Trpím ním. Viem, že je to trošku odvážne tvrdenie, ale myslím si, že trpím touto diagnózou. Odvážne preto, lebo je to v medicíne pokladané za niečo „nové“ a mnohí tvrdia, že je to proste somarina. Ale vo všetkom, o čom sa v súvislosti s MD píše, som sa na
To som mal v detstve. Ostatným deťom som nerozumel, tak som sa radšej uzavieral do seba a sníval vo svojom svete. Doteraz deťom nerozumiem, sú to vážne divné kreatúry Ale MD ma prešlo
toto som o sebe zistil pred niekolkými rokmi ... našiel som v tom rovnováhu, treba len vedieť kde sú tie hranice a čo už výrazne ničí tvoj život, snažiť sa to udržiavať v rovnováhe, ja to nazývam proste iba fantázia ... snívam každý deň ...
to snívanie je podla mňa normálne pokial tým naozaj neohrozuješ život samej seba a životy okolo teba ... rob to čo doteraz, užívaj si tie chvíle keď si tam ale dávaj si pozor, je pekné vedieť sa schovať a byť vo vnútri, viem že tam je krásne ale svet tu vonku je rovnako dôležitý ako tam ...
tým by sa nemalo ,,trpieť,, ale zdravo to využívať ... tvor niečo nové (snívaním) zameraj sa na umenie, to pomáha ... a snažiť sa nájsť priechod, držať sa zákonov, pretože pokial budeš snívať čím viac dalej od reality, tým to bude ťažšie držať sa tu ... (u mňa to tak platilo)
ja som tiež v detstve bola viac vo svojom svete ako v tom reálnom, stále mám vlastný svet, kedže mám záľuby rôzneho typu, ktoré ľudia v mojom okolí často nechápu, ale viem čo je realita a čo sen a to je pointa
snívať by mal každý človek, pretože ťa niekedy sny držia pri živote, je to niečo, čo je tvoje, nikto ti to nevezme a môžeš sa snažiť svoje sny naplniť, ale skús viac žiť, tráviť čas s priateľmi a robiť, čo ťa baví a uvidíš, že niekedy ťa to aj časom prejde
Zameraj sa na povinnosti, potom na snívanie nezostane čas. Okolo teba je určite XY vecí, ktoré je treba urobiť a čakajú len na teba :-S. Skús to a uvidíš ten rozdiel.
ja mam take že skor ako sa nieco udeje predstavujem si idealizovane prebiehanie deja alebo tej udalosti co ma caká, alebo ked idem spať tak si nasugerujem nejaku peknu predstavu kde je všetko idealne.. alebo pocas dna niekedy si predstavujem veci ze som niekde inde s niekym iným, vyzerám inác a idu mi dialo´gy v hlave ... je to to?
@mofowo povinnosti ti to len odlozia na neskor a budu ho este viac deprimovat. Mne nepomaha ani fyzicka cinnost,som este viac sama so sebou. Je potrebne najst si nieco co ta pritiahne na zem, hobby,zaujem - velakrat ide pre takyto typ cloveka o umenie,hudbu, filozofiu, sme vlasne vizionari nemyslim si ze ide o poruchu,len treba s tym pracovat aby si uplne nevypadol z reality, musis najst harmoniu.prepojit tvoj vnutorny svet s vonkajsim,lebo po case skoncis na psychiatrii nekonecne frustrovany.mysel hovori tak trochu inym jazykom,vyskusaj vsetky druhy prace ci zaujmov co zacujes uvidis, skus menit veci a realizovat. Zaameraj sa ne veci pri ktorych uvidis vysledkky svojej prace - to velmi pomaha
@biielymacik to co som dala pre mofovo je hlavne ore teba poznam tvoj problem a znacne s tym bojujem,ani nie s dennym snenim ako skor s prehnanou citlivostou ako panicka porucha apod...problem je ked sa utiekas od seba, uzivas si roli inych pracujes s psychikou inych vo vlastnom mene. Najtazsie je spoznar sameho seba(a ver ze vacsina ludi betusi co so sebou a svojimi emociami) a nasledne pracovat so svojimi schopnostami a vyuzit ich v reale-kedze vo svojom svete si naj no v realite je vsetko ine a komplikovane
Tiež si myslím, že to mám. Teda no, myslím, 4-6 hodín denne niekedy bývalo bežných, v poslednej dobe už nemôžem. A neprekáža mi to a nemám potrebu s tým niečo robiť.
No pre vysvetlenie. Keby som aj neviem ako veľmi chcela s tým prestať, išlo by to veľmi ťažko. Nepomáha ani činnosť, ani povinnosti. Pri činnosti, kde niečo treba robiť, hlavne keď počúvam hudbu alebo som s ľuďmi, doslova mi ide vyraziť hlavu s toľkého nutkania snívať. Dokonca aj pri obyčajnej chôdze, ráno do školy, poobede na autobus, som v tom znova. Robím naozaj len to, čo musím, lebo by mi asi preskočilo. A zakázať si to bola by som zbytočne depresívne s toho.
@biielymacik Ja si myslím, že také nutkanie má každý, niekto silnejšie, niekto slabšie. Melancholik dobre napísal, že čím viac človek sníva, o to ťažší má život v reále. Takže sa treba rozhodnúť. Nevravím, že sa všetko zmení zo dňa na deň, ale vždy smerujeme tam, kam sa rozhodneme ísť.
A tej časti, že čím viac robíš tým viac snívaš neverím. Tiež sa častokrát prichytím pri tom, že vykonávam nejakú činnosť a myslím pri tom na niečo iné, ale som si toho vedomý, že v tej chvíli strácam vedomie . tak sa snažím okamžite skoncentrovať. Čiže nestačí len tak niečo robiť, ale robiť to poriadne...
Ale ako som povedal, je to o rozhodnutí a ja som z tvojich príspevkov nevyčítal, že čo vlastne chceš.
@mofowo Máš pravdu, nechcem. Je to ťažko, keď človek nevie, aké to je, takže to ani nepochopí. Ja sa priznám že deň bez toho a som v koncoch. Som tak proste nastavená, že snávam vždy keď sa dá, aj nedá. Chcem sa to len naučiť mať pod kontrolou a to s tými činnosťami je pravda, nájdi si o MD viac a zistíš, že pohyb vyvoláva u človeka s MD tkz. spúšťače ktoré musí eliminovať snívaním....
@biielymacik Tak som sa teraz tomu povenoval a našiel som toto:
» daydreamingdisorder.webs.com/symptoms.htm...
"Books, movies, music, video games, and other media may be a daydreaming trigger."
- tu je to jasné, nič z toho nie je produktívna činnosť
» www.wikihow.com/Deal-With-Malad...
"6
Begin to recognize triggers. Triggers are activities that you perform which cause the daydreams. Having maladaptive daydreaming shows a high proneness to fantasy. Some external factors that can cause you to start daydreaming include playing video games, listening to music, watching TV and movies, or reading books. Some internal factors are being lonely, tired, stressed, or hungry. You do not have to avoid these things completely, not all of them can be, but you should limit your exposure to them. At the very least, when you first start daydreaming try to take notice of what caused it. Recognize that you are daydreaming because you are sad/just finished a great movie/whatever."
- spúšťače tu sú tie isté čo vyššie a tie "internal factors" sú podľa mňa skôr dôsledky
howtocuremd.blogspot.com
"It’s simple. It happens exactly the same way any addiction occurs. If we enjoy something, the brain releases a hormone (called dopamine) that instructs the body to keep engaging in that activity. This is how we get addicted to a song (so that we listen to it again and again), a video, overeating, and yes, even daydreaming."
...
"The strategy that worked for me is all about teaching your brain to stop this habit instantly. Once you learn to do it, it’s much more fun than fantasizing. That’s why this method works."
- Snenie je na prvý pohľad príjemné, lenže jeho dôsledky sú negatívne. Preto odporúčam zamerať pozornosť na povinnosti. Ten pocit z dobre vykonanej práce je super a dodá to človeku silu a sebadôveru na zdolávanie ďalších prekážok.
» www.masterproblems.com/2013/06/how-to-...
"Daydreams may be pleasurable, but they are no substitute for reality. Do not allow them to take over your life. Discipline your mind. Keep it focused on things that are worthwhile. In this way, not only will you stop daydreaming too much but you will get a more rewarding real life."
- Na to aby človek dosiahol cieľ potrebuje disciplínu a výhovorky mu k nej nepomôžu
» www.experienceproject.com/stories/Suffer-...
"There are lots of triggers that can make you start daydreaming. My biggest one is music. Every time I hear music I just start daydreaming. My next biggest one is being alone. I pretty much daydream all the time unless I am sleep then I just dream. I daydream when I shower, when I am in a car, alone, listening to music, watching TV, cleaning, working, doing school work, spending time with my family..."
- pre tohto človeka je vraj najsilnejší spúšťač samota. Povedal by som, že to má zase súvis s povinnosťami, pretože keď si v spoločnosti, tak sa proste musíš normálne správať. U ostatných činností, o ktorých písal zrejme nebola dostatočná koncentrácia a ešte by som sa vyjadril k tej sprche. Dal by som ruku do ohňa za to, že sa sprchuje teplou/horúcou vodou. Takže môj tip pre teba - skús sa sprchovať studenou vodou (ale poriadne studenou, nemá to byť príjemné, môže to chvíľu dokonca bolieť, ale to je len oblb mozgu...) a garantujem ti, že sa preberieš
» myobviouslittlesecret.wordpress.com/2013/08/24/mala...
"Even someone who has found a fairly stable way to control their excessive daydreaming, can find themselves being pulled back in by triggers. Some triggers include, but aren’t limited to: Television, movies, music, books, real life events, new traumas, facing old traumas, anxiety, stress, and other outside stimuli. These triggers can pull them right back into daydreaming excessively. Even something good, like a movie they enjoy, can take them out of the world for hours upon hours on end."
- Toto popisoval už Sigmund Freud, že človek uteká z reality ak má strach jej čeliť
Takže by som to zhrnul:
- netreba hľadieť na to čo je (na prvý pohľad) príjemné, ale na to čo je potrebné (príjemný pocit príde s úspechom)
- treba byť na seba prísny, žiadne výhovorky/sebaľútosť ale konanie
- koncentrovať sa na cieľ (o koncentráciu človek prichádza, keď má tendenciu si veci zľahčovať)
- treba rátať s pádmi, ale aj tak má zmysel to skúšať
- treba si veriť, ak si človek nahovára, že niečo nedokáže, tak akú má šancu?
- kto si verí nemá strach a nemusí sa pred ním schovávať v ilúzii
Dal som si tú námahu preto, lebo chcem naozaj pomôcť. A som prísny preto, lebo chcem aby si bola prísna ty na seba, lebo viem, že ti to pomôže, lebo mám nejaké skúsenosti a vedomosti .
@biielymacik ešte ma napadlo ohľadom toho čo si napísala "pohyb vyvoláva u človeka s MD tkz. spúšťače ktoré musí eliminovať snívaním". No vlastne mi to istým spôsobom dáva zmysel a to taký, že pri pohybe vzniká teplo a to človeka zvádza k lenivosti z čoho môže prejsť k sneniu. Takže ti zase odporučím schladzovať sa (a nie vyhýbať sa aktivite). ALE, aj tak, len preto, že sa ti zťažia podmienky, neznamená to, že im musíš hneď podľahnúť, treba sa vždy snažiť...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
to snívanie je podla mňa normálne pokial tým naozaj neohrozuješ život samej seba a životy okolo teba ... rob to čo doteraz, užívaj si tie chvíle keď si tam ale dávaj si pozor, je pekné vedieť sa schovať a byť vo vnútri, viem že tam je krásne ale svet tu vonku je rovnako dôležitý ako tam ...
tým by sa nemalo ,,trpieť,, ale zdravo to využívať ... tvor niečo nové (snívaním) zameraj sa na umenie, to pomáha ... a snažiť sa nájsť priechod, držať sa zákonov, pretože pokial budeš snívať čím viac dalej od reality, tým to bude ťažšie držať sa tu ... (u mňa to tak platilo)
ja som tiež v detstve bola viac vo svojom svete ako v tom reálnom, stále mám vlastný svet, kedže mám záľuby rôzneho typu, ktoré ľudia v mojom okolí často nechápu, ale viem čo je realita a čo sen a to je pointa
snívať by mal každý človek, pretože ťa niekedy sny držia pri živote, je to niečo, čo je tvoje, nikto ti to nevezme a môžeš sa snažiť svoje sny naplniť, ale skús viac žiť, tráviť čas s priateľmi a robiť, čo ťa baví a uvidíš, že niekedy ťa to aj časom prejde
A tej časti, že čím viac robíš tým viac snívaš neverím. Tiež sa častokrát prichytím pri tom, že vykonávam nejakú činnosť a myslím pri tom na niečo iné, ale som si toho vedomý, že v tej chvíli strácam vedomie . tak sa snažím okamžite skoncentrovať. Čiže nestačí len tak niečo robiť, ale robiť to poriadne...
Ale ako som povedal, je to o rozhodnutí a ja som z tvojich príspevkov nevyčítal, že čo vlastne chceš.
» daydreamingdisorder.webs.com/symptoms.htm...
"Books, movies, music, video games, and other media may be a daydreaming trigger."
- tu je to jasné, nič z toho nie je produktívna činnosť
» www.wikihow.com/Deal-With-Malad...
"6
Begin to recognize triggers. Triggers are activities that you perform which cause the daydreams. Having maladaptive daydreaming shows a high proneness to fantasy. Some external factors that can cause you to start daydreaming include playing video games, listening to music, watching TV and movies, or reading books. Some internal factors are being lonely, tired, stressed, or hungry. You do not have to avoid these things completely, not all of them can be, but you should limit your exposure to them. At the very least, when you first start daydreaming try to take notice of what caused it. Recognize that you are daydreaming because you are sad/just finished a great movie/whatever."
- spúšťače tu sú tie isté čo vyššie a tie "internal factors" sú podľa mňa skôr dôsledky
howtocuremd.blogspot.com
"It’s simple. It happens exactly the same way any addiction occurs. If we enjoy something, the brain releases a hormone (called dopamine) that instructs the body to keep engaging in that activity. This is how we get addicted to a song (so that we listen to it again and again), a video, overeating, and yes, even daydreaming."
...
"The strategy that worked for me is all about teaching your brain to stop this habit instantly. Once you learn to do it, it’s much more fun than fantasizing. That’s why this method works."
- Snenie je na prvý pohľad príjemné, lenže jeho dôsledky sú negatívne. Preto odporúčam zamerať pozornosť na povinnosti. Ten pocit z dobre vykonanej práce je super a dodá to človeku silu a sebadôveru na zdolávanie ďalších prekážok.
» www.masterproblems.com/2013/06/how-to-...
"Daydreams may be pleasurable, but they are no substitute for reality. Do not allow them to take over your life. Discipline your mind. Keep it focused on things that are worthwhile. In this way, not only will you stop daydreaming too much but you will get a more rewarding real life."
- Na to aby človek dosiahol cieľ potrebuje disciplínu a výhovorky mu k nej nepomôžu
» www.experienceproject.com/stories/Suffer-...
"There are lots of triggers that can make you start daydreaming. My biggest one is music. Every time I hear music I just start daydreaming. My next biggest one is being alone. I pretty much daydream all the time unless I am sleep then I just dream. I daydream when I shower, when I am in a car, alone, listening to music, watching TV, cleaning, working, doing school work, spending time with my family..."
- pre tohto človeka je vraj najsilnejší spúšťač samota. Povedal by som, že to má zase súvis s povinnosťami, pretože keď si v spoločnosti, tak sa proste musíš normálne správať. U ostatných činností, o ktorých písal zrejme nebola dostatočná koncentrácia a ešte by som sa vyjadril k tej sprche. Dal by som ruku do ohňa za to, že sa sprchuje teplou/horúcou vodou. Takže môj tip pre teba - skús sa sprchovať studenou vodou (ale poriadne studenou, nemá to byť príjemné, môže to chvíľu dokonca bolieť, ale to je len oblb mozgu...) a garantujem ti, že sa preberieš
» myobviouslittlesecret.wordpress.com/2013/08/24/mala...
"Even someone who has found a fairly stable way to control their excessive daydreaming, can find themselves being pulled back in by triggers. Some triggers include, but aren’t limited to: Television, movies, music, books, real life events, new traumas, facing old traumas, anxiety, stress, and other outside stimuli. These triggers can pull them right back into daydreaming excessively. Even something good, like a movie they enjoy, can take them out of the world for hours upon hours on end."
- Toto popisoval už Sigmund Freud, že človek uteká z reality ak má strach jej čeliť
Takže by som to zhrnul:
- netreba hľadieť na to čo je (na prvý pohľad) príjemné, ale na to čo je potrebné (príjemný pocit príde s úspechom)
- treba byť na seba prísny, žiadne výhovorky/sebaľútosť ale konanie
- koncentrovať sa na cieľ (o koncentráciu človek prichádza, keď má tendenciu si veci zľahčovať)
- treba rátať s pádmi, ale aj tak má zmysel to skúšať
- treba si veriť, ak si človek nahovára, že niečo nedokáže, tak akú má šancu?
- kto si verí nemá strach a nemusí sa pred ním schovávať v ilúzii
Dal som si tú námahu preto, lebo chcem naozaj pomôcť. A som prísny preto, lebo chcem aby si bola prísna ty na seba, lebo viem, že ti to pomôže, lebo mám nejaké skúsenosti a vedomosti .