Má zmysel uvažovať nad vecami, ktoré sa nijako nepremietnu do života?
Napríklad nad tým čo je to šťastie, čo je to láska, prečo sme na tomto svete, aký je zmysel života , či sa dá za peniaze kúpiť všetko alebo podobne. Jednoducho, je filozofovanie nad vecmi na niečo dobré? Ak hej, na čo? Napadá mi iba tá vec, že pre duševný
@antifunebracka súhlasím, z časti. dakedy rozmýšľaš nad tým, aj keď to máš.. že prečo to tak je. A ešte čo sa týka otázky, nemyslel som len konkrétne tieto veci čo sú vymenované, ale hocijaké, nad ktorými sa bežne zamýšľame ale pritom vieme že s tým nič neurobíme...
prečo sa nad tým zamýšľame? lebo nás zaujíma prečo tu vlastne sme, čo tu robíme a aký to má všetko zmysel... je jasné a úplne normálne že nad tým rozmýšlame. To aj treba ak si chceme stanoviť čo vôbec chceme v živote dokázať, vytvoriť si nejakú tú predstavu o živote...
Potom rozmýšľať nad zaujímavosťami sveta, rozvíjať fantázie, na tom nič zlé nie je napríklad...
No nad vecami, ktoré nevieme zmeniť ... no to je trošku iné, nad tým rozmýšľame vtedy, keď nám na tom nejak príliš záleží a aj keď vieme, že to nezmeníme, rozmýšľame nad tým.. ale nič sa tým nezmení
NIE význam to nemá. netreba to príliš naťahovať to myslenie nad nezmyslami lebo trápiť sa netreba... radšej žiť prítomnosťou a snažiť sa nemyslieť na to čo bolo, lebo nijak to nezmeníme aj keď predstava o stroji času je určite pekná
tak asi je to aj o tom, ze mame v povahe sa zamyslat. cela nasa civilizacia je zalozena na zvedavosti a na veci ako zmysel zivota, existencie a vobec ostatne zalezitosti, ktore si nevymenoval, stale nemame uspokojiívu odpoved, co nas podvedome dost skrie. lebo malokto ma rad 3 bodky...
samozrejme ze ano ked sa naucime chapat zmysel a podstatu slov ako je napriklad "laska" ci "stastie" mozeme to praktizovat v normalnom zivote...a hned si odpovies aj na otazku ci sa da za peniaze kupit vsetko
ľudia neustále rozmýšľajú nad všetkým možným, aj čo majú, čo by chceli mať, podľa mňa to funguje nejak "automaticky" u každého z nás, že musíme neustále nad niečim uvažovať...
ma to vyznam. casom dospejes a ucelis si nazory, od ktorych sa bude odvijat tvoje spravanie a postoj k nim. pravdepodobne si tym budes rozvijat empatiu, co nie je na skodu.
jasne že hej utvoríš si na to svoj názor a do života sa ti to premietne keď napríklad myslíte že nikdy nebudete šťastní ak v to veríte tak šťastní nikdy nebudete. Ak neveríte v lásku nikdy nezažijete harmonický vzťah
@ikuto toto su veci, co sa nepremietnu do zivota? Skor sa do zivota nepremietne (no ako komu, jasne) nieco take, ze kto vyhra majstrovstva a podobne...sice to moze sposobit radost aj cloveku, pre ktoreho dany sport nie je velmi dolezity a pre takeho, ktory nim len zije, to moze prinasat uplne velku a dost dlho trvajucu radost, cize aj to sa moze premietnut...ale rozhodne menej ako taketo veci, ktore su az by som povedal svetonazorove...
proste ak si myslim, ze zmysel zivota je zabezpecit sa financne a pomedzi to si zit co najpohodlnejsie, tak moj zivot bude diametralne odlisny, ako ked si budem trebars mysliet, ze zmysel zivota je trebars venovat sa umeniu, alebo pomahat druhym alebo hocico proste...takisto co sa lasky a stastia tyka... proste nad tymto uvazovat ma zmysel podla mna.
akoze nie su to take bezprostredne veci, ako napr. co idem robit, kam si dam ziadost do zamestnania, ci idem vecer na pivo s kamosmi alebo na rande s frajerkou....ale do zivota sa podla mna 100% premietaju..
do života sa nepremietne iba to, nad čím neuvažujem. keď začneme nad niečim uvažovať, premýšlať a zaoberať sa tým, začíname tvoriť budúcnosť, v ktorej sa tieto myšlienky prejavia takže je najlepšie uvažovať len nad tým, čo vlastne chceme
Za peniaze sa dá kúpiť všetko... myslím si, že uvažovať nad niečím takýmto je takisto zbytočné ako uvažovať každé ráno nad tým, či pôjdem do práce a že sa mi tam vôbec nechce ísť - a nakoniec dospejem k názoru, že musím a aj tak do tej práci pôjdem...lenže človek musí nad týmto rozmýšľať, pretože žije v istej spoločnosti a podriaďuje sa k nej a k jej záujmom. Kebyže žijete od narodenia napr. vo veľmi náboženskej rodine a komunite v ktorej sa nediskutuje o takýchto veciach ani len by vás nenapadlo o niečom takomto uvažovať...ak žijete v otvorenej spoločnosti s veľkými vymoženosťami a máte prístup k rôznym informáciám začnete sa zamýšľať nad rôznymi vecami...nad ktorými možno ani netreba...
@ikuto - ak máš pocit že sa ti rozmýšľanie o takýchto veciach (a závery tohto rozmýšľania) nijako nepremietajú do života, tak... hm... asi dosť nerozmýšľaš nad tým čo je to život
ja si myslim ze sa mi to ciastocne do zivota premieta zas samozrejme ani s úvahami to netreba prehanat... myslim ze vacsinou uvazuju nad takymito vecami ludia ktori sa nudia alebo ich nic "zavaznejsie" netrapi tiez mavam take obdobia
Keby som sa nad takými vecami nazamýšľal môj život by bol nudný. Teda aspoň z tohto hladiska
Niekomu to prinesie prachy, priateľov, radosť do života a hlavne pochopenie svojich priorít a seba samého. Pre každého to znamená niečo iné a je smutné nevedieť čo...
zvedavosť nepotrebuje ospravedlnenie, ani ciel. ospravedlňuje ju tá hora vecí na ktoré už zvedaví ludia prisli bez toho, aby vedeli, na čo je ich úvaha dobrá. na to prídeš, až ked na niečo prídeš, na čo to bolo dobré. len by som prihodil svoju štipku, že rozmýšlať o týchto veciach vie byť dosť nebezpečné. môžeš napríklad prísť na to, že nič nemá cenu. ale neverím, že si to niekto dokáže zakázať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Potom rozmýšľať nad zaujímavosťami sveta, rozvíjať fantázie, na tom nič zlé nie je napríklad...
No nad vecami, ktoré nevieme zmeniť ... no to je trošku iné, nad tým rozmýšľame vtedy, keď nám na tom nejak príliš záleží a aj keď vieme, že to nezmeníme, rozmýšľame nad tým.. ale nič sa tým nezmení
NIE význam to nemá. netreba to príliš naťahovať to myslenie nad nezmyslami lebo trápiť sa netreba... radšej žiť prítomnosťou a snažiť sa nemyslieť na to čo bolo, lebo nijak to nezmeníme aj keď predstava o stroji času je určite pekná
proste ak si myslim, ze zmysel zivota je zabezpecit sa financne a pomedzi to si zit co najpohodlnejsie, tak moj zivot bude diametralne odlisny, ako ked si budem trebars mysliet, ze zmysel zivota je trebars venovat sa umeniu, alebo pomahat druhym alebo hocico proste...takisto co sa lasky a stastia tyka... proste nad tymto uvazovat ma zmysel podla mna.
akoze nie su to take bezprostredne veci, ako napr. co idem robit, kam si dam ziadost do zamestnania, ci idem vecer na pivo s kamosmi alebo na rande s frajerkou....ale do zivota sa podla mna 100% premietaju..
Niekomu to prinesie prachy, priateľov, radosť do života a hlavne pochopenie svojich priorít a seba samého. Pre každého to znamená niečo iné a je smutné nevedieť čo...