veľa ľudí píše "dneštný" namiesto dnešný...a ešte veci typu "viacerý" "ostatný" a podobne, to píšu s tvrdým aj tí, čo si normálne uvedomujú nominatív plurálu
"podľa logiky, ktorou pani jazykovedkyňa zdôvodňovala správnosť spojenia „napadlo MI“ preto, lebo „myšlienka MI zíde na um“, by MI musela bolieť hlava z toho, ako MI takéto znásilňovanie slovenského jazyka ťahá uši" » slovensky.diskusneforum.sk/clanky/nekultur...
@ouch takže správne je "napadlo ma" podľa všetkého ale je to komplikované, každému pasuje inak
niaký namiesto nejaký aj nijaký naraz a občas niekde zazriem ignorovanie dvojice "st" ako napr. meský, decký a pod.
a inak mi už napadajú len slová, ktoré nie sú len o písaní - neni, jak/jako, chleba, respektívne, potencionálne (lebo to podstatné meno, z ktorého je to utvorené, asi nie je potenciál, ale potencionál) a tak.
Chlapy. toto je zabiják proste Alebo zlatí/zlatý nevedia rozlíšiť plurál od singuláru. Namiesto hanba píšu hamba. A veľa ďalších, ale to by som musela nad tým dlho rozmýšľať.
decký/detský, meský/mestský, srdTce/srdce (áno, aj také som videl) a pod. s i/y som si myslel, že som sa zmieril, ale keď som videl "try hodiny", tak ma išlo poraziť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
77 komentov
a niaky/niaka/niako
vypadať namiesto vyzerať (vždy MI napadne, ako niekto vypadá z okna)
iné ekvivalenty s ma/mi
ale priklady co su napisane hore ma az tak nevytacaju skoro vobec
@ouch takže správne je "napadlo ma" podľa všetkého ale je to komplikované, každému pasuje inak
ale ináč by to malo byť "mi"
neni namiesto nie je
úžastný namiesto úžasný
hamba namiesto hanba
napadla ma (myšlienka) namiesto napadla mi ( myšlienka)
jeden krát namiesto jedenkrát
a vedela by som pokračovať aj do rána a v podstate nemám rada, ak ľudia používajú ( v nadmernom množstve) čechizmy
A ešte je tu aj problematika odsudziť/odcudziť
a inak mi už napadajú len slová, ktoré nie sú len o písaní - neni, jak/jako, chleba, respektívne, potencionálne (lebo to podstatné meno, z ktorého je to utvorené, asi nie je potenciál, ale potencionál) a tak.
@lentrdlo316 mi
Dokonca aj slová ako nevadí alebo akonáhle sú nespisovné.
Veľa ľudí písalo aj poloostrov miesto polostrov. Potom sú tu také somariny typu: Koho je to zošit? (má byť čí), nechať si predpísať (dať si predpísať)
....ale k tým "skutočných" chybám...veľa ľudí si neuvedomuje písanie s/z a hlavne nominatív plurálu
uz ma nenapada uz spomenute.D
k teme mi/ma - mnemotechnicka pomocka aneb somarsky most..
napadla mi myslienka, napadol ma medved
ale ozaj ma mrzí ked niekto nepovie ľ tam kde má byť
a jasné, naj je ked niekto nechápe rozdiel medzi slovami "vzdať" a "zdať"
..vetu myslí s významom "zdať" ale napíše "no ty sa ale neVzdáš"