a to si nepočul nieo ako pojem biológia? albo ak chodis na zakladku, tak asi nevies, ze mravce patria medzi clankonozce, hmyz, specialne socialne sa spravajuci, okrem toho, pises o tej komunikacie a mozgu, akoby to bolo nieco uzasne, pritom komunikacia nie je dôkaz toho, ze mas mozog, komunikovat sa da aj s gangliami, difuznou nervackou, ba dokonca aj jednobunkovec vie komunikovat sprostredim, inak by nezil dlho
Osobne chovam mravce doma a mozem povedat ze nejaky intelekt kolonie tam urcite bude, pozoroval som zaujive formy spravania, ale riadia sa instinktom. No niekedy som pozoroval spravanie, ked sa mravcovi dostal nejaky problem alebo nieco, tak som pozoroval ze hladal sposob, riesenie, a nie len insinktom sa riadil. Inac ale ludia tiez nie su moc inteligentny, nasu inteligenciu vyuzivame len na riesenie novych problemov, vacsina inteligencie ktoru mame je uz zakorenena, ale to neznamena ze sa deti rodia okamzite mudre...
kazdy z nas ma predsa niečo "naprogramovane" ale učime sa. verim, že aj mravce sa dokazu poučiť, napr: ked obidu mlaku a nedriapu sa zbytočne križom cez ňu. Inštink ako ho chapete vy je niečo take ako keby sa mravec narodil (resp. vyliahol , alebo hoco ine) a presne by šiel napr. 390 krokov vľavo, pootm 560 rovno, tam zabije lučneho konika a pod ho spať do mraveniska. Však je to blbost! takto to nefunguje. Však aj človek kona množstvo ukonov inštinktivne a predsa ho nepokladame za nerozumeno tvora
Môj názor je takyto: Áno mravce majú rozum, a majú aj inštinkty, otázna je pomer medzi tymito riadiacimi inštanciami a aj ich uroven(ktoru a to neviem prečo ,vždy primeriavame k ľuďom)"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
rehoooooot
mravence su fajn, ale mozu mat tak len par ganglii, alebo nejaky pros, mes, rhomb...encephalon
či jak nás to učili
OCH AKY BY SOM MAL SKVELY LAJF..
kazdy z nas ma predsa niečo "naprogramovane" ale učime sa. verim, že aj mravce sa dokazu poučiť, napr: ked obidu mlaku a nedriapu sa zbytočne križom cez ňu. Inštink ako ho chapete vy je niečo take ako keby sa mravec narodil (resp. vyliahol , alebo hoco ine) a presne by šiel napr. 390 krokov vľavo, pootm 560 rovno, tam zabije lučneho konika a pod ho spať do mraveniska. Však je to blbost! takto to nefunguje. Však aj človek kona množstvo ukonov inštinktivne a predsa ho nepokladame za nerozumeno tvora
Môj názor je takyto: Áno mravce majú rozum, a majú aj inštinkty, otázna je pomer medzi tymito riadiacimi inštanciami a aj ich uroven(ktoru a to neviem prečo ,vždy primeriavame k ľuďom)"