Samovražda si myslím že sa legalizovať nedá. Keď sa niekto chce zabiť tak sa zabije. Dotyčný zodpovedá za svoj život, ak sa rozhodne ho ukončiť tak je to jeho rozhodnutie, a aj keby to legálne nebolo, tak s tým nikto nič nespraví lebo mŕtvého človeka asi do väzenia nikto nepošle.
@simuliatko ak by bola sebevrazda legalizovana, tak by na psychiatriu nikto nesiel, pretoze zakon chrani majetok a zdravie. Ak by to bolo legalizovane a pacient by to prezil, nebolo by mozne nariadit sudom psychiatricku liecbu.
@simuliatko ak by bolo poskodzovanie vlastneho zdravia vyňatá zo zakona, tak by nemal preco clovek ist na liecenie a tym padom by ho stat nechranil pred sebou samym
Neviem si predstaviť, ako sa dá samovražda zlegalizovať, bol by trochu problém to vyšetriť asi. Ono je to skôr v mysliach ľudí tá samovražda zakódovaná, pozostatok z minulosti, keď samovrahov pochovávali pod plotom cintorína a nemohli mať ani cirkevný pohreb. Je vnímaná temno, ako niečo o čom sa nehovorí.
Ale samovražda je najväčšie sebectvo, aké môže človek preukázať, pretože na svete je toľko ľudí, ktorí by veľmi chceli žiť a žiaľ zomrieť musia, pretože už pomôcť sa im nedá. A niekto si dobrovoľne siahne na život, kvôli problémom, ktoré sa všetky dajú vyriešiť.
@maymmey ved citaj trochu forum ked to neprezijes, tak pojdes na psychiatriu... statisticky to vychadza, ze mas 10% pravdepodobnost, ze sa ti samovrazda podari
@interrupcio 10% by som nepovedala zase. Podla mna akždý aspon trochu inteligentný človek ktorý chce spáchat serioznu samovraždu tak ma šancu tak 80% . Teda ak vyberieš dobrý spôsob.
@t1000 Tak podľa mňa keď sa dá, tak prečo by sme sa nesnažili zabrániť tomu, to by ináč vyzeralo tak, že elektrická zástrčka by bola rovno nad vaňou aby sa ľudia mohli fénovať pohodlne počas sedenia vo vode. A keby sa chcel niekto zabiť, aspoň by to nemal ďaleko. Ale to je hlúposť. Je logické že všetkému zlému sa snažíme zabrániť. A keď sa niekto už reálne chce zabiť, tak to spraví aj bez toho aby mal legálne povolenie na to
V žiadnom modernom demokratickom štáte nie je možné samovraždu legalizovať. Takýmto úkonom by si porušoval Ústavu, v ktorej sa píše, že právo na život sa garantuje. Takýmto prístupom, by mohol byť povolený trest smrti, eutanázia, interrupcie bez zábran.
Mal by si si naštudovať výskum (bohužiaľ ti už teraz neviem povedať, kto ho vyhotovil), kde boli skúmané príčiny samovraždy aj konkrétny ľudia, ktorí spáchali samovraždu. Výsledkom toho bolo, že napríklad homosexuáli ju páchajú častejšie než heterosexuáli, kresťania než židia, nezamestnaní než zamestnaný a tak ďalej. Čiže čin samovraždy si vynucuje spoločnosť a nie je to len proste nejaký pocit jednotlivca. Preto, keď samovraždu legalizuješ, tak ju tým povoluješ, čiže navodzuješ dojem, že je to normálne, pritom je to najväčší prejav zbabelectva. Takisto aj výskum o eutanázia na vysokých školách v Holandsku, kde pohľad vysokoškolákov na starých ľudí bol priam alarmujúci, keďže minimum malo chuť sa o nich postarať keďže ich mohli dať rovno odjebať. Legalizovať samovraždu? V žiadnom prípade!
@18 na to by som skor zvolila vyraz "povolena" ako "legalizovana"
ale neviem, ci by mala byt. ja sama mam/som mala (nemozem povedat, ze som uplne vonku) take sklony a v tom momente som naozaj verila, ze vsetko by bolo lepsie, keby som ani nebola. no nikdy nevies co sa takej osobe moze neskor prihodit, preto si myslim ze stoji za to skusit ju zachranit.
Toľko múdrych rečníkov tu padlo. Zrejme som sem prišiel zbytočne.
Aj tak skúsim.
A poviem to sedlácky!
Keď niekto chce skapať, tak nech, je mi to jedno, to je jedna vec, a tú by som chcel rozviesť. Prečo by som mal zachraňovať niekoho, kto chce skapať? Veď mu tým ešte viac ublížim. Napríklad, idem skočiť z mosta, lebo všetci priatelia ma odsúdili nadávajú mi nemám rodičov nemám rodinu nemám nikoho. Nemám prácu, nemám koníčky mám dlhy. Zo všetkým chcem skončiť a najlepšia voľba je predsa samovražda! A doklusá ku mne človek, v poslednej chvíli ma zachytí a tak aj zachráni "zachráni" . A mne teda ostali všetky trápenia, zničený život, dlhy... Takže o akej záchrane sa teda hovorilo?
Ďalšia vec, keď niekto chce samovraždu spáchať, tak si preto nepôjde na úrad pre povolenie. Proste zanechá list a ide. Preto sa dostávam k odpovedi na tému, či by sa malo kamikadze legalizovať, nemalo. Bolo by to úplne zbytočné. A nič by sa tým nevyriešilo.
- Samovrahom (potenciálnym) odkazujem, vy babráci platím za vás dane, nekapte, pretože aj samovražda stojí peňáze.
@18 bod 2 je celkom zaujímavý, vyvoláva vo mne otázku - ak by sa niekto predsa len pokúsil tomu zabrániť (citové dôvody, vlastné presvedčenie..), to by zrazu bolo 'proti predpisom'?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
a co pojdes do vazenia, ked sa zabijes?
@hoperpohroma podla mna sa vyjadril jasne
@simuliatko ak by bola sebevrazda legalizovana, tak by na psychiatriu nikto nesiel, pretoze zakon chrani majetok a zdravie. Ak by to bolo legalizovane a pacient by to prezil, nebolo by mozne nariadit sudom psychiatricku liecbu.
Ale samovražda je najväčšie sebectvo, aké môže človek preukázať, pretože na svete je toľko ľudí, ktorí by veľmi chceli žiť a žiaľ zomrieť musia, pretože už pomôcť sa im nedá. A niekto si dobrovoľne siahne na život, kvôli problémom, ktoré sa všetky dajú vyriešiť.
nie eutanaziu... a dobre som sa vyjadril...
je sice pravda že čovek nepojde do väzenia
ale pod pojmom legalizovať samovraždu
som mal na mysli.....
1.predaj liekov v lekarni s cielom spachať
samovraždu bez lekarskeho predpisu
za bežnu cenu....
2.nezachraňovať samovraha pokým sa
rozhodne skoncovať zo životom...
3.nebojovať proti samovraždám ani na
lekarskej ani na pravnej urovni...
4.dekriminalizovať zakony ktorych cielom je
bojovať proti samovraždám...
(napr... vyradenie elektrického ističa v moderných
bytoch aby bola elektrina bezpečna a podobne)....
5.zrušiť nasilnu hospitalizaciu na psychiatrii ako
prevenciu proti samovraždám...
Mal by si si naštudovať výskum (bohužiaľ ti už teraz neviem povedať, kto ho vyhotovil), kde boli skúmané príčiny samovraždy aj konkrétny ľudia, ktorí spáchali samovraždu. Výsledkom toho bolo, že napríklad homosexuáli ju páchajú častejšie než heterosexuáli, kresťania než židia, nezamestnaní než zamestnaný a tak ďalej. Čiže čin samovraždy si vynucuje spoločnosť a nie je to len proste nejaký pocit jednotlivca. Preto, keď samovraždu legalizuješ, tak ju tým povoluješ, čiže navodzuješ dojem, že je to normálne, pritom je to najväčší prejav zbabelectva. Takisto aj výskum o eutanázia na vysokých školách v Holandsku, kde pohľad vysokoškolákov na starých ľudí bol priam alarmujúci, keďže minimum malo chuť sa o nich postarať keďže ich mohli dať rovno odjebať. Legalizovať samovraždu? V žiadnom prípade!
ale neviem, ci by mala byt. ja sama mam/som mala (nemozem povedat, ze som uplne vonku) take sklony a v tom momente som naozaj verila, ze vsetko by bolo lepsie, keby som ani nebola. no nikdy nevies co sa takej osobe moze neskor prihodit, preto si myslim ze stoji za to skusit ju zachranit.
isteže každa spoločnosť ma svoje
pravidla ktorym reguluje spravanie
a činy inych ludi...
ale v netotalitnej spoločnosti maju
pravo aj jedinci ktory ked niečo chcu
tak nemusia si pytať dovolenie od
vyššiej autority a maju pravo sa
slobodne rozhodovať.....
medzi tieto prava by mala patriť aj
pravo sam sa rozhodnuť o tom
ako chce dany jedinec prežiť svoj
živoť... čiže aj pravo zomrieť...
aj ked sa pripusti že je to prejavom
zbabelosti a sebectva tak nič to
nemeni na tom že ked sa bojuje
proti tomu tak sa tym porušuje
zakladne pravo a sloboda človeka
ktory chce spachať samovraždu...
čo znamena pravo a sloboda zomrieť...
Aj tak skúsim.
A poviem to sedlácky!
Keď niekto chce skapať, tak nech, je mi to jedno, to je jedna vec, a tú by som chcel rozviesť. Prečo by som mal zachraňovať niekoho, kto chce skapať? Veď mu tým ešte viac ublížim. Napríklad, idem skočiť z mosta, lebo všetci priatelia ma odsúdili nadávajú mi nemám rodičov nemám rodinu nemám nikoho. Nemám prácu, nemám koníčky mám dlhy. Zo všetkým chcem skončiť a najlepšia voľba je predsa samovražda! A doklusá ku mne človek, v poslednej chvíli ma zachytí a tak aj zachráni "zachráni" . A mne teda ostali všetky trápenia, zničený život, dlhy... Takže o akej záchrane sa teda hovorilo?
Ďalšia vec, keď niekto chce samovraždu spáchať, tak si preto nepôjde na úrad pre povolenie. Proste zanechá list a ide. Preto sa dostávam k odpovedi na tému, či by sa malo kamikadze legalizovať, nemalo. Bolo by to úplne zbytočné. A nič by sa tým nevyriešilo.
- Samovrahom (potenciálnym) odkazujem, vy babráci platím za vás dane, nekapte, pretože aj samovražda stojí peňáze.