myslim, ze to aj tak funguje. sloboda nazoru a vyjadrovania, sloboda zhromazdovania a prihlasenie sa k cirkvam a spolocenstvam su samozrejmostou pokial neprekracuju slobody jednotlivca (teda z legislativneho hladiska to tak plati)
kazdy ma pravo, ale v praxi to tak nefunguje, bo kazdy nema pravo sa slobodne rozhodnut kde bude patrit-deti sa krstia ked maju par mesiacov, nemaju slobodu volby. takze podla zakona to plati ale v praxi nab. sloboda neexistuje.
@flemi aj do školy ťa nútili chodiť... myslím že do určitého veku majú rodičia povinnosť vnucovať ti ich názory lebo poväčšine sú správnejšie... ale ako som starší tak už mi to neprikazujú a ja som zase pochopil že tá hodina-dve strávené v kostole ma nezabijú a ak je teória kresťanov správna môžem z toho len získať =D
Teda, právo na náboženskú slobodu V RÁMCI rodiny...? V tom prípade by sloboda vyznania byť mala, ale nie je. No skúste v rodine čo chodí každú sobotu do kostola v troch generáciách povedať, že ste ateista a neveríte na vševidiaceho bradatého chlapíka plávajúceho na obláčiku..
@expobr ved potom to dieta moze vystupit z cirkvy, ked sa mu to nepaci A rodicia, ktori daju dieta na krst su zväcsa katolici, a nekrstia ho len tak z dobrej chvile, ale preto, lebo keby to dieta nahodou zomrelo, tak aby podla krestanskej viery doslo do neba...
@jaro1991 no s tim vystupenin u katolikov to neni az tak jednoduche, ak ked si to vezmes z druheho pohladu tak to dieta v tom od mala vyrasta, vlaci sa po kostoloch a potom to bere ako normalnu vec, a vystupit ho asi nenapadne.
@expobr podla mna je dost jednoduche vystupit z katolickej viery. Ci beru to decko po kostoloch.. no v dnesnej dobe to je podla mna skor vynimka. A ked to beru ako normalnu vec, ked to akceptuju, alebo dokonca s tym suhlasia, tak na tom nie je nic zle, ci?
@jaro1991 no zalezi na pristupe a na osobe. mal som zopar zlych zazitkov s tymto: ludia ktorych osobne poznam co takto ziju ze chodia len po kostoloch su totalne prepnuty. mam pocit akoby ani nezili v realite ale vo virtualnom svete, a proste robia, veria len tomu co povie farar na kancli. to mi pride velmo prehnane az fanaticke.
a to co pises ze to je dnesnej dobe skorej vynimka to zalezi aj na oblasti v ktorej sa zije, myslim ze v mestach to neni ale po dedinach to je dac hrozne.
no. ja som sa chcel spytat, ci by mala mať kazdá rodina právo na tuto slobodu. a toto právo je iné ako právo na slobodu nabozenstva. totiz toto právo nie je právom byt ateistom, ale poukazuje aj na povinnost cloveka poznavat pravdu o sebe samom, ktoru mu napr. ponuka Katolicka cirkev. lebo clovek je nabozensky tvor a ked tento svoj rozmer neuznáva, nemoze byt plne človekom.
pravo na nabozensku slobodu znamena, ze nikomu nesmie byt bránené konat v nabozenskej oblasti podla jeho svedomia individualne alebo v skupine, sukromne ci verejne. ani ho nutit konat v oblasti nabozenstva proti svojmu svedomiu, pokiaľ neohrozuje verejny poriadok. a predmetom tohto práva je v prvom rade moznost hladat pravdu, tykajucu sa nabozenstva...
vy neviete, ze dochádza k obmedzovaniu tohto práva? co zabijanie ludi, ked sa vzdaju moslimskej viery, co zabijanie kresťanov v sucasnosti? co donucovanie zo strany starych rodicov voci detom?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Teda, právo na náboženskú slobodu V RÁMCI rodiny...? V tom prípade by sloboda vyznania byť mala, ale nie je. No skúste v rodine čo chodí každú sobotu do kostola v troch generáciách povedať, že ste ateista a neveríte na vševidiaceho bradatého chlapíka plávajúceho na obláčiku..
Neexistuje stopercentna sloboda v nicom.
a @expobr , dobrá fotka
alebo povedz rodičom, že klamať je hriech lebo to JE hriech
a ak im to káže farár, či biskup je to v prvom rade ich hriech
babke nič nepovedzte a ty konaj ako uznáš za vhodné........ja verím, že každý má svedomie, aj ateisti.......a nikoho nemôžu donútiť veriť
to je základ slobody jednotlivca
a to co pises ze to je dnesnej dobe skorej vynimka to zalezi aj na oblasti v ktorej sa zije, myslim ze v mestach to neni ale po dedinach to je dac hrozne.
pravo na nabozensku slobodu znamena, ze nikomu nesmie byt bránené konat v nabozenskej oblasti podla jeho svedomia individualne alebo v skupine, sukromne ci verejne. ani ho nutit konat v oblasti nabozenstva proti svojmu svedomiu, pokiaľ neohrozuje verejny poriadok. a predmetom tohto práva je v prvom rade moznost hladat pravdu, tykajucu sa nabozenstva...
vy neviete, ze dochádza k obmedzovaniu tohto práva? co zabijanie ludi, ked sa vzdaju moslimskej viery, co zabijanie kresťanov v sucasnosti? co donucovanie zo strany starych rodicov voci detom?