@igorV :letim: Kresťanstvo je o tom čo sa píše v Novom zákone Biblie, a čo zhŕňa Katechizmus katol. cirkvi.
O prirodzenej autentickej láske ku všetkým ľuďom a celému stvorenstvu okolo, pričom zdrojom lásky je trojjediný Boh, ktorý hovorí o tom, aby sme sa učili žiť v spoločenstve lásky. Určite nie nejako INDIVIDUALISTICKY, UZATVORENE, oddelene od zbytku sveta, že mi sme kresťania a vy ste tí ostatní.
Ak sa ti zdá, že je niekde chyba, tak si "súčasťou" tej chyby. :letim:
krestanstvo by malo byt o laske k bliznemu a to je podstata vsetkeho si myslim. @diablo7 co to taras prosim ta. o akych peniazoch? to skor v minulosti bol papez najvacsim intrigatorom a mocnarom. dnes uz je to uplne o niecom inom.
prečítaj si napríklad Quo vadis (moja obľúbená knižka), tam sa dozvieš, o čom by kresťanstvo malo byť.
a o čom je dnes vidíš okolo seba... na druhej strane musím podotknúť, že v zahraničí, hlavne pri prevahe evanjelikov je to celkom ok... aj keď aj tak ďaleko od pôvodného učenia...
O com by malo byt sa hovori v prislusnych posvatnych textov, katechizmoch a dielach cirkevnych predstavitelov.
O tom aj je, hoci tvoja otazka zrejme naraza na hierarchicke, majetkove, politicke a medzinarodne aspekty jednotlivych cirkvi. Tie si nedovolujem komplexne posudit, ale maju vplyv nanajvys na priorizaciu hodnot, interpretaciu cirkevneho ucenia a nabalovanie explicitne nespecifikovanej agendy a jej prezentaciu.
Chyba, ak je, tak je v tom, co spominam vyssie, podla mojho nahladu. Plus samozrejme v tom, ze univerzalne monoteisticke nabozenstva spaja tendencia nadobudat monopol na kontinentalnej az celosvetovej urovni.
Zmenit by sa dala s pohladu mimocirkevnych subjektov samozrejme sekularizaciou, alebo vylucenie principov priamo prevzatych z krestanskeho ucenia a odvolavania sa na kulturne tradicie z legislativy,,predovsetkym ustavy. Rovnako v skolstve. A ja by som ju teda zmenit nevedela Dajme tomu, ze v mojej rezii by sme v ramci krestanskych principov vykonavali humanitnu pomoc, s mensim podielom misijnej cinnosti, smerovali by sme j ekumenizmu, vyjadrili sa proti islamofobii, a namiesto demonizacie telesnosti by sa hovorilo o sebaucte, dobrovolnosti, suhlase, individualnych potrebach, co sa sexu tyka. (Pokojne aj v ramci predmanzelskej cistoty a prokreacnej funkcie.)A urcite by sa v,slovenskych kostoloch nekazalo o tom, koho maju veriaci volit, a nerobili by sa prezencky na pochode za zivot
@spactatus Chybu robia aj tí ktorí sa pohoršujú na veriacich. Namiesto toho, aby sa do pravdy zahĺbili sami. Zrejme preto, že to nie tak jednoduché sa dnes zastaviť.
@9 Jeden z nepísaných zákonov internetu: "Don't feed the troll"
@5 Kresťanstvo je o tom čo sa píše v Novom zákone Biblie, (súhlasím) a čo zhŕňa Katechizmus katol. cirkvi. (nesúhlasím)
O prirodzenej autentickej láske ku všetkým ľuďom a celému stvorenstvu okolo, pričom zdrojom lásky je trojjediný Boh, ktorý hovorí o tom, aby sme sa učili žiť v spoločenstve lásky. (súhlasím) Určite nie nejako INDIVIDUALISTICKY, UZATVORENE, oddelene od zbytku sveta, že mi sme kresťania a vy ste tí ostatní. (súhlasím)
Ak sa ti zdá, že je niekde chyba, tak si "súčasťou" tej chyby. (nesúhlasím)
Odkiaľ berieš to presvedčenie o tom, že katolícka cirkev zhrňa všetko z Biblie správne? Je niekde v biblii spomenuté, že KC je tá správna? že má byť založená KC? Cirkev sa spomína ako "spoločenstvo veriacich" či je to katolík, evanjelik, člen apoštolskej cirkvi alebo inej. "Kde sa dvaja, traja zídu v mojom mene, tam budem prítomný".
Nemyslím si, že práve ja som súčasť tej chyby, otázka bola zameraná skôr na nekresťanov, kde oni vidia tú chybu, aby sme ju my kresťania mohli skúšať napravovať
1. Kresťanstvo je fundamentálne chybné. Kĺže na povrchu povrchu spirituálneho a všetko nad ním aj pod ním pokladá za zakázané a odmieta to. Biblia je zaujímavá. Pár krát som ju prečítal, ale beriem ju ako jednu z mnohých kníh, z ktorých sa dá vybrať niečo na zamyslenie.
O čom by malo byť? Asi o čomkoľvek, čo z toho ľudia chcú urobiť, pokiaľ im to prejde voči zvyšku sveta. Ako všetko ostatné. Je to spleť mierne príbuzných sociálnych konštruktov, ktoré si v mnohom odporujú v praxi aj teórii a drží to pokope vrodená myšlienková nesloboda väčšiny populácie.
Necháp ma zle: Nesúdim to, neobviňujem. V podstate to ide mimo mňa.
2. Teraz? Nejestvuje JEDNO kresťanstvo. Je kopa kresťanských cirkví a viera u ľudí v súčasnosti je... no vo väčšine prípadov, keby som zo slušnosti nemusel súdiť, že je ten človek kresťan, tak poviem, že je ateista. Ak môžem obecne súdiť: Kresťanstvo nemá centrálnu riadiacu autoritu. Sú to voľne pospájané organizácie, organizácie v organizáciách, ktoré drží na nohách fanatizmus indoktrinovaných, alebo formálna príslušnosť.
3. Chyba? Nie je chyba. Je vývoj. Ako sa to vyvinie, tak sa to vyvinie. V podstate je to úplne jedno. Aspoň mne. Nebol by som rád, keby narástol akýkoľvek fanatizmom, či už úpadkom kresťanstva a nástupom agresívnejších dogiem alebo prerodom kresťanstva a nárastom popularity a fanatizmu v podmienkach spoločenských kríz. V podstate by som sa ale vedel prispôsobiť. Ako som povedal: Ide to mimo mňa. Až na chvíle, keď niekto nechce aby mi to bolo jedno a presviedča ma o dôležitosti akýchkoľvek "veľkých otázok", na čo zvyknem reagovať iritovane. To sa ale vôbec neviaže len na kresťanstvo.
4. Zmeniť? No veci sa menia neustále. Rozhodne sa nevráti kresťanstvo znova vo svojej starej forme. Buď sa zmení na niečo iné, alebo upadne do obskurity a bude nahradené. Eventuálne. Zatiaľ je to veľmi populárna franšíza.
problém je v tom, že súčasné kresťanstvo (aj napriek ekumene) je strašne roztrieštené a jednotlivé cirkvi sa medzi sebou hejtujú. Každý pozerá na to, ktoré učenie je to najsprávnejšie. A to nie je cesta ktorá bola (podľa mňa) vytýčená.
Okrem všetkých tých cností (ktoré sú samozrejme dôležité) je podľa mňa dôležitejšie ohlasovanie Ježiovho panstva ako Trojjediného Boha, ktorý bude súdiť svet.
Nemáš záujem? Dobre. No mojou povinnosťou ako kresťana je zvestovať Evanjelium.
Malo by byť hlavne o láske vo všetkých fotrmách - k rodine, priateľom, žene/mužovi, deťom a všetkým ľuďom. A hlavne o láske k Bohu.
Si myslím, že teraz je skôr o takej zaužívanosti u väčšiny ľudí, u tých na "vyšších pozíciach" o peniazoch...
Chyba je v ľuďoch, v skazenej dobe. A aj v samotných predstaviteľoch, lebo často sú oni tí zlí.
Poďľa mňa by mal každý začať od seba, ak chce zmenu. Začať rozdávať viac lásky a snažiť sa zmeniť svoje vlastnosti na lepšie. A ak by sme chceli komplexnu zmenu, tak by asi museli prísť mega reformy. Ale myslím si, že napr. pápež František je jednou zo zmien, ktoré posúvajú kresťanstvo malými krôčikmi vpred.
A hlavne si myslím, že problém je v egoizme ľudí. Ale ten zasahuje nielen do kresťanstva, ale aj do každodenných vzťahov a životom. Každý najprv pozerá na seba a až tak na druhých. :x
@narazuvzdornaa@14 veľmi si nepamätám, že by sa niekedy v kostole kázalo to, akú stranu máme voliť. Hovorilo sa akurát o tom, aké vlastnosti, postoje by mala mať strana, ktorá prezentuje pravdu.
A tie prezenčky si robili zrejme jednotlivé inštitúcie, organizácie...
A podľa teba by mal byť v popredí opak toho čo znamená byť veriacim jednotlivcom čo sa samozrejme týka tebou spomínaných osobných potrieb. A jedna vec ma prekvapila, neviem ako si predstavuješ význam pojmu sebaúcta.
S vyššie spomínanými princípmi ovládania ľudí v kostoloch súhlasím. Častokrát sa s tým stretávam, no väčšinou je to u nás Katolíkoch. Málo krát sa na druhej strane rieši celkový vývoj mladého človeka, najmä počas birmovky sa nikto nestará, či človek verí aelbo nie. proste sa len vyučuje. Ako v škole. Čo človek pochopí zle, je potom každému jedno, hlavne, že chodí do kostola. Vadí mi, že väčšinou neexistujú žiadne pravidelné stretnutia pre mladých, kde môžu zdieľať svoje názory, nápady, pocity ohľadom svojej viery s inými. Hanbia sa? Neexistujú? Nemajú čas?
Aj keď v evanjeliu počas kázne zazneje nejaká téma čistoty (hlavne sexuálnej), kazateľ sa k nej dostane na veľmi krátko alebo vôbec! Prečo?!
@26 Podľa mňa sa o čistote nehovorí preto, lebo sa už ani nejako veľmi nedodržiava... Ja mám kopu kamarátov, čo sa pravidelne spovedajú z toho a ja si myslím, že farár bude radšej kázať o nejakej somarine, ako o niečom takom. Aj keď si myslím, že občas by to neuškodilo.
A s tou birmovkou súhlasím, keď som ja bola (3 roky dozadu) tak bolo medzi nami kopec ľudí, ktorí ani poriadne neveria (jedna kamoška vôbec), ale ona išla napr. na birmovku preto, aby mohla mať sobáš v kostole a jej babka to tak chcela. A myslím si, že mladí neprezentuju svoje názory, lebo sa boja, že sa im okolie vysmeje, že sa stretnú s nepochopením.
Ale zas pravidelné stretnutia existujú, len ich treba hľadať.
@igorv Slovo katolícky z gréckeho καθολικός – katholikos = všeobecný, týkajúci sa všetkých, otvorený všetkým, univerzálny. To je pôvodný význam. A takto sa to "učí" i dnes.
Ide o to, že žiadna cirkev nechráni toľko Božích tajomstiev a nemá takú pevnú, dlhú tradíciu ako táto.
Takýto má byť postoj každého katolíka, človeka.
A tou chybou som myslel, že musíš začať od seba, aby sa niečo v tvojom okolí zmenilo. Možno nezmeníš celý svet, to môže len Boh ale to stačí. Nie vždy je správne pýtať sa neveriacich, inovercov, lebo často majú skreslené, nepresné info. A veľakrát som už počul, čítal tie isté názory, akoby sami nehľadali len sa niečím raz nakŕmili, a tým žili. Alebo aj hľadali, len na nesprávnych miestach. Niekedy sa jednoducho stačí k Pravde priblížiť. :letim:
@georg21 Nesúhlasím, že sa učí, to čo bolo dané v Biblii. Nájdi mi 7 miest v Biblii, na každú sviatosť jeden text, kde boli "označené" na to aby boli založené.
Biblia má oveľa dlhšiu tradíciu ako Cirkev samotná.
Ja mením. Snažím sa žiť podľa učenia Ježiša Krista. Nevravím, že zmením svet, no to moje malé okolie sa snažím meniť. Ukazujem ako sa dá žiť aj bez svetských radovániek, snažím sa o čistotu tela i duše. Organizujeme aktivity, ktoré zlepšujú mesto v ktorom žijeme, organizujeme tábory, a iné dobrovoľné akcie, venujeme sa mladým, či už v cirkvi alebo mimo nej, v meste. A poznám plno takých, čo to robia tiež. Nakŕmil som sa Bohom, a snažím sa kŕmiť aj iných, kým sám sa stále kŕmim.
Čítam Bibliu, študujem, hľadám pravdu (ako iste vidíš) aj v rôznych cirkvách, no stále sa osobne neradím k žiadnej, aj keď v jednej som pokrstený a v spoločnosti inej žijem.
A práve neveriacich sa treba pýtať, čo je zlé, aby sme to my zvnútra mohli meniť. Meniť seba a ukazoať Božiu cirkev ako lepšie spoločenstvo. Spoločenstvo, ktoré spolupracuje a nemá problém spolupracovať s inými cirkvami. Aby medzi nami neboli hádky, nedorozumenia.
Aby nebola korupcia aj v cirkvi....
@26 konkrétne v mojom mestečku sú také tzv. kluby pre mladých, ktoré sú hneď po omši a čo som počula od tých, čo tam chodia, tak tam nerozoberajú o viere vôbec nič. Teda púšťajú si hudbu, miestne drby rozoberajú a tak, takže to ma sklamalo.
@georg21 Vidím to podobne. Čo som chodil na birmovku. Aj po obrátení som sa vrátil ku katolíkom, bol som na pár stretnutiach, aj na birmovke. Bolo to niečo uplne ine, čo sa týka osobnej viery ako tam, kde som bol obrátený
@igorv@31 k tomu len toľko, že Cirkev založil Kristus, o ktorom sa konkrétne dozvedáme v NZ a odvtedy táto cirkev začala zhŕňať celú tradíciu vierovyznania, a cirkev sformovala do konkrétnych sviatostí to, čo on žil. Napr. taká sviatosť manželstva je krásna oslava slobodného rozhodnutia dvoch ľudí, že sa budú vždy milovať.
K ekumenizmu len toľko, že vždy je to o ľuďských postojoch, ale je zrejmé, že cirkvám ako takým ide o to aby zmýšľali v rovnakej Pravde.
A sám robíš to čo už urobili dnešné cirkvi, že sa odštiepili. :letim:
@spactatus mám skúsenosť, že je lepšie vidieť ako počuť. Aj ja chodím na sv. omše po ktorých sú všetci pozvaní na malé pohostenie, a tiež by si to hocikto mohol hocijako predstaviť.
@georg21 áno, som odštiepený, ale nezaraďujem sa do žiadnej denominácie. Formujem svoje teologické myšlienky aj z toho, čo mi dalo katolícke učenie aj to druhé. Hľadám pravdu. Hľadám tú cestu, ktorá mi vyhovuje najviac.
@georg21 narazam v prvej veci na ostatny pastiersky list, v ktorom sa vyslovene pise,,ze veriaci obcan,by svojim hlasom nemal podporovat strany hlasajuce rodovu rovnost, ktorej iste aspekty su udajne v rozpore s jej ucenim. Videla som niekolko krestanskych osvetovych alebo organizacii a komunitnych centier,,ktore na svojich strankach vyzyvaju na bojkot Istanbulskeho dohovoru proti nasiliu na zenach (zdoraznujem, bojkot ochrany pred nasilim), pretoze obsahuje nehoraznu myslienku, ze aj trans* ludia su ludia.
Co sa prezenciek tykka,pocula som to od znamych v istych mensich farnostiach, kedze pochadzam z Kosic, kde sa pochod konal,,ale beriem, ze toto moze byt pre teba uplne nepodlozena a nedohodnotna informacia.
Citanie s porozumenim sa ma zvladnut na strednej skole, nemam potrebu preformulovat,cely svoj text o tom, co by som zmenila, ale preukrutne by ma zaujimalo, co z toho, o com hypotetizujem, je pravym opakom krestanskeho ucenia..???
Sebauctu vyssie uvedenu myslim ako uvedomenie si prava volby nad svojim telom - nemusim mat sex, ked nechcem, s niekym, s kym nechcem, sposobom, akym nechcem, a toto rozhodnutie som schopna za roznych podmienok menit a riadit sa tym,,co pocitujem ako spravne. Hoci aj napriek tomu, ze ma hypoteticky vychovali, aby som sa v sedemnastich zasnubila, po mature vydala, pocas svadobnej noci prisla o panenstvo a do roka porodila chlapca.
kresťanstvo ako také by som nemenila a Ježiš je pre mna veľmi inšipratívny, len veľa cirkevných predstaviteľom nevie byť vzorom a myslia si, že sú neomylní, myslím si, že kresťanstvo by malo byť viac duchovné nie materialistické a autoritatívne a že nie je potrebné všetko zakázovať a na všetko mať konkrétnu normu, potom neskôr si ju aj včleniť akože do desatora, myslím si, že najvyšší zákon by mal byť láska, aj sv. Augustín povedal: Miluj a rob čo chceš
@georg21@5 Veru 2. Kniha kráľov verše 9 I poslal k nemu päťdesiatnika s jeho päťdesiatimi mužmi. On prišiel k nemu, keď práve sedel na temene vrchu, a povedal mu: „Muž Boží, kráľ rozkazuje, poď dolu!“ 10 Eliáš však odpovedal päťdesiatnikovi: „Ak som ja Boží muž, nech zostúpi z neba oheň a nech strávi teba i tvojich päťdesiatich!“ Vtom zostúpil z neba oheň a strávil jeho i jeho päťdesiatich. 10 Opäť k nemu poslal iného päťdesiatnika a tiež jeho päťdesiatich. On išiel a povedal mu: „Muž Boží, takto hovorí kráľ: Poď rýchlo dolu!“ 12 Eliáš im odpovedal: „Ak som ja Boží muž, nech zostúpi z neba oheň a nech strávi teba i tvojich päťdesiatich!“ Vtom zostúpil Boží oheň z neba a strávil jeho i jeho päťdesiatich. 13 Ale opäť poslal tretieho päťdesiatnika i jeho päťdesiatich. Tretí päťdesiatnik išiel a keď došiel, padol na kolená pred Eliášom a pokorne ho prosil: „Muž Boží, nechže má môj život a život týchto tvojich päťdesiatich sluhov nejakú cenu v tvojich očiach! to sú naozaj prejavy božej lásky postavenej skôr na strachu a to nehovorím už o veršoch 23, 24
@trash Ahoj, ten úryvok patrí do tradície Judaizmu, kresťania žijú podľa Nového zákona kde sa to dopĺňa, pričom Starý zákon rešpektujú... V tej dobe bolo všetko iné, sú viaceré miesta kde sa píše, potvrdzuje, že také tvrdé slová a zákony potrebovali, aby žili spravodlivo pred Bohom. A druhá vec, že texty Biblie nemožno vždy správne chápať po prečítaní očami, lebo sú tam i historické aspekty, a tiež duchovné. S tie duchovné postráda skoro každý kto sa ohradzuje týmto čo si napísal. :letim:
@georg21 Ale starý zákon sa vás týka rovnako ako nový tu nejde o to prečítať si Bibliu ktorá je u mňa asi to isté ako Main Kampf a vybrať si z nej to čo sa vám hodí napríklad ten nový zákon. A že ho rešpektujete to nechápem ako môžete rešpektovať vyhladzovanie národov vraždenie žien a deti? To zo svedomím nemá nič spoločné. Jedine ak pokriveným alebo pokazeným neústalími dogmami a účelovou propagandou. Pochybujem že vyhubenie niektorých národov čo stáročia obhospodárovali pôdu v Kanáne židmi bol nejaký zákon. To bola skrátka pre mňa agresia vyvraždiť a zabrať pôdu ktorá im nepatrí. To akože rešpektujete? A že je ťažké pochopiť bibliu a že texty je ťažké chápať bude asi dôvod prečo väčšina kresťanov bibliu nečíta a radšej sa uspokojí hlúpostiami ktoré im povie farár. ja som bibliu pochopil tak že pre mňa je to asi podobná kniha ako Mein Kampf, raz učí k intolerancii a nenávisti a potom učí k pokore dosť si jedná pasáž z druhou protirečia a to nemá s duchovným hľadiskom nič spoločné keď čítateľa má len zmiasť a nie oboznámiť z niečím. Viera je o poznaní a kresťania zrejme asi naschval to poznanie nezbierajú lebo by ich s toho bolela hlava a očividne článok čo si protirečí z druhým v jednej knihe nenájdeš.
@georg21@28 Keď katolicka cirkev skríva božie tajomstva tak prečo ich tají a neukáže ich svetu? Či nechce aby ľudia zistili poznanie? A vôbec už nemá takú pevnú a dlhú tradíciu ako si myslíš keď tie zvyky okopírovali ešte zo starších tradícii rôzných kultúr...
@trash Izraeliti, boli aj otrokmi, egypťanov, rimanov, a je samozrejmé, že museli aj bojovať ak niekde chceli prežiť, pretože okolo Kannánu žili ďalšie národy ktoré ich chceli zabrať. A je tiež prirodzené že sa od seba navzájom učili. To sa deje aj dnes, aj Slováci sa čo to naučili napr. vďaka nemeckým remeselníkom napr.
V Biblii je napísané však že do tejto zeme sa dostali z Božej vôle - o správnosti konania Boha si človek asi nemôže trúfať pochybovať lebo nevidí veci ako on. (Ak si neveriaci, chápem, že na to máš nejaké dôvody prečo pochybovať namiesto dôvodov prečo nepochybovať)
A k časti o Biblii, áno môžeš to tak vidieť, že si protirečí v nejakých konkrétnych veršoch ale má to svoje dôvody a vysvetlenia. Z tých ľudských dôvodov aj samotný fakt, že nie všetko sa zachovalo v kompletnom znení a pod.
A neviem koľko % kresťanov ju číta, ale aj keby to bola menšina čo si myslím že nie je tak v kostoloch sa číta každý deň z nej, stačí tam prísť a počúvať, niečo si z toho odniesť do života. Ide o to, hovoriť o konkrétnych veršoch, lebo to je tak zložitá a rozsiahla kniha, že mať ju prečítanú a vedieť nestačí.
A napokon opakujem, že má hlavne duchovný rozmer, ktorý musíš v sebe objaviť a starať sa oň, aby si to počúval a počul, pozeral a videl.
V @28 si ma mohol radšej citovať, týmto som nemyslel, že niečo dôležité skrýva pred ostatnými. Ale že má oveľa dlhšiu históriu učenia a Tradície (to je to, čo sa učí od počiatku) ako žiadna iná cirkev. (ak chceš selektovať) :letim:
@narazuvzdornaa A prečo by mal voliť strany čo sú za rodovú rovnosť ja síce nie som kresťan ale tejto dobe je rodova rovnosť a ústupky buzerantom a úchylákom ešte väčšia zloba ako cirkev samotná.
@georg21 Tak tých 2000 rokov existencie inštitúcie neberiem ako dlhú tradíciu zvlášť keď tie tradície boli prebraté keďže cirkvi sa ich nepodarilo vykoreniť. Vianoce- Oslava Boha Koliadu u Slovanov alebo Zimného Slnovratu u iných národov Európy ktoré tieto tradície prechovávali viac ako 2000 rokov ešte pred vznikom katolickej cirkvi. A toto je problém že stači isť do kostola že vraj sa tam z biblie číta často ale ja som o nevedomosti kresťanov narážal práve na to čo si tým chcel argumentovať. Že čítajú tam z biblie ale kňaz prečíta čo sa jemu hodí a ovce už viac nepátrajú v knihe. Navyše tvrdíš sám že sama biblia prešla premenami že málo čo je z nej pôvodné preto ani by sa nedalo tvrdiť že Židia boli otrokmi Egypťanov ako tvrdíš Izraeliti si zvyknú vykonštruovať udalosti tak aby vypovedali vo svoj prospech. A že sa museli brániť? Hovadina!!! Vtrhnuť do nejakej krajiny vyvraždiť obyvateľstvo do posledného dieťaťa dokonca aj dobytok muchy aj komáre ja nepovažujem za obranu a písal som o národoch čo žili priamo v Kánnane pred príchodom Izraelitov a nie v okolí. Tých Izraeliti bez milosti povraždili a zabrali ich pôdu a že to bolo v božej vôli by som nenazval 100X spravodlivým už s toho pohľadu lebo keby si sa vžil do kože takého pôvodného obyvateľa Kannánu ktorí žida jak živ nevidel drel by si tam celí život na tej zemi budoval tvoril pracoval pestoval aj dobytok choval krvopotne makal aby ti to prinieslo nejaký úžitok a zrazu k tebe príde žid a povie: "Boh mi túto zem daroval, teraz je moja takže kámo musím zabiť teba tvoju ženy deti aj aj psa v búde!" či by si to bral ako božiu spravodlivosť? A čo že ďalej čítam že sa navzájom učili? Bullshit proste násilne preberali isté tradičné prvky z rôzných kultúr a tiež o tých nemcoch že vraj násd učili remeslám to je tiež pekný Bullshit. To chceš tvrdiť že bez Nemcov by sme si nevedeli ako národ olúpať banány? Ešte pred príchodom temného kresťanstva a top po tisícky rokov sme mi Slovania boli zruční remeselníci kováči vojaci rezbári či stavitelia mali sme vlastné písmo pestrú kultúru a nepotrebovali sme nijakých Nemcov aby nás niečo učili.
@james98 Nezastávam sa kresťanov ani kresťanstva a tiež ničoho čo s kresťanstvom súvisí ale toto by som ti doprial do bodky prečítať to bol dozaista jeden za najtolerantnejších a najláskavejších špica židov ktorí sú dozaista vaším vzorom. » www.aktuality.sk/clanok/174822/n...
@trash Tzv. pohanské sviatky a kresťanské sa niektoré slávia v rovnaký deň práve preto, že sa cirkev nechce oddelovať od ostatných ľudí. Ale zmysel dňa Vianoc je hlbší ako u neveriacich, inovercov.
Nejak veľmi poznáš asi mentalitu tohoto národa. Ale v skratke, napr. dielo Jozefa Flavia - Židovská vojna, to opisuje. V tej dobe to bol obvyklí spôsob expandovania, prežitia... ktorý trvá viac menej dodnes, oni sami boli napadnútý napr. Rimanmi 2 krát.
Neviem prečo sa tu máme dohadovať o minulosti, ktorá navyše má s touto témou - kresťanstvom spoločné menej ako to čo hlásal Ježiš, jeho zakladateľ, ktorý hovorí čo znamená byť kresťanom, nie Židom. :letim:
@trash a v kostoloch sa číta presne určená stať z Biblie, ktorá je určená hlavou cirkvi (tým samozrejme nemyslím len osobu pápeža). Navyše, ty ani ja, neberieme na seba zodpovednosť za každého ako verí, ty napr. neveríš a tiež sa z toho nejdem postaviť na hlavu. Máš svoje slobodné rozhodnutia, vidíš to zo svojho pohľadu, ale preniknúť do podstaty kresť. viery sa ti nepodarí dokonale len tým, že budeš takto zvonku pozorovať, študovať niečo čo si vysvetlíš po svojom. :letim:
Kresťanstvo vraví, že všetci sme si rovní, ale zároveň aj to, že ľudia, ktorí sú iní (napr.homosexuáli) sú menejcenní. Nehovoriac o tom, že je založené na slepom uctievaní nejakej vyššej moci, ktorá nás má spasiť po tom, čo nás uvrhla do sveta plného utrpenia len kvôli vymysleným rozprávkam o tom, že akísi ľudia, z ktorých sme vznikli, jedli jablko. Ľudia každodenne uctievajú túto takzvanú vyššiu moc a modlia sa, aby im vyriešila problémy a kvôli svojej naivite si neuvedomujú, že ich problémy vyriešia jedine oni sami, nikto iný. Na čele tohto celého stojí trápna postavička, bábka riadená vládou a neustále nás kŕmi ďaľšími rozprávkami. Komické...
The easy confidence with which I know another man's religion is folly teaches me to suspect that my own is also. I would not interfere with any one's religion, either to strengthen it or to weaken it. I am not able to believe one's religion can affect his hereafter one way or the other, no matter what that religion may be. But it may easily be a great comfort to him in this life--hence it is a valuable possession to him.
- Mark Twain, a Biography
@georg21 Áno v kostoloch sa číta určená časť no prečo asi prečo neprečítajú všetko? Potom kamarát musel svojej mame prečítať pasáž z biblie ktorú v živote v kostole nepočula lebo v jednej divadelnej hre podla biblie nechápala čo sa tam deje. A kto povedal že som neveriaci? Ja som veriaci ale zachovávam si zdrave myslenie v určitých aspektoch a čo sa týka viery kresťanské dogmi za vieru aj tak nepovažuje...
@james98 To je pekne že ti je Bohom isto ti je aj vzor. Očividne by si strašne rád raz tiež podvodnými machynáciami chcel nakradnuť na burze Milióny ako on a potom zafinancovať nejakú vražednú vojnu či svojými finančními príspevkami zasiahnuť do vnútorných záležitosti cudzieho štátu a rozpútať umelú revolúciu.. Dopustiť smrť tisícov obetí aby si dosiahol vo vojnou a prevratmi spustošených krajinách ďalší zisk predpokladam...
@trash Tak k tomu len, že čítať Bibliu môžeš aj doma, kde si dočítaš to celé čítanie. To že to možno nerobí ten komu by to nejak pomohlo je na jeho rozhodnutí. V kostoloch sa nečíta celá Biblia napr, preto, že by sa to ani za rok nestihlo, tam treba niekedy to čítanie aj vysvetliť, musí to mať nejakú postupnosť, napr. že na Vianoce sa čítajú vianočné čítania...
@trash jednoducho to rozloženie liturgického roku, a k tomu priradené čítania, majú svoj význam. Nikto nikomu nezakazuje študovať niečo ďalej, ide ale o to prijímať to hlavne ako duchovné posolstvo, ktoré má meniť náš život. Podobné názory tvojim som už počul, čítal veľa krát. :letim:
@trash dobrého človeka z teba nespraví to, že poznáš, čítaš Bibliu, poznáš prikázania, ale záleží na tom ako to žiješ, a zrovna predsudkami, že kresťania, ktorý chodia do kostola a pod. sú ovečky bez rozumu a názoru sa k pokojnému životu nedostaneš. :letim:
@trash Určite by som to nechcel, také ambície nemám... Odmietam absolútne všetky Kapitalistické koncepty, pochybné burzy, obchody atď. takže rozhodne nie
@georg21@67 prepáč ale nerozumiem tak úplne tvojej reči. @68 Aké duchovné posolstvo? Nemyslíš si že by sa dokázal život človeka meniť aj bez biblie. Pokiaľ mení biblia človeku život ja som toho očitým príkladom. Mne na toľko zmenila biblia život že som si povedal: "Tak toto už nikdy viac!" @69 To máš pravdu dobrý človek tiež nemusí byť iba kresťan.
@james98 Vážne tak čo povieš potom na Ukrajinu myslím si že na Kryme sa to dobre vyvíja keď sú proruskí orientovaní a Serú nie len Juščenkovi ale aj tej zlodejke Timošenkovej na hlavu...
@trash Život sa prirodzene mení, aj tým ktorí o Biblii nepočuli, o Bohu nepočuli. Ale tak nemusí to byť to pravé.
Zaujímalo by ma ako negatívne ti mohla zmeniť život.
No predsa Biblia má v sebe hlavne duchovné posolstvo okrem historického a mravného, v Novom zákone Ježiš veľakrát hovorí s ľuďmi, ktorí toto posolstvo nechápu. Majú oči a nevidia, majú uši a nepočujú. A je na nej zvláštne, že okrem toho všeobecného posolstva, ktoré platí pre ľudstvo má i to osobné pre každého do života. Len sa ním treba nechať osloviť v tichu, v duši. :letim:
@trash Čo sa týka Ukrajiny tak tam mám stanovisko jasné - neprikláňam sa ani na jedn stranu. Najskorej to boli a sú západné médiá, ktoré nechutným spôsobom manipulovali a manipulujú verejnú mienku - podobne aj Ukrajinská opozícia nie je svätá... Ukrajina bude stále rozdelená na dva tábory - pochybujem, že sa tam teraz niečo zmení... nech príde po voľbách hoci aká vláda. Vždy sa nájde niekto kto nebude spokojný - a čo potom? bude ďalšia revolúcia - teraz vyvolaná pro - ruskými? Znova dookola a dookola... v najbližšej dobe sa každopádne určite rapídne nič nepohne - je tam viac menej patová situácia
Malo by byť podľa mna o viere, o láske , o pochopení, o dobre .. ale to len malo.. Väčšina ľudí sa na kresťanov len hrá a pritom tú to možno práve oni ktorí robia to najväčšie zlo vo svete a minimálne vo svojom okolí ..
Aj nejaký ateista môže byť lepším človekom ako samotný kresťan, ide len o človeka nie o vieru a podobne..
Viera by mala ľudí spájať
O čom by kresťastvo malo byť?
mna moja blizka osoba pokial este zila naucila, ze jedine co krestanstvo kaze(malo by) je laska, bez predsudkom, bez pravidiel, aj neveriacich, zlych, bohatych...vsetkych.
O čom si myslíte, že kresťanstvo je teraz?
Veriaci su zvlastni. Alebo su to len taki nedelni krestania bez pokory, vztahu s bohom a v nicom nie su zaujimavi, nevyzaruje z nich laska alebo este ti horsi, ktori sa snazia nanutit ostatnym vieru, vsetky jej pravidla,atd.
Kde je chyba?
v ludoch, snazia sa riadit cirkev kazdy podla seba namiesto toho aby urobili kompromis
Ako by sa dala zmeniť, poprípade ako by ste ju vy vedeli zmeniť.
tak, ze to neriesim...lebo to ani nejde. Iba sa spravam tak ako sa mam - respektujem druhych a mam ich rada
@james98@75 veru naše média. To si vystihol dobre tiež zvyknem starším generáciam položiť otázku či dnes veria tak televízii ako pred rokom 1989. Často sa priamej odpovede nedočkám. To iste je aj O Kresťanstve stále dookola kázatelia hovoria o tom istom čo chcú aby ľudia počuli a národ im to baští aj z chlpami...
@simonka17@76 to by som potom odporúčal vrátiť sa k pohanstvu lebo všetký tie hodnoty čo kresťanstvo prehlasuje za svoje sú vskutočnosti predkresťanské...
@trash Vieš čo, mal som pred časom na prednáškach človeka, čo sa celý život venuje médiám - analýze médií atd. Hovoril, že dnes ak sa chceš dopracovať k nejakej relevantnej informácii, tak musíš použiť najmenej 4 odlišné zdroje. O manipulácii a skresľovaní nepochybujem. Čudujem sa naopak ľudom, čo si otvoria napr. SME a všetko im žerú.
@james98 SME patrí medzi SMEti.. Ja zase tento denník nenávidím už som tam objavil aj také články že by že autorovi by som spálil diplom.. Podobne aj Korzár v Novembry vyšiel článok o zemlianke ktorú máme vybudovanú na pôde zmeplinského múzea v ktorom sa písalo že tam pokojne aj celý rok prebývala 6 členná Slovanská rodina. Podľa Korzáru to tvrdil zástupca združenia ktorý sa podieľal na projekte vybudovania historicky vernej zemlianky z 9. stor. Pritom mne ten istý človek hovoril úplne niečo iné ako písali v Korzári že vraj to boli jeho tvrdenia. pritom toho človeka poznám osobne ako kámoša..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
84 komentov
o peniazoch
v ludoch
nechce sa mi to riesit
O prirodzenej autentickej láske ku všetkým ľuďom a celému stvorenstvu okolo, pričom zdrojom lásky je trojjediný Boh, ktorý hovorí o tom, aby sme sa učili žiť v spoločenstve lásky. Určite nie nejako INDIVIDUALISTICKY, UZATVORENE, oddelene od zbytku sveta, že mi sme kresťania a vy ste tí ostatní.
Ak sa ti zdá, že je niekde chyba, tak si "súčasťou" tej chyby. :letim:
a ja by som zmenit veci nevedela, lebo som zly netrpezlivy clovek, ale kus verim v noveho papeza, ze hadam prinesie nejake dobro medzi veriacich.
@diablo7 co to taras prosim ta. o akych peniazoch? to skor v minulosti bol papez najvacsim intrigatorom a mocnarom. dnes uz je to uplne o niecom inom.
a o čom je dnes vidíš okolo seba... na druhej strane musím podotknúť, že v zahraničí, hlavne pri prevahe evanjelikov je to celkom ok... aj keď aj tak ďaleko od pôvodného učenia...
O tom aj je, hoci tvoja otazka zrejme naraza na hierarchicke, majetkove, politicke a medzinarodne aspekty jednotlivych cirkvi. Tie si nedovolujem komplexne posudit, ale maju vplyv nanajvys na priorizaciu hodnot, interpretaciu cirkevneho ucenia a nabalovanie explicitne nespecifikovanej agendy a jej prezentaciu.
Chyba, ak je, tak je v tom, co spominam vyssie, podla mojho nahladu. Plus samozrejme v tom, ze univerzalne monoteisticke nabozenstva spaja tendencia nadobudat monopol na kontinentalnej az celosvetovej urovni.
Zmenit by sa dala s pohladu mimocirkevnych subjektov samozrejme sekularizaciou, alebo vylucenie principov priamo prevzatych z krestanskeho ucenia a odvolavania sa na kulturne tradicie z legislativy,,predovsetkym ustavy. Rovnako v skolstve. A ja by som ju teda zmenit nevedela Dajme tomu, ze v mojej rezii by sme v ramci krestanskych principov vykonavali humanitnu pomoc, s mensim podielom misijnej cinnosti, smerovali by sme j ekumenizmu, vyjadrili sa proti islamofobii, a namiesto demonizacie telesnosti by sa hovorilo o sebaucte, dobrovolnosti, suhlase, individualnych potrebach, co sa sexu tyka. (Pokojne aj v ramci predmanzelskej cistoty a prokreacnej funkcie.)A urcite by sa v,slovenskych kostoloch nekazalo o tom, koho maju veriaci volit, a nerobili by sa prezencky na pochode za zivot
Uf.
@5 Kresťanstvo je o tom čo sa píše v Novom zákone Biblie, (súhlasím) a čo zhŕňa Katechizmus katol. cirkvi. (nesúhlasím)
O prirodzenej autentickej láske ku všetkým ľuďom a celému stvorenstvu okolo, pričom zdrojom lásky je trojjediný Boh, ktorý hovorí o tom, aby sme sa učili žiť v spoločenstve lásky. (súhlasím) Určite nie nejako INDIVIDUALISTICKY, UZATVORENE, oddelene od zbytku sveta, že mi sme kresťania a vy ste tí ostatní. (súhlasím)
Ak sa ti zdá, že je niekde chyba, tak si "súčasťou" tej chyby. (nesúhlasím)
Odkiaľ berieš to presvedčenie o tom, že katolícka cirkev zhrňa všetko z Biblie správne? Je niekde v biblii spomenuté, že KC je tá správna? že má byť založená KC? Cirkev sa spomína ako "spoločenstvo veriacich" či je to katolík, evanjelik, člen apoštolskej cirkvi alebo inej. "Kde sa dvaja, traja zídu v mojom mene, tam budem prítomný".
Nemyslím si, že práve ja som súčasť tej chyby, otázka bola zameraná skôr na nekresťanov, kde oni vidia tú chybu, aby sme ju my kresťania mohli skúšať napravovať
O čom by malo byť? Asi o čomkoľvek, čo z toho ľudia chcú urobiť, pokiaľ im to prejde voči zvyšku sveta. Ako všetko ostatné. Je to spleť mierne príbuzných sociálnych konštruktov, ktoré si v mnohom odporujú v praxi aj teórii a drží to pokope vrodená myšlienková nesloboda väčšiny populácie.
Necháp ma zle: Nesúdim to, neobviňujem. V podstate to ide mimo mňa.
2. Teraz? Nejestvuje JEDNO kresťanstvo. Je kopa kresťanských cirkví a viera u ľudí v súčasnosti je... no vo väčšine prípadov, keby som zo slušnosti nemusel súdiť, že je ten človek kresťan, tak poviem, že je ateista. Ak môžem obecne súdiť: Kresťanstvo nemá centrálnu riadiacu autoritu. Sú to voľne pospájané organizácie, organizácie v organizáciách, ktoré drží na nohách fanatizmus indoktrinovaných, alebo formálna príslušnosť.
3. Chyba? Nie je chyba. Je vývoj. Ako sa to vyvinie, tak sa to vyvinie. V podstate je to úplne jedno. Aspoň mne. Nebol by som rád, keby narástol akýkoľvek fanatizmom, či už úpadkom kresťanstva a nástupom agresívnejších dogiem alebo prerodom kresťanstva a nárastom popularity a fanatizmu v podmienkach spoločenských kríz. V podstate by som sa ale vedel prispôsobiť. Ako som povedal: Ide to mimo mňa. Až na chvíle, keď niekto nechce aby mi to bolo jedno a presviedča ma o dôležitosti akýchkoľvek "veľkých otázok", na čo zvyknem reagovať iritovane. To sa ale vôbec neviaže len na kresťanstvo.
4. Zmeniť? No veci sa menia neustále. Rozhodne sa nevráti kresťanstvo znova vo svojej starej forme. Buď sa zmení na niečo iné, alebo upadne do obskurity a bude nahradené. Eventuálne. Zatiaľ je to veľmi populárna franšíza.
problém je v tom, že súčasné kresťanstvo (aj napriek ekumene) je strašne roztrieštené a jednotlivé cirkvi sa medzi sebou hejtujú. Každý pozerá na to, ktoré učenie je to najsprávnejšie. A to nie je cesta ktorá bola (podľa mňa) vytýčená.
Okrem všetkých tých cností (ktoré sú samozrejme dôležité) je podľa mňa dôležitejšie ohlasovanie Ježiovho panstva ako Trojjediného Boha, ktorý bude súdiť svet.
Nemáš záujem? Dobre. No mojou povinnosťou ako kresťana je zvestovať Evanjelium.
Čoskoro začne prenasledovanie kresťanov.
Si myslím, že teraz je skôr o takej zaužívanosti u väčšiny ľudí, u tých na "vyšších pozíciach" o peniazoch...
Chyba je v ľuďoch, v skazenej dobe. A aj v samotných predstaviteľoch, lebo často sú oni tí zlí.
Poďľa mňa by mal každý začať od seba, ak chce zmenu. Začať rozdávať viac lásky a snažiť sa zmeniť svoje vlastnosti na lepšie. A ak by sme chceli komplexnu zmenu, tak by asi museli prísť mega reformy. Ale myslím si, že napr. pápež František je jednou zo zmien, ktoré posúvajú kresťanstvo malými krôčikmi vpred.
A tie prezenčky si robili zrejme jednotlivé inštitúcie, organizácie...
A podľa teba by mal byť v popredí opak toho čo znamená byť veriacim jednotlivcom čo sa samozrejme týka tebou spomínaných osobných potrieb. A jedna vec ma prekvapila, neviem ako si predstavuješ význam pojmu sebaúcta.
Aj keď v evanjeliu počas kázne zazneje nejaká téma čistoty (hlavne sexuálnej), kazateľ sa k nej dostane na veľmi krátko alebo vôbec! Prečo?!
A s tou birmovkou súhlasím, keď som ja bola (3 roky dozadu) tak bolo medzi nami kopec ľudí, ktorí ani poriadne neveria (jedna kamoška vôbec), ale ona išla napr. na birmovku preto, aby mohla mať sobáš v kostole a jej babka to tak chcela. A myslím si, že mladí neprezentuju svoje názory, lebo sa boja, že sa im okolie vysmeje, že sa stretnú s nepochopením.
Ale zas pravidelné stretnutia existujú, len ich treba hľadať.
Ide o to, že žiadna cirkev nechráni toľko Božích tajomstiev a nemá takú pevnú, dlhú tradíciu ako táto.
Takýto má byť postoj každého katolíka, človeka.
A tou chybou som myslel, že musíš začať od seba, aby sa niečo v tvojom okolí zmenilo. Možno nezmeníš celý svet, to môže len Boh ale to stačí. Nie vždy je správne pýtať sa neveriacich, inovercov, lebo často majú skreslené, nepresné info. A veľakrát som už počul, čítal tie isté názory, akoby sami nehľadali len sa niečím raz nakŕmili, a tým žili. Alebo aj hľadali, len na nesprávnych miestach. Niekedy sa jednoducho stačí k Pravde priblížiť. :letim:
Biblia má oveľa dlhšiu tradíciu ako Cirkev samotná.
Ja mením. Snažím sa žiť podľa učenia Ježiša Krista. Nevravím, že zmením svet, no to moje malé okolie sa snažím meniť. Ukazujem ako sa dá žiť aj bez svetských radovániek, snažím sa o čistotu tela i duše. Organizujeme aktivity, ktoré zlepšujú mesto v ktorom žijeme, organizujeme tábory, a iné dobrovoľné akcie, venujeme sa mladým, či už v cirkvi alebo mimo nej, v meste. A poznám plno takých, čo to robia tiež. Nakŕmil som sa Bohom, a snažím sa kŕmiť aj iných, kým sám sa stále kŕmim.
Čítam Bibliu, študujem, hľadám pravdu (ako iste vidíš) aj v rôznych cirkvách, no stále sa osobne neradím k žiadnej, aj keď v jednej som pokrstený a v spoločnosti inej žijem.
A práve neveriacich sa treba pýtať, čo je zlé, aby sme to my zvnútra mohli meniť. Meniť seba a ukazoať Božiu cirkev ako lepšie spoločenstvo. Spoločenstvo, ktoré spolupracuje a nemá problém spolupracovať s inými cirkvami. Aby medzi nami neboli hádky, nedorozumenia.
Aby nebola korupcia aj v cirkvi....
K ekumenizmu len toľko, že vždy je to o ľuďských postojoch, ale je zrejmé, že cirkvám ako takým ide o to aby zmýšľali v rovnakej Pravde.
A sám robíš to čo už urobili dnešné cirkvi, že sa odštiepili. :letim:
No hlavne žijem podľa toho, čo učí Biblia
Co sa prezenciek tykka,pocula som to od znamych v istych mensich farnostiach, kedze pochadzam z Kosic, kde sa pochod konal,,ale beriem, ze toto moze byt pre teba uplne nepodlozena a nedohodnotna informacia.
Citanie s porozumenim sa ma zvladnut na strednej skole, nemam potrebu preformulovat,cely svoj text o tom, co by som zmenila, ale preukrutne by ma zaujimalo, co z toho, o com hypotetizujem, je pravym opakom krestanskeho ucenia..???
Sebauctu vyssie uvedenu myslim ako uvedomenie si prava volby nad svojim telom - nemusim mat sex, ked nechcem, s niekym, s kym nechcem, sposobom, akym nechcem, a toto rozhodnutie som schopna za roznych podmienok menit a riadit sa tym,,co pocitujem ako spravne. Hoci aj napriek tomu, ze ma hypoteticky vychovali, aby som sa v sedemnastich zasnubila, po mature vydala, pocas svadobnej noci prisla o panenstvo a do roka porodila chlapca.
Európa je kresťanstvom presýtená! - to je najväčší problém.
O skrytom Satanizme ktorý ovečky nevidia.
Chyba je v tom že ľudia zatracujú svojich predkov a uctievajú ich vrahov, príklad Kresťanstvo.
Vykoreniť a dospejeme k lepšej zmene.
V Biblii je napísané však že do tejto zeme sa dostali z Božej vôle - o správnosti konania Boha si človek asi nemôže trúfať pochybovať lebo nevidí veci ako on. (Ak si neveriaci, chápem, že na to máš nejaké dôvody prečo pochybovať namiesto dôvodov prečo nepochybovať)
A k časti o Biblii, áno môžeš to tak vidieť, že si protirečí v nejakých konkrétnych veršoch ale má to svoje dôvody a vysvetlenia. Z tých ľudských dôvodov aj samotný fakt, že nie všetko sa zachovalo v kompletnom znení a pod.
A neviem koľko % kresťanov ju číta, ale aj keby to bola menšina čo si myslím že nie je tak v kostoloch sa číta každý deň z nej, stačí tam prísť a počúvať, niečo si z toho odniesť do života. Ide o to, hovoriť o konkrétnych veršoch, lebo to je tak zložitá a rozsiahla kniha, že mať ju prečítanú a vedieť nestačí.
A napokon opakujem, že má hlavne duchovný rozmer, ktorý musíš v sebe objaviť a starať sa oň, aby si to počúval a počul, pozeral a videl.
V @28 si ma mohol radšej citovať, týmto som nemyslel, že niečo dôležité skrýva pred ostatnými. Ale že má oveľa dlhšiu históriu učenia a Tradície (to je to, čo sa učí od počiatku) ako žiadna iná cirkev. (ak chceš selektovať) :letim:
» www.aktuality.sk/clanok/174822/n...
Nejak veľmi poznáš asi mentalitu tohoto národa. Ale v skratke, napr. dielo Jozefa Flavia - Židovská vojna, to opisuje. V tej dobe to bol obvyklí spôsob expandovania, prežitia... ktorý trvá viac menej dodnes, oni sami boli napadnútý napr. Rimanmi 2 krát.
Neviem prečo sa tu máme dohadovať o minulosti, ktorá navyše má s touto témou - kresťanstvom spoločné menej ako to čo hlásal Ježiš, jeho zakladateľ, ktorý hovorí čo znamená byť kresťanom, nie Židom. :letim:
- Mark Twain, a Biography
Béé-béé :letim:
@69 To máš pravdu dobrý človek tiež nemusí byť iba kresťan.
Zaujímalo by ma ako negatívne ti mohla zmeniť život.
No predsa Biblia má v sebe hlavne duchovné posolstvo okrem historického a mravného, v Novom zákone Ježiš veľakrát hovorí s ľuďmi, ktorí toto posolstvo nechápu. Majú oči a nevidia, majú uši a nepočujú. A je na nej zvláštne, že okrem toho všeobecného posolstva, ktoré platí pre ľudstvo má i to osobné pre každého do života. Len sa ním treba nechať osloviť v tichu, v duši. :letim:
Aj nejaký ateista môže byť lepším človekom ako samotný kresťan, ide len o človeka nie o vieru a podobne..
Viera by mala ľudí spájať
mna moja blizka osoba pokial este zila naucila, ze jedine co krestanstvo kaze(malo by) je laska, bez predsudkom, bez pravidiel, aj neveriacich, zlych, bohatych...vsetkych.
O čom si myslíte, že kresťanstvo je teraz?
Veriaci su zvlastni. Alebo su to len taki nedelni krestania bez pokory, vztahu s bohom a v nicom nie su zaujimavi, nevyzaruje z nich laska alebo este ti horsi, ktori sa snazia nanutit ostatnym vieru, vsetky jej pravidla,atd.
Kde je chyba?
v ludoch, snazia sa riadit cirkev kazdy podla seba namiesto toho aby urobili kompromis
Ako by sa dala zmeniť, poprípade ako by ste ju vy vedeli zmeniť.
tak, ze to neriesim...lebo to ani nejde. Iba sa spravam tak ako sa mam - respektujem druhych a mam ich rada