Ked si predstavim populaciu Slovenska o takych 100 rokov tak to tu bude samy dochodca a cigan. Kto bude platit vsetky tie dochodky a socialne davky, ked ludi v produktivnom veku je stale menej a menej.
ale aj ti nepracujuci mozu robit. asi mas na mysli socialne davky ako su napr. invalidne dochodky a tie hocikomu neuznaju. takze asi tak.
Tim, ze bude nepracujucich menej budu mat aj vyssi plat si myslim a tim budu platit vacsie odvody. A tym by sa to malo vyrovnat. takze kto iny to bude mat na krku ako obcania? vsak uz teraz na to platime po vacsinou my vseci si myslim, ci nie? bude to tak ako to bolo doteraz.
no neviem preco by mali mat vecsie platy, dostanu tolko kolko "vyprodukuju", skor si myslim ze dochoedky budu mensie a socialne davky neuznaju hocijakemu nepracujucemu povalacovi
Nastuduj si nieco o druhom dochodkovom pilieri co by mal tento problem zacat riesit. Zakladna myslienka je ze sam si nasetris na svoj dochodok. Cim aktivnejsi si, tym viac dostanes... Je to na dlhu diskusiu. Inak ako vidim jak sa tu vsetci o to zaujimate tak buducnost tohoto naroda nevidim ruzovo: ze netrapi ma co bude o 50 rokov? Ved to akurat pojdeme do dochodku a ked budes mat dochodok 400 eur tak sa preberes...
zodpovednemu cloveku by to nemalo byt jedno, ved vsetky vyspele spolocnost a civilizacie boli vybudovane vdaka tomu ze ludia sa pozerali dalej nez dosahuje ich zivot, a mysleli na buducnost potomkov
@7 tak to je jasne, ze take socialne davky nedaju hocikomu. vsak teraz ti hocikto hocico neda. Proste mozes robit? rob. a bdu musie vseci robit. cisti okolie, takze rpaca.
Zasa bola tam otazka platu. plat by mal ist teotericky hore. za tych par rokov by to malo ist si myslim. dochodky nie su az take vysoke. A zasa pirpominam prvy pilier. druhy pilier. Ked si setris mas a tak bdues mat celkom dobry dochodk. Bohuzial niektori ludia myslia iba na sucastnost a to tych sa predsa stat hadam nebdue starat. I ked niekto na to fakt nema zije len tak tak.
Produkcia bude zachvilku dsot vysoka. nova technologia, tym budu potrebovt do pracovneho pomeru menej ludi, vyproduku celkom dost vyrobkov a tym dobre zaplatia tych par zamestnancov co bduu mat.
Dalej podla platoveho strpu sa budu odvadzat socialne davky a dalsie a tie budu tiez vyssie ako su a tam sa vsetko zariadi si myslim. bude to ako to je do teraz.
Ked daju vacsi plat tak bude mat kto pracovat. tkaze mna by skor zaujimalo to, ci budu davat dopre platene miesta, aby niekto vobec robil na Slovensku. cele je len o tom.
Jasne, ze tu nebdue mat kto robit, ked tu budu platit malo a v zahranici malo, ale na slovenske pomery to bude vela.
@12 Kasko zda sa nechape o com to je... Je jedno jaka je produkcia, kedze odvody sa odvadzaju z PLATOV ZAMESTNANCOV, takze pokial nebude dost zamestnancov, tak ani prachy na dochodky nebudu.. KAPISTO?
Podľa mňa to nastane už za nejakých 50 rokov, keď naša generácia bude v dôchodku. Asi sa to vyrieši prisťahovalectvom z preľudnených krajín. To sa už deje i v Nemecku. Tam by bez prisťahovalcov bolo do 50 rokov nejakých 80% populácie na dôchodku. Ale či je to presné číslo, neviem. Ale aj tak za nejakých 300 rokov vyhynie posledný Slovák, ak sa neposnažíme.
teraz nemáme absolutne šancu vedieť čo bude o sto rokov, a či vôbec niečo bude... keď sa pozrieme na posledných sto rokov, tak hľadieť takto do budúcnosti je úsmevné...
no keď už, tak podľa mňa začne štát zvyšovať podporu na deti, ak bude situácia kritická tak začnú dávať byty mladomanželom alebo nejaké podobné riešenie... ťažko povedať, fakt
@14 trochu si ma nepochopil co som tym chel naznacit. no neva. asi som sa zle vyjadril. a je jasne, ze pokial nebdue zamestnanci tak nebde nic. tak to je jasne aj pre kretena.
tak ako uz niekde hore bolo napisane ...cez tie dochodkove piliere...kolko si nasetris tolko potom dostanes.....
s tym ako to bude pre invalidou radsej nechcem ani vediet teraz je to uz bieda co bude o 10r nechcem vediet o 100 myslim takymto sposobom sa nebude platit nic im lebo tento stat je ......nekomentujem ide to tu po rozpade CSR dole vodou takze neriesim ...
@19 toto mi pripadá ako dosť sebecký prístup... Tak to všetci berme tak, že a, čo, o sto rokov tu aj tak nebudeme, tak prečo sa trápiť pre nejaký stav našej krajiny a povedzme aj Zeme, keď nám to už môže byť jedno...
Ja si myslim ze nas sa to dotkne. Som cital ze za 50 rokov bude medicina tak naslapana, ze dokazu zastavit proces starnutia, v skumavkach vypestovane organy, takze co ti bude robit problem vypestuju rovno pre teba atd. Takze aby sme nakoniec este my nepicovali najviac...
@23 to som este necital ale je to mozne ze daktore veci by tam mozno ist mohli v buducnosti ...ale zase ber si to tak ze to bude novinka ktoru si beuny clovek dovolit asi nebude moct
@23 Praveze uz teraz nie je problem vypestovat novu usnicu napr. za 20 rokov nebude problem oblicky, pecen a nakoniec aj srdce. Ten mozog bude problem, to bude asi jedina vec co sa nebude dat vymenit
@27 Plodiť veľa potomkov je pre rodinu finančne nevýhodné a hlavne pre ženu si myslím dosť náročné, a tak to nie je veľmi dobré riešenie. Pre takýto problém sa veľmi ťažko vymyslí prijateľné a naozaj efektívne riešenie, a ešte ťažšie sa zrealizuje :/
Ten úbytok je celkom prirodzený, treba dúfať, že EU nám v najbližších desaťročiach prinesie aké-také zlepšenie kvality života, potom nebude problém troška prispôsobiť politiku smerom k "množeniu sa" a všetko bude jak má byť ...
33. myslim, ze kazdy kto ma aspon trochu prehlad(a nie je zaslepeny) tak ma v tom nevidi ziadne konspiracie. Lahka matematika slovensky par ma priemerne 1,2 deti, a cigansky(mozem napisat aj romsky) 4 deti. A ked si zoberieme tych romov co ziju z podpory tak je to ovela viac nez 4. Slovenka rodi priemerne prvy krat (pokial si dobre pametam) v 27 rokoch. U prvorodiciek romiek je ten priemerny vek ovela nizsie.
Aby populacia narastala musia mat rodicia 3 alebo viac deti.
Z tohto sa da jednoducho "vypocitat", ze slovakov ubuda, a pocet romovia zatial narasta geometrickym radom(takmer doslovne). Plodia viac deti a ovela skor.
@31 tak ako prepáč, ale nemám pocit, že by som povedala niečo nenormálne alebo egoistické, hovorím za mnohých, ktorí si život nepredstavujú tak, že budú mať podľa možnosti čo najviac detí, aby sa zachovala populácia ... Ako potom čakáš, že potomkovia z početnej rodiny s priemerným/slabším príjmom sa uplatnia v živote? Ako ich rodičia zabezpečia, poskytnú im to, čo povedzme ja z menej početnej rodiny mám a bez toho by som si nemohla splniť svoje sny? Nemám pocit, že by som vyjadrila nejaký extra debilný názor, a možno by si ty mohol skúsiť tlačiť deti ako na bežiacom páse a potom sa podeliť s príjemnými zážitkami
čo by bolo iné, keby bolo viac pracovných príležitostí a lepších platov pre ľudí, čo sa nadrú a aj tak za to dostanú almužnu, pretože lepšie zabezpečené rodiny nemajú problém uživiť viacej detí... ale tak priemerná rodina býva v obyčajnom byte a žije s príjmu, ktorý jej len-len vystačí na všetky možné výdavky...
Ľudia sa tu snažia prežiť, nie sa rozmnožovať...
nehovorím, že ma predstava vymretej krajiny netrápi, ale to chce rozumný plán a plodiť plno detí, keď s priemerným platom a pracovným miestom sotva stíha človek žiť a vychovávať to jedno-dve, čo doma má, by som tým asi nenazývala...
este pred druhou svetovou bol pocet deti na par ovela vacsi, a pritom mali mensie platy. Dnes su je uz zivotna uroven ovela vyzsia, ale niektory rodicia co maju 1 dieta si ho nevedia priadne vychovat a vobec sa mu nevenuju. Ludia asi "zleniveli"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
Tim, ze bude nepracujucich menej budu mat aj vyssi plat si myslim a tim budu platit vacsie odvody. A tym by sa to malo vyrovnat. takze kto iny to bude mat na krku ako obcania? vsak uz teraz na to platime po vacsinou my vseci si myslim, ci nie? bude to tak ako to bolo doteraz.
Zasa bola tam otazka platu. plat by mal ist teotericky hore. za tych par rokov by to malo ist si myslim. dochodky nie su az take vysoke. A zasa pirpominam prvy pilier. druhy pilier. Ked si setris mas a tak bdues mat celkom dobry dochodk. Bohuzial niektori ludia myslia iba na sucastnost a to tych sa predsa stat hadam nebdue starat. I ked niekto na to fakt nema zije len tak tak.
Produkcia bude zachvilku dsot vysoka. nova technologia, tym budu potrebovt do pracovneho pomeru menej ludi, vyproduku celkom dost vyrobkov a tym dobre zaplatia tych par zamestnancov co bduu mat.
Dalej podla platoveho strpu sa budu odvadzat socialne davky a dalsie a tie budu tiez vyssie ako su a tam sa vsetko zariadi si myslim. bude to ako to je do teraz.
Ked daju vacsi plat tak bude mat kto pracovat. tkaze mna by skor zaujimalo to, ci budu davat dopre platene miesta, aby niekto vobec robil na Slovensku. cele je len o tom.
Jasne, ze tu nebdue mat kto robit, ked tu budu platit malo a v zahranici malo, ale na slovenske pomery to bude vela.
Sikovní si nasetria a pripravia sa na to obdobie sami,ostatní sa spoliehaju na stat.
no keď už, tak podľa mňa začne štát zvyšovať podporu na deti, ak bude situácia kritická tak začnú dávať byty mladomanželom alebo nejaké podobné riešenie... ťažko povedať, fakt
s tym ako to bude pre invalidou radsej nechcem ani vediet teraz je to uz bieda co bude o 10r nechcem vediet o 100 myslim takymto sposobom sa nebude platit nic im lebo tento stat je ......nekomentujem ide to tu po rozpade CSR dole vodou takze neriesim ...
slovensko krajina najvacsich tunelov
@19 by som ti doprial dozit sa toho aby sa ta to dotklo a aby si to nestihla riesit
Ak by zili pred 100 rokmi vsetci ludia ako ty, tak si viem trochu predstavit ako by to tu vyzeralo.
Aby nehnuteľnosti stúpali ešte viac?
Nikto nevykape, moc strašíte ...
Ten úbytok je celkom prirodzený, treba dúfať, že EU nám v najbližších desaťročiach prinesie aké-také zlepšenie kvality života, potom nebude problém troška prispôsobiť politiku smerom k "množeniu sa" a všetko bude jak má byť ...
No tak vieš, populácia Slovákov klesá, populácia rómov zasa pomerne závratne stúpa ...
Aj keď už sa robia kroky proti takémuto masovému rodeniu detí tak predsa to vyzerá dosť strašidelne ...
Obávam sa, že rodenie detí na bežiacom páse je znakom tejto menšiny a moc bielych to nepraktizuje ...
Aby populacia narastala musia mat rodicia 3 alebo viac deti.
Z tohto sa da jednoducho "vypocitat", ze slovakov ubuda, a pocet romovia zatial narasta geometrickym radom(takmer doslovne). Plodia viac deti a ovela skor.
Ľudia sa tu snažia prežiť, nie sa rozmnožovať...
nehovorím, že ma predstava vymretej krajiny netrápi, ale to chce rozumný plán a plodiť plno detí, keď s priemerným platom a pracovným miestom sotva stíha človek žiť a vychovávať to jedno-dve, čo doma má, by som tým asi nenazývala...
Hej, názor bol v poho, majlos to trocha zdramatizoval ...
Podľa mňa to je úplne normálne aj z výchovnej stránky, ako sa budem tým deťom venovať keď ich budem mať 5?
Nemyslím si, že by to súviselo zrovna s lenivosťou ...