Myslíte si, že sa ľudstvo niekedy dokáže zbaviť iracionálneho uvažovania?
Žijeme v dobe, kedy poznáme význam DNA v organizme, v dobe dobytého povrchu mesiaca, začíname rozumieť subatomárnym časticiam, objavujeme nové exoplanéty, vieme popísať vznik vesmíru a mnoho ďalšieho, no napriek tomu veci ako - vesmírni ľudia, náboženstvá
tieto veci tu boli odjakziva a ked ludom pomahaju, ci uz vo forme nabozenstva, nejakej vnutornej filozofie alebo cohokolvek ineho (uz len v zmysle ciastkoveho mysticna v uvazovani nad zivotom), nevidim dovod, preco by sa toho malo ludstvo ako take zbavit
nechcel by som sa dozit dna, kedy by ludia uvazovali uplne 100% racionalne a logicky a spravali by sa ako roboti
protiklady na svete budú vždy, rovnako ako nezmažeš tmu a svetlo, radosť a smútok, múdrosť a hlúposť a čo ja viem čo všetko ešte, nezmažeš ani racionalitu a iracionalitu, lebo sú tu na to, aby sa vyvažovali. ľudstvo ako také nikdy nebude dokonalé, hlavne preto, že dokonalosť vníma každý inak.
a práve preto, že každý je iný, podporuje niečo iné, správa sa inak, verí v niečo iné, robí niečo iné...práve preto nebude nikdy celé ľudstvo orientované len na jednu stranu, nebude len šťastné, len zdravé, len múdre, len racionálne....
Čo ja viem podľa mňa je iracionalita súčasť každého človeka a nepovažujem ju za niečo čoho sa treba nejak zbavovať silou mocou, to čo opisuješ je skôr zneužívanie nedostatku racionality a neochoty ľudského vnútra prijať niektoré veci o živote a smrti.
podla mna tu iracionalitu sposobuje nasa nedostatocna informovanost. vieme vsetko, ale zaroven nevieme nic. cloveku nestaci, ze niekto popise vznik vesmiru, clovek sa spyta "ale preco, kto, ako...?" hladame pricinu a povod veci, nestaci nam vediet zlozenie a mechanizmus fungovania. ludia chcu vediet, co je po smrti, co bolo pred narodenim, co je to dusa, aky ma ich zivot zmysel, aky ma zmysel vesmir a mnohe ine. pokial sa nevyjasnia tieto veci, nepohneme sa dalej.
Nevidím veľa pozitívneho na tom, keď vdova minie všetky svoje úspory na sedenia s nejakým šarlatánom, ktorý jej povie, že jej muž jej zo záhrobia odkazuje, že ju miluje. Taktiež nevidím veľa užitočného na samovražedných atentátnikoch, na extrémistickom kresťanovi, čo zabije doktora, ktorý robí potraty. Ale aj keby to bolo užitočné a pomáhalo nám to "lepšie sa cítiť" - to robia predsa aj drogy a nemyslím si, že to bude hlavný argument pre ich zdravé užívanie, ni?
a povedala by som este, ze nas pokrok je velmi relativny. v niektorych sferach obrovsky, ale v otazkach Boha, viery, duse.. sme sa za tie tisicrocia nikam nepohli a nic nove nezistili.
@zabudnuteheslo neviem. mozno preto, ze ludia radsej veria dogmam a nechaju nimi ovplyvnovat svoj zivot, namiesto toho, aby sa venovali niecomu uzitocnejsiemu.
Ludia si vymýšlajú všelijaké nereálne a iracionálne veci vtedy keď im nestačí čo im ponúka realita. Na druhej strane, len preto že niečo nie je reálne dokázatelné technológiami ktoré máme k dispozícii v súčasnosti neznamená že to naozaj nefunguje. Ludia veria vo veci ako je napr. astrológia, aj keď reálne nie je dokázané ako funguje, ale ludia ktorí sa jej seriózne venujú a poznajú význam znamení v jednotlivých planétach ti povedia že zo skúsenosti im to vychádza a teda je pre nich astrológia empiricky dokázaná, aj keď ešte nevedia ako. Ďalšia vec je že vela iracionálnych vecí ktoré sa dejú je stále nevysvetlených takže tu logicky zostáva toto miesto pre záhady, duchov a poltergeistov, až dokým to veda a rozum všetko vyvsetlí nejako inak. Posledná vec je, nie každý človek je schopný rozmýšlať 100% racionálne, aj za predpokladu že všetky spomínané veci sa racionálne vysvetlia, nie je v ľudskej prirodzenosti rozmýšlať 100% racionálne
Hladanie zmyslu má pôvod v našej minulosti resp. našich predkov. V prírode videli mŕtvolu a je celkom isté, že pýtať sa na príčinu je vhodné. Mohol to byť predátor a ohroziť ich život. V bežnom živote je úplne normálne sa pýtať na príčinu. Rozbitý pohár sa pravdepodobne rozbil, lebo padol na zem, človek je šťastný, lebo vyhral v lotérii. Otázkou však je, či je vhodné sa pýtať na príčinu aj samotného vesmíru a či vôbec také neičo existuje. A pre zmysel to platí takisto a som presvedčený o tom, že zmysel ako taký neexistuje a len my ho dokážeme niečomu dať. Myslím si, že pýtať sa na zmysel života je ako pýtať sa na zmysel šutra na mesiaci. Prečo tam je? No lebo tam je, žiadny zmysel to však nemá A možno aj preto sme sa v niektorých otázkach nepohli. Pretože sa nikam pohnúť nedá.
Písal si o tom, že Secret, konkrétne, ľuďom pomáha a ergo je dobré niečo také mať. Ja som to zovšeobecnil na celkové iracionálne správanie (kam patrí aj náboženstvo a viera na duchov)...Odtiaľ moje protiargumenty
@4nonym neviem či sa ho niekedy zbaví úplne, ale zánik náboženstiev bude veľmi významným a sľubným krokom.
a čo sa týka The Secret, tak o tom si myslím, že sa zakladá na reálne fungujúcom fyzikálnom princípe, ktorý sa postupne potvrdí, už sú vo fyzike (kvantovej) náznaky ktoré tým smerom ukazujú.
(aj v "hovadinách" treba rozlišovať medzi vecami ktoré sú "hovadiny" lebo sú nepotvrdené, ale v zásade dávajú zmysel a je možné že na nich niečo je, a vecami ktoré sú hovadiny, lebo sú proste výplodmi chorej/obmedzenej/manipulatívnej mysle)
@4nonym tym si si sam odpovedal na otazku, preco sa ludstvo iracionality zbavit nedokaze. iracionalita je sucastou ludskeho spravania, pomaha nam prezit. je pre nas lahsie sa k nej upinat.
Osobne si myslím, že knihy ako Secret len znásilňujú pokrok a ľudia tomu veria už len preto, že vidia cudzie slovo ako "kvantová". Od jedného egocentrizmu, že Boh sa o nás stará, k druhému, že celý vesmír s stará o to, či máme nové porshe pred barákom alebo nie. Z kaluže do blata.
Ale predsa z nudy si nebudem vymýšlať jednorožcov v kúpelni pravda Myslím si, že vo vede nájdeme omnoho "hlbších" vecí ako vo všetkých náboženstvách dokopy.
@4nonym na tom the secret nevidim nic zle, aj ked som videla len par minut utrzky, takze neviem presne co vsetko sa tam spominalo, ale ak to ma ludi priviest k pozitivnemu mysleniu tak preco nie, na tom naozaj nevidim nic zle, co sa ti na tom nepaci?...zalezi len co si z toho kto zoberie, a ak si z toho celeho niekto zoberie len to ze teraz si zmysli a bude mat porshe pred barakom, tak to je len na jeho skodu....celkovo je blbe premietat to hned na materialne veci, ale opakujem - aj keby to nemalo fungovat a jediny vysledok toho je, ze par ludi zacne mysliet pozitivne tak aj to je fajn. A nemusi to znamenat ze sa im teraz vycaruje porshe, ale uz aj same o sebe ma pozitivne myslenie urcite viacero pozitivnych dopadov, ktore sa skor ci neskor mozu niekde odzrkadlit...nepochybujem o tom, ze psychika (a teda aj myslenie) ma dopad na zdravie, fyzicku stranku cloveka, takze hold, to pozitivne myslenie ma urcite pozitivne dopady, ale ked niekto caka porshe s tym ze myslis na porshe, tak to uz ano - to je uz blud, ale hold par hlupych jedincov presvedci viac porshe ako nematerialne veci, takze ako som povedala - zalezi len na cloveku co si z toho zoberie a co z toho vytazi, v zasade na tej myslienke vsak nie je nic zle, zalezi len na tebe ako to aplikujes
@4nonym vesmír sa nestará, vesmír má v piči, keby sa staral, tak to nefunguje
no, ale... to už je o tom ako to kto pochopí, už si tú knihu presne nepamätám, možno ani ten čo ju písal poriadne nepochopil o čom hovorí, ale proste ja osobne verím že samotný princíp na ktorom sa to celé zakladá funguje, a vedel by som ti z niekoľkých rôznych uhlov pohľadu odôvodniť prečo. nezvyknem to robiť, čakám na ten pekný moment keď na to príde fyzika (a nie som profík, ale preukázateľne viem o týchto veciach o dosť viac než priemerný človek)
@34 takze som tym chcela povedat, ze ak vo filme spominaju nejake porshe, tak to je na ziskanie vacsich mas a ten film ako celok neobhajujem, ale z tej zakladnej myslienky sa da vytazit nieco
V podstate súhlasím a nesúvisí to s tým, že si pekná. Každopádne potom sa nám objavuje otázka: či hladáme v realite pravdu alebo útechu a pohladenie pre našu psychiku (pričom sa to nemusí, ale môže vylučovať).
Ja si skôr myslím že kedysi ľudstvo bolo dostatočne inteligentné aby sa naší predkovia nemuseli považovať za primitívov a že to len za posledných 2000 rokov ľudská spoločnosť speje k úpadku absurdite a nerozumnosti... Jednoducho nie sme z opice ale skôr sa väčšina z nás na opice skôr mení a to že človek padne na primitívnu úroveň svedčia mnohé komentáre mnohých vyvolených birdzákov...
ak nieco nefunguje, nezmanena to, ze ten, co nieco pokazil je jediny, kto urobil chybu v procese...myslim si, ze niekedy si system priam ziada chyby a iracionalitu, lebo inak by sa musel zmenit a to je vzhladom na mnozstvo a polohu ludi velmi namahave, aby sa zmenil system. skor sa stane chyba nez dojde k rieseniu. co je chybny pristup. obcas mi napadne, co ak dokonaly svet zanikne v momente, ked zacne existovat na takej urovni. vzhladom na to, aky je svet casto blby dnes pre kazdeho viacmenej svojim sposobom by mi prislo celkom fer, aby ludia v dokonalom svete zili len okamih a potom uz nikdy.
čo sa týka toho náboženstva, C.G. Jung povedal, že podstata človeka je nenapraviteľne duchovná, čiže stále bude hľadať zmysel života, duše, Boha atď., lebo nie sme len obyčajná organická hmota, to čo nás robí tým, čím sme je niečo oveľa zložitejšie a snažíme sa prísť na to- ČO.
A čo je iracionálne alebo racionálne, tiež nie je jednoznačné, pre každého môže byť racionálne aj to iracionálne a naopak, objektívna realita neexistuje, pretože to, čo nazývame realitou je opäť len naše subjektívne vnímanie okolitého sveta- a každý ho vníma inak.
@4nonym ja na tom nevidím tiež nič zlé, že prost eniekto hlada rady a lepšie sa mu žije, ked veri v boha, ci sa venuje ezoterike, ci medituje a podobne veci
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
nechcel by som sa dozit dna, kedy by ludia uvazovali uplne 100% racionalne a logicky a spravali by sa ako roboti
a práve preto, že každý je iný, podporuje niečo iné, správa sa inak, verí v niečo iné, robí niečo iné...práve preto nebude nikdy celé ľudstvo orientované len na jednu stranu, nebude len šťastné, len zdravé, len múdre, len racionálne....
Nevidím veľa pozitívneho na tom, keď vdova minie všetky svoje úspory na sedenia s nejakým šarlatánom, ktorý jej povie, že jej muž jej zo záhrobia odkazuje, že ju miluje. Taktiež nevidím veľa užitočného na samovražedných atentátnikoch, na extrémistickom kresťanovi, čo zabije doktora, ktorý robí potraty. Ale aj keby to bolo užitočné a pomáhalo nám to "lepšie sa cítiť" - to robia predsa aj drogy a nemyslím si, že to bude hlavný argument pre ich zdravé užívanie, ni?
Racionalita je preto diskutabilná, kedže každému sa zdá racionálne niečo iné...
Hladanie zmyslu má pôvod v našej minulosti resp. našich predkov. V prírode videli mŕtvolu a je celkom isté, že pýtať sa na príčinu je vhodné. Mohol to byť predátor a ohroziť ich život. V bežnom živote je úplne normálne sa pýtať na príčinu. Rozbitý pohár sa pravdepodobne rozbil, lebo padol na zem, človek je šťastný, lebo vyhral v lotérii. Otázkou však je, či je vhodné sa pýtať na príčinu aj samotného vesmíru a či vôbec také neičo existuje. A pre zmysel to platí takisto a som presvedčený o tom, že zmysel ako taký neexistuje a len my ho dokážeme niečomu dať. Myslím si, že pýtať sa na zmysel života je ako pýtať sa na zmysel šutra na mesiaci. Prečo tam je? No lebo tam je, žiadny zmysel to však nemá A možno aj preto sme sa v niektorých otázkach nepohli. Pretože sa nikam pohnúť nedá.
Písal si o tom, že Secret, konkrétne, ľuďom pomáha a ergo je dobré niečo také mať. Ja som to zovšeobecnil na celkové iracionálne správanie (kam patrí aj náboženstvo a viera na duchov)...Odtiaľ moje protiargumenty
a čo sa týka The Secret, tak o tom si myslím, že sa zakladá na reálne fungujúcom fyzikálnom princípe, ktorý sa postupne potvrdí, už sú vo fyzike (kvantovej) náznaky ktoré tým smerom ukazujú.
(aj v "hovadinách" treba rozlišovať medzi vecami ktoré sú "hovadiny" lebo sú nepotvrdené, ale v zásade dávajú zmysel a je možné že na nich niečo je, a vecami ktoré sú hovadiny, lebo sú proste výplodmi chorej/obmedzenej/manipulatívnej mysle)
Osobne si myslím, že knihy ako Secret len znásilňujú pokrok a ľudia tomu veria už len preto, že vidia cudzie slovo ako "kvantová". Od jedného egocentrizmu, že Boh sa o nás stará, k druhému, že celý vesmír s stará o to, či máme nové porshe pred barákom alebo nie. Z kaluže do blata.
Nemusíš ale dlho rozmýšlať, aby si prišiel aj na dôsledky myslenia "nič nerob, stačí na to myslieť, všetko dostaneš".
Ale predsa z nudy si nebudem vymýšlať jednorožcov v kúpelni pravda Myslím si, že vo vede nájdeme omnoho "hlbších" vecí ako vo všetkých náboženstvách dokopy.
A ja by som nepodceňovala silu myšlienok.
no, ale... to už je o tom ako to kto pochopí, už si tú knihu presne nepamätám, možno ani ten čo ju písal poriadne nepochopil o čom hovorí, ale proste ja osobne verím že samotný princíp na ktorom sa to celé zakladá funguje, a vedel by som ti z niekoľkých rôznych uhlov pohľadu odôvodniť prečo. nezvyknem to robiť, čakám na ten pekný moment keď na to príde fyzika (a nie som profík, ale preukázateľne viem o týchto veciach o dosť viac než priemerný človek)
asi si naplanujkem výlet do Bojníc ZOO a kuknem zblízka na tie orangutány, či trochu zmenili svoje chovanie po dvoch rokoch čo som tam bol
V podstate súhlasím a nesúvisí to s tým, že si pekná. Každopádne potom sa nám objavuje otázka: či hladáme v realite pravdu alebo útechu a pohladenie pre našu psychiku (pričom sa to nemusí, ale môže vylučovať).
Ďakujeme ti za hodnotý príspevok do diskusie. Keksík?
nie z nudy, ale že proste existujú aj veci, ktoré sa nedajú vedecky dokázať
Menuj jednu
keksík?
to čo ako?
Ako odmena predsa.
mohol by si vedieť, že my zajkovia ľúbime mrkvičku
napríklad viera v Boha, sila modlitby, sila myšlienky - to všetko pomáha človeku...a aj duchovia existujú, napr. zjavenia mŕtvych
a podľa mňa sa toho ľudstvo nikdy nezbaví a nevidím ani dôvod prečo by sa mala o to pokúšať
ak nieco nefunguje, nezmanena to, ze ten, co nieco pokazil je jediny, kto urobil chybu v procese...myslim si, ze niekedy si system priam ziada chyby a iracionalitu, lebo inak by sa musel zmenit a to je vzhladom na mnozstvo a polohu ludi velmi namahave, aby sa zmenil system. skor sa stane chyba nez dojde k rieseniu. co je chybny pristup. obcas mi napadne, co ak dokonaly svet zanikne v momente, ked zacne existovat na takej urovni. vzhladom na to, aky je svet casto blby dnes pre kazdeho viacmenej svojim sposobom by mi prislo celkom fer, aby ludia v dokonalom svete zili len okamih a potom uz nikdy.
A čo je iracionálne alebo racionálne, tiež nie je jednoznačné, pre každého môže byť racionálne aj to iracionálne a naopak, objektívna realita neexistuje, pretože to, čo nazývame realitou je opäť len naše subjektívne vnímanie okolitého sveta- a každý ho vníma inak.
hm, tak už mi to konečne zapálilo kam ty mieriš..........filip