zaujimava otazka vegetariani su banda vrahou ale asi by trebalo definovat tak jak si nechcela co to ta dusa je aby sa dalo urcit co vsetko ju potom moze mat
@dconan asi je to príliš abstraktný pojem na jednotné definovanie.. každý, nech pod tým chápe čokoľvek (či energiu, či vlastnú bytosť, či svoju mysliacu časť..), svojím spôsobom rozumie tomuto pojmu, nejak si ho vysvetľuje.. a súčasťou toho "definovania" je aj, na koho sa ten pojem, v každého vlastnom ponímaní, vzťahuje
@darkestangel takze ma kazdy ma svoju definiciu duse. moze byt zaujimave sledovat co si pod tym ludia predstavuju. mohla by byt zaujimava tema na nejaku bakalarku alebo diplomovku
Je zvláštne, že každý vníma dušu ako niečo okultistické. Ona je to iba regulatívna idea, ktorá zhŕňa všetky psychické určenia subjektu ( Kant) , modernejší výraz by bol zrejme vedomie. Tak diskusia by mohla pokračovať smerom, či sú rastliny schopné percepcie...
čo ak su same rastliny ovela dokonalejšie a tzv inteligentnejšie organizmy majuc určitu obsahovost vo forme duše, len sa inak prejavujuca ? nakolko my ako ludia mame tendenciu nadhodnocovať seba na najvyššiu uroven vedomia,inteligencieformy bytia....(a pritom sa ničíme v podste!) ....možno tomu aj uverím po čase ked sa pridaju ešte nejake poznatky, nakolko vedci dokazali napr. že rastliny komunikuju medzi sebou na zaklade pohybu listov, mierne korenov, dokonca tým prenašaju medzi sebou nejaku formu potrebných signálov...už len toto dáva pomyselmu možnosť, že by sa tam taka...obsahovost mohla nachadzať...
Rastliny sú záhadné, ich klíčenie, rast, rozmnožovanie, postupné odumieranie ... je zvláštne, keď toto všetko obmedzíme iba na chemicko-fyzikálno-biologické reakcie, že to dokáže všetko tak po sebe nasledovať, ale pritom vnímať vplyv prostredia na tieto deje a ich chovanie.
všetko ma svoje vedomie a rastliny sú veľmi vnímave k svojmu okoliu môžu prenikať čistia vzduch, prežiaria prostredie vo svoej rozmanitosti ono je to živé
neviem, či je to duša, ale cítia čo sa deje okolo nich a snažia sa aj komunikovať...len to robia trochu inak... ale o tomto som presvedčená, pretože ako keď hladkám kocúra a on priade, tak isto keď jemne utieram palmové listy od prachu navhlčenou handričkou, tak sa nadvihujú dohora, aj zosvetlia farbu...... ako keby im to robilo dobre..možno je to nejaký bežný jav, ktorý si len ja zle vysvetľujem, neviem
Rastlinky a kvetinky idú úplne mimo mňa, ani poliať to poriadne neviem. Ale keď ich občas utieram alebo vlhčím tak rozmýšľam či to cítia (teraz nemyslím nervami), že sa ich niekto dotýka a tak, ale podľa mňa nie. Ale je mi ľúto to trhať a tak..
A vysvetlenie v @10 sa mi ľúbi
Nam hovorila profka z bioly na strednej ze hej ze vsetky su poprepajane nejaakym podzemnym systemom a ze travu holi ked po nech chodime ani to so mnou nehlo
proste, podla mňa máme takú istú dušu ako rastliny, príroda a všetky živé veci na planéte ... a ak niekto berie tuto vec tak že rastilny a príroda nemajú dušu tak to znamená že dušu nemajú ani ludia ... beriem všetko živé (aj nežívé) na planéte (aj vo vesmíre) rovnakou mierkou ...
a zaujímavosť na záver ... všeobecne na dušu neverím
takymito vecami sa nezaoberam. ale je mi luto napriklad aj stromov pri cestach. ked je siroko daleko na okoli jediny strom pri ceste a naramuje sa don auto.
@endorphin zrezat na zimu aby tam mal take 2-3 tie klby/kolienka(ak vie co myslim) nech z toho vyrastie znova , ale samozrejme nemoze to zamrznut a musis to mat, zazimovat nad 10°C
neboj to ze rajciny a papriky takto mozu zit takto nevie vela ludi lebo u nas je mraz v zime...
@endorphin inak ako taka rajcina je skoro ako plevel , pokial ma dobre pocasie tak neni problem pre nu , a neviem ci take ako pazuchy odstranujes a podobne aby jej to nebranilo v raste. Alebo nepotrebne vetvicky nahodou, tak tie ked odstranis a das do zeme zasadit tak nie vzdy ale vacsinou sa to uchyti a mas rastlinu cislo dva a nepotrebujes semiacka len odrezky z rastliny
@mefistofel schvalne som jej nic neodstranoval, lebo som jej chcel dopriat, aby mohla rast podla seba Ale je pravda, ze potom bola strasne mohutna, takze dalsiu sezonu jej uz budem nadbytocne vetvicky odstranovat A dakujem za dalsi tip, aj toto vyskusam!
@endorphin ked odstranujes tie pazuchy tak to volaju casto ludia , tak ako ulahcis rast tej rasline a lepsia a vacsia uroda bude a aj rychlejsie mozu dozrievat a podobne. Ale zas musis tam nechat niektore nie vsetky odstranit
@motyylia ano, doteraz som zil v tom, ze rajcinky po jednej sezone proste umru! But now i know something Spravim si z toho profesuru a potom doucim aj teba
Najprv by ste si mali definovať čo je to vôbec tá duša, pretože definícia tohto slova sa niekoľkokrát zmenila.
Medicína v žiadnom žijúcom organizme doposiaľ nič ako "duša" neobjavila. Otázne je tiež či teda nejaká duša vôbec existuje.
Človek je tvor vzťahovačný a po tom čo si uvedomil vlastnú existenciu, odmieta, že by tu bol len tak ako výsledok náhody. Oveľa viac sa mu páči, že je stvorením vyššej vševediacej entity, súčasťou božieho plánu a po smrti sa jeho celistvosť (duša) nestratí, ale prežíva ďalej.
Tí čo veria, že všetko je energia to majú ťachšie. Po ukončení mozgových funkcií individualita človeka zaniká a človek sa stáva opäť len nemysliacou energiou.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
65 komentov
Ľudia aj zvieratá dušu majú, rastliny nie. Ale niečo musí hýbať aj nimi...
a vraj aj komunikuju
to neni taká kvalitná duša jak naša
Rastliny sú podľa mňa oveľa inteligentnejšie a oveľa viac sa dokážu prispôsobiť danému prostrediu ako čokoľvek živé na tejto Zemi.
Keď už to spomínať s tou hudbou...v Japonsku púšťajú banánom hudbu Mozarta a Beethovena, aby boli sladšie. A sú.
Že prečo si myslím, že rastliny nemajú dušu ? Inak je potom aj otázne, či, ako spomenul @semhamforas , že môžu cítiť bolesť.
A vysvetlenie v @10 sa mi ľúbi
myslím si že nikto nemá dušu
a zaujímavosť na záver ... všeobecne na dušu neverím
@motyylia nevedel som, ze rajcinky ziju niekolko rokov :/ Asi som ju teda zabil : smiley:
neboj to ze rajciny a papriky takto mozu zit takto nevie vela ludi lebo u nas je mraz v zime...
@motyylia ja radsej osobne naucim :-S
Najprv by ste si mali definovať čo je to vôbec tá duša, pretože definícia tohto slova sa niekoľkokrát zmenila.
Medicína v žiadnom žijúcom organizme doposiaľ nič ako "duša" neobjavila. Otázne je tiež či teda nejaká duša vôbec existuje.
Človek je tvor vzťahovačný a po tom čo si uvedomil vlastnú existenciu, odmieta, že by tu bol len tak ako výsledok náhody. Oveľa viac sa mu páči, že je stvorením vyššej vševediacej entity, súčasťou božieho plánu a po smrti sa jeho celistvosť (duša) nestratí, ale prežíva ďalej.
Tí čo veria, že všetko je energia to majú ťachšie. Po ukončení mozgových funkcií individualita človeka zaniká a človek sa stáva opäť len nemysliacou energiou.
Ak má človek dušu, má ju aj kameň