvoria slovo TYPEWRITER
QWERTY je vlastne iba jeden z konceptov, jeden z navrhov ako mala vyzerat klavesnica na pisacom stroji, jeden model pisacieho stroja...lenze ta mrcha sa tak zauzivala, ze by sa uz tazko prechadzalo na nieco ine...a mna by este zaujimalo preco je slovenska klavesnica QWERTZ a nie QWERTY
No nie je problem si nastavit ju na slovensku s QWERTY, pripadne v linuxe som videl, ze ma clovek anglicku klvasenicu tak, ze alt + pismeno rovna sa ť,ž,á,ľ, atď ;p
tedy vzala QWERTZ? Evropské národy si koncem 19. století rozložení kláves upravovaly dle svých jazykových specifikací. Například Francouzi mění dokonce 4 písmenka oproti QWERTY a mají AZERTY. To by ani tak nevadilo, kdybychom nebyli součástí Rakouska-Uherska s úřední řečí němčinou. Protože QWERTZ je vynález Německý. V němčině se skoro neužívá písmenko Y a tedy byl logický požadavek tuto klávesu na rozložení klávesnic u tehdejších psacích strojů odsunout na co nejméně dostupné místo, tedy na pozici klávesy Z vlevo dole. Psací stroje s rozložením QWERTZ se tedy dostali do všech zemí Rakouska-Uherska tedy i k nám.
zasekávanie kladívok je kravina, prehodenie písmen by malo rovnaký efekt ako prehodenie hlavičiek kláves a zmenu písmena na kladivku, čiže žiadny, základnú konštrukciu by to absolútne nezmenilo.
klávesy na klávesnici sú usporiadané nejakým spôsobom podľa frekvencie používania...
A aby ste mi netvrdili, že to je predsa blbosť, tak len podotýkam, že frekvencie používania písmen v angličtine (QWERTY). Napríklad angličan taký vrchný riadok s číslami nepoužíva takmer vôbec...
to rozloženie je skrátka presne vymakané na optimalizáciu pohybov ruky pri písaní. pre angličana/američana, samozrejme. zvyšok sveta si musel zvyknúť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
A S D F G H J K L
Z X C V B N M
» www.ceskaklavesnice.cz/historie...
klávesy na klávesnici sú usporiadané nejakým spôsobom podľa frekvencie používania...
A aby ste mi netvrdili, že to je predsa blbosť, tak len podotýkam, že frekvencie používania písmen v angličtine (QWERTY). Napríklad angličan taký vrchný riadok s číslami nepoužíva takmer vôbec...
to rozloženie je skrátka presne vymakané na optimalizáciu pohybov ruky pri písaní. pre angličana/američana, samozrejme. zvyšok sveta si musel zvyknúť.