ja som mala... mala som opuchnuté hrdlo (mandle), vykašliavala som hlieny, mala som horúčky...pamätám si iba toto štádium, liečila som sa dosť dlho a musela som držať diétu...
a na začiatku mi tiež na to neprišli, neprejavovalo sa to nezvyčajne... treba zobrať krv.
ja si nmyslim ze ju mam..len vcera mi z nicoho nic napuchla uzlina na lavej strane...dneska mi brali krv a vcera som bola cv nemocnici aj na poliklinike..a nikde nevylucili mononukleozu...nevedia co mi je...ale okrem tej uzliny mi nic nieje,...ani neploty ani nic...ale zevraj to moze byt mononukleoza :///
kamarat to mal... postupne sa menil na jednobunkovy organizmus, az mu nakoniec ostal len jeden nukleus (pretu sa to vola mononukleoza).... vo vrcholnom stadiu ochorenie ta budu musiet chovat v petriho miske a postupne kultivovat na povodnu velkost
@ajush23 tak ale veď keď máš len zväčšenú uzlinu tak mononukleóza to nemusí vôbec byť.Keby si ju mala,myslím,že by si mala viac príznakov ako slabosť,bolesti hlavy,svalov,teploty atď...
@ajush23 ja som mala mononukleózu, pri ktorej som nemala takmer žiadne horúčky, dokonca sa prvý týždeň prejavovala ako hnisavá angína. keď potom nezabrali antibiotiká, tak ma poslali na infekčné, kde zistili, že teda mám tetu jednojadrovku.
to sama nevyliečiš, to nechaj na lekárov.
pokiaľ mononukleózu nevylúčili, tak ťa isto čoskoro pošlú na infekčné.
čo ja viem, lieči sa to asi tak mesiac?
niekedy je stav dosť zlý, že si ťa nechajú v nemocnici, niekedy doma furt ležíš v posteli.
(to len mne sa všetky choroby prejavujú tak divne, že na mne takmer nič nevidno. aj počas zápalu pľúc ma nevzali do nemocnice a liečila som to doma a nemala som ani len zvýšenú teplotu!)
@ajush23 okrem toho zdurená uzlina signalizuje "mobilizáciu" bielych krviniek a teda obrany organizmu. neznamená to zákonite nejakú špecifickú chorobu, znamená to len to, že asi s niečím tvoj organizmus bojuje.
mal som mono... nemal som takmer ziadne horucky, az po 2och tyzdnoch som mal 3 dni horucku, nepripisoval som to nicomu, isiel som v pohode na koncert sa vyblaznit s tym, potom som bol ale stale unaveny, tak som siel k doktorke ( na chate som si nasiel zavrtaneho kliesta ) tak som sa bal, ze ta unava a horucka, su znakom encefalitidy.. spravila mi testy a oznamila, ze mam mono
poslala ma na sono, kde som mal dobre vysledky, ani slezinu som nemal zvacsenu o moc..takze vsetko v norme
kamarati mali s nou ovela vacsie problemy, na infekcnom boli, napuchnutu slezinu, nemohli sa hybat a pod.. mne iba na 3dni navrela uzlina ( len jedna ) na krku, lenze ja ako fajciar som fajcit musel dalej, a asi som to vypalil, lebo za 3-4dni bola prec...
ALE AJ TAK PREKLINAM TIE BABY V BAROCH, clovek sa cucme a potom je chory D
@griet to sme na tom podobne asi mas dobru imunitu !
a ako pise zase griet ( omg ) tak zdurena uzlina znamena aktivaciu imunitneho systemu, tj mozes mat ineho bacila/virus v tele.. nemusi to byt katastroficky scenar hned.. poznam ludi co maju 3mesiace za rok napuchnute lymfaticke uzliny
@n0win0u ja som chodila každý týždeň na infekčné jak retard. okolo mňa sedeli samí s hepatitídou a s toxoplazmózou tiež istotne! vonku -30°C a ja jediné, čo som mala, bola jesenná bunda a s tým som chodila peši do nemocnice cez celé mesto
cha. mne to napadlo pečeň ale, tak to bolo potom zlé. teda, žiadno som to necítila, ale potom ma vlastne neliečili na mono ako takú, ale na tú stvrdnutú pečeň. a nesmela som piť
v každom prípade sa to u mňa celé prejavilo tak, že som bola v škole, zrazu ma začalo bolieť hrdlo, kuknem "ááá, angína" (mávam ju niekoľkokrát do roka => nemyslím, že mám dobrú imunitu ), po hodine mi bolo úplne zle, bolela ma hlava, kuknem znova do hrdla "hmmm, tak hnisavá angína" a bežala som domov k doktorke. do troch dní mi bolo fajn, ale hrdlo bolo furt v prdeli, tak potom ma poslali na to infekčné.
ja som mala, prejavuje sa ako obycajna angina ale v krvi mas ine hodnoty. lieci sa individualne, 2-6 tyzdnov.. mne to napr. trvalo 2 mesiace, kedze doktorka ani nevedela co mam napriek tomu ze mi brala krv
@grietusha ty ufon, vsetci co maju mononukleozu maju znicenu pecen.. a vsetci maju diety a nemozu pit ziaden alkohol.. sa ti jednoducho znicia transminazy a pecenove testy su zle, to ma na svedomi mono
mno ja tiez kazdy tyzden na infekcne, brali vzdy krv, a ja som tam chodil v lete, tak si vies predstavit tie pohlady ludi, ked som chodil semtam s modrinami a dopichanymi rukami von
ja som nepil pol roka.. takze viem co to je mat mono a neprajem to nikomu... tie piatkove vecery ked kamosi na sroty rozbiti a ja som popijal zazvorove tonicy..hehe
och...lenže...mne dali tri moznosti..encefalitida mononukleoza a este daco ...ale ta...ako..to je kus odveci..mne nic nieje...a s tym pridu..az na tu uzlinu....
@ajush23 ja som mala mononukleózu keď som mala asi 7 rokov... liečila som sa 2 mesiace, aj som bola v nemocnici... Nič príjemné Bola som strašne unavená celý čas, mala som horúčky, kašľala som, bolelo ma hrdlo, stratila som chuť do jedla a zvracala som (napriek tomu, že som nejedla), zväčšila sa mi pečeň, zožltla mi koža, mala som veľké červené vyrážky na rukách - Čiže som mala VŠETKY základné a VÄČŠINU zriedkavých symptómov ale to nie je veľmi časté, stáva sa to len v 2% prípadov... (viem, pozitívne som ťa naladila ale v drvivej väčšine prípadov to nie je až také strašné... )
@n0win0u tak ja neviem, ako to majú všetci, som sa nepýtala nikoho na to
cha, však mne sestrička zakaždým akosi "prepichla" žilu, lebo mala hrubú ihlu. tak som tiež vyzerala kadejako, keď som začala chodiť do školy. lebo nevedeli, že mám mono, som to nevravela. a som došla bledá, schudnutá, s modrinami po celých rukách a tak
ta diki ..akože..ja mam jeden symptom..a kazdy z toho robi neviem co..bo ani hrdlo nic...unava...hej to jasne...hlava ma predtym bolela ...tiekla mi rkrv z nosa..a v priebehu desiatich sekun sa mi uplne zvacsila uzlina na krku..ale iba na jednej strane...a kazdy am strasi .i lekari i mama ...
@grietusha mno asi tak, ja som tiez schudol zo 10kilo ( bolo z coho ) ale ked som dosiel do podniku, tak kamosi hned : "booha nowic daj si volaco so mnou lebo sak ty vyzeras dobre nezdravo, pochudol si, odkedy nepijes.. "
mne zas nemohla trafit zilu.. a z ruky ( opacnej strane dlane, tam mam dobre kable ) odtial, ze mi nebude brat, lebo, ze ona to nevie a boji sa, ze mi ublizi
a ja som sa na to pre zmenu pytal dost, taky notorik ako ja, toto ma velmi zaujimalo ! D
mne to nehovor..ale ak by to aj bola ona...jemine..sak to cele leto v pci! ...aj treningy ..jededn chalan teraz kvoli nej musel skoncit po 7 rokoch s hokejom :/...
Mononukleoza ? Tak ked si sa olizovala s volakym tak sa je dost mozne ze ju mas ... da sa to prezit cca tyzden pobyt v nemocnici ... treba sa popytat lekarov a vygoogli si kludne ja som googlila vsetko je pravda treba kloktat repikovy caj a ked nevies ci ju mas treba poziadat o vyter hrdla ale podla mna ti nic nebude
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
a na začiatku mi tiež na to neprišli, neprejavovalo sa to nezvyčajne... treba zobrať krv.
prečo si myslíš, že ju máš?
.. a mala som asi týždeň horúčky nad 38,5, riadne opuchnuté mandle s povlakmi a zväčšené uzliny
ja si nmyslim ze ju mam..len vcera mi z nicoho nic napuchla uzlina na lavej strane...dneska mi brali krv a vcera som bola cv nemocnici aj na poliklinike..a nikde nevylucili mononukleozu...nevedia co mi je...ale okrem tej uzliny mi nic nieje,...ani neploty ani nic...ale zevraj to moze byt mononukleoza :///
to sama nevyliečiš, to nechaj na lekárov.
pokiaľ mononukleózu nevylúčili, tak ťa isto čoskoro pošlú na infekčné.
čo ja viem, lieči sa to asi tak mesiac?
niekedy je stav dosť zlý, že si ťa nechajú v nemocnici, niekedy doma furt ležíš v posteli.
(to len mne sa všetky choroby prejavujú tak divne, že na mne takmer nič nevidno. aj počas zápalu pľúc ma nevzali do nemocnice a liečila som to doma a nemala som ani len zvýšenú teplotu!)
poslala ma na sono, kde som mal dobre vysledky, ani slezinu som nemal zvacsenu o moc..takze vsetko v norme
kamarati mali s nou ovela vacsie problemy, na infekcnom boli, napuchnutu slezinu, nemohli sa hybat a pod.. mne iba na 3dni navrela uzlina ( len jedna ) na krku, lenze ja ako fajciar som fajcit musel dalej, a asi som to vypalil, lebo za 3-4dni bola prec...
ALE AJ TAK PREKLINAM TIE BABY V BAROCH, clovek sa cucme a potom je chory D
@griet to sme na tom podobne asi mas dobru imunitu !
a ako pise zase griet ( omg ) tak zdurena uzlina znamena aktivaciu imunitneho systemu, tj mozes mat ineho bacila/virus v tele.. nemusi to byt katastroficky scenar hned.. poznam ludi co maju 3mesiace za rok napuchnute lymfaticke uzliny
cha. mne to napadlo pečeň ale, tak to bolo potom zlé. teda, žiadno som to necítila, ale potom ma vlastne neliečili na mono ako takú, ale na tú stvrdnutú pečeň. a nesmela som piť
v každom prípade sa to u mňa celé prejavilo tak, že som bola v škole, zrazu ma začalo bolieť hrdlo, kuknem "ááá, angína" (mávam ju niekoľkokrát do roka => nemyslím, že mám dobrú imunitu ), po hodine mi bolo úplne zle, bolela ma hlava, kuknem znova do hrdla "hmmm, tak hnisavá angína" a bežala som domov k doktorke. do troch dní mi bolo fajn, ale hrdlo bolo furt v prdeli, tak potom ma poslali na to infekčné.
mno ja tiez kazdy tyzden na infekcne, brali vzdy krv, a ja som tam chodil v lete, tak si vies predstavit tie pohlady ludi, ked som chodil semtam s modrinami a dopichanymi rukami von
ja som nepil pol roka.. takze viem co to je mat mono a neprajem to nikomu... tie piatkove vecery ked kamosi na sroty rozbiti a ja som popijal zazvorove tonicy..hehe
neže google neriskujemm,...ale ta ...ma to neabavi tam hladat a tak..zajtra z vysledkov sa uvidi..a uz kaslem na to...
cha, však mne sestrička zakaždým akosi "prepichla" žilu, lebo mala hrubú ihlu. tak som tiež vyzerala kadejako, keď som začala chodiť do školy. lebo nevedeli, že mám mono, som to nevravela. a som došla bledá, schudnutá, s modrinami po celých rukách a tak
ta diki ..akože..ja mam jeden symptom..a kazdy z toho robi neviem co..bo ani hrdlo nic...unava...hej to jasne...hlava ma predtym bolela ...tiekla mi rkrv z nosa..a v priebehu desiatich sekun sa mi uplne zvacsila uzlina na krku..ale iba na jednej strane...a kazdy am strasi .i lekari i mama ...
mne zas nemohla trafit zilu.. a z ruky ( opacnej strane dlane, tam mam dobre kable ) odtial, ze mi nebude brat, lebo, ze ona to nevie a boji sa, ze mi ublizi
a ja som sa na to pre zmenu pytal dost, taky notorik ako ja, toto ma velmi zaujimalo ! D
mne to nehovor..ale ak by to aj bola ona...jemine..sak to cele leto v pci! ...aj treningy ..jededn chalan teraz kvoli nej musel skoncit po 7 rokoch s hokejom :/...
ja viem...ale ta ....